ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ προς όλους τους συναδέλφους

Ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ καλεί όλους τους συναδέλφους/συναδέλφισσες αύριο Πέμπτη στις 9 το βράδυ στο φουαγιέ της ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρ. Καλλάρη 5) για ένα ποτήρι κρασί, με τη συνοδεία καλής μουσικής για μία χαλαρή ανταλλαγή απόψεων.

Καταγράψαμε σε ένα συνοπτικό χρονολόγιο τον ΑΝΤΙ-ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ από τα «έργα» και τις ημέρες της γνωστής πλειοψηφίας του Δ.Σ. τα τελευταία δύο χρόνια της θητείας τους. Καταγράψαμε συνοπτικά και τον ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΔΡΑΣΗΣ του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ. Αν θέλετε να τα θυμηθείτε έτσι ώστε να ξέρετε συνειδητά τι ψηφίζετε στις 17 του Μάη στις ΕΚΛΟΓΕΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ

ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

-ΑΝΤΙ-ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ για τα έργα και τις ημέρες της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ

– ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Συνάδελφοι/συναδέλφισσες!

Λέγαμε από την αρχή της δημιουργίας της συνδικαλιστικής παράταξης της ΕΣΗΕΜ-Θ, «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ» (Μάρτιος 2008):

«Βασική λειτουργία του Ασύνταχτου Τύπου είναι η συνέλευση των συμμετεχόντων μελών του. Εκεί λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις. Θεωρούμε ότι η εκπροσώπηση δεν είναι λευκή επιταγή. Η διπλοθεσία στην εκπροσώπηση αποκλείεται. Συνάδελφοι που έχουν εκλεγεί σε κάποιο συνδικαλιστικό όργανο δεν μπορούν να επανεκλεγούν αν δεν παρέλθει παύση μίας θητείας. Οι συνεχείς θητείες, η πολυθεσία στην εκπροσώπηση και η μη εναλλαγή των προσώπων, καλλιεργούν τον παραγοντισμό και τους προσωποπαγείς μηχανισμούς σε βάρος της συλλογικότητας. Μεταξύ μας δεν υπάρχουν επαγγελματίες συνδικαλιστές αλλά άμεσα ανακλητοί κι αποφασισμένοι εθελοντές. Επιδιώκουμε την ομοφωνία μέσα από τη σύνθεση των απόψεων χωρίς να αποκλείουμε τις ψηφοφορίες επί όλων των θεμάτων. Οι θέσεις και οι απόψεις μας είναι αποτέλεσμα συνεχών συζητήσεων και ελεύθερου κοινού προβληματισμού και όχι κομματικών επιταγών. Η αντικειμενική και σφαιρική ενημέρωση είναι κοινωνικό δικαίωμα και αγαθό που πρέπει δημοκρατικά να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες. Όχι εμπόρευμα. Οι δημοσιογράφοι έχουμε καθήκον και υποχρέωση να προστατεύουμε το αγαθό της ενημέρωσης. Κάθε μορφής εξουσία που επιθυμεί να ελέγξει την πληροφόρηση και να εκμεταλλευτεί την ενημέρωση ως όπλο κοινωνικής χειραγώγησης πρέπει να αντιμετωπίζεται και να ελέγχεται αδιάλειπτα και με πάθος. Με βάση τα παραπάνω: Βασικό μας πρόταγμα είναι η αξιοπρέπεια στη δουλειά, σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης με κατοχυρωμένα τα ασφαλιστικά, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους. Θεωρούμε ότι τα ΜΜΕ πρέπει να υπόκεινται στον έλεγχο αυτών που τα λειτουργούν και αυτών που τα απολαμβάνουν. Καμία ανοχή σε φαινόμενα λογοκρισίας και καταναγκασμού».

Επισημαίναμε από τότε (πριν 2 χρόνια) αλλά το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, κώφευε: «Η επόμενη περίοδος θα είναι κρίσιμη για τον κλάδο μας. Οι προτεραιότητες του συνδικαλιστικού κινήματος για μας είναι ξεκάθαρες: να αποκρούσουμε τα αντιασφαλιστικά και αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του κλάδου και την ελευθερία του Τύπου». 

Συνάδελφοι/συναδέλφισσες!

Τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε στις απόψεις μας και τις θέσεις μας. Απεναντίας, επιβεβαιωνόμαστε συνεχώς στις επισημάνσεις μας. Δυστυχώς, στη διάρκεια της τελευταίας θητείας της πλειοψηφίας του δ.σ., η συνδικαλιστική μας εκπροσώπηση υποβαθμίστηκε περαιτέρω μέχρι του σημείου της πλήρους απραξίας. Λέμε «δυστυχώς», γιατί οι Ασύνταχτοι δεν αντιδρούν και δεν αντιπολιτεύονται με γνώμονα προσωπικές φιλοδοξίες, συμμαχικά «παιχνιδάκια», την καρεκλοθηρία και τη συνδιαλλαγή με τους εργοδότες και τους διευθυντές. Δεν αντιδρούμε για να αντιδρούμε. Βασική μας επιδίωξη είναι η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ και ο από κοινού ΑΓΩΝΑΣ για την αξιοπρέπεια, τους μισθούς, τα δικαιώματά μας, την ίδια την ποιότητα της δουλειάς μας και της ζωής μας. Θεωρούμε τη γραφειοκρατική, διστακτική πολιτική που ακολουθήθηκε από τη γνωστή πλειοψηφία του Δ.Σ. της  ΕΣΗΕΜ-Θ κατά την προηγούμενη θητεία, ως ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΗ για τη δραματική σημερινή κατάσταση στο χώρο του Τύπου και για την πρωτοφανή υποβάθμιση της διαπραγματευτικής συνδικαλιστικής μας θέσης.

Δυστυχώς, η γνωστή συμμαχική πλειοψηφία έκανε στη διάρκεια της θητείας της, πρωτοφανή επίδειξη συνδικαλιστικής αδράνειας, αποδεικνύοντας ότι είναι επικίνδυνη και παντελώς ανεπαρκής για την υπεράσπιση ακόμη και των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων του κλάδου. Ανάμεσα στα «κατορθώματά» της συγκαταλέγονται οι αποφάσεις της για τη ΜΗ ΚΗΡΥΞΗ ΑΠΕΡΓΙΩΝ, η ΑΦΩΝΙΑ μπροστά σε απολύσεις συναδέλφων και η ΠΑΤΑΓΩΔΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ-ΑΚΥΡΩΣΗ της ψευδεπίγραφης ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ που φρόντισε η ΙΔΙΑ να απαξιώσει με πραξικοπηματικές διαδικασίες. Επιχείρησε δε να περάσει τροποποίηση προκειμένου να ποινικοποιήσει και να απαλλαγεί από τις αντίθετες, ασύνταχτες φωνές. Η απόπειρα αυτή κατέρρευσε.

Επειδή ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη είναι ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην αυθαιρεσία, το ψέμα και το αράδιασμα μιας πλαστής, απολογιστικής, εικονικής πραγματικότητας με στόχο να παραπλανηθούν οι συνάδελφοι που θα κληθούν να τους… ξαναψηφίσουν, ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προχωρά σε έναν συνοπτικό ΑΝΤΙ-ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ των πεπραγμένων και των αποφάσεων της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ αλλά και σε μία ΑΝΤΙ-παράθεση των πρωτοβουλιών και των αγώνων που έδωσαν οι «Ασύνταχτοι» όλο το προηγούμενο διάστημα στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς αλλά και στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. ΕΣΗΕΜ-Θ μέσω της μία εκπροσώπου μας σε αυτό. Αυτές οι φωνές πρέπει να δυναμώσουν με την ενίσχυση των ασύνταχτων φωνών. Αυτή είναι επιτακτική ανάγκη, ειδικά μετά την ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων κυβέρνησης, ΔΝΤ, Ε.Ε., Ε.Κ.Τ., που πλήττουν άμεσα ολόκληρη την κοινωνία, χωρίς να εξαιρούνται και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Τώρα δεν υπάρχουν άλλα προσχήματα για αδράνεια.

Παράνομα είναι τα μέτρα τους – ΟΧΙ οι αγώνες μας

 

1/5/2008 – Ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στην πορεία της πρωτομαγιάς. Η παρουσία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ συνίστατο σε ένα μέλος.

 

7/5/2008 – Διαπαραταξιακή ανακοίνωση για την ΠΟΕΣΥ («Ασύνταxτος Τύπος» ΕΣΗΕΜΘ, «Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο» ΕΣΗΕΑ, «Ενωτικός Συνδυασμός Financial Crimes» ΕΣΗΕΑ, «Παρατύπως – Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζόμενων Συντακτών» ΕΣΠΗΤ).

24/5/2008 – Γενική Συνέλευση ΕΣΗΕΜΘ. Τοποθετήσεις μελών του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ για όλο το φάσμα των προβλημάτων του κλάδου.  Υιοθέτηση ψηφίσματος που εξέδωσαν οι τρεις εργασιακοί εκπρόσωποι της ΕΡΤ-3 (συμπεριλαμβανομένου αυτού του Ασύνταχτου) για τους συμβασιούχους.

 

30/5/2008 – Εκλογές ΕΣΗΕΜΘ. Μία (1) έδρα για τον Ασύνταχτο Τύπο. Εφαρμόζοντας στην πράξη τις αρχές μας, ο πρώτος σε ψήφους (που είχε διατελέσει ήδη μέλος του Δ.Σ. στην προηγούμενη θητεία) παραχωρεί τη θέση του στο Δ.Σ. στη δεύτερη σε ψήφους, συναδέλφισσα Μ. Μεϊντάνη. 

6/6/2008 – Δυναμική παρέμβαση του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ στην Αθήνα (μαζί με συνεργαζόμενες για την ΠΟΕΣΥ δημοσιογραφικές παρατάξεις).

18/6/2008Συγκρότηση προεδρείου από ΕΣΗΕΜΘ.  Η εκλεγμένη εκπρόσωπός μας στο Δ.Σ., γνωστοποιεί την απόφαση της συνέλευσης των Ασύνταχτων να μη συμμετάσχουν στη συγκρότηση του προεδρείου γιατί, όπως εξηγήσαμε: «δεν πραγματοποιήθηκε καμία συζήτηση επί προγραμματικών θέσεων και σχεδίου δράσης στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο –ασφαλιστικό, ΣΣΕ, νέες ελαστικοποιημένες εργασιακές σχέσεις, δεοντολογία κ.α,».

1/7/2008 – Εκλογή εργασιακών εκπροσώπων. Ισχυρή «ασύνταχτη» εκπροσώπηση στη βάση των εργαζομένων.

5/9/2008 – Παρέμβαση ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ με πανό και συνθήματα κατά την έξοδο Θ. Ρουσόπουλου από τα γραφεία της ΕΣΗΕΜΘ όπου προηγουμένως σε… «πολιτισμένο» κλίμα, τα μέλη του Δ.Σ. άκουσαν με «υπομονή» τη «διάλεξη» του εκπροσώπου της κυβέρνησης. Το πανό μας έγραφε: «ΚΑΤΩ Η ΑΣΦΑ-ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ». Τραγικά επίκαιρο και σήμερα…

6/9/2008 – Συμμετοχή ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ με πανό στις πορείες – κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της ΔΕΘ.  

23/9/2008 – «Παρέμβαση» ΕΣΗΕΜΘ με χαρακτηριστική χρονοκαθυστέρηση για συμβασιούχους ΕΡΤ-3, με επιστολή  της προς την ΠΟΕΣΥ.

 

1/10/2008 – 24ωρη πανελλαδική απεργία για την απόσυρση του νέου, αντι-ασφαλιστικού νόμου. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ ψήφισε «απεργία δωματίου», αφού αποφάσισε ότι ο κατάλληλος χρόνος πραγματοποίησης τής, -έτσι κι αλλιώς πολύ καθυστερημένης -εκδήλωσης ενημέρωσης για το ασφαλιστικό, ήταν στις 12 το μεσημέρι της ημέρας της απεργιακής κινητοποίησης!

15/10/2008 – Συνέλευση δημοσιογράφων της ΕΡΤ3 συγκάλεσε η ΕΣΗΕΜΘ μετά από πιεστική απαίτηση των ίδιων των εργαζομένων.

21/10/2008 – Κάθοδος  ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ με πανό στην πορεία, κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης. Παρόντα ήταν συνολικά 50 από τα 700 συνολικά μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, αφού δεν προηγήθηκε καμία εξόρμηση ενημέρωσης της Ένωσης στους εργασιακούς χώρους και καμία προσπάθεια μαζικοποίησης της συγκέντρωσης.

 

15/11/2008 – «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – 35 χρόνια μετά…». Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα (αν κρίνουμε από τη συμμετοχή και τις εντυπώσεις συναδέλφων αλλά και πολιτών της Θεσσαλονίκης)  εκδήλωση του Ασύνταχτου Τύπου στο αμφιθέατρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Εκτός από τις τοποθετήσεις των δημοσιογράφων και τις παρεμβάσεις αγωνιστών της αντιδικτατορικής αντίστασης, βασικοί εισηγητές  της εκδήλωσης ήταν ο «εκφωνητής» του Πολυτεχνείου, συγγραφέας Δημήτρης Παπαχρήστος και ο καθηγητής Γιώργος Μαργαρίτης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, προβάλλαμε ιστορικό ντοκιμαντέρ επιμελημένο και επικαιροποιημένο από μέλη του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ.

 

26/11/2008 – Παρέμβαση Ασύνταχτου Τύπου με πανό στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ως αντίδραση στις πληροφορίες για κλείσιμο των FM100-TV100. Το πανό έγραφε: «ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ». Τα μέλη του ΔΣ δεν πέρασαν ούτε απ’ έξω…

 

10/12/2008 – Κάθοδος Ασύνταχτου Τύπου με πανό στην απεργιακή συγκέντρωση της 10ης Δεκεμβρίου. Η ΕΣΗΕΜΘ και οι άλλες δημοσιογραφικές Ενώσεις για άλλη μια φορά εκδηλώνουν τη «μαχητικότητά» τους με  Δίωρη στάση εργασίας.

 

31/12/2008 – Τετράωρη στάση εργασίας στην ΕΡΤ

 

2/1/2009 – 24ωρη απεργία στην ΕΡΤ

 

8/1/2009 – Η ΕΣΗΕΜΘ μπορεί να σιώπησε επί μακρόν για ένα σωρό φλέγοντα κοινωνικά, πολιτικά και εργασιακά  ζητήματα αλλά στις 8 Ιανουαρίου έσπευσε να εκδώσει συγχαρητήρια ανακοίνωση για τον Κώστα Γκιουλέκα,  με την οποία εξαίρει την «ευαισθησία» και τη «δημοσιογραφική εμπειρία» του ως… «εχέγγυα» για τη δρομολόγηση λύσεων σε σημαντικά ζητήματα του κλάδου! 

17/1/2009 – Αν είσαι εφοπλιστής είσαι έκτακτη είδηση στα κανάλια, αν είσαι Κούνεβα δεν υπάρχεις…Έντονη ήταν η κριτική που άσκησε ο Ασύνταχτος Τύπος, αφού του δόθηκαν πολλές αφορμές, στον τρόπο με τον οποίο κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ  ιεραρχούν τις ειδήσεις, «μαγειρεύουν» και πλασάρουν στο κοινό τη δική τους πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα από την οποία οι ανίσχυροι (βλέπε πρόσφυγες, μετανάστες, άστεγοι κλπ) κατά κανόνα απουσιάζουν ή συγκεντρώνουν αρνητική δημοσιότητα και στην οποία οι ισχυροί (πολιτικοί, οικονομικοί παράγοντες και οι παρατρεχάμενοί τους) λύνουν και δένουν, μονοπωλώντας τα δελτία.   

12/2/2009 – Η αλλοπρόσαλλη πολιτική της γνωστής πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΜ-Θ στο θέμα των συμβασιούχων της ΕΡΤ-3, συνεχίζεται. Λέγαμε τότε: «Τι λέει το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ για τους συμβασιούχους της ΕΡΤ3 των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει;  Ποιοι έχουν επιβάλλει εμπάργκο πληροφόρησης; Υπάρχει συμμετοχή και συναίνεση της ΕΣΗΕΜ-Θ καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε εν κρυπτώ προσωρινές λύσεις που διαιωνίζουν δια της πλαγίας οδού το καθεστώς των ολιγόμηνων συμβάσεων έργου; Τι λέει το ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ για την έναρξη συνεργασιών από νέους δημοσιογράφους στην ΕΡΤ3, την ίδια ώρα που πετάνε στον δρόμο τους συμβασιούχους»;

 

12/2/2009 –Τρεις εβδομάδες αφότου είχαν ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ για τα προβλήματα στην εφημερίδα «Σήμερα», κι ενώ δέσμευση του συμβουλίου  ήταν να τους καλέσει για να αποφασίσουν από κοινού τη στάση τους,  οι εργαζόμενοι που παρέμεναν απλήρωτοι για περισσότερους από τρεις μήνες, εξακολουθούσαν να περιμένουν στο «ακουστικό» τους για την πρόσκληση. Στο μεταξύ, είχαν γίνει δύο συνεδριάσεις του Δ.Σ. Το παράδειγμα, είναι ενδεικτικό της λογικής που επικρατεί και αφήνει προβλήματα, που θα  έπρεπε να λύνονται άμεσα, να χρονίζουν, με τις γνωστές συνέπειες. Οι εργαζόμενοι στο «Σήμερα», όπως και σε άλλα μέσα που παρατηρούνται προβλήματα και καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων (Αυριανή Μακεδονίας Θράκης,  TV Γνώμη του Πολίτη), κάνουν υπομονή, περιμένοντας την παρέμβαση της ΕΣΗΕΜ-Θ… 

 

13/2/2009 – Η «παρέμβαση» της ΕΣΗΕΜ-Θ στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στα ΜΜΕ της περιφέρειας, εξαντλείται σε μία… τετράωρη στάση εργασίας

 

5/3/2009 – Νέο ΟΧΙ της ΕΣΗΕΜ-Θ σε κινητοποίηση και ΛΑΘΟΣ νομική εκτίμηση για το ότι θα κηρυχθεί… παράνομη. Συγκεκριμένα: Είπε ΟΧΙ σε 4ωρη στάσης εργασίας στον Ρ/Τ σταθμό ALPHA, που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ (μετά από προηγούμενη που κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική). Ψήφισαν 7 από τα 9 μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜΘ. Υπέρ της στάσης εργασίας ψήφισε η εκπρόσωπος του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ. Τελικά, το αίτημα του σταθμού να χαρακτηριστεί η στάση «παράνομη», απορρίφθηκε. Η ΕΣΗΕΜΘ εκτέθηκε για άλλη μια φορά καθώς εγκλωβίστηκε μέσα στη «δικηγορίστικη-δικαστηριακή» αντίληψη των αγώνων…

 

17/3/2009 – Ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στηλίτευε από το μπλογκ του το γεγονός ότι συμβασιούχοι των 500 ευρώ και συνταξιούχοι υποχρεώνονταν από τους προϊσταμένους στην ΕΡΤ3 να κάνουν βάρδιες τα ΣΚ για να μην πληρώνει η ΕΡΤ κυριακάτικα. Ποια ήταν η αντίδραση της ΕΣΗΕΜΘ για το γεγονός; Η γνωστή: ΚΑΜΙΑ, απουσία επίσημων καταγγελιών από τους συμβασιούχους που τρέμουν να μην χάσουν τα 500 ευρώ το μήνα.  

 

23/3/2009 – Σύσκεψη των ΔΣ των 5 δημοσιογραφικών Ενώσεων και της ΠΟΕΣΥ, για συμμετοχή στην απεργία της 2ας Απριλίου: Τι θέση πήραν μεταξύ άλλων τα μέλη της γνωστής πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ; Ενδεικτικά: Ο Δ. Ντόζης αναφορικά με την κρίση ανέφερε ότι τουλάχιστον προς το παρόν δεν χρειάζεται να έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο: «Ας δούμε την κρίση να έρχεται και ας πάρουμε τότε αποφάσεις» έλεγε! Ενώ ο Α. Φωκιανίδης (ΕΣΗΕΜ-Θ) εξέφραζε… «προβληματισμό» για την προτεινόμενη από την ΕΣΗΕΑ στάση εργασίας για τη 2α Απριλίου. Τώρα που πέρασε η κρίση από πάνω μας σαν οδοστρωτήρας, η πλειοψηφία μπορεί να συνεχίσει να… «προβληματίζεται».

 

27/3/2009 – Την ανάγκη σύγκλησης έκτακτης γενικής  συνέλευσης από την ΕΣΗΕΜΘ, βροντοφώναζε για άλλη μία φορά ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ. Η τελευταία ωστόσο προφανώς θεωρούσε τους απλήρωτους εργαζόμενους, τις απειλές μαζικών απολύσεων, την ανασφάλιστη εργασία, τις συμβάσεις ντροπής, το θέμα του ασφαλιστικού, ήσσονος σημασίας προβλήματα. 

1/4/2009 – Εικοσιτετράωρη απεργία για τις 8 Απριλίου για το θέμα των συμβασιούχων της ΕΡΤ 3 κηρύσσει η ΕΣΗΕΜΘ έπειτα από το έντονο κλίμα δυσφορίας των συναδέλφων που πέρα από σποραδικές ανακοινώσεις του Δ.Σ. δεν έβλεπαν να πραγματοποιείται καμία συγκεκριμένη κινητοποίηση.

 

2/4/2009 – Κάθοδος ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ στην 24ωρη πανελλαδική απεργία

 

8/4/2009 – Παρών στην παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΣΗΕΜΘ στο κτίριο διοίκησης της ΕΡΤ3  για την επιστροφή των συμβασιούχων, ήταν ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ που έδωσε τον τόνο με συνθήματα και με το πανό του που αναρτήθηκε στην πρόσοψη του κτιρίου.

 

24/4/2009 – Όνειδος! Η ΕΣΗΕΜ-Θ αναστέλλει την απεργία της 27ης και 28ης Απριλίου για τους συμβασιούχους στην ΕΡΤ-3 βασιζόμενη σε νέες υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν!!!

 

21/5/2009 – Μία ακόμη συνεδρίαση του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΜ-Θ με αποκλειστικό –όπως… πάντα- αντικείμενο την εξέταση ενστάσεων των υποψήφιων για ένταξη στην Ένωση, των οποίων οι αιτήσεις σε πρώτο βαθμό είχαν απορριφθεί από το Δ.Σ. Θέματα όπως, απεργίες και κινητοποιήσεις, εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, συλλογικές συμβάσεις, μισθοί, αυξήσεις, λογοκρισία, ελευθεροτυπία, δικαίωμα στην ενημέρωση και πληροφόρηση είναι άγνωστα στο Μικτό. Το Μικτό είναι ένα απονευρωμένο συλλογικό όργανο χωρίς καμία αρμοδιότητα διότι οι εκάστοτε διοικούντες δεν θεωρούν ικανούς ή αξιόπιστους συνομιλητές τους εργασιακούς εκπροσώπους. Δεν συγκαλείται δε ποτέ για έκτακτα σοβαρά ζητήματα που ανακύπτουν όπως π.χ. το ασφαλιστικό. Το δ.σ. θεωρεί ότι… «οι ανακοινώσεις αρκούν».

 

25/5/2009 –  ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ της ΕΣΗΕΜ-Θ. 454 τακτικά μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ (από τα 761) ήταν απόντα από την ετήσια γενική συνέλευση… Η συμμετοχή των επτακοσίων εξήντα ένα (761) τακτικών μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευσή της, ήταν απογοητευτική. Προσήλθαν και… υπέγραψαν οι τριακόσιοι επτά (307). Στη συνέχεια, από τους 307, οι… 127 αποχώρησαν!. Έμειναν 180(!) από τους οποίους, περίπου 50 έως 70 άτομα παρακολούθησαν τη διαδικασία της συνέλευσης. Στη συνέχεια, οι… 180 εναπομείναντες, ψήφισαν. Σε ανακοίνωση του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ που διανεμήθηκε στους συναδέλφους, έπειτα από μία εκτενή ανάλυση στα προβλήματα του κλάδου, επισημαίνεται ότι «δεν μπορεί να συναινέσει και να εγκρίνει έναν απολογισμό που δεν καταγράφει την πραγματικότητα. και αποκρύπτει αλήθειες και οδυνηρές πραγματικότητες. Με κινητοποιήσεις-τουφεκιές στον αέρα δεν λύνονται τα προβλήματα. Χρειάζεται συνεχής δράση με ενημέρωση και συντονισμό. Το ζήσαμε και το είδαμε σε όλες τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν με ευθύνη της Ένωσης. Το ζήσαμε και το βιώσαμε και σε όλες τις κινητοποιήσεις που απουσίαζε η Ένωση και αυτές ήταν πολλές. Όχι στον απολογισμό της αδράνειας και της σιωπής. Όχι στον απολογισμό της αποχής και της απουσίας. Ενώσεις των Συντακτών και ΟΧΙ των διευθυντών».

 

11/6/2009 – Παράθυρο διαλόγου για την αναθεώρηση του καταστατικού της ΕΣΗΕΜΘ άνοιξε ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ  μέσω του blog του.

 

20/6/2009 – Προτάσεις για την τροποποίηση του καταστατικού της ΕΣΗΕΜΘ, επί ζητημάτων μείζονος σημασίας, όπως  το εκλογικό σύστημα, τα όρια ηλικίας, οι συνταξιούχοι, οι προϋποθέσεις για την ένταξη, τα ασυμβίβαστα κ.α, κατέθεσαν τα μέλη του Ασύνταχτου Τύπου ενόψει της επικείμενης καταστατικής συνέλευσης

 

22/6/2009 – Εκτακτη σύγκληση του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ για το αιφνιδιαστικό λουκέτο στον «ΕΛΕΎΘΕΡΟ ΤΥΠΟ». Απόφαση για 24ωρη απεργία, με ψήφους 5 υπέρ, 3 κατά και 3 μέλη να επιχειρηματολογούν υπέρ 3ωρης στάσης εργασίας. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος Μάκης Βοϊτσίδης, ο οποίος προέταξε τη νομιμότητα, προετοιμασία και στόχευση πριν την προκήρυξη μιας απεργίας, την οποία για την συγκεκριμένη περίπτωση παρέπεμψε στο άμεσο μέλλον και εφόσον είχαν διασφαλιστεί οι ανωτέρω προϋποθέσεις. «Σε δύο ημέρες κάλλιστα θα μπορούσαν να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες», είπε.

 

30/6/2009 – Έπειτα από κακόβουλες συντονισμένες επιθέσεις κατά της φωνής του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ του οποίου η κριτική ενοχλεί «αρκετούς», μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ (Χριστίνα Χαλεπλίδου) φτάνει στο σημείο να στείλει εξώδικο  στο δημοσιογράφο, μέλος του Ασύνταχτου Τύπου Δημήτρη Μακρή, θεωρώντας εντελώς αυθαίρετα ότι «ευθύνεται» για την ανάρτηση σχολίου –που επιπλέον δεν περιελάμβανε ονόματα- και θεώρησε ότι στρεφόταν εναντίον της. Το εξώδικο, το οποίο αποτελεί επίθεση εναντίον ενός ιστολογίου και προσπάθεια φίμωσης της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο, περιελάμβανε απειλές περί προσφυγής στη δικαιοσύνη και επιβολής προστίμου.     

2/7/2009 – Η τρίωρη στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ για ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ και πορεία στη Βουλή – κρίνεται παράνομη αλλά όχι καταχρηστική. Η ΕΣΗΕΜ-Θ δεν έκρινε απαραίτητη ούτε μια στάση εργασίας για τους απολυμένους του γραφείου Θεσσαλονίκης.

8/7/2009 – Ενώ καράβια χάνονται… Η ΕΣΗΕΜ-Θ θέλει να οργανώσει μαθήματα καταδύσεων!

31/7/2009 – Αναβρασμός στα ιδιωτικά ραδιο-τηλεοπτικά. Βαρύ το κλίμα στον ALPHA. Παγίως οι θέσεις του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ είναι υπέρ των κοινών αγώνων με όλους τους εργαζόμενους σε όλα τα Μέσα με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΤΥΠΟΥ.

2/8/2009 – Καζάνι που βράζει η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ με τις καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών.

21/8/2009 – Τηλεφωνικές απολύσεις στο STAR CHANΝEL στη Θεσσαλονίκη.

5/9/2009 – Συλλαλητήριο ΔΕΘ – Κάλεσμα Ασύνταχτου για συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Λέγαμε: «Όσο η αντίδραση του δημοσιογραφικού κλάδου θα είναι υποτονική -ή σε αρκετές περιπτώσεις, μηδενική-, τόσο η αυθαιρεσία και η ασυδοσία θα κλιμακώνονται».

14/9/2009 – Συνέλευση των εργαζομένων  στο Ράδιο Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΜ-Θ, παρουσία των έξι εκ των δεκατριών εργαζομένων δημοσιογράφων – δύο μήνες μετά τις τρεις απολύσεις στο σταθμό. Στο ΔΣ της 16/9/2009, η γνωστή πλειοψηφία αποφασίζει τη μη έκδοση ανακοίνωσης για τις απολύσεις παρά την έντονη διαμαρτυρία του μέλους μας στο δ.σ. Τελικώς, έβγαλε ανακοίνωση στα τέλη… Σεπτέμβρη!

 

29/9/2009 – Το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη γίνεται σύσκεψη έπειτα από γραπτό υπόμνημα των συντακτών της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ που αναφέρεται στην εφαρμογή της ΣΣΕ (εντατικοποίηση της εργασίας, υπερεργασία, προσβλητική, αυταρχική, αντιδεοντολογική συμπεριφορά και πολλά άλλα). Στη σύσκεψη παρέστησαν 15 συντάκτες της εφημερίδας. Στη διάρκεια της σύσκεψης ο νομικός σύμβουλος της ΕΣΗΕΜ-Θ υποστήριξε ότι ισχύει η 8ωρη απασχόληση για 6 εκδόσεις, αφήνοντας τους εργαζόμενους άναυδους! Τα μέλη του δ.σ. Γ.Αδάμ και Μ. Μεϊντάνη διαφώνησαν και του ζήτησαν να ανακαλέσει. Ωστόσο, η «νέα πλειοψηφία» της ΕΣΗΕΜΘ Μ. Βοϊτσίδης, Α. Φωκιανίδης, Δ. Ντόζης, Χ. Χαλεπλίδου, Β. Παπαδημούλης, Β. Κοντογουλίδης δεν αντέκρουσαν το νομικό ολίσθημα…

 

20/10/2009 – Στην ανυπαρξία πρωτοβουλιών από την ΕΣΗΕΜ-Θ για το ρόλο και το μέλλον της ΕΡΤ3, «απαντούν» δημοσιογράφοι με συγκεκριμένες προτάσεις που καταθέτουν δημόσια. Η ανακοίνωση  της «Πρωτοβουλίας για τη Δημόσια τηλεόραση εργαζομένων της ΕΤ3» με τίτλο «Για μια ανοιχτή δημόσια τηλεόραση»  δημοσιεύεται στο blog του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ.

 

5/11/2009 – Στηρίζουμε την Πανελλαδική κινητοποίηση των συμβασιούχων στο πλαίσιο της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης στις 5 και 6 Νοέμβρη. Η ΕΣΗΕΜ-Θ δεν ακολουθεί…

11/11/2009 «Εγκαίνια» νέου απεργοσπαστικού κόλπου! Καμία αντίδραση από την ΕΣΗΕΜ-Θ στην καταγγελία για μετάδοση δελτίου ειδήσεων στη διάρκεια στάσης εργασίας από τον 102FM (και σε αναμετάδοση από τον 9.58FM) του Ρ.Σ.Μ. της ΕΡΤ3. Η απεργοσπαστική αυτή κίνηση έγινε δια της εκφώνησης δελτίου από εκφωνήτρια (μη μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ). Γιατί δεν αντέδρασε η ΕΣΗΕΜ-Θ; Υπενθυμίζεται ότι τη συγκεκριμένη ημέρα είχε κηρυχθεί 24ωρη απεργία για τους συμβασιούχους της ΕΡΤ αλλά η ΕΣΗΕΜ-Θ, και πάλι, αποφάσισε συμμετοχή με τρεις στάσεις εργασίας (13.00-14.00, 17.00-18.00 και 22.00-00.00). Το δελτίο μεταδόθηκε 13.00 με 13.05. Ενημερώθηκε άμεσα, τηλεφωνικώς, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Μάκης Βοϊτσίδης (που εκείνη τη στιγμή ήταν σε συνεδρίαση του δ.σ.) ο οποίος ισχυρίστηκε ότι εφόσον η εκφωνήτρια δεν ήταν μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ «δε μπορεί να γίνει τίποτα»! Όμως, ποιος (προϊστάμενος του τμήματος ειδήσεων και μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ) έδωσε εντολή να εκφωνηθεί το ΔΕΛΤΙΟ παρά την έναρξη της στάσης εργασίας των δημοσιογράφων; Και γιατί οι δημοσιογράφοι που συνέταξαν το ΔΕΛΤΙΟ δέχτηκαν να μεταδοθεί το προϊόν της δημοσιογραφικής τους δουλειάς σε ώρα στάσης εργασίας; Απάντηση δεν πήραμε ποτέ…

1/12/2009 – Πρόγευση αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων ενόψει της καταστατικής συνέλευσης: Σε επιστολή της η εκπρόσωπος του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ καταγγέλλει: «Στη συνεδρίαση του δ.σ. έπεσαν οι μάσκες όλων. Η πλειοψηφία του δ.σ. (Βοϊτσίδης, Παπαδημούλης, Χαλεπλίδου, Φωκιανίδης, Ντόζης και ο Κοντογουλίδης) προβαίνοντας σε μία αυθαίρετη και πέραν της λογικής ερμηνεία του άρθ. 31 του καταστατικού και παρά την αντίθετη τοποθέτηση του νομικού συμβούλου, αποφάσισαν με πλειοψηφία έξι έναντι τριών (Μεϊντάνη, Αδάμ, Χανός) ότι στην καταστατική συνέλευση θα κατατεθεί μόνο μία πρόταση του δ.σ., την οποία τα μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ θα δεχτούν ή θα απορρίψουν. Το θέμα έθεσε προς συζήτηση το μέλος του δ.σ. Μαρίνα Μεϊντάνη και ζήτησε ψηφοφορία, σημειώνοντας ότι τουλάχιστον σε περίπτωση διαφωνίας εντός του δ.σ. θα πρέπει να τεθεί προς το Σώμα σε ψηφοφορία και η πρόταση της μειοψηφίας». Τις προτάσεις των συναδέλφων για τις καταστατικές αλλαγές που κατατέθηκαν (και είχαν ζητηθεί από την ίδια την ΕΣΗΕΜ-Θ –προσχηματικά όπως αποδείχθηκε- από το καλοκαίρι του 2009), τις έριξαν οι παραπάνω στο καλάθι των αχρήστων! Ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ καταγγέλλει τις «μεθοδεύσεις και τις απαγορεύσεις». Λίγους μήνες αργότερα, το Βατερλώ της αποκαλούμενης καταστατικής συνέλευσης, το χρεώνεται αποκλειστικά η γνωστή πλειοψηφία του δ.σ. που κατάφερε να δώσει ρεσιτάλ αντιδημοκρατικότητας και ανικανότητας.

3/12/2009 – Πληροφορίες για λουκέτο στα δημοτικά ΜΜΕ. Κάποιοι από το δ.σ. επιδίδονται σε ψέματα λέγοντας σε εργασιακή συνέλευση εργαζομένων του FΜ 100 και TV 100 ότι τους υπερασπίστηκαν και ότι ήταν… παρόντες σε διαμαρτυρία στο Βελλίδειο στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Εμείς που ήμασταν εκεί με δικό μας πανό λέμε ότι δεν τους είδαμε… Αδιάψευστος μάρτυρας ο… σημερινός πρωθυπουργός(!) που ήρθε και μας χαιρέτησε!!!

7/12/2009 – Κατάθεση του δικού μας ρεπορτάζ (στο blog) για τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη στις 6/12/2009 με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

9/12/2009 – Το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ περιορίζεται στην καταγραφή των δυσμενών εξελίξεων στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ και η πρόταση για σύγκληση συνέλευσης των εργαζομένων στην εφημερίδα, χαρακτηρίζεται πάλι από την πλειοψηφία ως μη απαραίτητη στις παρούσες συνθήκες… Έπρεπε, λέει, «να περιμένουμε για να δούμε τι θα γίνει» . Κάποιοι είπαν ότι δεν (πρέπει να) ασκούμε… «προληπτικό συνδικαλισμό» και δεν πρέπει να ζητάμε «ψηφοφορία επί ανύπαρκτου ζητήματος»! (Χρ. Χαλεπλίδου). Την προηγούμενη ημέρα ο διευθυντής της εφημερίδας ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ Τραϊανός Χατζηδημητρίου προαναγγέλλει ενοποίηση των δύο εκδόσεων (καθημερινό-κυριακάτικο),μετατροπή της εφημερίδας σε πρωινή έκδοση και συνέχιση της έβδομης έκδοσης του δευτεριάτικου φύλλου, μετατροπή του περιοδικού Close Up σε ένθετο στην εφημερίδα, το οποίο πλέον δεν θα κυκλοφορεί ανεξάρτητα, εφαρμογή εθελουσίας εξόδου, εφαρμογή οκταώρου, κι όλα αυτά προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα, με την επισήμανση ότι εφόσον τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για απολύσεις στο πλαίσιο του 2%.

10/12/2009 – Καταγγελία της «Απόπειρας για μια Αυτοοργανωμένη Συνδικαλιστική Δράση» που φιλοξενούμε στο blog μας, με τίτλο: «“Η ΕΤ3 έδωσε πλάνα στην ΕΛ.ΑΣ.” – H ΕΣΗΕΜΘ τι κάνει ; Επρόκειτο για καταγγελία ότι κάποιοι υπεύθυνοι στο τμήμα ειδήσεων της ΕΤ-3 έδωσαν πλάνα στην αστυνομία από τα επεισόδια των ημερών, κάτι που δεν συνάδει με την ηθική και τη δεοντολογία.

10/12/2009 – Πιστοί στην τήρηση της θέσης μας για εναλλαγή στις θέσεις συνδικαλιστικής εκπροσώπησης, το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ (που προέρχεται από τον ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΤΥΠΟ) Μπάμπης Μπίκας, υποβάλλει την παραίτησή του και παραχωρεί τη θέση στον επόμενο.

11/12/2009 – Συνέλευση απλήρωτων εργαζόμενων σε FM100 και TV100.

14/12/2009 – Απεργία κατά των απολύσεων για τις 17/12/2009 και με αιτήματα για ουσιαστικές αυξήσεις και πλήρη σταθερή εργασία αποφάσισε η ΕΣΗΕΑ. Η ΕΣΗΕΜ-Θ κοιμάται…

15/12/2009 – Ημέρα ντροπής για τη διακομματική και διαπαραταξιακή σύμπλευση των πρόθυμων! Κατά πλειοψηφία 5-3 το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ αποφασίζει να ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ των δημοσιογράφων που έχει κηρύξει ήδη η ΕΣΗΕΑ για τα επείγοντα δραματικά γεγονότα που βιώνει ο κλάδος τις τελευταίες εβδομάδες. Οι Μ. Βοϊτσίδης Χ. Χαλεπλίδου, Δ. Ντόζης, Α. Φωκιανίδης και Β. Κοντογουλίδης ψήφισαν κατά της απεργίας διότι –λέει- θα ήταν… παράνομη. Αντίθετα οι… «παράνομοι» Μ. Μεϊντάνη (Ασύνταχτος Τύπος) Γ. Αδάμ και Π. Χανός ψήφισαν ΥΠΕΡ της απεργίας. Η απόφαση ΜΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ εξέπληξε και εξόργισε μεγάλη μερίδα συναδέλφων μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ.

16/12/2009 – Άμεση αντίδραση του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ στην απόφαση της γνωστής πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΜ-Θ να μην κηρύξει απεργία. Καλούμε τους συναδέλφους σε ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στο κτίριο της ΕΣΗΕΜ-Θ το μεσημέρι της επόμενης ημέρας.

17/12/2009 – Μέλη του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ και μη, πραγματοποιούμε ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στις 12.30 το μεσημέρι έξω από το κτίριο της ΕΣΗΕΜ-Θ στο οποίο αναρτούμε πανό που γράφει «ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ και ΟΧΙ των ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ» και διανέμουμε ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ. Στη διάρκεια της διαμαρτυρίας «κάποιοι» φροντίζουν να ειδοποιήσουν την… αστυνομία για την τήρηση της τάξης! Μία διμοιρία ΜΑΤ και 15 μοτοσυκλετιστές των ομάδων ΖΗΤΑ και ΔΕΛΤΑ παρατάσσονται επιδεικτικά απέναντί μας! Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες μας για την προκλητική αυτή αστυνομική παρουσία σε μία συνδικαλιστική συγκέντρωση και μετά την απαίτησή μας προς μέλος της γνωστής πλειοψηφίας του δ.σ. να παρέμβει, τελικά αποχωρούν! Το ερώτημα έως σήμερα παραμένει: Ποιοι –θορυβημένοι από τη διαμαρτυρία μας- είχαν λόγο και συμφέρον να αποπειραθούν να μας τρομοκρατήσουν; Στη διάρκεια της διαμαρτυρίας, μέλη του δ.σ. βρίσκονταν μέσα στο κτίριο της ΕΣΗΕΜ-Θ, την ίδια ώρα που χιλιάδες συνάδελφοί μας διαδήλωναν έξω από τη Βουλή στην Αθήνα για τα οξύτατα προβλήματα του κλάδου μας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΕΣΗΕΑ.

21/12/2009 – Το μέλος μας στο δ.σ. Μ. Μεϊντάνη με επιστολή της προς το δ.σ. καταγγέλλει την αντι-απεργιακή νοοτροπία της πλειοψηφίας του. Να σημειωθεί ότι η γνωστή πλειοψηφία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στρέφεται εναντίον μας και κυρίως κατά της ολιγόλεπτης κατάληψης του στούντιο της ΕΡΤ-3 από μέλη του ΠΑΜΕ την ίδια ημέρα. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ούτε μία λέξη για την προκλητική παρουσία της αστυνομίας στη συγκέντρωσή μας έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ που έπληξε ευθέως το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι και του συνδικαλίζεσθαι.

8/1/2010 – Ο ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισε να περικόψει το επίδομα παιδικών σταθμών για τους έχοντες μικτό μισθό πάνω από 2.000… Δηλώνουμε την έντονη αντίθεσή μας μαζί με εκατοντάδες συναδέλφους. Μετά την κατακραυγή αρχίζουν να το ξανασκέπτονται…

13/1/2010 – Συνέλευση εργαζομένων σε “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ” στην  ΕΣΗΕΜ-Θ μετά από πιέσεις των ίδιων των εργαζομένων και των εργασιακών εκπροσώπων (δύο εκ των τριών, προέρχονται από τον ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΤΥΠΟ).

14/1/2010 – Η «Πρωτοβουλία Ασύνταχτων Εργαζομένων ΕΡΤ-3» δημοσιοποιεί  με ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ της προς τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο (που δημοσιεύεται και στο blog μας) τις θέσεις της λέγοντας ότι «το κυριότερο ζητούμενο είναι η μετατροπή της ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΡΤ Α.Ε. σε ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ με πληροφόρηση στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι της εκάστοτε κυβέρνησης».

27/1/2010 – Φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας (αναρτώντας τα στο blog μας από όπου αναπαράγονται σε άλλα ΜΜΕ π.χ. εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ) έγγραφα-ντοκουμέντα που αφορούν την πορεία του αγώνα των Αιγύπτιων αλιεργατών της Μηχανιώνας. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν την απόπειρα επισήμων φορέων να απαγορεύσουν στους αλιεργάτες να έχουν σχέση με οργανώσεις δικαιωμάτων ενώ εισηγούνται τη δίωξη όσων πρωτοστάτησαν στην απεργία!

3/2/2010 – Σε συνεδρίαση των δ.σ. των Ενώσεων Συντακτών και της ΠΟΕΣΥ στην Αθήνα, το κλίμα είναι υπέρ κήρυξης απεργίας για τις 10 Φεβρουαρίου.

4/2/2010 – Απολύσεις τεχνικών σε ΑΝΤ1 και ΑLTER.

4/2/2010 –  ΌΧΙ -και πάλι- στην κήρυξη απεργίας για τις 10/2/2010 αποφάσισε η γνωστή πλειοψηφική ομάδα του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ…

5/2/2010 – Η ΕΣΗΕΜ-Θ προσφέρει “συμβόλαιο” σε μέλη της με ιδιωτική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, μέσω της οποίας υποκλέπτονταν οι συνομιλίες ΚΑΙ συναδέλφισσας- μέλους του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ! Πρόκειται για ένα netbook μικρής χρησιμότητας και με δεσμευτικούς όρους που παραπέμπει σε… προεκλογική παροχή και μοιάζει με καθρεπτάκια που μοίραζαν στους… ιθαγενείς. Για τέτοιους μας περνάνε κάποιοι. Τελικά η κριτική μας επιβεβαιώνεται. Ενώ τα netbooks είχαν παραγγελθεί από το Φεβρουάριο, οι πρώτες ειδοποιήσεις για την παραλαβή τους, άρχισαν να γίνονται το τελευταίο διάστημα, όλως τυχαίως…, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της ΕΣΗΕΜ-Θ!  Ωστόσο, πολύ αισιόδοξοι είναι κάποιοι θεωρώντας ότι όσοι παρέλαβαν τα netbooks, θα τους ψηφίσουν κιόλας!

10/2/2010 – 24ωρη απεργία προτείνει η ΠΟΕΣΥ στο πλαίσιο της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 24 Φεβρουαρίου. H ΕΣΗΕΜ-Θ τελικά αποφασίζει ΑΠΕΡΓΙΑ!!! Ορίζεται για τις 26/2 η αποκαλούμενη Καταστατική Συνέλευση.

10/2/2010 – Ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ καλεί για τις 24/2/2010 σε ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10.30 π.μ. μπροστά στο Ε.Κ.Θ. (οδός Ολύμπου με τέλος πεζοδρόμου Αριστοτέλους).

17/2/2010 – Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας περί «ψευδεπίγραφων δημοκρατικών διαδικασιών» στη διαδικασία τροποποίησης του καταστατικού, η γνωστή συμμαχική πλειοψηφία στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ αποφασίζει, διατάσσει και καταθέτει ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΠΡΟΤΑΣΗ: Τη δική της! Καμία συζήτηση, καμία προ-καταστατική συνέλευση, καμία προετοιμασία για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

22/2/2010 – Καμπανάκι στην εφ. ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ. Έκτακτη συνεδρίαση δ.σ. ΕΣΗΕΜ-Θ για τις φημολογούμενες απολύσεις και το κλείσιμο του δευτεριάτικου φύλλου. Η πρότασή μας είναι άμεση αντίδραση με 48ωρη απεργία με αίτημα ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. Φυσικά η γνωστή πλειοψηφία δεν συζητά ούτε καν το ενδεχόμενο της στάσης εργασίας…

24/2/2010 – ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, με τους Ασύνταχτους στη διαδήλωση

25/2/2010 – Καταγγέλλουμε, μεταξύ άλλων, την απειλή «ιδιώνυμου» με τις επιχειρούμενες τροποποιήσεις στο καταστατικό. Συγκεκριμένα, επιχειρείται να «ποινικοποιηθεί» η ελευθερία της συνδικαλιστικής ή, δια του τύπου κριτικής, σε ένα συνδικαλιστικό όργανο όπως η ΕΣΗΕΜ-Θ! Γίνεται γνωστό ότι στη ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ της συμμαχικής πλειοψηφίας, περιλαμβάνεται και η επέκταση της ισχύουσας διατύπωσης της παραγράφου 3 του άρθρου 6 με την αφηρημένη, γενική και τελικά άκρως επικίνδυνη για την ελευθερία της γνώμης, φράση: διαγράφονται ή δεν εγγράφονται ως μέλη και όσοι «…στράφηκαν με οποιονδήποτε τρόπο κατά της Ένωσης»!!!

25/2/2010

Σε μία κατάπτυστη ανακοίνωση περιορίστηκε η αντίδραση της ΕΣΗΕΜΘ στις απολύσεις και τη διακοπή έκδοσης του δευτεριάτικου φύλλου της εφημερίδας ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός και τη διάθεσή του να καταθέσει επιχειρήματα προς τους εργοδότες (άκουσον – άκουσον) για την ανάγκη συνέχισης κυκλοφορίας του δευτεριάτικου φύλλου. Μετά τη «δυναμικότατη» αντίδραση της ΕΣΗΕΜΘ, εξυπακούεται ότι το αφτί των εκπροσώπων της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ούτε που ίδρωσε…

26/2/2010 – Πρώτη ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ πραγματοποίησης της αποκαλούμενης ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ. Ορίζεται νέα ημερομηνία για τις 8 Μαρτίου 2010.

27/2/2010 – Με οριακή διαφορά πέντε (5) έναντι τεσσάρων (4) ψήφων, το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ αποφάσισε τη μη πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων ως άμεση αντίδραση για την καρατόμηση του δευτεριάτικου φύλλου και τις απολύσεις στην εφημερίδα «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ». ΚΑΤΑ της ΑΠΕΡΓΙΑΣ ψήφισαν οι Μάκης Βοϊτσίδης, Αναστάσιος Φωκιανίδης, Χριστίνα Χαλεπλίδου, Δημήτρης Ντόζης και Βασίλης Κοντογουλίδης και ΥΠΕΡ της ΑΠΕΡΓΙΑΣ με αίτημα την επαναπρόσληψη των απολυθέντων συναδέλφων και τη συνέχιση της έκδοσης του δευτεριάτικου φύλλου οι Μαρίνα Μεϊντάνη, Γιώργος Αδάμ, Παναγιώτης Χανός και την επαναπρόσληψη των πέντε ο Βασίλης Παπαδημούλης. Παρόντες κατά τη συνεδρίαση του δ.σ. ήταν και περίπου δέκα δημοσιογράφοι από τον Αγγελιοφόρο, εκφράζοντας την αγωνία του συνόλου των συναδέλφων για τις τελευταίες εξελίξεις.

 

4/3/2010 –Σε ανακοίνωσή της H ΕΣΗΕMΘ καταγγέλλει την παρέμβαση μελών του ΠΑΜΕ σε ζωντανή εκπομπή της ΕΤ-3 επιχειρώντας να παραδώσει μαθήματα για “τις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας”.

 

4/3/2010 – Σε άλλη ανακοίνωση για τα νέα κυβερνητικά μέτρα, φιγούραρε και η μνημειώδης φράση: Οι δημοσιογράφοι Μέσων που εντάσσονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα πλήττονται από τις κυβερνητικές ρυθμίσεις πέρα από το μέτρο που θα δικαιολογούσε μια κοινή και με αναλογικό σχήμα προσπάθεια συνεισφοράς στην αντιμετώπιση έκτακτων οικονομικών συνθηκών”!!!

 

5/3/2010 – Αχρείαστη αποφάσισε για άλλη μια φορά ότι ήταν η απεργιακή κινητοποίηση για τα νέα μέτρα, που πλήττουν μεγάλο ποσοστό του κλάδου και της ελληνικής κοινωνίας, η ΕΣΗΕΜΘ. Αντίθετα,  η ΕΣΗΕΑ υπό την πίεση της βάσης των δημοσιογράφων της Αθήνας αποφάσισε 24ωρη απεργία στην ΕΡΤ, το ΑΠΕ, τη Γενική Γραμματεία Τύπου-Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, το Κανάλι της Βουλής και τους Δημοτικούς Ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, απαιτώντας τον σεβασμό στις ΣΣΕ και την άμεση απόσυρση της απειλής περικοπών στους μισθούς κατά 7%“,

 

8/3/2010 – Με τον εξευτελισμό κάθε έννοιας αμεσοδημοκρατικής διαβούλευσης, μόνο επί των προτάσεων που κατέθεσε η πλειοψηφία του ΔΣ  της ΕΣΗΕΜ-Θ και με τις προτάσεις των δεκάδων μελών της Ενωσης να πετιούνται κυριολεκτικά στα σκουπίδια, “άρχισε” σήμερα η αποκαλούμενη καταστατική γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΜ-Θ.

 9/3/2010 – Βατερλό η απόπειρα τροποποίησης του καταστατικού. Οι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της πλειοψηφίας του ΔΣ προτάσεις, δεν πέρασαν, αφού οι θετικές ψήφοι δεν αναλογούσαν στα 3/4 των προσελθόντων στη Συνέλευση (253), που σύμφωνα με το Καταστατικό της ΕΣΗΕΜ-Θ (άρθρο 27, παρ. 2) απαιτούνται για να εγκριθούν οι τροποποιήσεις”.

 

11/3/2010 – Ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει (και δεν απουσίασε) από την πορεία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ ενάντια στη ληστρική επιδρομή επί των μισθών και των επιδομάτων μας και την κατάλυση κάθε έννοιας νομιμότητας στο πεδίο των εργασιακών δικαιωμάτων.  

 

31/3/2010 – Με τους εργαζόμενους σε ΕΡΤ ΑΠΕ, να έχουν λάβει ήδη το συρρικνωμένο κατά 30% δώρο Πάσχα και να περιμένουν τις επόμενες αιματηρές περικοπές στους μισθούς τους, η ΕΣΗΕΜΘ δεν προχώρησε σε κινητοποιήσεις.

Φαίνεται εξάντλησε την αγωνιστική της ικμάδα στην προσπάθεια που κατέβαλε για την έκδοση ανακοίνωσης, με   την οποία καλεί την ΠΟΕΣΥ να έρθει σε επαφές με υπουργούς που έχουν την αρμοδιότητα να αναθεωρήσουν τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων και σε περίπτωση που η Πολιτεία δεν ανταποκριθεί, να συντονίσει την αντίδραση του κλάδου.  Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι…

22/4/2010 – Δεν έκριναν σκόπιμη οι δημοσιογραφικές ενώσεις της χώρας και βεβαίως η ΕΣΗΕΜΘ τη συμμετοχή στη σημερινή απεργία.

 22/4/2010 – Ανοιχτή συνέλευση με θέμα την αντίδραση απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο κλάδος και η κοινωνία από Κυβέρνηση, εργοδότες και διεθνή οικονομικά κέντρα ισχύος, οργάνωσε ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.

23/4/2010 – Προ τετελεσμένου πλέον, μετά δηλαδή τις απολύσεις δύο ακόμη συναδέλφων και αφού στις προηγούμενες απολύσεις είχε αντιδράσει με πλήρη… αφωνία,  η ΕΣΗΕΜΘ κήρυξε 24ωρη απεργία στο ίδιο το… Μέσο, δηλαδή στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

1/5/2010 – ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ. Ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ καλεί σε συγκέντρωση στην πλ. Αριστοτέλους. Με παλμό, σφυρίχτρες και ντουντούκες πορευόμαστε μαζί με συναδέλφους φωνάζοντας ενάντια στα σκληρά κυβερνητικά μέτρα και στις υποδείξεις της «τρόικας». Το πανό μας έγραφε σε τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά) «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ»!

Το «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ» μπορεί, πλέον, να αφορά και άλλους αποδέκτες…

10/5/2010 – Θλιβερό! Η θητεία της προηγούμενης διοίκησης ολοκληρώνεται με την απόφαση που εκδίδει το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο για 10μηνη διαγραφή συναδέλφισσας, ουσιαστικά για τη συνδικαλιστική της δράση σε ημέρα απεργίας. Την παραπομπή της είχε ζητήσει η γνωστή πλειοψηφία των πέντε του Δ.Σ. !

Advertisements

9 Σχόλια to “ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ προς όλους τους συναδέλφους”

 1. το «χαλαρή» μου άρεσε! 🙂

 2. Είναι αυτονόητο ότι η ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ αφορά και φοιτητές δημοσιογραφίας και μέλη και ΜΗ ΜΕΛΗ της ΕΣΗΕΜ-Θ που εργάζονται είτε στα ΜΜΕ είτε σε portals και ειδησεογραφικά blogs.

 3. Η τοποθέτηση της εκπροσώπου του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ στο Δ.Σ. Says:

  Η τοποθέτηση της συναδέλφισσας Μαρίνας Μεϊντάνη (εκπροσώπου του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ) στην πρόσφατη απολογιστική συνέλευση:

  ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ 4.5.2010

  Συνάδελφοι,

  Σοκαρισμένοι όλοι μας βιώνουμε τον τελευταίο καιρό μια απίστευτη τρομοκρατία, που στοχεύει ευθέως κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πλήρη αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και την ευθεία επίθεση κατά του εισοδήματος μας.

  Κανείς δεν ξεγελιέται ότι την πρώτη επίθεση που δέχθηκαν ήδη οι συνάδελφοι που εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μας απειλεί και μας αφορά όλους. Κεκτημένα δικαιώματα, που οι εργαζόμενοι πέτυχαν με αγώνες και αίμα, σήμερα θυσιάζονται στον βωμό της οικονομικής κρίσης και στο αλάθητο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ως νέος μπαμπούλας εγκαταστάθηκε στον σβέρκο μας.

  Απέναντι σε αυτό το εφιαλτικό σκηνικό, που ξετυλίγεται μπροστά μας, ο απολογισμός του παρόντος προεδρείου του συνδικαλιστικού μας οργάνου, όχι απλώς μοιάζει με μια καταγραφή πρακτικών, αλλά ούτε καν σκιαγραφεί τα αδιέξοδα απέναντι στα οποία βρίσκεται ο κλάδος σήμερα. Σα να ζουν σε άλλη χώρα, οι συντάκτες του και σα να απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν βιώνουν στο πετσί τους την επέλαση της ζοφερής πραγματικότητας και την ανασφάλεια στους χώρους εργασίας…

  Ένας απολογισμός που για μια ακόμη φορά περιορίστηκε σε μισές αλήθειες και στην απόκρυψη των σημαντικών προβλημάτων του κλάδου, φωτίζοντας τις λεπτομέρειες και αποδίδοντάς σε αυτές δάφνες αγωνιστικής δράσης.

  Δεν περίσσεψε όμως ούτε μία λέξη για το Ασφαλιστικό ούτε μία λέξη για την κατάσταση στον ΕΔΟΕΑΠ, παρότι συνεχίστηκαν και τη χρονιά που πέρασε οι κάθοδοι «προβληματισμού» στην Αθήνα του διοικητικού μας συμβουλίου με την ΠΟΕΣΥ και τις άλλες Ενώσεις. Ολοι γνωρίζουμε ότι τα Ταμεία μας απειλούνται. Το ασφαλιστικό μας μέλλον και η ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη απειλείται.
  Γι αυτά κουβέντα.
  Δεν ήταν και ευθύνη του παρόντος συνδικαλιστικού οργάνου με ξεκάθαρες θέσεις να τα υπερασπιστεί αντί να παραχωρεί το προεδρείου του «λευκές επιταγές» στην ΠΟΕΣΥ;
  Δεν αφορά τους συναδέλφους της Βόρειας Ελλάδας το μέλλον και η ύπαρξη των Ταμείων μας; Δεν τους αφορά η αποτίμηση των σποραδικών απεργιακών 24ωρων κινητοποιήσεων που συνεχίστηκαν και τη χρονιά που πέρασε, χωρίς στόχευση, χωρίς απολογισμό αποτελεσματικότητας και μελλοντικό πλαίσιο δράσης;

  Η καταστρατήγηση των ΣΣΕ που ξεκίνησε από τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ΕΡΤ3 και ΑΠΕ – ΜΠΕ, περιορίστηκε σε απλές καταγγελίες και σε ψηφίσματα. Ανησύχησαν στην κυβέρνηση… και εμείς μετράμε απώλειες στους μισθούς μας στα δώρα και στα επιδόματα μας και έτσι στρώνεται ο δρόμος αύριο η πολιτική αυτή να έρθει και στον ιδιωτικό τομέα.
  Υπερασπιζόμαστε ή όχι τις συλλογικές συμβάσεις συνάδελφοι; Αν ναι, τότε ας μη δεχτούμε τις περικοπές αυτές και ας βρούμε τρόπους αυτό να το διατρανώσουμε.

  Μόνο και μόνο για αυτά θα έπρεπε να καταψηφιστεί ο παρόν απολογισμός.

  Δεν είναι όμως μόνο το Ασφαλιστικό και η καταστρατήγηση των ΣΣΕ. Είναι η κώφευση του παρόντος Απολογισμού στα υπαρκτά εργασιακά προβλήματα του κλάδου στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι το ζητούμενο της ουσιαστικής διασφάλισης των θέσεων εργασίας από τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέχρι τα μέσα της περιφέρειας και τους συμβασιούχους στην ΕΡΤ3, που δεν χωρούν σε γενικόλογες τοποθετήσεις, περί προτάσεων για συγκρότηση διακομματικών επιτροπών ή σε συναντήσεις με τους διευθυντές ενημέρωσης των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και αβροφροσύνες με πολιτικούς. Η διασφάλιση του κατώτατου αριθμού εργαζομένων ανά μέσο παραμένει ακόμη ζητούμενο. Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά από το απλώς να διατυπωθούν. Και το ότι απλώς διατυπώθηκαν οι προτάσεις δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση απολογισμό Δράσης. Μόνο ως απολογισμός προθέσεων, όμορφος στα λόγια ΚΑΙ ΜΟΝΟ μπορεί να θεωρηθεί.

  Όπως και το όψιμο ενδιαφέρον της ΕΣΗΕΜ-Θ για τα συμβαίνοντα στο Ράδιο Θεσσαλονίκη. Θα μπορούσα να πως πολλά, απλώς θα περιοριστώ να τονίσω ότι η πολιτική κατευνασμού και ήπιας προσέγγισης προς την εργοδοσία, όχι απλώς δεν απέδωσε σε κλίμα εργασιακής ασφάλειας, αλλά μετά τις τρεις απολύσεις του περασμένου καλοκαιριού οδηγηθήκαμε στις τελευταίες δύο, μόλις προχθές.
  Οι τρεις συνάδελφοι του περασμένου καλοκαιριού, θυσιάστηκαν στο όνομα των καλών σχέσεων με την εργοδοσία. Δεν στηρίχτηκαν ούτε με μία ανακοίνωση, όταν βρέθηκαν στην κυριολεξία στον δρόμο. Η χρονοκαθυστέρηση των τριών μηνών, που επιδείχθηκε είναι ενδεικτική των αντανακλαστικών του σωματείου μας. Σε απολύουν σήμερα και μετά από ένα εξάμηνο το σωματείο μας εκφράζει την ανησυχία του. Ωραία…

  Το τοπίο στις λεγόμενες «μικρές εφημερίδες» επίσης ζοφερό. Ισχύουν οι ΣΣΕ ΕΣΗΕΑ – ΕΙΕΑ στους εργαζόμενους σε αυτές; Ο παρόν απολογισμός δεν αναφέρει κουβέντα για τις συνθήκες μαύρης εργασίας στον χώρο αυτό, πριν το τελευταίο τσουνάμι φτάσει και αποτελέσει τη νέα δικαιολογητική βάση της εργοδοσίας.

  Αλλά και στις «μεγάλες εφημερίδες» της Θεσσαλονίκης, μικρές και μεγάλες υπαναχωρήσεις σκιαγραφούν το μέλλον μας. Έκλεισε η δευτεριάτικη έκδοση του Αγγελιοφόρου, μετατράπηκε σε πρωϊνή εφημερίδα, συμπιέζοντας τα εισοδήματα των εργαζομένων προς τα κάτω και στον Απολογισμό πανηγυρίζουμε γιατί οι απώλειες περιορίστηκαν σε δύο. Ξεχνάμε το μέλος μας στη διόρθωση, που βρέθηκε στο δρόμο, ξεχνάμε τις απομακρύνσεις εν είδει εθελουσίας, ξεχνάμε την εντατικοποίηση εργασίας. Κουβέντα για την τελευταία απομάκρυνση συναδέλφου που εδώ και ένα μήνα βρίσκεται στο τηλέφωνο μήπως ο κυρ – Αλέκος τον πάρει πίσω.

  Με συνεχείς υπαναχωρήσεις, αμυντική στάση και συνδικαλισμό της… μαντίλας δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα στους ακόμη πιο δύσκολους καιρούς που έρχονται…..
  Το σύνθημα μας είναι: οι εργαζόμενοι έχουν όλοι τα ίδια προβλήματα, τα ίδια αιτήματα και τα διεκδικούν, όχι ως επαίτες, αλλά με τη δυναμική και την αξιοπρέπεια που απαιτούν οι καιροί. Δεν έχουμε επιλογές.

  Θα πρέπει ενωμένοι να καταστήσουμε σαφές, προς όλες τις κατευθύνσεις από τους ξένους παράγοντες, μέχρι την κυβέρνηση και την εργοδοσία ότι δεν υποτασσόμαστε και δεν υποστέλλουμε τη σημαία της διεκδίκησης….

  ΜΑΡΙΝΑ Γ. ΜΕΪΝΤΑΝΗ

 4. Το φουαγιέ οφείλουμε να το κάνουμε ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΕΚΙ.

  Έχουμε κτίρια όπου στεγάζουν μόνο τους γραφειοκράτες συνδικαλιστές και με τα εκατομμύρια στα ταμεία μας θα έπρεπε να στηρίζουμε αποφασιστικά τους άνεργους συναδέλφους, να κάνουμε εκδηλώσεις μαζί με άλλους κλάδους εργαζομένων, να μιλάμε για τα προβλήματα του σήμερα και όχι να βγάζουμε πολυτελείς εκδόσεις τύπου «Μαρκίδες-Πούλιου» και να συνάπτουμε συμφωνίες με εταιρείες κινητής παρακολούθησης…

  Η Ένωση οφείλει να ζωντανέψει.

  Δεν είμαστε σύλλογος φίλων της αδράνειας και της μούχλας!

  Να εκλέξουμε ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥΣ και να ανοίξουμε τους χώρους της ΕΣΗΕΜ-Θ σε όλα τα μέλη που θα στεγάσουν αυτο-οργανωμένες πολιτισμικές πρωτοβουλίες.

 5. "Καινούργια κατοχή λοιπόν;" Says:

  Διαβάστε ένα εξαιρετικό άρθρο στο: http://sarantakos.wordpress.com/2010/05/05/katoxi/

  Το ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΩ παρακάτω:

  Καινούργια Κατοχή λοιπόν;

  Δημοσιεύθηκε από sarant στο 5 Μαΐου, 2010
  Άρθρο του πατέρα μου, Δημήτρη Σαραντάκου, που δημοσιεύτηκε χτες, 4.5.2010, στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ της Μυτιλήνης

  Το άκουσα κι ακόμα δεν το πιστεύω. Στην εκπομπή του «Mega», στις 29 Απριλίου, ο γεν. γραμματέας της ΑΔΕΔΥ στην εκπομπή του γνωστού τηλεπαρουσιαστή Χατζηνικολάου είπε ότι σαν ρώτησε τον πρωθυπουργό της χώρας πώς θα ζήσουν οι συνταξιούχοι των 500 και 600 ευρώ τώρα που θα χάσουνε την 13η και 14η σύνταξη, αυτός του απάντησε:
  «Για το θέμα αυτό να ρωτήσετε την αντιπροσωπεία της “τρόικας”, αυτοί θα σας πουν!»
  Κάπως έτσι είχε απαντήσει, τον Δεκέμβριο του 1942, αν δεν κάνω λάθος, ο «Κουίσλινγκ» πρωθυπουργός Λογοθετόπουλος, όταν τον ρώτησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού πού θα βρεθούν τρόφιμα για τους πεινασμένους:
  «Ρωτήστε επ’ αυτού τον κύριο Άλτενμπουργκ.»
  Τότε δεν υπήρχε «τρόικα», γιατί οι δυνάμεις κατοχής ήτανε δύο και όχι τρεις. Έτσι κουμάντο κάνανε από μέρους των Γερμανών ο Άλτενμπουργκ και από μέρος των Ιταλών ο Γκίζι. Τώρα έχουμε τρεις δυνάμεις κατοχής: Την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ελληνιστί Κομισιόν), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Δεν μας κατέχουν στρατιωτικά, αυτά είναι πράγματα δαπανηρά, ξεπερασμένα και επικίνδυνα (βλέπε Ιράκ και Αφγανιστάν), αλλά μας έχουν υποδουλώσει οικονομικά.
  Να το πάρουμε λοιπόν απόφαση. Είμαστε υπό κατοχήν. Δεν είναι και τόσο φοβερό όσο ακούγεται. Θυμάμαι πως στη Μυτιλήνη η έλευση των Γερμανών ήταν αναίμακτη και δε βρήκε καμμιά αντίσταση. Τις πρώτες μάλιστα βδομάδες οι «γερμανόφιλοι» πανηγύριζαν.
  «Είδες που φοβόσουνα; Ήρθαν οι Γερμανοί και δεν άνοιξε ρουθούνι. Επιτέλους, θα μας βάλουν σε κάποια τάξη και θα μας φέρουν τη γερμανική τεχνολογία», έλεγε στον πατέρα μου ένας φίλος του, καλός μαιευτήρας (στην κλινική του γεννήθηκα) και παλιός αριστερός, που κατόπιν μεταλλάχθηκε σε ναζιστή!
  Πράγματι, πολύ σύντομα μας εξασφάλισαν την τάξη και την ησυχία του νεκροταφείου. Όσο για τη γερμανική τεχνολογία, την ξέχασαν κάπου στη Βαυαρία.
  Στη Λέσβο, πάντως, η Αντίσταση ξεκίνησε αθόρυβα και από την αρχή έριξε το βάρος της στην αντιμετώπιση του λιμού και στην τόνωση του ηθικού του κόσμου. Άρχισε η οργάνωση συσσιτίων σε κάθε σχολείο και κάθε γειτονιά, δημιουργήθηκαν καταναλωτικοί συνεταιρισμοί σε κάθε υπηρεσία και οργανισμό, ενώ παράλληλα μοιράζονταν ταχτικά τα δελτία ειδήσεων των ραδιοσταθμών του Λονδίνου, του Καΐρου και της Μόσχας, που οι αντιστασιακοί πιάνανε στα παράνομα ραδιόφωνά τους και τα πολυγραφούσαν.
  Ενώ στην Αθήνα οι Γερμανοί είχαν σφραγίσει τα ραδιόφωνα, ώστε να πιάνουν μόνο Αθήνα και Μπρεσλάου, στη Λέσβο προτίμησαν να κατάσχουν τα, λίγα άλλωστε, ραδιόφωνα που υπήρχαν στα σπίτια. Τα οποία, το σωστό να λέγεται, τα φύλαξαν με τη γνωστή γερμανική τάξη και μεθοδικότητα στις αποθήκες Πετροπούλου, από όπου τα πήραμε με την Απελευθέρωση. Οι αντιστασιακοί, πάντως, είχαν εξασφαλίσει δικά τους ραδιόφωνα, είτε γιατί τα είχαν κρύψει εγκαίρως, είτε γιατί τα φτιάξανε μόνοι τους. Ο πατέρας μου, να πούμε, ικανότατος ερασιτέχνης, είχε φτιάξει ένα ραδιόφωνο που λειτουργούσε χωρίς μεγάφωνο, με ακουστικά, χρησιμοποιώντας για σασί ένα ξύλινο σκαμνί, που ο Χαράλαμπος ο Κανόνης το ονόμασε «ο τρίπους της Πυθίας».
  Πολύ σύντομα, καθώς μάλιστα φάνηκε πως οι Γερμανοί τελικά θα χάνανε τον πόλεμο, δημιουργήθηκε γύρω από τους συνεργάτες τους και τους θερμότερους υμνητές τους αληθινό κενό.
  Φυσικά η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά πιστεύω πως κάπως έτσι θα ξεκινήσει η Αντίσταση στην κατοχή της τρόικας. Γιατί μη φαντάζεστε πως θα το βάλουν κάτω οι Έλληνες. Θα αρχίσουν δε με την αποδοκιμασία και την προπηλάκιση των πρωταιτίων της απίστευτης διαφθοράς και κατασπατάλησης των χρημάτων των φορολογουμένων, που έγιναν τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια.
  Παράλληλα με τις αναπόφευκτες διαδηλώσεις και συλλαλητήρια, που θα γίνονται κάθε τόσο, θα αρχίσουν δικαστικοί αγώνες, για να καθίσουν επιτέλους στο σκαμνί οι κλέφτες, οι «μασκαράδες κι οι απατεώνες», που λέει κι ο Βάρναλης – να διαβάζετε ποίηση, κάνει καλό. Αφού οι κυβερνώντες δε δείχνουν μεγάλο ζήλο για να τους παραπέμψουν αυτοί, θα το κάνουν οι πολίτες. Όπως διάβασα, διαπρεπής νομομαθής απέδειξε πως ορισμένα εγκλήματα κλοπής του δημοσίου χρήματος ούτε παραγράφονται ούτε ισχύει γι’ αυτά ο σκανδαλώδης νόμος «περί ευθύνης υπουργών». Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από αυτά.
  Το παρήγορο είναι πως η Ελλάδα σε ανάλογες περιπτώσεις αποτέλεσε τιμητική εξαίρεση. Οι αιμοσταγείς δικτατορίες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Χιλής και της Αργεντινής καταργήθηκαν μεν αλλά κανένας, όχι μόνο οι πρωταίτιοι, αλλά και οι δευτερεύοντες συνεργοί, δεν έπαθε το παραμικρό. Του Φράνκο μάλιστα υφίσταται και μνημείο, κοντά στη Μαδρίτη, ενώ του Πινοτσέτ το διάδοχο δημοκρατικό καθεστώς τού έκανε επίσημη κηδεία! Σε μας ο Παπαδόπουλος, ο Αγγελής και δε θυμάμαι ποιος άλλος ακόμα, πέθαναν στη φυλακή, ενώ ο Ιωαννίδης και ο Ντερτιλής εξακολουθούν να είναι μέσα.
  Κατοχή λοιπόν έχουμε, αλλά κι αυτή θα περάσει.

 6. Ωτακουστής Says:

  Κάποιοι, γνωστοί-άγνωστοι των «συμμαχικών δυνάμεων» έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ώρες σε ένα όργιο κατασυκοφάντησης κατά συγκεκριμένων συναδέλφων και κατά του συνδυασμού του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, συνολικά. Επειδή η δημοσιογραφική πιάτσα είναι μικρή και όλα μαθαίνονται, καλό είναι κάποιοι να συμμαζευτούν γιατί το μόνο που καταφέρνουν είναι να εκτίθενται ακόμη περισσότερο και να μεγαλώνουν το κύμα δυσαρέσκειας που αναμένεται να εκδηλωθεί στις εκλογές της 17ης Μάη. Ντροπή. Αυτή είναι πραγματική κατάντια…

  Αν χρειαστεί θα επανέλθω με στοιχεία για πρόσωπα και καταστάσεις.

 7. ΜΗ ΜΑΣΑΤΕ Says:

  Μη σας νοιάζει συνάδελφοι, ελλείψει έργου δεν μπορούν να κάνουν και τίποτα άλλο. Το μόνο που τους μένει είναι να παίρνουν τηλέφωνα και να παρακαλάνε για κανένα ψηφουλάκι, και να ξερνάνε χολή στους διαδρόμους. Ξέρουν ποιος είναι ο πραγματικός τους αντίπαλος. Όχι τα προβλήματα αλλά οι ασύνταχτοι και η φωνή τους. Μη δίνετε σημασία. Στο χέρι μας είναι να δώσουμε λίγη περηφάνια στην Ένωση και να βγάλουμε το «τσεμπέρι» της «ζητιάνας» από το πρόσωπό της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: