«Βρικόλακες» και «φαντάσματα» στοιχειώνουν το δσ της ΕΣΗΕΜΘ

Με 7 ναί, 1 όχι και 1 παρών, επανεκλέχτηκε πρόεδρος ο Μάκης Βοϊτσίδης, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου δσ της ΕΣΗΕΜΘ

Μία από τα ίδια καταγράφηκαν στην πρώτη συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜΘ που αναδείχθηκε από τις εκλογές της περασμένης Δευτέρας 17 Μαίου 2010. Η διαδικασία συγκρότησης του δσ σε σώμα ήταν μία τυπική διαδικασία, αφού η τριπαραταξιακή συμμαχία της Δημοσιογραφικής Ενότητας-Προοπτικής και της δεξιάς διάσπασης (εκ του Αδάμ), με τους έξι συμβούλους που ανέδειξε καθόρισε πλήρως τη σύνθεση του νέου προεδρείου, αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την τύχη της Ένωσης.

Στη θέση του προέδρου επανεκλέχτηκε ο Μάκης Βοϊτσίδης, ο οποίος έλαβε 7 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 1 παρών. Στους 6 της γαλαζο-πρασινο-ροζ συμμαχίας (Μ. Βοϊτσίδης, Χρ. Χαλεπλίδου, Αντ. Ρεπανάς, της ΔΕ, Τασ. Φωκιανίδης, Νικ. Καρράς, της ΠΡΟ και ο προερχόμενος από τη δεξιά παράταξη Βασ. Κοντογουλίδης ) προστέθηκε και ο έτερος πράσινος Δημ. Ντόζης της Ενωτικής Πρωτοβουλίας. Κατά ψήφισε ο Μπ. Μπίκας του Ασύνταχτου Τύπου και παρών δήλωσε ο Γ. Αδάμ της παράταξης Δημοσιογράφοι-Ανανέωση Τώρα.  Αντιπρόεδρος αναδείχθηκε η Χριστίνα Χαλεπλίδου, με την ίδια ακριβώς ψηφοφορία. Το ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση του Ντόζη στις ψηφοφορίες για τις υπόλοιπες θέσεις του προεδρείου, για τις οποίες δεν τάχθηκε υπέρ των υποψηφιοτήτων της πλειοψηφίας, ψηφίζοντας λευκό. Έτσι, Ο Τάσος Φωκιανίδης αναδείχθηκε γενικός γραμματέας με 6 ψήφους υπέρ, 1 κατά, 1 παρόν και 1 λευκό. “Ο καλύτερος γγ της Ένωσης”, είπε ο πρόεδρος.

Προφανώς, ο Βοϊτσίδης για να ευχαριστήσει τον Ντόζη για τη στάση του στις δύο πρώτες ψηφοφορίες, τον πρότεινε για τη θέση του ταμία, την οποία όμως αυτός δεν αποδέχθηκε. Έτσι, σε αυτή τη θέση τελικά αναδείχθηκε ο Βασίλης Κοντογουλίδης, παίρνοντας 6 υπέρ, 1 κατά, 1 παρόν και 1 λευκό. Το ίδιο συνέβη και για την κάλυψη των τριών άλλων θέσεων του δσ, με τον Νίκο Καρρά να καταλαμβάνει τη θέση τόσο του εφόρου κτηρίου όσο και αυτή του αναπληρωτή γεν. γραμματέα, ενώ ο Αντώνης Ρεπανάς αναδείχθηκε στη θέση του αναπληρωτή ταμία. Ο Μπάμπης Μπίκας ζήτησε να τοποθετηθεί για να επιχειρηματολογήσει το “Όχι” στη νέα διοίκηση, καταθέτοντας την παρακάτω θέση (κάτι που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του γγ):

Τα 5 Όχι στη νέα διοίκηση

Αναλυτικά οι θέσεις του Ασύνταχτου Τύπου περιλαμβάνονται στην εκλογική διακήρυξή του, από την οποία προκύπτει η θέση μας ότι η πρόταση της πλειοψηφίας για τη συγκρότηση του προεδρείου του νέου δσ της ΕΣΗΕΜΘ, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και να ψηφισθεί από τον Ασύνταχτο Τύπο, γιατί (κωδικοποιημένα) δεν παρέχει τα εχέγγυα:

Για μια λειτουργία της Ένωσης που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για διευρυμένες συμμετοχικές διαδικασίες, ενεργοποίηση των μελών και τακτική σύγκλιση με ουσιαστικό λόγο των οργάνων.

Για μια συνδικαλιστική πρακτική μακριά των μέχρι τώρα καθεστωτικών, υποχωρητικών, συναινετικών στάσεων και συμπεριφορών, έναντι κράτους, κυβερνήσεων, εργοδοσίας.

Για απόκρουση κάθε παραβίασης των αρχών δεοντολογίας και ελευθεροτυπίας και ανατροπή των φαινομένων χειραγώγησης των ΜΜΕ και υποταγής των δημοσιογράφων, που χρησιμοποιούνται ως μέσο διαμόρφωσης της κοινής γνώμης σύμφωνα με τα συμφέροντα των κυρίαρχων.

Για μια σθεναρή υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των δημοσιογράφων, έναντι της ληστρικής επιδρομή στα εισοδήματα, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με σαφέστατη καταστρατήγηση της “κόκκινης γραμμής” των Σ.Σ.Ε.

Για μια πραγματική αντίσταση στο τσουνάμι αντιλαϊκών μέτρων που εκπορεύονται από ΔΝΤ-ΕΕ-κυβέρνηση-εργοδότες και βιώνει η κοινωνία, στην οποία επιβάλουν να πληρώσει αυτή το κόστος της κρίσης που άλλοι δημιούργησαν.

Ενδεικτικότερο των παραπάνω, είναι το γεγονός ότι το νέο δσ συνεδρίαζε την ώρα που οι εργαζόμενοι της πόλης διαδήλωναν στους δρόμους κατά τη σημερινή απεργιακή μέρα, ενώ οι δημοσιογράφοι δεν απεργούσαν.

Πάντως, απεργία δεν φαίνεται στον ορίζοντα, αφού αναφέρθηκε από το προεδρείο ότι η ΠΟΕΣΥ θα αποφασίσει σχετικά και αυτό θα εξαρτηθεί από το χρόνο κατάθεσης του ασφαληστρικού νομοσχεδίου.

Παρασκήνιο και υπόγειοι πρωταγωνιστές

Τη σιωπή που ακολούθησε, διαδέχθηκε η ερώτηση του Καρρά: Δηλαδή εσύ αμφισβητείς ότι εμείς μπορούμε να υπερασπισθούμε αυτά που ανέφερες;

Ε, προφανώς, ήταν η απάντηση, γι αυτό και καταψήφισα. Ενώ ο Φωκιανίδης πήγε να αφήσει υπονοούμενα για πως διαμορφώθηκε η θέση και ψήφος μου, λαμβάνοντας την απάντηση ότι εμείς στον Ασύνταχτο συζητάμε όλα τα ζητήματα και συλλογικά αποφασίζουμε για τη στάση μας, σε αντίθεση με άλλους που κινούνται υπογείως και παρασκηνιακά.

Ο Ντόζης είπε ότι οι δημοσιογράφοι μίλησαν με σαφή τρόπο, αναδεικνύοντας την πρώτη παράταξη με μεγάλη πλειοψηφία και δίνοντας στις άλλες τρείς παρατάξεις το ρόλο της μικρής αντιπολίτευσης.

Ο Αδάμ δήλωσε ότι παραμένει εδώ για να συνεισφέρει στη λύση των προβλημάτων με προτάσεις.Ο Κοντογουλίδης αναφέρθηκε στο ξεκάθαρο αποτέλεσμα της βούλησης του σώματος, από το οποίο προκύπτει νέα δυναμική. Η λαϊκή ετυμηγορία ήταν εντυπωσιακή, με πρωτοφανή επιδοκιμασία αυτού του καινούργιου.

Δυστυχώς κάποιοι έκαναν κατάχρηση των θέσεών τους σε κάποια ΜΜΕ. Έγιναν φοβερά πράγματα, για τα οποία επιφυλάσσομαι…

Ε, μετά από αυτό άναψαν τα αίματα!

Είναι απαράδεκτο να λέγονται αυτά μέσα στο διοικητικό συμβούλιο και να ενισχύεται ένα γενικό κλίμα σπέκουλας. Αναφέρεσαι στην ΕΡΤ3, όπου εσύ διέδιδες για εμφάνιση κάποιων βρικολάκων προς υποστήριξη συγκεκριμένης παράταξης, είπε ο Ντόζης, ενώ μέσα στους διαπληκτισμούς ακούστηκαν κάτι για… φαντάσματα και άλλα τέτοια.

Τελικά για το ποιοι είναι οι βρικόλακες και τα φαντάσματα, ονόματα δεν κατατέθηκαν…

Άρχισαν τα όργανα στην ΔΕΠΘΕ

Αφού ηρέμησαν τα πνεύματα, συζητήθηκε το θέμα με τις πληροφορίες ότι άρχισαν να εφαρμόζονται περικοπές του ΔΝΤ-ΕΕ-κυβέρνησης και στην ΔΕΠΘΕ. Ο πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της δικαστικής αντίκρουσης, αλλά και της συνεννόησης με τον δήμαρχο ώστε οι όποιες περικοπές να επιμερισθούν.

Ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Στρ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε στο νέο τροποποιημένο νόμο για περικοπές στους μισθούς, όχι 7% όπως προβλεπόταν αρχικά, αλλά 10% και στα επιδόματα όχι 30%, αλλά δίνοντας 500ε ΔΧ, 250ε ΔΠ. 250ε ΑΔΕΙΑ (καθόλου σε πάνω από 3.000ε εισόδημα). Μαζί δε με την απώλεια της αύξησης του 2010, στην ουσία η πραγματική μείωση στα εισοδήματα των εργαζομένων στα δημόσια ΜΜΕ είναι 17%. Επιχειρηματολόγησε υπέρ της δικαστικής προσφυγής, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα συνταγματικότητας του νόμου και πρέπει να γίνουν αγωγές.

Ο Αδάμ ανέφερε ότι είναι σίγουρος ότι αντικρούεται νομικά η υπόθεση, αφού ο νόμος αναφέρεται σε περικοπές στις δημοτικές επιχειρήσεις με αυτοτελή δημόσια χρηματοδότηση (όπου δεν εμπίπτει η ΔΕΠΘΕ, αφού έχει έσοδα από διαφημίσεις), ενώ επίσης η δημοτική επιχείρηση έχει υπογράψει με την Ένωση σύμβαση εργασίας, καθορίζοντας έτσι αυτά τα δύο μέρη τα μισθολογικά των εργαζόμενων δημοσιογράφων στα δημοτικά κανάλια.

Ο Κοντογουλίδης είπε ότι μπορούν να κατατεθούν αγωγές πρώτα από τα μέλη του δς, ενώ αν δεν έχουμε αποτέλεσμα τότε να διαπραγματευθούμε με τον δήμαρχο, ώστε οι περικοπές να γίνουν με τρόπο που να μην πλήξουν την επιβίωση των εργαζομένων. Ιδίως με τις αναδρομικές περικοπές, αυτές να γίνουν σταδιακά και σε περισσότερες δόσεις.

Ο Μπίκας ζήτησε να μάθει αν το δσ σκέφτεται και άλλο δρόμο διεκδίκησης πέραν του δικαστικού. Πρότεινε αρχικά την πραγματοποίηση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΔΕΠΘΕ (όπως αντίστοιχα σε ΕΡΤ3 και ΑΠΕ-ΜΠΕ) και αν εφαρμοστούν τελικά οι περικοπές να πραγματοποιηθεί απεργία.Τελικά, αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στον δήμαρχο και να βγεί σχετική ανακοίνωση.

Προς λήξη των συμβάσεων έργου στην ΕΡΤ3

Για το θέμα της λήξης των συμβάσεων έργου στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος μετέφερε τα όσα του είπε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Π. Σόμπολος για γενικόλογες υποσχέσεις του υπουργού Γερουλάνου. Παρ’ όλα αυτά, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες, όπως είχε γίνει με Πεταλωτή, Πετσάλνικο, Καστανίδη.

Έτσι, με… αυτές τις διαθέσεις έληξε η πρώτη τρίωρης διάρκεια συνεδρίαση του νέου δσ της ΕΣΗΕΜΘ.

Μπάμπης Μπίκας

μέλος δσ ΕΣΗΕΜΘ από Ασύνταχτο Τύπο.

Advertisements

2 Σχόλια to “«Βρικόλακες» και «φαντάσματα» στοιχειώνουν το δσ της ΕΣΗΕΜΘ”

 1. Θα γίνει χαμός δηλαδή θα γίνει πανικός από τις αγωγές και τις δικαστικές προσφυγές. Θα φάει η μύγα αγωγή και το κουνούπι εισαγγελέα. Θα τρέμει το δικαστικό μέγαρο. Ποιες βόμβες και ποιες σαχλαμάρες. Η ΕΣΗΕΜΘ σχεδιάζει δικαστικούς αγώνες. Τρέμει η τυφλή. Η Θέμιδα ντε.
  Έχει και ένα καλό να συμμετέχεις στο δ.σ. Μαθαίνεις νομικά. Στα συνδικαλιστικά ξεχνάς κι αυτά τα λίγα που ήξερες, αλλά από δικονομία γίνεσαι εξπέρ. Γεια σου Μάκη με τα θεσμικά σου. Πρόσεξε μη φύγει κανα πόντος από το αστικό δίκαιο.
  Ο ακλόνητος Αδάμ έλαμψε πάλι με την αγωνιστικότητα του. Σιγά μη σπάσει αυγά στα δημοτικά ΜΜΕ. Τον στραπατσάρισαν οι Χανός και Κοντογουλίδης αλλά αυτός ακλόνητος.
  Όσο για τους εργαζόμενους στα δημοτικά ΜΜΕ και τους συμβασιούχους της ΕΡΤ, πρέπει να αναλάβουν οι ίδιοι τις ευθύνες τους.
  Προτείνω κινητοποιήσεις αλλά μόνο μετά από ανοιχτές εργασιακές συνελεύσεις στις οποίες να μπορούν να συμμετέχουν τα μέλη του μικτού (ως ακροατές) ώστε να υπάρχει ενημέρωση όλων των εργαζομένων για τα προβλήματα. Διότι αν περιμένουμε να ενημερωθούμε από το δ.σ. άστα και βράστα…

 2. Αλέξης Αλεξιάδης Says:

  Ήλπιζα, το νέο Δ.Σ να ασχοληθεί με το θέμα του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την στιγμή που ούτε ήθελαν να ανοίξουν την συζήτηση για αυτό, υποψιάζομαι ότι δεν έχουν καμία απολύτως πρόθεση να κάνουν κάτι.. Και υπάρχει πάντοτε ο φόβος και άλλων απολύσεων. Μακάρι να διαψευστώ…. Λυπάμαι, αλλά αν δεν δω καμία αντίδραση, από την «ΠΑΝΙΣΧΥΡΗ» πλειοψηφία θα έχω κάθε δικαίωμα να λέω ότι λειτουργεί αντικαταστατικά, αφού στο 2ο άρθρο αναφέρεται σαφώς πως μέλημα της ΕΣΗΕΜΘ είναι:

  ε) Η προστασία, η προαγωγή, η επιμέλεια και διασφάλιση των ηθικών, οικονομικών, επαγγελματικών και ασφαλιστικών συμφερόντων των μελών της.
  ζ) Η ενίσχυση και η καλλιέργεια πνεύματος συναδελφικής αλληλεγγύης καθώς και η συμπαράσταση και διασφάλιση των ηθικών, οικονομικών, επαγγελματικών και ασφαλιστικών συμφερόντων των μελών της.
  η) Η προστασία της εργασίας των μελών, ο έλεγχος των απολύσεων και η παρακολούθηση των προσλήψεων για την εφαρμογή των σχετικών συλλογικών συμβάσεων, ιδιωτικών συμφωνιών και διατάξεων των νόμων.

  Επειδή το τελευταίο διάστημα ακούσαμε πολλά για την καταστρατήγηση και του καταστατικού, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα…

  Π.Σ Ελπίζω να μην κατηγορηθώ για λαϊκισμό και για ανέξοδη κριτική, γιατί τα έχουμε ακούσει όλα… Και αν λαϊκισμός είναι να ζητάς απο το συνδικαλιστικό σου όργανο να λειτουργεί ως τέτοιο, ειδικά σε ένα μέσο που σε λιγότερο απο έναν χρόνο έγιναν 5 (ΠΕΝΤΕ) ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, τότε είμαι αρχιερεας λαϊκιστής και τιμή μου…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: