Η διοίκηση της ΠΟΕΣΥ χαϊδεύει την κυβέρνηση για το αγγελιόσημο ενώ κάνει την πάπια για την απεργία της 20ης Μαίου…

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν ήδη αποφασίσει απεργία στις 20 Μαίου για το ασφαλιστικό. Χθες προσωπικά ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Μ. Βοιτσίδης ερωτηθείς από εμάς τι θα γίνει με την απεργία είπε συγκεκριμένα: δεν θα αποφασίσουμε εμείς αλλά η ΠΟΕΣΥ που έχει εξουσιοδοτηθεί.Ρωτάμε την διοίκηση της ΠΟΕΣΥ και ιδίως τον πρόεδρο Νικολόπουλο; Πρόεδρε τι γίνεται με το ασφαλιστικό; Είχατε οι Ενώσεις συνάντηση με τον Κουτρουμάνη ή όχι. Αν είχατε τι βγήκε; Γιατί στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΣΥ δεν υπάρχει τίποτα; Αδιαφορείτε; Μας έχετε γραμμένους; Αγοράζετε αγροτεμάχια; Τα έχετε φορτώσει στα πετινάρια; Δεν έχετε θέση; Είστε σε διακοπές; Δεν προλαβαίνετε; Τι συμβαίνει; Γιατί μας αφήνετε στα σκοτάδια πρόεδρε Νικολόπουλε και λοιποί διοικηταράδες της ΠΟΕΣΥ; Θα απεργήσει ο κλάδος ή όχι; Γιατί σιωπάτε; Πότε θα το αποφασίσετε; Οταν δεν θα υπάρχει χρόνος;

Διαβάσαμε και την ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ για το αγγελιόσημο. Αναφέρει: «η  υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη φέρεται να υποσχέθηκε να μην επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις με αγγελιόσημο, αλλά να δημοσιεύονται οι ισολογισμοί στο διαδίκτυο». Τι σημαίνει «φέρεται», δεν το γνωρίζετε; Ελπίζει η ΠΟΕΣΥ ότι οι δηλώσεις της έχουν παρερμηνευτεί. Στην Αθήνα είστε γιατί δεν την ρωτάτε; Και τέλος πάντων στην ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ γιατί δεν υπάρχει η ξεκάθαρη θέση της ομοσπονδίας να την ξέρουμε κι εμείς; Και πιο τέλος πάντων γιατί δεν βάζετε ένα ξεκάθαρο όριο αλλά χαϊδεύετε την κυβέρνηση;
Να και η ανακοίνωση:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών της (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία του για την επιχειρούμενη –αν αληθεύουν οι πληροφορίες- κατάργηση του αγγελιοσήμου στους ισολογισμούς που κατά νόμο δημοσιεύουν στις εφημερίδες οι μεγάλες επιχειρήσεις. Όπως προκύπτει από ανακοίνωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη φέρεται να υποσχέθηκε «να μην επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις με αγγελιόσημο, αλλά να δημοσιεύονται οι ισολογισμοί στο διαδίκτυο».
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. ελπίζει η ανακοίνωση του Σ.Β.Π.Ε. να είναι απόρροια παρερμηνείας των λεγομένων της υπουργού διότι:
1. Το υπουργείο Εργασίας κατανοεί απολύτως την ύπαρξη αγγελιοσήμου.
2. Η δημοσίευση των ισολογισμών σε έντυπα και όχι ασαφώς «στο διαδίκτυο» αποτελεί επιλογή που προάγει τη διαφάνεια και εν τέλει τη Δημοκρατία, για όσους θεωρούν ότι η ενημέρωση για τα οικονομικά των επιχειρήσεων πρέπει να είναι κτήμα όλων των πολιτών και όχι να διαχέονται στο διάστημα.
3. Αν η κ. Κατσέλη όντως επιθυμεί την κατάργηση του αγγελιοσήμου σε ένα τμήμα ύλης των εντύπων, καλό θα είναι να ενημερώσει τους συναδέλφους της στο υπουργείο Εργασίας και να απαντήσει στην Π.Ο.Ε.ΣΥ., στις Ενώσεις Συντακτών και στην Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Advertisements

3 Σχόλια to “Η διοίκηση της ΠΟΕΣΥ χαϊδεύει την κυβέρνηση για το αγγελιόσημο ενώ κάνει την πάπια για την απεργία της 20ης Μαίου…”

 1. Μόλις μάθαμε ότι η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ που συνεδρίασε σήμερα πήρε απόφαση για συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 20 Μαίου. Η απόφαση ήταν κατά πλειοψηφία με 4-3. Το Δ.Σ. θα συνεδριάσει την Δευτέρα (17/5) και καλεί το Διασωματειακό προκειμένου να συντονιστεί από κοινού η απεργία σε όλους τους κλάδους των ΜΜΕ….
  Απάντηση

 2. Νατάσα Μποζίνη Says:

  Τρία ατοπήματα σε μία ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ

  Αγαπητοί συνάδελφοι παρακολουθώ ,τις τελευταίες ώρες, τα σχόλια που έχει προκαλέσει η ανακοίνωση που κυκλοφόρησε σήμερα το μεσημέρι από την ΠΟΕΣΥ (www.poesy.gr) και με μεγάλη θλίψη νιώθω την ανάγκη να κοινοποιήσω τα τρία ατοπήματα του κειμένου, όπως θα κάνω και την ερχόμενη Τρίτη στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δ.Σ.
  Ατόπημα 1-Αντιδημοκρατικού χαρακτήρα
  Η ανακοίνωση επικαλείται -δις -ότι το Δ.Σ της ΠΟΕΣΥ είναι αυτό που ανησυχεί κλπ. Ως μέλος αυτού του Σώματος -που ανησυχεί- δηλώνω ότι ουδέποτε ενημερώθηκα για το θέμα και τη σύνταξη αυτής της ανακοίνωσης. Ουδεμία κλήση βρήκα στο κινητό μου έστω να την ακούσω τηλεφωνικά αυτήν την ανακοίνωση για να εκφράσω τη γνώμη αφού…΄΄συνυπογράφω΄΄
  Απλώς την έλαβα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο για να ανησυχήσω με αναδρομική ισχύ. Μάλιστα επικοινώνησα με δύο συναδέλφους του Δ.Σ για να δω πόσο …ανησύχησαν και μου δήλωσαν πλήρη άγνοια.
  Ατόπημα 2- Δημοσιογραφικής δεοντολογίας
  Το κείμενο στηρίζεται σε …ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες . Μάλιστα εμείς οι ΄΄ανησυχούντες΄΄ δηλώνουμε ότι διατηρούμε επιφυλάξεις για το εάν είναι αληθινές οι πληροφορίες. Παρ όλα αυτά τις αναπαράγουμε και είμαστε το δευτεροβάθμιο όργανο του κλάδου και θεματοφύλακας των θεσμών και της δεοντολογίας.
  Ατόπημα 3- Συνδικαλιστικού χαρακτήρα
  Όταν το διαδύκτιο έχει γίνει παγκόσμιος κόμβος ενημέρωσης και τα μεγαλύτερα εκδοτικά και ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης μετακινούν τις δραστηριότητές του σε αυτό εμείς το Δ.Σ της ΠΟΕΣΥ το χαρακτηρίζουμε …Διάστημα.
  Επιλέγουμε να υποβαθμίσουμε τη σημασία του την ίδια στιγμή που δικεδικούμε την επιβολή αγγελιόσημου σε αυτό και κυρίως την ασφάλιση και την κατοχύρωση των συναδέλφων που εργάζονται στα Νέα Μέσα.
  Ως μέλος της επιτροπής που συνέταξε το πόρισμα για το διαδίκτυο(έχει αποσταλεί στην ΕΣΗΕΜΘ) και ως συνάδελφος που ασχολείται και παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη των Νέων Μέσων προτείνοντας από το 2004 μέτρα και τρόπους να κατοχυρώσουμε την ποιότητα και τη μορφή εργασίας μας σε αυτά, ένιωσα τουλάχιστον ότι βρίσκομαι στο αχανές διάστημα και ασφαλώς κάθε ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο και το όργανα δεν είναι άυλα.
  Νατάσα Μποζίνη Μέλος του Δ.Σ Της ΠΟΕΣΥ

 3. ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

  ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ στο http://syspeirosi.wordpress.com/

  Η κυβέρνηση αναμένει, λέει, τις προτάσεις του κλάδου

  της Αγγέλας ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ (ΑΥΓΗ, 18/4/2010)

  Μέσα σε ένα μήνα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι ρυθμίσεις που αφορούν το ασφαλιστικό των δημοσιογράφων, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα είπε στους εκπροσώπους τους ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, στη συνάντηση που είχε μαζί τους την Τετάρτη το βράδυ, δεδομένου ότι στο νέο ασφαλιστικό θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν και τον δημοσιογραφικό κλάδο.
  Ο κ. Κουτρουμάνης ζήτησε έτσι από τους εκπροσώπους των δημοσιογραφικών Ενώσεων και της ΠΟΕΣΥ, τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ, Σταμάτη Νικολόπουλο, της ΕΣΗΕΑ, Πάνο Σόμπολο, της ΕΣΠΗΤ, Γιάννη Πλαχούρη, και ο γ.γ. της ΕΣΗΕΜΘ, Τάσο Φωκιανίδη, τεκμηριωμένες προτάσεις. Ήδη το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ έχει προγραμματίσει να συνεδριάσει τη Δευτέρα με αντικείμενο το ασφαλιστικό, ενώ σχετικές συζητήσεις αναμένεται να προγραμματίσουν εντός της εβδομάδας και οι Ενώσεις Συντακτών.
  Οι προτάσεις που ζητάει η κυβέρνηση κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις: (α) αναδιάρθρωση του Ταμείου των Δημοσιογράφων, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ, (β) επιβολή αγγελιοσήμου στις διαφημίσεις που αναρτώνται στο Internet και (γ) εξασφάλιση ασφαλιστικών εισφορών και για τα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκια). Όπως φαίνεται, στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τις εισροές στα ασφαλιστικά Ταμεία, μεγαλώνοντας την πίττα του αγγελιοσήμου. Εξάλλου, ήδη με επιστολή τόσο στο ΕΤΑΠ- ΜΜΕ όσο και στον ΕΔΟΕΑΠ, ζητείται η εφαρμογή της ρύθμισης του Ν. Πετραλιά περί αναδιανομής πόρων από τα πλεονασματικά προς τα αποθεματικά ελλειμματικών Ταμείων. Ζητείται έτσι το 10% του αγγελιοσήμου.
  (α) Για το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, πρόθεση είναι να αλλάξει η διοικητική δομή, στην κατεύθυνση της διοικητικής ενοποίησής του. Από την πλευρά της ΠΟΕΣΥ ετέθη και θέμα αλλαγής του Διοικητικού Συμβουλίου. Αμφίβολο παραμένει εάν η κυβέρνηση έχει σκοπό να ενισχύσει τον μηχανισμό είσπραξης αγγελιοσήμου, καθώς μεγάλο μέρος του διαφεύγει, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα έσοδα των Ταμείων.
  (β) Η επιβολή αγγελιοσήμου στο Internet ενοποιεί τον δημοσιογραφικό κλάδο, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τις εισροές αγγελιοσήμου, διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής του. Η όποια ρύθμιση πάντως θα πρέπει να προσδιορίσει σε ποιες ιστοσελίδες θα επιβληθεί αγγελιόσημο, ενημερωτικές /ψυχαγωγικές, καθώς και το ύψος του, που σήμερα είναι 20% επί της τιμής της διαφήμισης στον Τύπο και 21,5% στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Με μια τέτοια ρύθμιση, οι δημοσιογράφοι σε ενημερωτικές ιστοσελίδες έχουν το δικαίωμα να γίνουν μέλη της οικείας Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ) όταν συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.
  (γ) Η εργασία με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών εμπίπτει στη γενικότερη ρύθμιση του εργασιακού νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία, μετά την πάροδο ορισμένων μηνών, 3, 4, έως 6, η σχέση εργασίας θα πρέπει να μεταβάλλεται σε μισθωτή. Ανοικτό βεβαίως μένει το πώς θα εφαρμοστεί αυτό στην πράξη. Στην περίπτωση που μισθωτός δημοσιογράφος εργάζεται σε δεύτερη απασχόληση με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίζεται στα δημοσιογραφικά Ταμεία. Εάν η δεύτερη απασχόληση δημοσιογράφου είναι σε εργασία άσχετη με τη δημοσιογραφία, θα ασφαλίζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας.
  Φαίνεται πως είναι εξαιρετικά σημαντικό οι δημοσιογραφικές Ενώσεις, υπό την ΠΟΕΣΥ, να συμφωνήσουν σε κοινές προτάσεις προς την κυβέρνηση, πέρα από συντεχνιακές λογικές και προς όφελος του κλάδου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: