Για τα γεγονότα της 5ης Μάη

Ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ που πορεύτηκε σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μαζί με συναδέλφους μέλη και μη μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ και χιλιάδες εργαζόμενους, κάνει σαφές ότι ο «εχθρός» δεν είναι οι εργαζόμενοι, ακόμα κι αν αυτοί αναγκάζονται από τους εργοδότες τους, με εκβιαστικό στις περισσότερες των περιπτώσεων τρόπο, να εργαστούν σε ημέρα απεργίας.

Αν και διατηρούμε επιφυλάξεις για την ταυτότητα των άγνωστων δραστών της σημερινής εμπρηστικής επίθεσης στην τράπεζα ΜΑΡΦΙΝ με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων από ασφυξία, στην περίπτωση που, όντως, αποδειχθεί ότι σχετίζεται με ενέργεια ορισμένων διαδηλωτών, έχουμε να επισημάνουμε ότι υπάρχουν και ορισμένοι απαράβατοι κανόνες και όρια στις μάχες του δρόμου και των δίκαιων αντιδράσεων που (πρέπει να) καθορίζονται από την απόλυτη αξία και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή των εργαζομένων. Δε μιλάμε για «κέρδη και ζημιές αλλά για ανθρώπινες ζωές» όπως φωνάζουμε και στους δρόμους.

Με αφορμή τα σημερινά δραματικά γεγονότα στην Αθήνα έχουμε όμως να επισημάνουμε και τα εξής:

Ενώ αντιλαμβανόμαστε ως δημοσιογράφοι ότι η τραγική είδηση με τους τρεις νεκρούς εργαζόμενους κυριαρχεί –λογικά- στα δελτία των ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών, παραλλήλως, παρατηρούμε ότι:

 –          η αναστολή της σημερινής απεργίας των δημοσιογράφων που αποφάσισε η ΠΟΕΣΥ και οι ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, έδωσε την ευκαιρία σε διάφορα τρωκτικά των ΜΜΕ να εξαπολύσουν μία πρωτοφανή αντιδραστική εκστρατεία κατασυκοφάντησης των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που κατέβηκαν στους δρόμους.

–          Επιπλέον, με κριτήρια τηλε-θεαματικότητας και εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου, φιλοξενούνται τις τελευταίες ώρες στα «τηλε-παράθυρα» διάφοροι πολιτικοί ακραίων αντιδημοκρατικών πεποιθήσεων που ουρλιάζουν υπέρ της λήψης μέτρων που παραπέμπουν σε καταστάσεις «εκτάκτου ανάγκης». Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται είναι η αντιπαράθεση, τόσο στα παράθυρα όσο και στη Βουλή ανάμεσα στο ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ για ζητήματα «συντάγματος» και «πολιτεύματος».

–          Η φωνή και η εκδοχή των διαδηλωτών έχει εξαφανιστεί εντελώς από τα κανάλια τις τελευταίες ώρες αποκόπτοντας εντελώς την ενημέρωση από τα πραγματικά γεγονότα, ή έστω από τις αντίθετες απόψεις για τις μεγαλειώδεις σημερινές διαδηλώσεις και το μήνυμα αντίστασης που αυτές έστειλαν σε κυβέρνηση, πολιτικούς, τραπεζίτες, Ε.Ε. και ΔΝΤ.  

–          Μέσα στο κλίμα αυτό, εξαφανίστηκαν εντελώς οι καταγγελίες για ξυλοδαρμούς διαδηλωτών από τα ΜΑΤ, για τη νέα αθρόα χρήση χημικών και δακρυγόνων (με τα οποία έπνιξαν και τη μεγάλη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης).

–          Εξαπολύθηκε ένα κατασταλτικό πογκρόμ κατά πάντων, κυρίως στην Αθήνα, με δεκάδες προσαγωγές, συλλήψεις και επίδειξη αστυνομικής παρουσίας που περιελάμβανε ακόμα και εισβολή σε ένα κατειλημμένο κτίριο. Για το πογκρόμ αυτό δεν ειπώθηκε κουβέντα στα ΜΜΕ και οι μόνες αναφορές είναι αυτές των αστυνομικών συντακτών που μιλάνε, στις περισσότερες των περιπτώσεων με γλώσσα που δεν υπακούει στη δημοσιογραφική ηθική και δεοντολογία.

Καλούμε τους συναδέλφους σε μία ψύχραιμη και αντικειμενική αποτίμηση των σημερινών γεγονότων και στην προβολή από τα ΜΜΕ όλων των απόψεων που, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούν να προέρχονται μόνο από βουλευτικά γραφεία αλλά και –κυρίως- από την ίδια την κοινωνία που διαδηλώνει στους δρόμους ενάντια στα βάρβαρα οικονομικά και αντι-ασφαλιστικά μέτρα.

Ο «γύψος» που μας βάζει η κυβέρνηση και οι συνεργάτες της πρέπει να σπάσει μαζί με το φόβο που προσπαθούν να μας επιβάλλουν με αφορμή τραγικά γεγονότα σαν τα σημερινά και για τα οποία, η ευθύνη για την ηθική αυτουργία, πρέπει να αναζητηθεί στις πολιτικές τους.  

–          ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

–          Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

–          Σε όλη την Ευρώπη ν’ ακουστεί καλά – Δεν κάνουμε θυσίες για τ’ αφεντικά

Διαβάστε παρακάτω στα «σχόλια» τις ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα- Θεσσαλονίκης, του ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων

Advertisements

9 Σχόλια to “Για τα γεγονότα της 5ης Μάη”

 1. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΕΣΗΕΜ-Θ

  Η ΕΣΗΕΜ-Θ για τα τρία θύματα της παράλογης βίας (5/5/2010)

  Θεσσαλονίκη, 5 Μαΐου 2010

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τις βίαιες ενέργειες που στοίχισαν τις ζωές τριών ανθρώπων στην Αθήνα και αμαύρωσαν τις ειρηνικές απεργιακές διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα.
  Η ΕΣΗΕΜ-Θ, μέλη της οποίας δέχτηκαν για μιαν ακόμη φορά αναίτια επίθεση με δακρυγόνα ενώ διαδήλωναν ειρηνικά σήμερα στη Θεσσαλονίκη, παγίως θεωρεί ότι κάθε εκδήλωση βίας, απ’ όπου κι αν προέρχεται, δεν έχει θέση σε καμιά διεκδίκηση και σε καμιά διαμαρτυρία. Αντιθέτως υπονομεύει και ακυρώνει αγώνες και αιτήματα, που οι υπερασπιστές της βίας φαντασιώνονται ότι υπηρετούν. Όταν τα αποτελέσματα αυτού του παραλογισμού μετριούνται σε ανθρώπινες ζωές, κοινωνία και πολιτεία έχουν την αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση να μην επιτρέψουν τη συνέχισή του.
  Για τους δημοσιογράφους η υποχρέωση αυτή είναι συστατικό στοιχείο της ίδιας της ιδιότητάς τους: η υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης σημαίνει διαρκή αγώνα κατά των συνθηκών που την ακυρώνουν, και η βία είναι η κορυφαία από αυτές.

  Το Διοικητικό Συμβούλιο

 2. ANAKOINΩΣΗ του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα- Θεσσαλονίκη Says:

  ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από http://www.babylonmedia.gr/

  ANAKOINΩΣΗ του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα- Θεσσαλονίκη

  Γυμνή καταστολή από μια αδιάντροπη κυβέρνηση

  Οι σημερινές μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις κατέδειξαν ξεκάθαρα ότι η κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί μοιρολατρικά τα απάνθρωπα μέτρα της «τρόικας», κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΔΝΤ, Ε.Ε. Αφού τα… «παπαγαλάκια» των ΜΜΕ απέτυχαν να αδρανοποιήσουν την οργή του λαού, η πανικόβλητη πολιτική ελίτ κατέφυγε στο τελευταίο όπλο των δειλών και άβουλων – τη γυμνή καταστολή.

  Έτσι, η μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων ετών στη Θεσσαλονίκη (πάνω από 20.000 εργαζόμενοι/ες βρέθηκαν στους δρόμους), χτυπήθηκε βάρβαρα, αναίτια και με πρωτοφανή μανία από τις δυνάμεις καταστολής. 40 προσαγωγές, 2 συλλήψεις, δεκάδες τραυματίες και ένα εναλλασσόμενο αίσθημα απορίας και οργής των διαδηλωτών και διαδηλωτριών, ήταν το αποτέλεσμα της απίστευτης αστυνομικής βαρβαρότητας που βιώσαμε σήμερα στους δρόμους της πόλης μας. Και όλα αυτά, χωρίς το παραμικρό από ο,τι θα μπορούσε να θεωρηθεί «αφορμή επέμβασης».

  Το τραγικό γεγονός του άδικου θανάτου τριών ανθρώπων προκαλεί αυτονόητα τεράστια θλίψη σε όλους μας. Το κίνημα όμως δεν είναι υπεύθυνο για αυτό και η θλίψη μας δεν μπορεί να επηρεάσει την μεγάλη μας οργή για τις απάνθρωπες πολιτικές της κυβέρνησης και των διεθνών πατρώνων της, ούτε και την αποφασιστικότητά όλων μας να τους νικήσουμε, σε αυτόν τον γενικευμένο πόλεμο που κήρυξαν ενάντια στην κοινωνία.

  Τέλος, απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των δύο διαδηλωτών που άδικα φορτώθηκαν από την Αστυνομία με παράλογες κατηγορίες. Ο μόνος λόγος της συνεχιζόμενης κράτησής τους είναι η «δικαιολόγηση» του ανηλεούς ξυλοδαρμού τους από τους «Προστάτες του Πολίτη» του κ. Χρυσοχοΐδη.

  Όσο για τη συμμορία των μπάτσων που εισέβαλε στο Στέκι Μεταναστών στην Αθήνα, όπου στεγάζεται και το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, τους βανδαλισμούς, τις καταστροφές και τους τραυματισμούς που προκάλεσαν, θα στείλουμε το λογαριασμό στους πολιτικούς τους προϊστάμενους, απαιτώντας την αποπληρωμή του στους δρόμους της εξέγερσης που έρχεται.

  Θεσσαλονίκη, 5 Μάη 2010

  Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα- Θεσσαλονίκη

  ΔΕΙΤΕ και το: http://www.babylonmedia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1076:2010-05-05-21-43-19&catid=62:anakoinoseis

 3. Την κρατική βία ΓΙΑΤΙ δεν την καταγγέλλει κανένα από τα κόμματα, πέραν των κομμάτων της αριστεράς;;;

  Διαβάζω και φρήττω στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:

  «Τα ΜΑΤ μπήκαν στο σπίτι μου» «Μου σπάσανε τα δόντια και το χέρι», λέει με αγανάκτηση κάτοικος των Εξαρχείων.

  ΕΔΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=159033

 4. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Says:

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  06/05/2010, Συλλήψεις 5 Μαίου 2010

  Θεσσαλονίκη, 6 Μαΐου 2010

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Ενώ η χθεσινή πορεία έφτανε στο τέλος της, στην οδό Διοικητηρίου στο ύψος της Ολύμπου, εντελώς αιφνιδιαστικά και απρόκλητα, αστυνομικά όργανα που επέβαιναν σε δίκυκλα επιτέθηκαν, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών σε ένα τμήμα της διαδήλωσης όπου διαδήλωναν ειρηνικά κυρίως δικηγόροι-μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

  Η επίθεση αυτή προκάλεσε πανικό και είχε ως αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να διασκορπιστούν δεξιά και αριστερά. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν σε εξέλιξη επεισόδια καμιάς μορφής, τα αστυνομικά όργανα συνέλαβαν, υπό το «κάλυμμα» της προσαγωγής, 37 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και δύο δικηγόρους. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των παρισταμένων, τα άτομα αυτά μεταφέρθηκαν στην Γ.Α.Δ.Θ. και μετά από παρέλευση τουλάχιστον 3 ωρών εξακολουθούσαν να κρατούνται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι έχουν ήδη υποβληθεί σε παράνομη δακτυλοσκόπηση.

  Εκτός αυτού, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης έγινε αναίτια ευρεία χρήση χημικών από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος ειρηνικών και ανυποψίαστων διαδηλωτών.

  Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καταδικάζει αυτή τη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτών, την απόδοση ευθυνών στα αστυνομικά όργανα που παρανόμησαν.

  Είναι αυτονόητο ότι εκφράζουμε τον αποτροπιασμό, τη βαθιά θλίψη και την οδύνη για την τραγική απώλεια αθώων πολιτών σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

  ΠΗΓΗ: http://www.dsth.gr

 5. Εκδήλωση μνήμης την Τρίτη και πορεία στη Βουλή Says:

  ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΥΕΣΗ από http://www.enet.gr

  Εκδήλωσεις μνήμης για τα θύματα του δολοφονικού εμπρησμού

  Πλήθος πολιτών βρέθηκε το μεσημέρι έξω από το κατάστημα της τράπεζας Marfin, στο οποίο τρεις άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο εξαιτίας εμπρησμού, κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων της περασμένης Τετάρτης.
  Οι πολίτες άφηναν στην είσοδο του κατεστραμμένου κτηρίου λουλούδια, συλλυπητήρια μηνύματα και κεριά. Ήδη, από τις προηγούμενες ημέρες είχε στηθεί στο πεζοδρόμιο ένα μικρό «μνημείο».

  Στο χώρο βρέθηκε και αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πρασίνων και πραγματοποίησε σιωπηρή διαμαρτυρία. Φορώντας λευκές μάσκες, ανάρτησαν πανό, στο οποίο αναγραφόταν: «κανείς δεν μπορεί να αφαιρεί ανθρώπινες ζωές» και «φτάνει πια με τη βία, την αδιαφορία, τη σιωπή».

  Το απόγευμα τις Τρίτης 11 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση μνήμης για τα θύματα της βίας, με πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 7 μ.μ. έξω από το τραπεζικό κατάστημα, στη πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

 6. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Says:

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

  Αν πρέπει να θυσιάσουμε κάτι, είναι χρόνος και ψυχή για να τους ανατρέψουμε

  Μια πραγματική γενική απεργία, η μαζικότερη εργατική διαδήλωση των τελευταίων δεκαετιών

  Τελικά, ο Γιωργάκης Παπανδρέου και η κυβέρνησή του δεν έβαλαν σε τάξη τη χώρα. Η απεργία της 5ης Μαΐου και οι διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας, οι συγκρούσεις με την αστυνομία και οι καταλήψεις δημόσιων κτιρίων έδειξαν ότι μεγάλα κομμάτια των εργαζομένων, των ανέργων και της νεολαίας δεν είναι διατεθειμένα να δωρίσουν τη ζωή τους στο κεφάλαιο, να υποκύψουν στις εντολές της ΕΕ και του ΔΝΤ. Στις 5 Μαΐου αποδείχθηκε ότι μπορούμε να κάνουμε την κρίση δική τους κρίση, ότι αν θέλουν δάνεια για να χρηματοδοτούν τις τράπεζες υπάρχουν πολλοί, μα πολλοί άνθρωποι σε αυτή την κοινωνία που κραυγάζουν: «Μαζί τα φάγαμε;». Οι μαζικές λαϊκές συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής το δηλώνουν: Έχουμε δρόμο μπροστά μας, ευλόγως ο Γιωργάκης φοβάται έναν εργατικό Δεκέμβρη, δικαίως εμείς τον επιδιώκουμε.

  Ο εγκληματικός θάνατος τριών αθώων

  Μέσα σε αυτό τον εκπληκτικό εργατικό ξεσηκωμό τρεις αθώοι άνθρωποι πέθαναν μετά τον εμπρησμό της Marfin στη Σταδίου. Εδώ δεν χωρούν μισόλογα, ούτε δικαιολογίες. Ο τραγικός θάνατος των τριών εργαζομένων της τράπεζας οφείλεται στην εγκληματική αδιαφορία για την ύπαρξη ανθρώπων στο χώρο αυτών που έβαλαν τη φωτιά. Σωστά τα τραπεζοϋπαλληλικά σωματεία και άλλα συνδικάτα καταγγέλλουν την αθλιότητα του Βγενόπουλου σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική παραμονή εργαζομένων στην τράπεζα, την έλλειψη εξόδου κινδύνου, την απουσία κάθε μέτρου πυρασφάλειας κ.λπ.

  Όμως, ως κίνημα συνολικά αλλά και ως επιμέρους συνιστώσες, οφείλουμε να καταθέσουμε τη συντριβή μας και να κάνουμε την αυτοκριτική μας γιατί δεν καταφέραμε να περιορίσουμε το φετιχισμό της βίας που οδήγησε σε αυτή την καταστροφή. Οι αντίπαλοί μας διαθέτουν τον κυνισμό και την υποκρισία να μιλούν για «παράπλευρες απώλειες», όμως οι αξίες και η ηθική του κινήματος δεν μας επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Δεν κάνουμε θυσίες για τον καπιταλισμό, δεν χρειαζόμαστε ανθρωποθυσίες για να τον ανατρέψουμε.

  Βία του κράτους και κινηματική αντιβία

  Είναι πλέον πασιφανές ότι όσο τα αντικοινωνικά μέτρα κλιμακώνονται, όσο η οικονομική και κοινωνική κρίση βαθαίνει, όσο η οργή, η απελπισία και τα αδιέξοδα μεγαλώνουν η καταστολή θα είναι μόνιμος συνοδός της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης. ΕΕ και ΔΝΤ δεν απαιτούν μόνο «δημοσιονομική σταθερότητα» αλλά και κοινωνική ειρήνη. Γι’ αυτό όχι ευθύγραμμα αλλά οπωσδήποτε συμμετρικά την οικονομική τρομοκρατία των περικοπών, των απολύσεων και της ανεργίας την ακολουθεί η πολιτική τρομοκρατία των ΜΑΤ, των χημικών, των προσαγωγών και των συλλήψεων.

  Η καπιταλιστική βαρβαρότητα γεννά πολλών ειδών βία: παραβατικότητα, ενδοταξικές συγκρούσεις, ακροδεξιά τρομοκρατία και βεβαίως κινηματική, μειοψηφική ή μαζική, αντιβία. Είμαστε ένας από τους χώρους που στην εξέγερση του Δεκέμβρη υποστηρίξαμε (και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε) τη μαζική κινηματική αντιβία. Ωστόσο, η κινηματική αντιβία είναι μέσο, δεν είναι αυτοσκοπός, απευθύνεται στην κοινωνία, δεν την τιμωρεί, προσπαθεί να διευκολύνει το κίνημα, όχι να στείλει ανθρώπους στο σπίτι τους, και πάνω απ’ όλα, οφείλει να μη θέτει σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων που μάλιστα ανήκουν στους «από κάτω ».

  Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται…

  Η κυβέρνηση, αν και ψήφισε τα μέτρα, στριμωγμένη από τη λαϊκή κατακραυγή (και κυρίως φοβισμένη από το τι μπορεί να ακολουθήσει μετά την εφαρμογή τους) και υπόλογη απέναντι στους «δανειστές της», εκμεταλλεύεται το θάνατο των τριών εργαζομένων για να διαβρώσει το φρόνημα των εργαζομένων και να νομιμοποιήσει τη σκλήρυνση της καταστολής. Να είμαστε σίγουροι: Την επόμενη περίοδο τα ΜΑΤ και τα δικαστήρια θα χτυπήσουν εργατικές απεργίες και διαδηλώσεις μετωπικά και απρόκλητα. Αυτό προλογίζεται από σήμερα με τη δικτατορία που επιβάλλουν στα Εξάρχεια (μαζικές προσαγωγές, καθημερινοί ξυλοδαρμοί, εισβολές σε στέκια και καταλήψεις – η τραμπούκικη εισβολή της ομάδας ΔΕΛΤΑ στο Στέκι Μεταναστών-Κοινωνικό Κέντρο της Τσαμαδού είναι ένα παράδειγμα) και την προσπάθεια συνολικής ποινικοποίησης του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου μέσω της απόδοσης συλλογικής ευθύνης για τον εμπρησμό της Marfin.

  Και εδώ δεν χωρούν μισόλογα, ούτε δικαιολογίες. Αν επιτρέψουμε να δημιουργηθεί «ειδικό καθεστώς» στα Εξάρχεια και να τεθεί σε «καθεστώς εξαίρεσης» ο αναρχικός χώρος, είναι βέβαιο ότι ανοίγει ο δρόμος για την καταστολή του ευρύτερου κινήματος και οπωσδήποτε για τον αποπροσανατολισμό και την κάμψη του αγωνιστικού φρονήματος μεγάλου τμήματος των εργαζομένων. Οι πολιτικές ευθύνες εκείνων των τμημάτων του αναρχικού χώρου που δεν αναμετριούνται πολιτικά με το φετιχισμό της βίας, επουδενί μπορούν να δώσουν νομιμοποίηση στην κρατική καταστολή.

  Για τον εργατικό Δεκέμβρη

  Ζούμε τη μεγαλύτερη αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων από το τέλος του εμφυλίου. Έχουμε την πιο αντιλαϊκή, γλοιώδη και δημαγωγική κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση. Απειλούνται και η επιβίωση και η αξιοπρέπειά μας, αλλά και η ίδια η υπόστασή μας ως εργαζομένων.

  Έχουμε δρόμο! Κάθε αγώνας που γίνεται χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας. Να είμαστε παντού! Αν πρέπει να θυσιάσουμε κάτι, είναι χρόνος και ψυχή για να τους ανατρέψουμε. Με απεργίες, με καταλήψεις, με κλεισίματα δρόμων, με συνοικιακές επιτροπές ενάντια στα μέτρα, με δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης, μπλοκαρίσματα πλειστηριασμών σπιτιών και επανοικειοποίηση ειδών πρώτης ανάγκης από σούπερ μάρκετ, με ό,τι χρειαστεί για να μείνουμε όρθιοι και να αρχίσουμε να νικάμε.

  7/5/10

  ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 7. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 6 ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ Says:

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 6 ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ

  Η ΑΝΑΡΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

  Τον Δεκέμβρη του 2008 κατά τη διάρκεια των γεγονότων που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ο αναρχικός-αντιεξουσιαστικός χώρος απάντησε στις φασιστικές εκκλήσεις των ΜΜΕ για επιστροφή σε «ησυχία, τάξη και ασφάλεια» με το αφοπλιστικό σύνθημα «εσείς μιλάτε για βιτρίνες, εμείς μιλάμε για ζωές».

  Ποια επικίνδυνη υποκρισία κάνει τώρα ορισμένους να μιλάνε για τα ανύπαρκτα μέτρα πυροπροστασίας της τράπεζας και όχι για τις ζωές που χάθηκαν; Ποια οργουελική αντιστροφή της πραγματικότητας κάνει κάποιους να μιλούν για το τραγικό συμβάν σαν να επρόκειτο για βραχυκύκλωμα;

  Δεν καταλαβαίνουμε άραγε ότι αυτή η υποκρισία είναι αντίστοιχη των νατοϊκών δολοφόνων που μιλούσαν για «παράπλευρες απώλειες»;

  Δεν καταλαβαίνουμε άραγε ότι η δεδομένη και αυτονόητη κυνικότητα και κτηνωδία ενός μεγαλοκαπιταλιστή, που επέβαλε εκβιαστικά στους υπαλλήλους του να βρίσκονται μέσα στην τράπεζα, δεν εξιλεώνει κανέναν για τους νεκρούς;

  Δεν καταλαβαίνουμε άραγε ότι αν χρησιμοποιείς τις τακτικές του κτήνους το οποίο αντιπαλεύεις έχεις γίνει ίδιος μ’ αυτό;

  Αν για κάτι αγωνίζονται οι αναρχικοί, αν για κάτι αξίζει να αγωνιστούν οι άνθρωποι είναι για την Ζωή, την Ελευθερία και την Αξιοπρέπεια. Για έναν κόσμο όπου ο θάνατος δεν θα έχει πια εξουσία…

  Στη διαδήλωση της 6/5 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που ανταποκρίθηκε σε κάλεσμα της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών θεσ/νίκης και πρωτοβάθμιων σωματείων, αρκετός κόσμος, αναρχικοί και αντιεξουσιαστές από το τελευταίο μπλοκ, φώναξε επανειλημμένα: «ήταν δολοφονία, δεν έχουμε αυταπάτες, κράτος και Βγενόπουλος δολοφονούν εργάτες». Σίγουρα μια τέτοια σκέψη για κάποιους είναι ανακουφιστική. Είναι όμως βέβαιο ότι αντιλαμβάνονται το περιεχόμενο και τις προεκτάσεις αυτού που εύχονται;

  Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη στη Marfin το μεσημέρι της 5/5/2010. Γνωρίζουμε όμως, ότι την ώρα που ακούσαμε τη τραγική είδηση, κανείς από τον περίγυρό μας δεν ήταν σε θέση να πει πως αποκλείεται να έγινε αυτό που οι εισαγγελείς των ΜΜΕ ανακοίνωναν! Και αυτό είναι επίσης τραγικό.

  Γιατί αν με την πρακτική μας δεν καθιστούμε ολοφάνερα αδιανόητο (και πρώτα απ’ όλα σε εμάς τους ίδιους) κάτι τέτοιο να προήλθε από άτομα που κινούνται στον ίδιο χώρο με εμάς, τότε έχουμε ήδη ανοίξει το δρόμο ώστε να συμβαίνουν τραγωδίες (από φονική ανευθυνότητα, από διεστραμμένη μοχθηρία ή από δόλιο σχεδιασμό).

  Σε μια γενικευμένη εξέγερση υπάρχουν ανεξέλεγκτοι νεκροί, έγινε στο Λος Άντζελες, έγινε στην Αργεντινή. Κανείς δεν διανοήθηκε ποτέ να αποδώσει σε κάποιο οργανωμένο πολιτικό ρεύμα αμφισβήτησης τους θανάτους αυτούς.

  Το γεγονός ότι οι 3 δολοφονημένοι της Marfin χρεώνονται στην αναρχία δείχνει σίγουρα μεγάλες ευθύνες. Ποιος μπορεί να αγνοήσει την ανοχή σε πρωτοποριακές λογικές και στην περιφρόνηση της ζωής; Δεν πα να λες ότι οι έμπειροι αναρχικοί τόσα χρόνια, τόσες τράπεζες έχουν κάψει, και ότι κανένας δεν κινδύνευσε… Δεν πα να λες ότι φταίει ο Βγενόπουλος που υποχρέωσε τους εργαζόμενους να μείνουν στην τράπεζα, που δεν είχε πυρασφάλεια κλπ

  Η ευθύνη δεν φεύγει από πάνω σου.

  Αν υπάρχουν έστω και ελάχιστα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως αναρχικοί και φτάνουν στην ανευθυνότητα να πυρπολούν κτήρια με κόσμο μέσα, κάπως έχει καλλιεργηθεί αυτή η ανευθυνότητα.

  Αν, ακόμα χειρότερα, έχεις στρώσει το δρόμο ώστε να συμβεί η μεγαλύτερη μεταπολεμική προβοκάτσια στην ελλάδα, τότε οι μακροπρόθεσμες συνέπειες ξεπερνούν και την τραγωδία των 3 δολοφονημένων.

  Και η απάντηση δεν είναι οι διαμαρτυρίες ότι «ο εχθρός είναι αδίστακτος». Ξέρουμε και την Piazza Fontana στο Μιλάνο και τη Scala στη Βαρκελώνη.

  Η απάντηση είναι η αναδυόμενη πολυπληθής αντιπολίτευση που ριζώνει σε όλους τους κοινωνικούς χώρους και πανελλαδικά, με επίμονη και κοπιαστική δουλειά, με συντροφικότητα, αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη. Η απάντηση είναι ο αγώνας για τη ζωή, όχι για τον θάνατο.

  Εκδόσεις-περιοδικό Πανοπτικόν, Εκδόσεις των Ξένων, Εκδόσεις Στάσει Εκπίπτοντες, Εκδόσεις Εξάρχεια, Μαύρο Πιπέρι του Ευβοϊκού, Περιοδικό Νυχτεγερσία

 8. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Β’ ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Says:

  Οι ζωές των τριών συναδέλφων μας να στοιχειώσουν τη μαύρη πολιτική τους

  Β’ ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

  Κλεισμένοι. Φοβισμένοι και Ανήμποροι, την ώρα που το ποτάμι του ΜΕΓΑΛΟΥ ΘΥΜΟΥ ξεχυνόταν στους δρόμους.

  Κλεισμένοι, Φοβισμένοι και Ανήμποροι την ώρα που προβοκάτορες, διατεταγμένοι, φουσκωτοί, τραμπούκοι, μετεκπαιδευμένοι σε νυχτερινά αποσπάσματα, αναλάμβαναν υπηρεσία.

  Κλεισμένοι, Φοβισμένοι και Ανήμποροι μπας, και μέσα στη λαίλαπα χωρίς έξοδο κινδύνου, γλυτώσουν την απόλυση, τις απλήρωτες υπερωρίες, το λαστιχένιο ωράριο.

  Κλεισμένοι, Φοβισμένοι και Ανήμποροι την ώρα που οι ‘νεοπατριώτες’ , κουφοί στο ουρλιαχτό του κόσμου, συνεδρίαζαν, σχεδιάζοντας το χάρτη της απόλυτης εξαθλίωσης.

  Κλεισμένοι, Φοβισμένοι και Ανήμποροι, ακόμα και νεκροί , όταν οι μυστικοσύμβουλοι δεν ανακοίνωναν το θάνατο πριν συντάξουν σημειώματα «διαχείρισής» του.

  Κλεισμένοι, Φοβισμένοι και Ανήμποροι ν’ ακούσουν τον επικήδειο της «διαχείρισης» του θανάτου τους που γράφουν τώρα οι πρωθυπουργικοί κειμενογράφοι και οι Καρατζαφερικοί συνοδοιπόροι.

  Κλεισμένοι, Φοβισμένοι και Νεκροί.

  ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ ΟΥΤΕ ΦΡΑΓΜΟΥΣ ΑΥΤΗ Η ΜΑΥΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

  ΚΙ ΑΝ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΥΣ, ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΗΜΠΟΡΟΥΣ, ΜΑΣ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΣΦΥΞΙΑ

  Β’ ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

 9. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ "ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ" στη Β’ ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Says:

  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

  ΣΤΗ Β’ ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

  Σε μια από τις πιο δραματικές στιγμές στη νεότερη ιστορία της χώρας, όπου η μαύρη πολιτική του ακρονεοφιλελεύθερου παΣΟΚ, με τη σύμπραξη του ακροδεξιού Λάος και τους τακτικούς ελιγμούς της ΝΔ κουρελιάζουν τις ζωές, τα εργασιακά μας δικαιώματα και κάθε ελπίδα για το μέλλον των παιδιών μας, σε μια από τις πιο τραγικές στιγμές μαύρης προβοκάτσιας με τρεις νεκρούς συναδέλφους μας και μια στιγμή μόλις μετά από το πιο μεγαλειώδες μεταπολιτευτικό συλλαλλητήριο, η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ δεν κατάφερε να πάρει καμιά απόφαση για την αναγκαία κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

  ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ

  τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, Παναγιώτη Πηλιγκό (ΠΑΣΚ) που, ενώ εξουσιοδοτήθηκε να μεταφέρει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου μας σε μια τόσο κρίσιμη Συνέλευση των προέδρων, ΑΠΟΥΣΙΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ.

  Θεωρούμε την απουσία του

  – Εσκεμμένη και επικίνδυνη.

  – Πράξη πρωτοφανούς και ανοίκειας περιφρόνησης της Γενικής Συνέλευσης.

  – Ευθεία υπονόμευση της άμεσης δημοκρατίας που με πολύ αγώνα διατηρούμε στο εκπαιδευτικό κίνημα.

  Οποιαδήποτε προσχηματική «δικαιολογία» αποτελεί προκαταβολικά επιπλέον εμπαιγμό.

  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ, με βάση τη στοιχειώδη συνδικαλιστική ηθική, το στοιχειώδη συναδελφικό σεβασμό αλλά και το καταστατικό του σωματείου (άρθρο 17):

  Άμεση, έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ.

  Καθαίρεση του Παναγιώτη Πηλιγκού από την προεδρία του σωματείου.

  Στην ιστορική συγκυρία που έχουμε τη δυστυχία να ζούμε κάθε εκπαιδευτικός, κάθε εργαζόμενος οφείλει να υπερβεί τη μιζέρια και την αποχαύνωση ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΒΕΙ ΤΗ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΥΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΑ. ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΏΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ, ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΚΟΠΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑ Ή «ΣΥΝΔΙΚ-ΑΛΗΤΗ»

  ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

  Η πρόταση της ΟΛΜΕ δεν έλαβε την απαιτούμενη πλειοψηφία (47 ΕΛΜΕ ψήφισαν υπέρ, 24 κατά και 6 λευκά). Θυμίζουμε ότι η πρόταση της ΟΛΜΕ ήταν εξουσιοδότηση για δυο 24ωρες ή μία 48ωρη για το ασφαλιστικό σε συνεργασία με ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ. 6 ΕΛΜΕ είχαν πρόταση για 5νθήμερες επαναλαμβανόμενες, 7 ΕΛΜΕ πρόταση για 5νθήμερη από τις 10-14/5, 7 ΕΛΜΕ είχαν πρόταση για απεργία στις 14, 17 και 18 Μαίου, 11 ΕΛΜΕ πρόταση για απεργία τις δυο πρώτες μέρες των πανελλαδικών εξετάσεων (14 και 17/5), .

  Από την ψηφοφορία προκύπτει ότι ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΛΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ – ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

  Με αυτό το δεδομένο:

  Η ΟΛΜΕ οφείλει να κατεβάσει νέα εισήγηση, με πρόγραμμα δράσης που θα αποτυπώνει την αγωνία των Γενικών Συνελεύσεων

  Οι Γενικές Συνελεύσεις σε όλες τις ΕΛΜΕ, πέρα από τη συγκεκριμένη απόφαση που πλειοψηφεί, είναι ανάγκη να εξουσιοδοτήσουμε για την υπερψήφιση της πλησιέστερης αγωνιστικής πρότασης, προκειμένου επιτέλους να βγούμε από τις τεχνικές αγκυλώσεις και να δώσουμε διέξοδο στους αναγκαίους αγώνες.

  ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: