Ολοταχώς προς μια Πανευρωπαϊκή Ημέρα Γενικής Απεργίας

Σαφέστατα μεγαλύτερες, με παλμό και με δυνατότερα συνθήματα από άλλες πρόσφατες κινητοποιήσεις, ήταν οι χθεσινές απεργιακές διαδηλώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στη γενική απεργία που κήρυξαν στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Με ξεχωριστές συγκεντρώσεις συμμετείχε και το ΠΑΜΕ. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία άγγιξε το 90%.

Μεγάλη ήταν η συγκέντρωση στην Αθήνα ενώ το κέντρο της πρωτεύουσας πνίγηκε από τα χημικά-δακρυγόνα της αστυνομίας που θέλησε να απομονώσει τα δυναμικότερα κομμάτια της πορείας που συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ.

NEO! Καρέ-καρέ η ξαφνική εισβολή των ΜΑΤ στην πορεία της Αθήνας και ο τεμαχισμός της στα δύο! Δείτε στο: Αστυνομική προβοκάτσια και http://www.sek-ist.gr/index.php?page=album&album=10-03-11-ASTYNOMIKH%20PROBOKATSIA%20STHN%20PANERGATIKH

Η διαμαρτυρία ενάντια στα νέα μέτρα, το Σύμφωνο Σταθερότητας, τις πολιτικές λιτότητας, την ανεργία, την ακρίβεια και τη φτώχεια, φαίνεται πλέον πως παίρνει μέρα με την ημέρα πανευρωπαϊκές διαστάσεις. Δεν είναι τυχαίο που στη χθεσινή του ομιλία στο συλλαλητήριο, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος πρότεινε κάτι που ωριμάζει ως σκέψη το τελευταίο διάστημα, τον ορισμό και την πραγματοποίηση δηλαδή, μιας Πανευρωπαϊκής Ημέρας Κινητοποίησης ενάντια στις πολιτικές περιορισμού του εισοδήματος, των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων προκειμένου να μπει φραγμός στη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική επέλαση.

Η πορεία της 11ης Μαρτίου στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Με τη συμμετοχή δέκα χιλιάδων περίπου διαδηλωτών πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης οργάνωσαν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, ενώ το ΠΑΜΕ στις 10 στο άγαλμα του Βενιζέλου. Ακολούθησαν ξεχωριστές πορείες προς τη γ.γ. Μακεδονίας Θράκης, πρώτα από το ΠΑΜΕ. Με την κατάληξη της δεύτερης πορείας στο πρώην υπουργείο, διαδηλωτές πέταξαν αυγά και κόκκινη μπογιά στο κτίριο. Στη διάρκεια της διαδήλωσης στην οδό Εγνατία, διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά καταστημάτων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και τραπεζών ενώ στο ύψος της οδού Αριστοτέλους, πυρπόλησαν ένα καφάο αχρηστεύοντας την παρακείμενη κάμερα διαχείρισης κυκλοφορίας και ανθρώπων. Στην οδό Ιασωνίδου ακτιβιστές σε μια συμβολική κίνηση κατά της ακρίβειας και της φτώχειας, μπήκαν σε σούπερ μάρκετ, απαλλοτρίωσαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και τα μοίρασαν στη γειτονιά. Τα ΜΑΤ στο ύψος της οδού Εγνατία έκαναν απρόκλητα, χρήση διακρυγόνων και χημικών ασφυξιογόνων με σαφή πρόθεση να απομονώσουν την ουρά της πορείας όπου ήταν μεταξύ άλλων και τα μπλοκ των δασκάλων και των δημοσιογράφων. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες διαδηλωτών, κυρίως από τα παραπάνω μπλοκ αλλά και από δικηγόρους τόσο για τη στενή παρακολούθηση της πορείας από τα ΜΑΤ που έφεραν αντι-ασφυξιογόνες μάσκες όσο και για τη χρήση χημικών-δακρυγόνων από την αστυνομία, τελικά η πορεία συνεχίστηκε χωρίς να διασπαστεί με τη «συνοδεία», πάντως, και πάλι, από μεγαλύτερη απόσταση, των διμοιριών των ΜΑΤ και ομάδων μοτοσυκλετιστών Ζήτα και Δέλτα. Πολλοί διαδηλωτές που «ψεκάστηκαν» με σπρέι πιπεριού και άλλα χημικά-ασφυξιογόνα, αντιμετώπισαν φοβερό πρόβλημα στην αναπνοή τους, άλλοι λιποθύμησαν ενώ τουλάχιστον σε μια περίπτωση (ένας διαδηλωτής, δάσκαλος) εμφάνισε κρίση άσθματος. (Δείτε παρακάτω και σχετική ανακοίνωση καταδίκης της απρόκλητης χρήσης χημικών από την αστυνομία που εξέδωσε η ΕΣΗΕΜ-Θ).

Μέσω των συνθημάτων της χθεσινής διαδήλωσης που είχε όγκο και παλμό, επιχειρήθηκε να περάσει το μήνυμα ότι «Οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους είναι πάνω από τις αγορές», «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία και αυτοί που τη δημιούργησαν» και ότι «η οικονομική κρίση θα πάψει όταν καταρρεύσει ο καπιταλισμός». Κυρίαρχο σύνθημα ήταν το «φέρτε πίσω τα κλεμμένα».

Υποσημείωση: Αδιάψευστος «μάρτυρας» της ισχυρής επίδρασης των (καρκινογόνων) χημικών που ρίχτηκαν χθες από τα ΜΑΤ στη διάρκεια της πορείας, είναι το γεγονός ότι δύο ώρες περίπου μετά τη ρίψη τους, συνέχιζαν να προκαλούν έντονη δυσφορία στο αναπνευστικό σύστημα. Συγκεκριμένα, αυτό ήταν ιδιαιτέρως αισθητό στη συγκέντρωση των δημοσιογράφων στο κτίριο της ΕΣΗΕΜ-Θ γύρω στη 1.30 το μεσημέρι όπου υπήρχε προγραμματισμένη ενημέρωση και συζήτηση πάνω στη νομική αντιμετώπιση των περικοπών και της μείωσης των μισθών των εργαζομένων σε ΕΡΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ και ΔΕΠΘΕ. Τα ρούχα, το δέρμα και τα μαλλιά των δημοσιογράφων είχαν ποτίσει σε τέτοιο βαθμό, που η αίθουσα εκδηλώσεων ήταν σα να είχε «βομβαρδιστεί» με δακρυγόνα.

(Η πρώτη φωτο από την πορεία της Θεσσαλονίκης. Οι άλλες δύο από χημικά που ρίχτηκαν κατά διαδηλωτών χθες στην Αθήνα. Παρόμοια, αν όχι ίδια, ρίχτηκαν χθες και στη Θεσσαλονίκη. ΠΗΓΗ: www.athens.indymedia.org)

ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ

Ακολουθεί ολόκληρη η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΕΣΗΕΜ-Θ

Η ΕΣΗΕΜ-Θ καταδικάζει απρόκλητη επίθεση με χημικά από αστυνομικούς (12/3/2010)

Θεσσαλονίκη, 12 Μαρτίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση με χημικά που δέχθηκε από τα ΜΑΤ η ομάδα των δημοσιογράφων η οποία –μεταξύ άλλων διαδηλωτών– συμμετείχε στη χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας για τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Η ανεξέλεγκτη και αδικαιολόγητη χρήση χημικών από τις δυνάμεις της αστυνομίας, στο επίκεντρο της ομάδας ατόμων που διαδήλωναν ειρηνικά και σε σημείο μάλιστα όπου ήταν εγκλωβισμένα χωρίς δυνατότητα διαφυγής, είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν λιποθυμικά επεισόδια και κρίσεις άσθματος, εκτός των άλλων επιπτώσεων και της αναπνευστικής δυσφορίας που επιφέρει η χρήση δακρυγόνων και παρόμοιων χημικών.

Μόλις λίγες ημέρες μετά τον ψεκασμό του Μανόλη Γλέζου με χημικά και παρά την κατακραυγή που προκάλεσε το γεγονός, η ευκολία με την οποία οι αστυνομικοί αναίτια καταφεύγουν στη χρήση των συγκεκριμένων μέσων εναντίον πολιτών που διαδηλώνουν ειρηνικά εγείρει μεγάλες πολιτικές ευθύνες, τις οποίες οφείλουν να αναλάβουν άμεσα οι αρμόδιες αρχές. Παράλληλα, πρέπει να επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις στους υπεύθυνους αυτής της απαράδεκτης συμπεριφοράς δυνάμεων της αστυνομίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Advertisements

5 Σχόλια to “Ολοταχώς προς μια Πανευρωπαϊκή Ημέρα Γενικής Απεργίας”

 1. Δεν ξέρω αν κρίση άσθματος έπαθε και συναγωνιστής διαδηλωτής από το μπλοκ των εκπαιδευτικών αλλά το ίδιο και χειρότερο συνέβη και σε μένα που επέλεξα να «πορευτώ» υπό την ασφάλεια του πανώ σας.Η επίθεση ήταν στημένη,απροκάλυπτη,προκλητική.Είχε στόχο τους διαδηλωτές και κανέναν άλλο κι αυτό το καταλάβαμε καλά όσοι βρεθήκαμε στο σημείο λίγο πριν τη Βενιζέλου τη στιγμή που μας τάισαν τα»χημικά».Είμαι βιβλιοθηκονόμος,υπεύθυνη στη δημοτική βιβλιοθήκη της Ανω Τούμπας Θεσσαλονίκης.Κουκούλα δεν φόρεσα ποτέ,διότι η πρώτη λέξη που θυμάμαι να άκουσα από τον πατέρα μου ήταν «δημοκρατία» κι η δεύτερη «δίκαιο».Επιπλέον στο ΠΑΣΟΚ του οποίου είμαι μέλος από την εποχή της ΠΑΣΠ,έμαθα να επικοινωνώ πολιτικά,χωρίς φόβο,στο πλαίσιο της δημοκρατικής διαδικασίας.Από τότε βέβαια πέρασαν περίπου είκοσι χρόνια.Είναι-ως φαίνεται-αρκετά ώστε οι προλετάριοι αστυνομικοί των 840 ευρώ να ρίχνουν δακρυγόνα στους προλετάριους και τους νέους των 700 ευρώ που διαδηλώνουν.Είμαι βέβαιη πως «πετύχαμε» την απόλυτη διαστροφή της ιστορίας στην σκιαγράφηση του σύγχρονου «πολιτισμένου» ανθρώπου.Συγχωρέστε μου την φόρτιση,είναι από τη συγκίνηση που δοκίμασα την επίδραση του δακρυγόνου στο άσθμα μου.Είχα να νιώσω τόσο έντονα συναισθήματα από το βράδυ της 4/10/2009,όταν πανηγύρισα την καταβαράθρωση της «επάρατης δεξιάς»
  Για το τέλος αφιερώνω σε όποιον αντιλαμβάνεται το στίχο του Τίτου Πατρίκου
  «Την άλλη μέρα του ονείρου βγήκε ένας ήλιος τόσο μαύρος που κι οι τυφλοί βλέπαν διπλό σκοτάδι. «

 2. Αγαπητή κυρία Παπαθανασίου.

  Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς το πρόσωπό σας με αφορμή τη χθεσινή τραγική σας εμπειρία που λίγο έως πολύ βιώσαμε όλοι. Και σας βεβαιώνουμε ότι παρόμοιες εμπειρίες έχουμε ζήσει αρκετές τα τελευταία χρόνια, όσοι/όσες τουλάχιστον καλύπτουμε δημοσιογραφικά τις κινητοποιήσεις της κοινωνίας είτε από τη θέση του παρατηρητή-ρεπόρτερ είτε ως διαδηλωτές που διεκδικούμε τα δικαιώματά μας.

  Στο συμπέρασμα που έχουμε καταλήξει αρκετοί από εμάς, είναι ότι δεν υπάρχει καμία ασφάλεια για κανέναν πολίτη όταν βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Όταν η αστυνομία εφορμά, δεν υπολογίζει τίποτα: Ηλικιωμένους, ασθενείς, παιδιά, πολύ περισσότερα τα «ανήσυχα» και επαναστατημένα παιδιά, τα δικά μας παιδιά. Αυτό το λέμε με αφορμή τη φράση στο σχόλιό σας: » επέλεξα να “πορευτώ” υπό την ασφάλεια του πανώ σας».

  Καταλαβαίνουμε την πικρία σας ως μέλους του ΠΑΣΟΚ που η παρούσα κυβέρνηση δίνει εντολές στα ΜΑΤ για να έχουν αυτήν την συμπεριφορά και να συνεχίζουν να κάνουν χρήση των απαγορευμένων (βάσει διεθνών συνθηκών) χημικών-ασφυξιογόνων. Με κάθε σεβασμό στις πεποιθήσεις σας, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας περί του σύγχρονου… «σοσιαλισμού». Αυτό που κυριαρχεί είναι το κέρδος και οι αγορές. Δεν κυβερνάει κανείς άλλος. Ή θα είμαστε απέναντί τους ή θα μας εξουθενώσουν όλους.

  Με ειλικρινή εκτίμηση κάποιοι από τη συνδικαλιστική παράταξη των δημοσιογράφων (μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ), ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.

  Σας χαρίζουμε ένα ποίημα του Μιχάλη Κατσαρού που στην εποχή μας γίνεται όλο και πιο επίκαιρο. Να είστε καλά. Ραντεβού στους δρόμους!

  “Αντισταθείτε” : Μιχάλης Κατσαρός

  ——————————————————————————–

  «Η διαθήκη μου» ή, “Αντισταθείτε” : Μιχάλης Κατσαρός

  Αντισταθείτε
  σ’ αυτόν που χτίζει ένα μικρό σπιτάκι
  και λέει: καλά είμαι εδώ.

  Αντισταθείτε σ’ αυτόν που γύρισε πάλι στο σπίτι
  και λέει: Δόξα σοι ο Θεός .

  Αντισταθείτε
  στον περσικό τάπητα των πολυκατοικιών
  στον κοντό άνθρωπο του γραφείου
  στην εταιρεία εισαγωγαί- εξαγωγαί
  στην κρατική εκπαίδευση
  στο φόρο
  σε μένα ακόμα που σας ιστορώ.

  Αντισταθείτε
  σ’ αυτόν που χαιρετάει απ’ την εξέδρα ώρες
  ατέλειωτες τις παρελάσεις
  σ’ αυτή την άγονη κυρία που μοιράζει
  έντυπα αγίων λίβανον και σμύρναν
  σε μένα ακόμα που σας ιστορώ.

  Αντισταθείτε πάλι σ’ όλους αυτούς που λέγονται μεγάλοι
  στον πρόεδρο του Εφετείου αντισταθείτε
  στις μουσικές τα τούμπανα και τις παράτες
  σ’ όλα τ’ ανώτερα συνέδρια που φλυαρούνε
  πίνουν καφέδες σύνεδροι συμβουλατόροι
  σ’ όλους που γράφουν λόγους για την εποχή
  δίπλα στη χειμωνιάτικη θερμάστρα
  στις κολακείες τις ευχές τις τόσες υποκλίσεις
  από γραφιάδες και δειλούς για το σοφό
  αρχηγό τους.

  Αντισταθείτε στις υπηρεσίες των αλλοδαπών και διαβατηρίων
  στις φοβερές σημαίες των κρατών και τη διπλωματία
  στα εργοστάσια πολεμικών υλών
  σ’ αυτούς που λένε λυρισμό τα ωραία λόγια
  στα θούρια
  στα γλυκερά τραγούδια με τους θρήνους
  στους θεατές
  στον άνεμο
  σ’ όλους τους αδιάφορους και τους σοφούς
  στους άλλους που κάνουνε το φίλο σας

  ως και σε μένα, σε μένα ακόμα που σας ιστορώ
  αντισταθείτε.

  Τότε μπορεί βέβαιοι να περάσουμε προς την Ελευθερία.

 3. Αγαπητοί Ασύνταχτοι,
  είναι γνωστό σε όλους πως η εξουσία δεν χαρίζεται σε κανέναν.Ειδικά σε όσους επέλεξαν να την έχουν απέναντι ακόμη κι όταν έβλεπαν πάλαι ποτέ «συντρόφους» να αλλοτριώνονται σε σημείο σήψης.Να γ’ινονται ξένοι.Ευτυχώς ακόμη την πίκρα μου μπορώ και την μετατρέπω σε θυμό.Για να κρατάω το μυαλό..Ισως διότι το μόνο βέβαιο για μένα στο σοσιαλισμό είναι πως μέτρο όλων είναι ο άνθρωπος.Ετσι κι αλλιώς στους δρόμους θα ξαναβρεθούμε.
  Ευχαριστώ για τους θαυμάσιους στίχους του Μιχάλη Κατσαρού,ανταποδίδω με Κατερίνα Γώγου:

  «Καμιά φορά ανοίγει σιγά σιγά η πόρτα και μπαίνεις.
  Φοράς ένα κάτασπρο κοστούμι και λινά παπούτσια.
  Σκύβεις, βάζεις στοργικά στη χούφτα μου 72 φράγκα και φεύγεις.
  Έχω μείνει στη θέση που μ΄άφησες για να με ξανάβρεις.
  Όμως πρέπει να ΄χει περάσει πολύς καιρός
  γιατί τα νύχια μου μακρύνανε και οι φίλοι μου με φοβούνται.
  Κάθε μέρα μαγειρεύω πατάτες,
  έχω χάσει τη φαντασία μου κι όταν ακούω Κατερίνα τρομάζω.
  Νομίζω πως πρέπει να καταδώσω κάποιον.
  Έχω φυλάξει κάτι αποκόμματα με κάποιον που λέγανε πως είσαι σύ.
  Ξέρω πως λένε ψέματα οι εφημερίδες
  γιατί γράψανε πως σου ρίξανε στα πόδια.
  Ξέρω πως ποτέ δε σημαδεύουνε στα πόδια.
  Στο μυαλό είναι ο στόχος, το νού σου έ;»

 4. european revolution!!! Says:

  Αυτή η ιδέα είναι πολύ καλή, να κινητοποιηθούμε πανευρωπαϊκά! Να νεκρώσουν όλα! Μόνο έτσι θα πάρουν το μήνυμα οι πλούσιοι και οι ισχυροί! Αλλά όχι μόνο μια μέρα! ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ σε όλη την Ευρώπη. Να πάρουν τα μέτρα πίσω. Δηλαδή, τότε, πώς θα αντιδράσουν; Θα μας βγάλουν από τα σπίτια μας με το ζόρι να πάμε να καταναλώσουμε;!!! Εμείς τροφοδοτούμε την οικονομία την οποία κλέβουν αυτοί που τη διαχειρίζονται. Πανευρωπαϊκή εξέγερση!!! Αλλιώς δεν τη βγάζουμε με τίποτα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: