ΕΣΗΕΜΘ – «Εκκωφαντική» η απεργιακή σιωπή

Ακολουθώντας τη συνήθη τακτική γραφειοκρατικής κωλυσιεργίας και της παροιμιώδους –πια- απροθυμίας της γνωστής «παλιάς» γνωστής πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ να ενημερώνει εγκαίρως (αν και όταν το κάνει) τα μέλη της για τις αποφάσεις της, και ενώ εδώ και ημέρες ήταν γνωστή η κάθοδος των δημοσιογράφων στη χθεσινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 3ης Ιουνίου, η ΕΣΗΕΜ-Θ, μόλις λίγες ώρες (μεσημέρι 2ας Ιουνίου) πριν την έναρξη της χθεσινής απεργίας στα ΜΜΕ, εδέησε να βγάλει νέα ανακοίνωση με την οποία καλούσε σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ένωσης Συντακτών στις 10.30 το πρωί!  Καμία προετοιμασία της απεργιακής συγκέντρωσης, κανένας σχεδιασμός για το αν θα ακολουθήσει πορεία, προς τα πού θα κινηθεί, καμία ιδέα για έναν συμβολικό αποκλεισμό π.χ. των γραφείων της ΕΡΤ-3 από όπου σε λίγες ημέρες αρκετοί συμβασιούχοι θα δουν την πόρτα της «εξόδου». Ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ είχε προτείνει (δια του εκπροσώπου του στο Δ.Σ.)διαμαρτυρία στα «μαγαζιά» της οδού Αγγελάκη, με επίκεντρο κυρίως την ΕΡΤ-3.

Στη διάρκεια σημερινής πρωινής ενημερωτικής εκπομπής της ΕΤ3 σαν να έπιασε το αυτί μας ότι η ΕΣΗΕΜ-Θ πραγματοποίησε χθες διαμαρτυρία μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης! (Εκτός κι αν ακούσαμε λάθος…). Το «ρεπορτάζ» ντύθηκε με δήλωση μέλους του ΔΣ (δήλωση που προφανώς έγινε μπροστά στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ και πουθενά αλλού…). Επειδή από νωρίς το πρωί μέλη του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ βρίσκονταν στο κτίριο της ΕΣΗΕΜ-Θ, είναι σε θέση να διαβεβαιώσουν ότι όχι μόνο δεν έγινε καμία πορεία αλλά και όσοι συνάδελφοι πέρασαν σποραδικά από την ΕΣΗΕΜ-Θ, αποχώρησαν, (ή δεν γνώριζαν τίποτα για τη συγκέντρωση) λόγω του (καλλιεργημένου) νωθρού κλίματος και της απροθυμίας για κάθοδο στους δρόμους. (Στη φωτο αριστερά, το πανό του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ από παλαιότερη διαμαρτυρία μας στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ).

Μια ακόμη 24ωρη απεργία στα ΜΜΕ Μακεδονίας-Θράκης και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης, βρέθηκε σε κενό αέρος και περιβλήθηκε από… εκκωφαντική σιωπή με ευθύνη της γνωστής πλειοψηφίας (η οποία ρίχνει συνεχώς το φταίξιμο στην… αδιαφορία των συναδέλφων, αφού προηγουμένως η ίδια την καλλιεργεί). Για κάποιους, η μαζικότητα στη συμμετοχή του κλάδου «εξαντλείται» αποκλειστικά στη σπουδή για… μαζική προσέλευση στις κάλπες.  

– ΑΜΕΣΗ ΚΗΡΥΞΗ επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών σε συνεργασία με ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και σε συντονισμό με άλλους κλάδους, μαζί με ολόκληρη την κοινωνία ΕΝΑΝΤΙΑ στα νέα μέτρα της τρόικας και της κυβέρνησης.

– ΚΑΜΙΑ ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΙΑ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΣΦΑ-ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

– ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΩΝ στα ΜΜΕ και ειδικότερα στην ΕΡΤ-3 ως ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ στις σχεδιαζόμενες απολύσεις των συμβασιούχων και τις προαναγγελθείσες «συρρικνώσεις» των προγραμμάτων που χτυπούν το καμπανάκι και για τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου.

– Συμμετοχή στα αυριανά συλλαλητήρια της χώρας (ΓΣΣΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΘ-ΕΔΟΘ, κλπ.).  

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΣΑΒΒΑΤΟ 5/5 10.30 στο αγ. Βενιζέλου

Σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε χθες συγκέντρωση δημοσιογράφων και πορεία στη Βουλή, παρά τα παρόμοια προβλήματα που χαρακτηρίζουν και την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (δείτε το http://aristerix.weebly.com/2/post/2010/05/43.html ).

(Για τη συγκέντρωση στην Αθήνα ΔΙΑΒΑΣΤΕ το: «Στους συμβασιούχους μόνιμη δουλειά, την κρίση να πληρώσουν τα αφεντικά»  

Διαβάστε παρακάτω την ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ για τις τελευταίες εξελίξεις που διανείμαμε και στην πρόσφατη συμβολική διαμαρτυρία μελών μας στη συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ  στην Αθήνα 

Να πούμε το μεγάλο ΟΧΙ στην κυβερνητική ασφα-ληστρική και εργασιακο-μεσαιωνική επιδρομή

Μέρες “νέας κατοχής” βιώνουμε πλέον όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς να εξαιρούνται οι δημοσιογράφοι, όπως κάποιοι εκ της συνδικαλιστικής μας ηγεσίας πονηρά κινούμενοι θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε, προωθώντας τις κυβερνητικές επιταγές. Η χούντα των ΔΝΤ-ΕΕ και οι κυβερνητικοί τοποτηρητές τους, επιτίθενται κατά ολόκληρης της κοινωνίας, με ευθεία, ανοιχτή και ξεδιάντροπη ομολογία της επιχείρησης ισοπέδωσης των πάντων στον κόσμο της εργασίας.

Αυτό που έχει τεθεί σε εφαρμογή με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε βάρος των εργαζομένων, είναι η σφοδρή επιδρομή άμεσα εναντίον των εισοδημάτων, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. Εντάσσεται στη γενικότερη επίθεση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών κατά της κοινωνίας, με στόχο την υφαρπαγή μεγαλύτερου ποσοστού του κοινωνικού πλούτου και αναδιανέμοντας σε βάρος τους το παραγόμενο κοινωνικό κεφάλαιο, προς όφελος του κράτους και των εργοδοτών.

Γι αυτό και οι πολιτικές των μεταρρυθμίσεων με την περιστολή των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την επιβολή μέτρων έντασης της εκμετάλλευσης στο τρίπτυχο: μισθοί, ασφάλιση, εργασιακές σχέσεις. Στόχος τους είναι το Τέλος Εποχής των μαζικών συμβολαίων και των συλλογικών ρυθμίσεων των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής ασφάλισης, που οδεύει στην ιδιωτικοποίηση -συγκροτώντας μία σύγχρονη ασφαλιστική βιομηχανία.

Η ειδικότερη στόχευση αφορά τη μείωση του κόστους εργασίας και των δαπανών μη παραγωγικού χαρακτήρα, όπως το βλέπουμε στην υγεία, την πρόνοια, την παιδεία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον κ.α. Θέλουν να παρουσιάζουν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό ως δημοσιονομικά ζητήματα και επιστρατεύονται: ντιρεκτίβες των κυρίαρχων διεθνών οικονομικών κέντρων, αποφάσεις του ΔΝΤ, οδηγίες και συστάσεις της ΕΕ, μελέτες ειδικών και επιτροπές σοφών, οι διαμεσολαβητές των ΜΜΕ, τα γνωστά παπαγαλάκια  και οι τακτικές σαλαμοποίησης.

Παρουσιάζουν ένα πρόβλημα για το οποίο ευθύνονται αποκλειστικά κρατικοί φορείς και εκάστοτε κυβερνώντες. Γιατί: 1 στους 4 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος (1 εκατ), 2 στους 3 συνταξιούχος παίρνει κάτω από 600 ευρώ, και μόνο το 14% παίρνει πάνω από 1.000 ευρώ.

Όταν κράτος και κυβέρνηση: έκλεψαν μεταπολεμικά 60 δις (ή κατ’ άλλους 75 δις), έπαιξαν  3.5 δις ευρώ στο χρηματιστήριο, προκάλεσαν ζημίες άνω των 300 εκατ με τα δομημένα ομόλογα και με προμήθειες των μεσαζόντων 50 εκατ ευρώ.

Όταν το δημόσιο χρωστάει στα ταμεία 5.7 δις ευρώ και δεν αποδίδει το 1% του ΑΕΠ στο ΙΚΑ, οι διάφοροι ασφαλιστικοί νόμοι της 15ετίας έχουν μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές και απαλλάξει τους εργοδότες από τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις, προβαίνοντας σε πλήθος χαριστικών ρυθμίσεων. Μόνο στο ΙΚΑ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις χρωστάνε 3.2 δις ευρώ.

Μια εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή, όπου η αδήλωτη εργασία, οι μετανάστες, οι γυναίκες, οι νέοι, είναι θύματα μιας επίσημης πολιτικής, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 4 δις ευρώ, από τα οποία τα 2 δις στο ΙΚΑ.

Αντί λοιπόν να πληρώσουν κράτος και εργοδότες, επιδιώκουν να καταργήσουν την τριμερή χρηματοδότηση: 3/9 κράτος, 2/9 εργαζόμενοι, 4/9 εργοδότες, και να μας οδηγήσουν σε ένα σύστημα 3 πυλώνων: 1/3 δημόσιο, 1/3 επαγγελματικά ταμεία, 1/3 ιδιωτική ασφάλιση.

Οι δημοσιογράφοι είναι οι εργάτες των ΜΜΕ, με την πλειονότητα των συνταξιούχων δημοσιογράφων να λαμβάνουν 1.400-1.800 ευρώ. Η ελάχιστη σύνταξη είναι 445, η μέγιστη 2.705 και η μέση 1342 ευρώ.

Ναι, οι δημοσιογράφοι απολαμβάνουν καλές παροχές ασφάλισης, αλλά η λύση δεν είναι η μείωση αυτών για την κάλυψη των ελλειμμάτων άλλων ταμείων.

Η λύση δεν είναι η εξίσωση προς τα κάτω, αλλά προς τα πάνω.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΝΤ-ΕΕ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Τα τελευταία ανακοινωθέντα από το “πολεμικό μέτωπο” περιλαμβάνουν την άμεση εφαρμογή των ελαστικοποιημένων εργασιακών σχέσεων, την αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου ομαδικών απολύσεων από το 2% στο 4%, τη μείωση κατά 25% των αποζημιώσεων για τους υπαλλήλους με την καταβολή της σε έξι δόσεις, τους νέους ελαστικούς όρους απασχόλησης για τους νεοπροσλαμβανόμενους με μείωση του κατώτατου ημερομισθίου για νέους στο 80% του βασικού μισθού που σήμερα είναι στα 740 ευρώ, την υλοποίηση των αλλαγών στο ασφαλιστικό από το 2015 και όχι το 2018, την παροχή σύνταξης στα 40 χρόνια, τη δραστική περικοπή του εφάπαξ, τη συγχώνευση όλων των Ταμείων σε 3 χωρίς εξαιρέσεις: μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών. Δηλαδή, δεν εξαιρείται ούτε το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ούτε το ΕΤΑΑ (επιστημόνων, ανεξάρτητων επαγγελματιών) εξαιρούνται.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Το μπλοκ εξουσίας, μέσα στη δίνη της διεθνούς κρίσης και της παταγώδους κατάρρευσης των αξιών του νεοφιλελευθερισμού και του καπιταλισμού-καζίνο, προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διασφαλίσει τα κεκτημένα και τα κέρδη των πολυεθνικών μεγαθηρίων σε βάρος του εργαζόμενου λαού. Αρωγός τους είναι το νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων και καταστολής που προωθείται.

Οι αντιστάσεις δεν λείπουν. Ωστόσο οι αγώνες που αναπτύσσονται είναι κατακερματισμένοι. Μοιάζουν αδιέξοδοι και αδύναμοι για ν’ αποτρέψουν τη λαίλαπα που έρχεται. Καίρια ευθύνη γι’ αυτό φέρει ο εργοδοτικός, κυβερνητικός, κομματικός, διευθυντικός συνδικαλισμός.

Στα ΜΜΕ, τα οποία διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην προσπάθεια νομιμοποίησης της αντιδραστικής πολιτικής, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Σαρώνουν τα μοντέλα της ατομικής διαπραγμάτευσης, της ελαστικής εργασίας, του “βολέματος” και των πελατειακών σχέσεων. Η κατεστημένη τάξη των Ενώσεων, τα προεδρεία των ΔΣ και οι διοικήσεις των Ταμείων μας είναι συνένοχες στο μεγάλο κόλπο.

Το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων είναι υπέρμαχο της πλήρους εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, και θα πρέπει να κινηθεί μακριά από τις λογικές περί ανάπτυξης, παραγωγικότητας και βιώσιμων λύσεων, που προωθούν οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές παρατάξεις των διαχειριστικών πρακτικών. Να μην ενδώσει στη τρομοκρατία της λογιστικής. Μονόδρομο αποτελεί η ενότητα των εργαζομένων και η ενδυνάμωση της αντίστασης στις επιλογές των κυρίαρχων.

Δεν πάει άλλο! Η κατάσταση αυτή υπονομεύει το παρόν και το μέλλον μας και πρέπει να ανατραπεί! Κι αν οι ηγεσίες δεν θέλουν, εμείς μπορούμε!

1- Με αποφάσεις για κλιμάκωση των αγώνων, με στόχο τη μη εφαρμογή και την ανατροπή των ληστρικών κυβερνητικών αποφάσεων τόσο στα εργασιακά όσο και στα ασφαλιστικά. Προκήρυξη 48ωρων απεργιών και προαναγγελία απεργίας διαρκείας

2- Με εξορμήσεις ενημέρωσης, συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς και δημιουργία επιτροπών αγώνα με ουσιαστικό ρόλο.

3- Με ξεκάθαρες αποφάσεις για μη συμμετοχή κανενός δημοσιογράφου-μέλους Ένωσης στη διοίκηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και διαγραφή όσων δεν συμμορφωθούν. Αναγνώριση μόνο των λειτουργιών ου ΤΣΠΕΑΘ.

4- Με έμπρακτη υπεράσπιση του ΕΔΟΕΑΠ, με κανένα δικαίωμά μας να περικόπτεται και πολύ περισσότερο χωρίς προηγουμένως να ενημερωθούν οι ασφαλισμένοι και να αποφασίσουν αυτοί.

5- Με συντονισμό όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, που αποκλείονται από τα ασφαλιστικά μας ταμεία.

6- Με τη διαμόρφωση ενιαίου πλαισίου αιτημάτων, που θα διασφαλίζει τα κεκτημένα αλλά θα διεκδικεί και την ουσιαστική βελτίωση της θέσης μας.

7- Με τη διεκδίκηση για πλήρη εφαρμογή των ΣΣΕ, ασφάλιση και ένταξη στα σωματεία όλων από την πρώτη μέρα εργασίας.

8- Με την ανάπτυξη κοινών αγώνων με άλλους κλάδους, που θα δημιουργούν ρωγμές στην κυρίαρχη πολιτική.

9- Με προσπάθεια επιβολής εργατικού ελέγχου στην ενημέρωση.

10- Με συγκρότηση ενός τριτοβάθμιου Συνδικάτου Τύπου και διεκδίκηση Ενιαίου Ταμείου όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, με ουσιαστική ενοποίηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων προς τα πάνω.

ΌΧΙ ΣΤΗ “ΓΑΛΕΡΑ” ΤΩΝ ΜΜΕ

Η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος των δημοσιογράφων αναλώθηκε σε γενικόλογες, βερμπαλιστικές και συντεχνιακού τύπου αναφορές. Περιορίστηκε σε κάποιες 24ωρες απεργιακές “τουφεκιές”, τη στιγμή που θα έπρεπε να είναι σθεναρή η αντίθεσή μας. Στην απαίτηση για συνέχιση του αγώνα, ακολούθησε… η σιωπή, η αδράνεια, το ξεπούλημα. Μας παρέδωσε στη χλεύη της κοινωνίας, με την παρελκυστική τακτική, τα μισόλογα, τα υπάρχουν και θετικά, την υπόγεια διαπραγμάτευση.

Η συνδικαλιστική ηγεσία αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων και των απαιτήσεων της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσιογράφων.

Η κατάσταση στους δημοσιογράφους και δη στα όργανα των συνδικαλιστικών μας Ενώσεων δείχνει ότι είμαστε ένα συνδικαλιστικό κίνημα χωρίς στρατηγική, με έκδηλη την παθογένειά του, χειραγωγούμενο από τους κάθε λογής κομιστές των διαπλεκόμενων σχέσεων.

Θα αντιταχθούμε σ’ αυτήν την κατάσταση;

Θα απαιτήσουμε τη μαχητική διεκδίκηση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων;

Θα πούμε επιτέλους το μεγάλο Όχι στην κυβερνητική ασφα-ληστρική και εργασιακο-μεσαιωνική επιδρομή;

Θα δράσουμε στη βάση και στους χώρους δουλειάς, ώστε η όποια αντίσταση και το όποιο κίνημα να θεμελιώνεται σε στέρεες βάσεις;

Από όλους εμάς εξαρτάται κατά πόσον μπορούμε να γίνουμε αποτελεσματικοί. Ας μην αφήσουμε αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη, γιατί εμείς οι ίδιοι θα είμαστε οι χαμένοι!

Να βροντοφωνάξουμε  Φ Τ Α Ν Ε Ι   Π Ι Α!

Να ακυρώσουμε την ισοπέδωση της ζωής μας με  αγώνες διαρκείας

ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

Advertisements

3 Σχόλια to “ΕΣΗΕΜΘ – «Εκκωφαντική» η απεργιακή σιωπή”

  1. […] Η ΕΣΗΕΜ-Θ που αυτές τις ώρες θα έπρεπε να βρίσκεται σε αγωνιστικό συναγερμό για την υπεράσπιση των συναδέλφων συμβασιούχων, φαίνεται πως ακολουθεί τον γνωστό δικό της μοναχικό δρόμο μακριά από τα πραγματικά προβλήματα, πατώντας στην πρόσφατη εκλογική επικύρωση της νωθρής πολιτικής της από την πλειοψηφία των ψηφισάντων μελών της Ένωσής μας. Διαβάστε και το ΕΣΗΕΜΘ – “Εκκωφαντική” η απεργιακή σιωπή […]

  2. […] των ψηφισάντων μελών της Ένωσής μας. Διαβάστε και το ΕΣΗΕΜΘ – “Εκκωφαντική” η απεργιακή σιωπή. Η ΕΣΗΕΑ προαναγγέλλει: ΕΣΗΕΑ: απεργία […]

  3. […] σήμερα τους συμβασιούχους ο πρόεδρος της ΕΡΤ και ΕΣΗΕΜΘ – “Εκκωφαντική” η απεργιακή σιωπή και ΕΡΤ-3: Μοιράζουν «εξιτήρια» στους συμβασιούχους […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: