Τηλεοπτικά συνεργεία και δεοντολογία

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ένα ΚΕΙΜΕΝΟ που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ΕΝΩΣΗΣ  ΤΕΧΝΙΚΩΝ  ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ  ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ  ΑΤΤΙΚΗΣ  (Ε.Τ.Ι.Τ.Α.) www.etita.gr και, προφανώς, αποτελεί «σχόλιο» πάνω στις τρομο-τηλεοπτικές καλύψεις των τελευταίων ημερών και την κριτική που αναπτύχθκε πάνω σε αυτές. Προσθέτουμε πλάνο-φωτό από τον νεαρό μπροστά στο τανκ στην πλατεία Τιεν-Αν-Μεν, στο οποίο προφανώς, αναφέρεται η ανακοίνωση για να υποστηριχθεί η σπουδαιότητα της τηλεοπτικής κάλυψης για σημαντικά γεγονότα. Έχει διαφορά, βεβαίως, ο τηλε-κανιβαλισμός από την ευσυνείδητη αποτύπωση των γεγονότων. Η ανακοίνωση, φανταζόμαστε, αφορά τη δεύτερη περίπτωση…

OTAN TA ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΩΧΝΟΝΤΑΙ

15-04-2010

Από κάποιο σημείο του πλανήτη.. μπροστά στο τανκς είναι πολύ μεγαλύτερο απ’  ό,τι θα φαίνεται (όπως φαίνεται) … η σκηνή – για όσους την έζησαν (με κομμένη την ανάσα τότε, εκείνο το μεσημέρι γύρω στις τέσσερις) (ήταν ζωντανή η σύνδεση αν θυμάμαι) –πιστεύω ότι αποτελεί μια μοναδική στιγμή για την τηλεόραση παγκοσμίως – προσωπικά είναι απ’ τους λίγους λόγους που ευγνωμονώ αυτή τη σατανικά αποβλακωτική εφεύρεση που πολλοί ανά διαστήματα την χρησιμοποιούν:

Το παιδί (πολύ αργότερα έμαθα – μάθαμε – κάποιες πληροφορίες περί αυτού – ήτανε λέει ένα εργατόπαιδο που μόλις γύριζε από τη δουλειά του

Το παιδί λοιπόν «έπαιξε» κανονικά (και για π ο λ λ ή ώρα) με το τανκς: το βλέπουμε να «πηδάει»  προς τα αριστερά μόλις το τανκς πάει να στρίψει – και εκεί συνήθως κόβεται η σκηνή – : στη συνέχεια όμως έγιναν πολλά: «ζωντάνεψε» και ο «οδηγός» του οχήματος στην πραγματικότητα, καθώς τον «βλέπαμε» (που δεν τον βλέπαμε) να κάνει επανειλημμένες προσπάθειες να αποφύγει το αγόρι, στρίβοντας μια δεξιά – μια αριστερά, κι εκείνο με όλο και μεγαλύτερο κέφι και έμπνευση συνεχώς πηδούσε μπροστά του και του έκλεινε τον δρόμο (έγινε σαφές ότι ο στρατιώτης μέσα στο τεθωρακισμένο ήταν τελικά απρόθυμος να σκοτώσει): και η συνέχεια το επιβεβαίωσε: μετά τα πολλά «παιχνίδια» μεταξύ τους (και ενώ η από πίσω σειρά των άλλων τάκνς περιμένει αμήχανη) τελικά βλέπουμε τον ασπροντυμένο με την σακουλίτσα στο ένα χέρι να σ κ α ρ φ α λ ώ ν ε ι πάνω στο τανκς, το παραθυράκι άνοιξε λίγο και πιάσανε κουβέντα με τον στρατιώτη.  Μετά ο ασπροντυμένος ξανακατέβηκε μπροστά, και το «παιχνιδάκι» συνεχίστηκε ακόμα λίγο.   Από ένα σημείο και πέρα (ο οπερατέρ ήταν τόσο έκθαμβος μ’ αυτό που «έπαιρνε» ώστε δεν γύρισε ούτε μια στιγμή τον φακό προς τον γύρω χώρο ή το πεζοδρόμιο) (αλήθεια ποιος ήτανε αυτός ο οπερατέρ;  ακούγαμε απ’ το πεζοδρόμιο φωνές άλλων παιδιών (νομίζω και αγορίστικες και κοριτσίστικες) που του φωνάζανε διάφορα (υποθέτω να «σταματήσει πια»” και ότι «αρκετά» και ότι κινδύνευε «σοβαρά» πια) και κάποια στιγμή, ε κ ε ί, η εικόνα κόπηκε. πιστεύω ότι τα άλλα παιδιά όρμησαν και τον τράβηξαν.[η τεχνολογία για μένα τότε είχε πραγματικά μια παγκόσμια και μοναδική στιγμή που συμμετείχε σε (ό,τι ονομάζουμε) επανάσταση – και μιλάω πολύ σοβαρά σε διαβεβαιώ ]

Το παιδί εκτελέστηκε λοιπόν λίγο αργότερα.  Εκεί μπροστά; στον ίδιο δρόμο;  το συλλάβανε πρώτα;  το βασανίσανε πρώτα;  δεν θα μάθουμε τέτοιες λεπτομέρειες ίσως για πολύ καιρό ακόμα.

Να’ σαι καλά που μας τα θύμισες (εγώ, τοίς σού ρήμασιν πειθόμενη έκανα αυτή την προσθήκη…)

Όταν τα τηλεοπτικά συνεργεία και οι φωτογράφοι διώχνονται. Κανένα ίχνος διαμαρτυρίας δεν διακρίνεται.

Εμείς οι τεχνικοί που εργαζόμαστε στην ιδιωτική τηλεόραση, θα κάνουμε αυτό που κάναμε πάντα,

θα αγωνιστούμε και θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις κάτω από αντίξοες συνθήκες,

προκειμένου να καταγράφεται πάντα όλη η αλήθεια

Δείτε και σειρά δημοσιευμάτων για το τρομοθέαμα, τρομολαγνεία, «παπαγαλία» στο http://syspeirosi.wordpress.com/

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Τηλεοπτικά συνεργεία και δεοντολογία”

 1. Πηγή: http://syspeirosi.wordpress.com/

  ΤΡΟΜΟΣ και ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ 8

  Με διαρκως αυξανομενη οργή παρακολουθούμε την κάλυψη της υπόθεσης των συλληφθέντων ως μέλη της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας». Η βιομηχανία του φόβου ενεργοποιήθηκε για μια ακόμα φορά. Δημοσιογράφοι παριστάνουν τους ντετέκτιβ, ρεπόρτερ λειτουργούν ως εκπρόσωποι Τύπου της Αστυνομίας ή ως παπαγαλάκια «διαρροών», παρουσιαστές των δελτιων ειδησεων μεταμορφώνονται σε δικαστές.

  Για τα τηλεοπτικά κανάλια και ορισμένες εφημερίδες, οι κατηγορούμενοι είναι ήδη ένοχοι, τα δικαστήρια έχουν στην πράξη ακυρωθεί από τον τηλεοπτικό άμβωνα. Η απόπειρα εξευτελισμού των συλληφθέντων ξεφτιλίζει μαζί και κάθε έννοια δεοντολογίας και νομιμότητας. Στην πραγματικότητα, την ίδια τη δημοσιογραφία.
  Συνάδελφοί μας, μέλη των Ενώσεών μας, παραβιάζουν συστηματικά το Σύνταγμα, τους νόμους, τον κώδικα δεοντολογίας υπό την ανοχή (και τη συμμετοχή σε κάποιες περιπτώσεις) της ΕΣΗΕΑ. Θυμίζουμε πως όλοι οι δημοσιογράφοι δεσμεύονται από τον Κώδικα Δεοντολογίας, η παραβίαση του οποίου μπορεί να επιφέρει μέχρι και την οριστική διαγραφή τους.

  Tις τελευταίες μέρες βλέπουμε ότι:
  * καταστρατηγείται ο σεβασμός στην προσωπικότητα των πολιτών και κανιβαλίζεται η ιδιωτική τους ζωή
  * καταργείται το τεκμήριο αθωότητας
  * δεν υπάρχει έλεγχος και τεκμηρίωση της πληροφορίας, αντιθέτως μεταδίδονται ρεπορτάζ διοχετευμένα από την πλευρά της αστυνομίας
  * τα τηλεοπτικά συνεργεία μπαίνουν στις οικίες των συλληφθέντων και τα προσωπικά αντικείμενά τους επιδεικνύονται ως «πειστήρια»
  * διαπομπεύονται συγγενείς και φίλοι των κατηγορουμένων, ποινικοποιούνται οι προσωπικές σχέσεις
  * μεταδίδονται ψευδείς ειδήσεις (π.χ. υποτιθέμενος τηλεφωνικός διάλογος μεταξύ 2 κατηγορουμένων, όπου γελούν με το διαμελισμό του μικρού αγφανού) για τη δημιουργία κλίματος και δεν μεταδίδεται ποτέ η διάψευσή τους.

  Διαχωρίζουμε πλήρως τη θέση μας από τους τηλεκανίβαλους των 8 και τα παπαγαλάκια της αστυνομίας στις εφημερίδες.

  Καλούμε το Προεδρείο και το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, τα Προεδρεία και τα Πειθαρχικά Συμβούλια όλων των Δημοσιογραφικών Ενώσεων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την περιφρούρηση του κώδικα δεοντολογίας και του ίδιου του επαγγέλματός μας και να τοποθετηθούν άμεσα.

  ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΤΟ teletromos@gmail.com

  ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 / 4

  Ελένη Γκρούη, δημοσιογράφος Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
  Αλέξανδρος Παναγιωτάκης, δημοσιογράφος Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
  Ντίνα Δασκαλοπούλου, δημοσιογράφος Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
  Δημήτρης Αναστασόπουλος, δημοσιογράφος Ελευθεροτυπία
  Μπάμπης Πολυχρονιάδης, δημοσιογράφος Ελευθεροτυπία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: