Οι δημοσιογράφοι, ο Κουτρουμάνης, το ΔΝΤ και το… σκότος

Ενώ το Δ.Ν.Τ. και τα άλλα «καλά παιδιά» είναι έτοιμα να χιμήξουν και να μας κατασπαράξουν, η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι προωθεί «ρυθμίσεις» για τους εργαζόμενους και μεταξύ αυτών και για τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ της χώρας που δεν θα θίγουν τα δικαιώματά τους. Αυτό, βεβαίως, είναι ένα μεγάλο ψέμα. Τα δικαιώματά μας έχουν ήδη θιγεί, ενώ η ρευστότητα της οικονομικής κατάστασης είναι τόσο μεγάλη που από στιγμή σε στιγμή, οποιαδήποτε προηγούμενη απόφαση μπορεί να ανατραπεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Το σκοτάδι είναι πλήρες, όχι μόνο με ευθύνη των κυβερνήσεων αλλά και με ευθύνη των συνδικαλιστικών μας ΕΝΩΣΕΩΝ.

Τι ειπώθηκε π.χ. στη συνάντηση του υφυπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, με τους εκπροσώπους των δημοσιογραφικών Ενώσεων και της ΠΟΕΣΥ που έγινε στις 14 Απριλίου;

Ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ δια της σημερινής εκπροσώπου του στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, δημοσιοποιεί χαρακτηριστικά σημεία αυτής της πρόσφατης συνάντησης.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

22 Απριλίου 2010

Η ληστρική επιδρομή σε εξέλιξη με συνενοχή της συνδικαλιστικής ηγεσίας

Δεν εξαιρείται ο δημοσιογραφικός κλάδος από το νέο ασφαλιστικό. Αυτό τουλάχιστον έγινε σαφές  κατά τη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, με τους εκπροσώπους των δημοσιογραφικών Ενώσεων και της ΠΟΕΣΥ, τους προέδρους της ΠΟΕΣΥ, Σταμάτη Νικολόπουλο, της ΕΣΗΕΑ, Πάνο Σόμπολο, της ΕΣΠΗΤ, Γιάννη Πλαχούρη, και το γ.γ. της ΕΣΗΕΜΘ, Τάσο Φωκιανίδη. .

Ο Γ. Κουτρουμάνης ζήτησε από τους εκπροσώπους μας τεκμηριωμένες προτάσεις εντός του επόμενου διαστήματος σε μία σειρά από καυτά για τον κλάδο θέματα, καθώς εντός του επόμενου μήνα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι ρυθμίσεις που αφορούν στο ασφαλιστικό μας.

Το υπουργείο Εργασίας, όπως διαφάνηκε από τη συνάντηση της 14ης Απριλίου, έχει προκρίνει το πλαίσιο που θα κινηθεί και ζητά και τις δικές μας προτάσεις, για να νομιμοποιήσει τις όποιες ρυθμίσεις τελικώς προωθήσει και με …τη δημόσια διαβούλευση.

Συγκεκριμένα έχει αποφασιστεί ότι:

ισχύει για το ασφαλιστικό των δημοσιογράφων ο νόμος Πετραλιά ως το 2018 (“αν είστε τυχεροί”, όπως σημείωσε ο ίδιος ο κ. Κουτρουμάνης – σαφής προειδοποίηση για την έλευση του ΔΝΤ, που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα). Έτσι όσοι πήραν μια πρώτη ανάσα, να επισημάνουμε ότι τα πάντα είναι υπό αίρεση.

Δεύτερον, ανοίγει με βάση αυτή την επωδό και η υφαρπαγή του 10% του αγγελιοσήμου από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, αλλά και από τον ΕΔΟΕΑΠ. Κάτι για το οποίο ο υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ ήταν επίσης σαφής παρά την επισήμανση των εκπροσώπων μας περί casus belli. Μη ξεχνάμε ότι ο ΕΔΟΑΕΠ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου…

Στη βάση “σας χρυσώνω το χάπι”, ο κ. Κουτρουμάνης πρότεινε ότι θα προχωρήσει σε ρύθμιση για απόδοση του αγγελιοσήμου και από το διαδίκτυο και κάτι είπε και για επεξεργασία για μηχανισμούς είσπραξης. Γνωρίζουμε όλοι ότι το πρόβλημα απόδοσης του αγγελιοσήμου είναι το πλέον κρίσιμο για τα ταμεία μας, ωστόσο πώς θα αναγκάσει τους εργοδότες να το αποδίδουν και για ποιες ιστοσελίδες και σε ποιο ύψος αυτό θα ισχύσει;

Άλλο μεγάλο ζήτημα: ανοίγει την αυλαία για ρύθμιση της δημοσιογραφικής εργασίας με ΔΠΥ. Τουλάχιστον τρεις οι κατηγορίες και όπως τουλάχιστον από πρώτη ανάγνωση, των πρώτων στοιχείων, προκύπτει, όσοι δημοσιογράφοι είναι ήδη ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και παρέχουν και υπηρεσίες δημοσιογραφικές ως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα πληρώνουν εισφορές στον ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. Κατά τα λοιπά, φέρεται να υπάρχει πρόθεση κυβερνητική για τακτοποίηση μισθολογικά όσων συναδέλφων εργάζονται με ΔΠΥ, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Για εξάμηνη ή τρίμηνη εργασία με ΔΠΥ, άφησε να εννοηθεί ότι θα προβλέπει σχετική ρύθμιση ο υφυπουργός, και στη συνέχεια υποχρέωση του εργοδότη για πρόσληψη. Όσο για την τρίτη κατηγορία των δημοσιογράφων παροχής έργου με ΔΠΥ, με συνεργασία σε δύο ή τρεις εργοδότες, χωρίς να είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ – η μεγαλύτερη κατηγορία συναδέλφων – το θέμα μένει ανοιχτό, καθώς αναμένονται προτάσεις από τα συνδικαλιστικά μας σωματεία. Όπως επίσης, αναμένονται και προτάσεις για την ασφάλιση των δημοσιογράφων που εργάζονται στα “Νέα Μέσα”.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Κουτρουμάνης περιμένει τις προτάσεις μας για την ανασυγκρότηση του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, το λειτουργικό και οργανωτικό του σχήμα που όπως σημείωσε, σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Και τέλος, το σημαντικότερο, ποια η θέση μας στην πρόταση για δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης των αποθεματικών όλων των ασφαλιστικών φορέων.

Αυτό είναι το τοπίο όπως διαμορφώνεται μετά τη συνάντηση της Τετάρτης 14/4/2010 με τον κ. Κουτρουμάνη και μετά από ρεπορτάζ που κάναμε…

Η ΠΟΕΣΥ έχει καλέσει την ερχόμενη Πέμπτη (29/4) το προεδρείο της ΕΣΗΕΜ-Θ (πρόεδρο, γραμματέα) προκειμένου να διαμορφωθούν οι θέσεις του κλάδου.

Εξακολουθούμε να μην καταλαβαίνουμε το ΓΙΑΤΙ για σε τόσο σημαντικά ζητήματα δεν καλείται το σύνολο των εκπροσώπων των δημοσιογράφων, προκειμένου να υπάρξει η κατάθεση όλων των θέσεων. Η δημόσια διαβούλευση καλύπτει ΜΟΝΟ τις θέσεις της πλειοψηφίας;

Πολύ δε περισσότερο όταν η εκφρασμένη βούληση του προεδρείου της ΕΣΗΕΜ-Θ ήταν να μην υπάρξει καν διάλογος εντός του δ.σ. για το ποιες ακριβώς είναι οι θέσεις που ο πρόεδρος Βοϊτσίδης και ο γραμματέας Φωκιανίδης θα καταθέσουν στη συνάντηση των προεδρείων των Ενώσεων και του δ.σ. της ΠΟΕΣΥ, με την επωδό ότι “για όλα αυτά υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένες θέσεις”!!!!!!!.

Και ρωτούμε εκφρασμένες από ποιους και για ποια ζητήματα… Έτσι επί του γενικού “για να ακούσουμε” θα πάμε πάλι στην Αθήνα συνάδελφοι;

Μ. Μεϊντάνη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: