Μαύρα μαντάτα για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΣ ΕΣΗΕΜΘ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΡΤ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Πιθανή (;!) η διατήρηση μόνο του 70% των συμβασιούχων

 Κάθε άλλο παρά αισιόδοξα έφυγαν τα μέλη του δσ της ΕΣΗΕΜΘ από τη συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Γιώργο Γαμπρίτσο. Όχι μόνο δεν δεσμεύτηκε για την ανανέωση των συμβασιούχων έργου των οποίων οι συμβάσεις λήγουν την 30η Ιουνίου, αλλά άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο της μη ανανέωσης καμίας απολύτως σύμβασης έργου -1149 στην Αθήνα, 51 στην ΕΡΤ3. Επικαλούμενος, μία τη γενικότερη πολιτική που έχει επιβληθεί με το μνημόνιο των ΔΝΤ-ΕΕ-κυβέρνησης και μία τους ίδιους τους κυβερνητικούς που επικαλούνται τις απαιτήσεις του νόμου Παπακωνσταντίνου για δυνατότητα ανανέωσης το 2010 μόνο το 70% των συμβάσεων έργου του 2009, άφησε τα πάντα στο έλεος των εντολοδόχων της ακραίας αντιλαϊκής πολιτικής που υφίσταται ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.

 Όπως είπε ο επικεφαλής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, για να υλοποιηθεί η οποιαδήποτε πολιτική διατήρησης των συμβασιούχων θα πρέπει πρώτα να γίνει τροπολογία στο νόμο Ραγκούση, που απαιτεί κάλυψη θέσεων εργασίας από συμβασιούχους όταν δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης αυτών από εργαζόμενους αορίστου χρόνου. Ακόμη όμως και για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα πράγματα κάθε άλλο παρά διαφορετικά είναι, πέρα από το γεγονός ότι με τη μη δυνατότητα ανανέωσής τους υποθηκεύεται η όποια εργασιακή προοπτική.

 Ο Γ. Γαμπρίτσος μάλιστα, είπε στα μέλη του δσ που παραβρέθηκαν στη συνάντηση (Βοϊτσίδης, Φωκιανίδης, Χαλεπλίδου, Κοντογουλίδης, Ντόζης, Μπίκας) ότι η διοίκηση της ΕΡΤ βρίσκεται σε άσκηση προετοιμασίας διά παν ενδεχόμενο, δηλαδή γιά μη ανανέωση καμίας σύμβασης έργου, αφήνοντας απλώς ανοιχτή την πιθανότητα να διατηρηθεί το 70% των θέσεων και όχι των φυσικών προσώπων, κάτι που θα κριθεί τις αμέσως επόμενες μέρες από τις αρμόδιους υπουργούς και όχι φυσικά την 30η Ιουνίου. Όπως είπε δεν μπορεί να απαντήσει πόσοι και ποιοί θα μείνουν στην ΕΡΤ την 1η Ιουλίου, ενώ έχει δώσει εντολή να προετοιμαστούν τα νέα προγράμματα καλοκαιριού με βάση το παραπάνω ποσοστό, το οποίο εκτιμάει ότι είναι επαρκές για τη συνέχιση της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

 Ο πρόεδρος και διευθύνον σύμβουλος της ΕΡΤ γνωστοποίησε επίσης ότι οι περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και δώρα των εργαζομένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση καθιστούν δυνατό το σχέδιο εξυγίανσης που έχει εκπονήσει (φυσικά μόνο σε βάρος των εργαζομένων, για το οποίο ούτε λόγος να γίνεται). Επιπλέον, μας γνωστοποίησε ότι για την όποια πρόσληψη θα θεσπιστούν σχετικά κριτήρια, όπως η προϋπηρεσία, η εμπειρία, η μη δεύτερη εργασία. Επίσης, γνωστοποίησε τις προθέσεις της διοίκησης της ΕΡΤ να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις περιφερειακών σταθμών, καθώς επίσης επανεξετάζει τα μεσαία και βραχέα –γιατί να υπάρχουν και από την Αθήνα και από τη Θεσσαλονίκη, είπε.

 Αυτά τα καθόλου ευχάριστα από τη διοίκηση της ΕΡΤ και τώρα μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση των διοικήσεων των συνδικαλιστικών ενώσεών μας. Θα περιμένουν μέχρι την τελευταία μέρα ή θα επιχειρήσουμε δυναμική απάντηση αποτροπής αυτών των αντεργατικών σχεδίων των εντολοδόχων κυβερνητικών των ΔΝΤ-ΕΕ; Θα προχωρήσουμε άμεσα μέσα στην επόμενη βδομάδα σε μία όντως κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων (αρχίζοντας από 48ωρη) στην ΕΡΤ ώστε να σταλεί το μήνυμα που πρέπει στους κυβερνητικούς; Αυτό πρέπει να ζητηθεί επιτακτικά τόσο από τους συμβασιούχους όσο και από τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, οι οποίοι ήδη υφίστανται τις περικοπές στο εισόδημά τους ενώ θα υποστούν και μία άνευ προηγουμένου εντατικοποίηση, που βιώνουν άλλωστε πολλοί στον ιδιωτικό τομέα.

 Μπ. Μπίκας

Advertisements

2 Σχόλια to “Μαύρα μαντάτα για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ”

  1. […] Διαβάστε και αυτά: “Πάγωσε” σήμερα τους συμβασιούχους ο πρόεδρος της ΕΡΤ και Μαύρα μαντάτα για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ […]

  2. […] και τα πρόσφατα: Μαύρα μαντάτα για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και “Πάγωσε” σήμερα τους συμβασιούχους ο πρόεδρος […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: