Στη δημοσιότητα το Διάταγμα περιστολής εργασιακών δικαιωμάτων

Σφαγιάζουν τους εργαζόμενους με το προεδρικό διάταγμα που έδωσε σήμερα (Τετάρτη 16/6/2010) το απόγευμα στη δημοσιότητα ο υπουργός απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έκανε τηλεφωνική παρέμβαση στο δελτίο ειδήσεων του MEGA από τις 20.10 έως τις 20.30(!) για να «μαλώσει» τους δημοσιογράφους και να ισχυριστεί ότι δεν «διάβασαν» σωστά το περιεχόμενο του «διατάγματος» το οποίο «θα τεθεί σε διαβούλευση και θα οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα». Ισχυρίστηκε δε ότι το «γενικό πλαίσιο» ψηφίστηκε στη Βουλή και ουσιαστικά επιβλήθηκε από το Μνημόνιο της τρόικας ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ. Οργισμένες είναι οι πρώτες αντιδράσεις από εργαζόμενους και συνδικαλιστές που διαδήλωναν την ίδια ώρα της δημοσιοποίησης του προεδρικού διατάγματος, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ, αριστερών οργανώσεων και φορέων.

Τι προβλέπει το προεδρικό διάταγμα;

–          Στο 5% αυξάνεται το όριο των ομαδικών απολύσεων για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους

–          Μειώνονται κατά 20% οι αποδοχές νεοπροσλαμβανόμενων ηλικίας κάτω των 25 ετών

–          Μειώνονται με ένα «κόλπο» οι αποζημιώσεις απόλυσης κατά 50%. Ο εργαζόμενος ειδοποιείται για την απόλυσή του σε χρόνο ο οποίος περιορίζεται σε έναν έως τέσσερις μήνες ενώ μέχρι σήμερα έφτανε έως και τους 24 μήνες. Θίγονται κυρίως οι εργαζόμενοι που έχουν απασχοληθεί για περισσότερα από έξι χρόνια στον ίδιο εργοδότη.

Τα εργασιακά δικαιώματα περιστέλλονται ως εξής:

Τα όρια των απολύσεων πέρα από τα οποία οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές, καθορίζονται ως εξής:

Μέχρι έξι εργαζόμενους για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους

Ποσοστό 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζόμενους για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους.

Μία σύμβαση ενός μισθωτού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου διάρκειας πέραν των δύο μηνών, είναι δυνατόν να καταγγελθεί κατόπιν έγγραφης προειδοποίησης του εργοδότη ως εξής:

Για υπαλλήλους που έχουν εργαστεί από δύο μήνες έως 10 χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση ενός μηνός πριν από την απόλυση

Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 10 χρόνια έως 15 χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση δύο μηνών πριν από την απόλυση

Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 15 έως 20 χρόνια στον ίδιο εργοδότη προειδοποίηση τριών μηνών και

Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 20 χρόνια και πάνω, απαιτείται προειδοποίηση τεσσάρων μηνών

Με την προειδοποίηση, το ποσό της αποζημίωσης περιορίζεται σε ποσοστό 50%. Αυτό το προέβλεπε και το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Αυτό που άλλαξε, είναι ο χρόνος προειδοποίησης. Σήμερα, για να απολυθεί εργαζόμενος με 20 χρόνια προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, θα έπρεπε να προειδοποιηθεί 16 μήνες νωρίτερα. Τώρα, ο χρόνος αυτός περιορίζεται στους τέσσερις μήνες.

Δεν αλλάζει τίποτα για όσους δεν έχουν συμπληρώσει ένα έτος στον ίδιο εργοδότη καθώς η προειδοποίηση παραμένει στον έναν μήνα. Για όσους έχουν εργαστεί από ένα έως τέσσερα χρόνια, ο χρόνος προειδοποίησης περιορίζεται από τους 2 μήνες στον ένα. Είναι προφανές, ότι με το τρικ της προειδοποίησης, ανοίγει ο δρόμος για την απόλυση εργαζομένων που έχουν πολλά χρόνια στον ίδιο εργοδότη.

Οι αποζημιώσεις

Η καταβολή των αποζημιώσεων θα μπορεί να γίνεται και σε δόσεις. Συγκεκριμένα, όταν η αποζημίωση λόγω καταγγελίας υπερβαίνει τις αποδοχές δύο μηνών, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει κατά την απόλυση μέρος της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στις αποδοχές δύο μηνών. Το υπόλοιπο ποσό, καταβάλλεται σε διμηνιαίες δόσεις κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τις αποδοχές δύο μηνών. Η πρώτη δόση, θα καταβάλλεται την επόμενη της συμπλήρωσης διμήνου από την απόλυση.

Απολύσεις «παλαιών» εργαζομένων

Για όσους εργαζόμενους απολύονται ενώ βρίσκονται ένα στάδιο πριν τη συνταξιοδότηση, παρέχεται το δικαίωμα της αυτασφάλισης. Στο κόστος που συνεπάγεται αυτή η διαδικασία θα πρέπει να συνδράμει και ο εργοδότης ως εξής: Σε ποσοστό 50% του κόστος για τους ασφαλισμένους 57 έως 60 ετών Σε ποσοστό 80% του κόστους για τους ασφαλισμένους ηλικίας από 60 έως 64 ετών. Ο ΟΑΕΔ θα μπορεί να επιδοτεί με ποσοστό έως 20% το κόστος των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Ακολουθεί το ασφα-ληστρικό νομοσχέδιο την άλλη εβδομάδα…

Η αντίδραση των εργαζομένων είναι επιβεβλημένη – ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΚΑΤΩ Η ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

με πληροφορίες για το περιεχόμενο του Διατάγματος από www.enet.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: