«Αιολικά (κακά) Νέα» – Απολύσεις, απλήρωτοι και εξώδικα του εργοδότη κατά εργαζομένων για τη συνδικαλιστική τους δράση!

«Η καθημερινή εφημερίδα «Αιολικά Νέα» (και η Κυριακάτικη) της Μυτιλήνης, μετά από 20 συνεχή χρόνια λειτουργίας ανέστειλε ξαφνικά το πρωί της 25ης Φεβρουαρίου 2010 την έκδοσή της αφήνοντας στο δρόμο 20 εργαζομένους. Πολλοί απ’ αυτούς είχαν πάνω από 15 χρόνια δουλειάς στην εφημερίδα. Οι εκδότες ενοχλήθηκαν από τη δράση του Συλλόγου Εργαζομένων στα ΜΜΕ της Μυτιλήνης (έναν δραστήριο σύλλογο που το τελευταίο χρόνο αποτελεί παράδειγμα ζωντανής συνδικαλιστικής δράσης), καθώς σχεδίαζαν απολύσεις, αλλά εμποδίστηκαν από τις αντιδράσεις των εργαζομένων και από την εκλογή των υπό απόλυση στο Δ.Σ. του Συλλόγου».

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε επερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας (Α΄ Πειραιά & Νησιών) και Βασίλης Μουλόπουλος (Επικρατείας) προς τους κ.κ. Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με θέμα την «Εκβιαστική αναστολή λειτουργίας της εφημερίδας «Αιολικά Νέα» www.aiolikanea.gr/ στη Μυτιλήνη.

 Το Σωματείο των Εργαζομένων με σημερινή ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη στάση του εκδότη Γιώργου Κονδυλούδη. Ο τελευταίος, σε εξώδικο που έστειλε κατά συγκεκριμένου συνδικαλιστή, τού «καταλογίζει» την καλλιέργεια… «ταξικού μίσους» κατά της αφεντιάς του!

Το παραπάνω κρούσμα φαίνεται πως εντάσσεται στη συνολικότερη εικόνα που παρουσιάζει η εργοδοτική αυθαιρεσία και θρασύτητα σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας. Η επιθετικότητα των εργοδοτών κλιμακώνεται, με τις ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ να περιορίζονται –στην «καλύτερη» περίπτωση»- σε απλές ανακοινώσεις καταγγελιών.

Σε σημερινή (8.4.2010) ανακοίνωσή του το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στα «ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ» καταγγέλλει μεταξύ άλλων την εκδικητική πολιτική της η εργοδότριας εταιρίας ΑΙΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ- Γ. ΚΟΝΔΥΛΟΥΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. που «προχώρησε σε απολύσεις μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς την καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεων», ενώ έχει αφήσει απλήρωτους τους απολυμένους.

Για ΟΛΟΚΛΗΡΗ την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, για την προκλητική φρασεολογία σε ανακοίνωση του εργοδότη και για το πλήρες περιεχόμενο της επερώτησης στη βουλή για το θέμα,

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στα «ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ»

Μυτιλήνη 08/04/2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ένα μήνα και πλέον μετά την αναστολή λειτουργίας των εφημερίδων ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ και ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΑΙΟΛΙΚΑ και ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται απλήρωτοι για όλο αυτό το χρονικό διάστημα σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για όλη την κοινωνία η εργοδότρια εταιρία ΑΙΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ- Γ. ΚΟΝΔΥΛΟΥΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. προχώρησε σε απολύσεις μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς την καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεων.

Οι λόγοι που προβάλει αποδεικνύουν περίτρανα την απόφαση του εργοδότη να εκδικηθεί τους εργαζόμενους που διεκδίκησαν τα νόμιμα δικαιώματα τους. Συγκεκριμένα σε εργαζόμενη που προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας για να διεκδικήσει τα δικαιώματα της, δηλαδή να αμείβεται με την ειδικότητα την οποία πραγματικά ασκεί αναφέρει «Με αφορμή την ως άνω καταγγελία σας, στην οποία προχωρήσατε από κοινού με άλλες 4 εργαζόμενες αποφασίσαμε την αναστολή έκδοσης της εφημερίδας.».

Σε όλους τους απολυμένους εργαζόμενους με το εξώδικο της απόλυσης τους καταλογίζει ως λόγο την αλληλεγγύη που επέδειξαν στις συναδέλφους τους.

Ειδικότερα αναφέρει ότι « Συνταυτιστήκατε ( με πράξεις και δημόσιες δηλώσεις) με την απαράδεκτη συμπεριφορά πέντε συναδέλφων σας..»

Φθάνει μάλιστα στο σημείο να επικαλείται ότι λόγοι απόλυσης είναι οι «ιδεολογικές αγκυλώσεις» ορισμένων εργαζομένων. Για ακόμα μια φορά βάλλει ευθέως κατά του συνδικαλισμού και της συνδικαλιστικής δράσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένας από τους βασικούς λόγους απόλυσης για τον Θράσο Αβραάμ αντιπροσώπου του Σωματείου μας στο Εργατικό Κέντρο Λέσβου είναι ότι «διέσπειρε ταξικό μίσος κατά του εργοδότη» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το εξώδικό που του απέστειλε.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι ο λόγος της απόλυσης, της μη καταβολής των νόμιμων αποζημιώσεων και της αναστολής λειτουργίας ήταν η απόφαση του νομίμου εκπροσώπου να εκδικηθεί τους εργαζόμενους επειδή θελήσανε να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους. Σαν να μην έφθανε αυτό αρνείται να καταβάλει τις αποζημιώσεις στους απολυμένους θεωρώντας –άκουσον, άκουσον!– πως οι απολύσεις των εργαζομένων έγιναν με δική τους υπαιτιότητα. Φταίνε δηλαδή οι ίδιοι που απολύθηκαν!!!

Επιπλέον «άνθρακες» αποδεικνύεται και το επιχείρημα που σε όλους τους τόνους διεκήρυσσε ο εργοδότης, ότι απηύθυνε έκκληση σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να τον αποπληρώσουν προκειμένου δήθεν να ανταποκριθεί στην καταβολή των αποζημιώσεων των εργαζομένων που επρόκειτο να απολυθούν. Αντ’ αυτού, αρνείται την καταβολή του παραμικρού ποσού, «φορτώνοντας» την ευθύνη της απόλυσης… στους απολυμένους!

Η μη καταβολή των αποζημιώσεων οδηγεί τους απολυμένους σε υπέρογκους δανεισμούς για να καλύψουν τις άμεσες οικονομικές τους ανάγκες. Οι απολυμένοι δεν εκλιπαρούν για τις αποζημιώσεις τους διεκδικούν με αξιοπρέπεια τα νόμιμα δικαιώματα τους .Η υποχρέωση αποζημίωσης αποτελεί το ελάχιστό μέτρο κοινωνικής προστασίας των εργαζομένων σε περίπτωση απόλυσης. Η μη τήρηση του καταργεί το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και θυμίζει άλλες εποχές όπου τα εργατικά δικαιώματα ανεξέλεγκτα καταπατούνταν. Οι πρακτικές αυτές θίγουν τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού της Λέσβου.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου θα σταθεί στο πλευρό των απολυμένων με κάθε μέσο μέχρι και την τελική δικαίωσή τους. Καλούμε τον κόσμο της εργασίας και στη Λέσβο να σταθεί στο πλευρό των απολυμένων και να δώσει την μάχη ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο

(Παλαιότερη) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του εργοδότη-εκδότη

Μυτιλήνη 10/3/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε απάντηση του τελευταίου Δελτίου Τύπου του Σωματείου Εργαζομένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Λέσβου (ΣΕΜΜΕΛ) και προκειμένου να μπει, επιτέλους, φραγμός στη καθημερινή εκ μέρους τους παραπληροφόρηση των συμπολιτών μας, νιώθω την ανάγκη να δηλώσω τα παρακάτω:

Α) Στην πρόσφατη εκδήλωση του Επιμελητηρίου – και παρʼ ότι προκλήθηκαν προς τούτο από εκπροσώπους φορέων – δεν τόλμησαν να ψελλίσουν ούτε μια δικαιολογία για τον ανήθικο και ανέντιμο εκβιασμό που δέχθηκα από εργαζόμενους προκειμένου να με κρατούν επʼ αόριστο όμηρο μέσα στη δική μου επιχείρηση! Πανικόβλητοι, λοιπόν, από τον αρνητικό αντίχτυπο των “αποκαλυπτηρίων” τους, έτρεξαν να βγάλουν το Δ.Τ. χωρίς όμως και πάλι να λένε λέξη για την “ταμπακέρα”. Είχαν μάλιστα το θράσος να μιλούν για «συκοφαντική επίθεση» που τάχα εξαπέλυσα εναντίον τους ζητώντας μου «να ανακαλέσω»!

Β) Όχι μόνο δεν έχω τίποτα να ανακαλέσω αλλά τους προκαλώ – προσκαλώ σε δημόσιο διάλογο κόντρα στην μονόπλευρη ενημέρωση – “πλύση εγκεφάλου” που επιδίδονται σε καθημερινή βάση. Διάλογο, μάλιστα, με την παρουσία όχι μόνο ενός εκπροσώπου των εργαζομένων στην επιχείρησή μου, αλλά με ΟΛΟΥΣ τους εργαζομένους και συνεργάτες, ΝΥΝ και ΠΡΩΗΝ, των 20 χρόνων λειτουργίας της.

Και για να μην έχουν καμία οδό διαφυγής – αποφυγής του διαλόγου (τον οποίο δύο φορές αρνήθηκαν μέχρι σήμερα) τους δηλώνω ότι αποδέχομαι, προκαταβολικά, αυτός να διεξαχθεί ουσιαστικά με τους δικούς τους ορούς. Δηλαδή διοργανωτής να είναι ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ φορέας εκείνοι επιθυμούν (π.χ. Νομαρχία, Δήμος, συνδικαλιστικός ή επιστημονικός φορέας, κόμμα, πολιτική ή συνδικαλιστική οργάνωση), να γίνει σε ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ χώρο εκείνοι επιθυμούν (κλειστό ή ανοιχτό, δημόσιο ή ιδιωτικό), με ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ μορφής εκπροσώπηση επιθυμούν να συμμετάσχουν στον διάλογο (με εκπροσώπηση του Σωματείου τους ή άλλης συνδικαλιστικής ή πολιτικής οργάνωσης που τους εκφράζει). Οι μόνοι αυτονόητοι όροι που εγώ θέτω είναι οι εξής: α) Να εξασφαλίσουν σε ό,τι με αφορά την ασφάλεια διεξαγωγής του διαλόγου, β) Να μου δοθεί ισόποσος χρόνος για να παρουσιάσω τα γεγονότα και τις απόψεις μου για το κλείσιμο των ΑΙ.Ν. γ) Η συζήτηση να πάρει την μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα και να καλυφθεί – αν είναι δυνατόν – όχι μόνο απʼ όλα τα τοπικά αλλά και από αθηναϊκά ΜΜΕ.

Επειδή όμως και πάλι έχω την βάσιμη υποψία ότι θα προσπαθήσουν να αποφύγουν το διάλογο, που θα τους ξεσκεπάσει στα μάτια της κοινής γνώμης, σπεύδω να τους πω ότι τυχόν άρνησή τους: α) θα αποτελεί δημόσια ομολογία ότι με τις πράξεις τους έγιναν υπαίτιοι να κλείσει μια υγιής επιχείρηση με κοινωνική αποστολή, (σε μια εποχή μάλιστα μεγάλης οικονομικής κρίσης), στέλνοντας στην ανεργία 20 εργαζόμενους και β) θα καταγράφει στην “ιστορία του εργατικού κινήματος” ως παραδοχή της προβοκατόρικης δράσης τους που έγινε αιτία να “συκοφαντηθεί” συνολικά η συνδικαλιστική δράση στη Λέσβο!

Ελπίζω οι 24 ώρες να είναι αρκετός χρόνος προκειμένου να συσκεφτούν, “να πάρουν γραμμή” και να απαντήσουν δημόσια, αρνητικά ή θετικά, στην πρότασή μου. 

 Ο Εκδότης των “Αιολικών Νέων”

Γιώργος Κονδυλούδης

Υ.Γ. Αν ο λόγος μου θεωρηθεί προκλητικός, συγνώμη, αλλά νομίζω ότι ο σκοπός τον δικαιολογεί…

Η ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ στη ΒΟΥΛΗ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας (Α΄ Πειραιά & Νησιών) και Βασίλης Μουλόπουλος (Επικρατείας) κατέθεσαν επερώτηση στην Βουλή και προς τους κ.κ. Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με θέμα την «Εκβιαστική αναστολή λειτουργίας της εφημερίδας «Αιολικά Νέα» στη Μυτιλήνη. Είκοσι εργαζόμενοι στο δρόμο».

Όπως τονίζεται στην επερώτηση:

«Η καθημερινή εφημερίδα «Αιολικά Νέα» (και η Κυριακάτικη) της Μυτιλήνης, μετά από 20 συνεχή χρόνια λειτουργίας ανέστειλε ξαφνικά το πρωί της 25ης Φεβρουαρίου 2010 την έκδοσή της αφήνοντας στο δρόμο 20 εργαζομένους. Πολλοί απ’ αυτούς είχαν πάνω από 15 χρόνια δουλειάς στην εφημερίδα.

Οι εκδότες ενοχλήθηκαν από τη δράση του Συλλόγου Εργαζομένων στα ΜΜΕ της Μυτιλήνης (έναν δραστήριο σύλλογο που το τελευταίο χρόνο αποτελεί παράδειγμα ζωντανής συνδικαλιστικής δράσης), καθώς σχεδίαζαν απολύσεις, αλλά εμποδίστηκαν από τις αντιδράσεις των εργαζομένων και από την εκλογή των υπό απόλυση στο Δ.Σ. του Συλλόγου.

Η εφημερίδα γιόρτασε πριν δύο μήνες τα 20 της χρόνια με μια μεγαλοπρεπή τελετή – δεξίωση, στην οποία ήταν καλεσμένοι πάνω από 400 άνθρωποι και η οποία προφανώς κόστισε πολλές χιλιάδες ευρώ. Πρόσφατα πήρε βραβείο από το πρώην Υπουργείο Τύπου ως η καλύτερη επαρχιακή εφημερίδα. Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές οι εκδότες σχεδιάζουν αναβάθμιση της εκδοτικής τους δραστηριότητας με επενδύσεις μέσω ΕΣΠΑ. Είναι λοιπόν μια υγιής επιχείρηση και προφανώς οι λόγοι που κλείνει δεν είναι οικονομικοί. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για εκβιασμό και απαράδεκτο ελιγμό ώστε να ξανανοίξει στο μέλλον απαλλαγμένη από τους «ανεπιθύμητους».

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να αποδείξουν έμπρακτα και με όλες τις συνέπειες ότι η δημοκρατική ελληνική πολιτεία δεν ανέχεται τέτοιες αυθαίρετες αντικοινωνικές και εκβιαστικές προκλήσεις στον ευαίσθητο δημόσιο χώρο της ενημέρωσης και ότι έχει τον τρόπο να επιβάλλει τη δημοκρατική νομιμότητα σε εκδότες και εκδοτικά συγκροτήματα που προφανέστατα παραβιάζουν τις αξίες της κοινωνικής ευθύνης κα τους νόμους;

2. Με ποιους τρόπους θα εξασφαλίσουν όλα τα δικαιώματα των απολυμένων εργαζομένων των εφημερίδων «Αιολικά Νέα» και «Κυριακάτικα Αιολικά» της Μυτιλήνης και τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε να συνεχιστεί η έκδοση των εφημερίδων και να προστατευτούν οι δεκάδες θέσεις εργασίας;

3. Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η Κυβέρνηση ώστε να πάψουν να ισχύουν απαράδεκτες σχέσεις εργασίας στον Τύπο, να εφαρμοστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις, να καταβληθούν οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία, να πάψουν οι παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις και να αλλάξει το καθεστώς που απαξιώνει του εργαζόμενους και εν τέλει την ενημέρωση;

4. Δεσμεύεται να μην ενισχύσει στο μέλλον μέσω της κρατικής διαφήμισης τους ιδιοκτήτες των εν λόγω εφημερίδων σε περίπτωση που τις επανεκδώσουν με οιανδήποτε τίτλο ή μορφή χωρίς να επαναπροσλάβουν τους απολυμένους και χωρίς να τηρήσουν τα προβλεπόμενα από την εργατική νομοθεσία;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: