KATAΣΤΑΤΙΚΟ: «Ψηφίστε, σκουπίστε, τελειώσατε»!

Με τον εξευτελισμό κάθε έννοιας αμεσοδημοκρατικής διαβούλευσης, «άρχισε» σήμερα η αποκαλούμενη καταστατική γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΜ-Θ. Από το προεδρείο της πλειοψηφικής ομάδας του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ ξεκαθαρίστηκε ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μόνο επί των προτάσεων που κατέθεσε η πλειοψηφία. Επιπλέον, τόσο από το προεδρείο όσο και από έναν-δύο συνήθεις «καλοθελητές» του ακροατηρίου, τονίστηκε ότι «δεν έχουν δικαίωμα να μιλήσουν και να ψηφίσουν» στη συνέλευση όσα μέλη δεν είναι «οικονομικώς τακτοποιημένα». Όταν προτάθηκε από τον προεδρεύοντα της καταστατικής συνέλευσης συνάδελφο Ηλία Κουτσούκο να τεθεί σε ψηφοφορία και να αποφασίσει η γενική συνέλευση για το αν θα επιτραπεί να μιλήσουν όσοι δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν την ετήσια συνδρομή τους, σύσσωμη η γνωστή συμμαχική πλειοψηφία του Δ.Σ. αποκάλυψε το πραγματικό της πρόσωπο λέγοντας ότι αυτό δεν επιτρέπεται. Στο σημερινό ρεσιτάλ υποκρισίας, στις ειρωνίες μελών του ΔΣ προς συναδέλφους τους με φράσεις του στυλ «είστε όλοι φτωχοί»; και προβοκατόρικες φράσεις του στυλ «θα μας δείρετε κιόλας;»!, υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από μέλη του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ που επισήμαναν μεταξύ άλλων ότι «άλλοι ήταν αυτοί που έστειλαν τα ΜΑΤ σε πρόσφατη συνδικαλιστική συγκέντρωση του Ασύνταχτου» σε μια απόπειρα να μας τρομοκρατήσουν και εν τέλει να μας φιμώσουν, που συνιστά και τη βασική επιδίωξη ορισμένων παλαιών «δημοκρατών» που πλέον έχουν περάσει στο κλαμπ της ευρωπαϊκής χριστανοδημοκρατίας ή του αμερικάνικου ρεπουμπλικανισμού, όσο κι αν οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ως… «αριστερά», «δεξιά» ή «κέντρο».  Ουσιαστικά τέθηκε από σήμερα σε ισχύ η κατάπτυστη πρόταση προσθήκης στην παράγραφο 3 του άρθρου 6 του καταστατικού που παραπέμπει σε «ιδιώνυμο». Πρόκειται για μια μαύρη ημέρα στην ιστορία του Σωματείου μας. Ένα είναι σαφές: Δεν θέλουν τις αντίθετες φωνές, μας θέλουν όλους μας μια άβουλη μάζα στο πλαίσιο της κυρίαρχης λογικής: «Ψηφίστε, σκουπίστε, τελειώσατε»!  Η δε συνέλευση, στη διάρκεια της οποίας υπέγραψαν περίπου 140 άτομα, συνεχίζεται (ισχυρίζονται) και αύριο στα γραφεία της Ένωσης! Ανέσυραν και την πρόβλεψη του καταστατικού ότι με τους μισούς παρόντες μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία! Για να το «μεταφράσουμε»: «Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές και αύριο. Ελάτε να κάνετε το καθήκον σας συνάδελφοι. Δεν πειράζει που δεν θα μιλήσετε. Μιλάμε εμείς για σας και αυτός είναι ο θρίαμβος της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας»! Συγχαρητήρια! Να την χαίρεστε τη «δημοκρατία» σας! 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες. Είναι δικαίωμα του καθενός/καθεμιάς να αποδεχτεί ως “νόμιμη” και “ηθική” τη σημερινή διαδικασία. Θα πρέπει να γνωρίζουν όμως όλοι/όλες πως η ενδεχόμενη υπερψήφιση της τροποποίησης της παραγράφου 3 του άρθρου 6 θα συνιστά ένα απερίγραπτο ολίσθημα και ουσιαστικά θα επικυρώνει τη δίωξη κάθε διαφορετικής άποψης μέσα στην Ένωση. Και αν νομίζει κανείς ότι δεν θα αφορά στο μέλλον και τη δική του άποψη, είναι βαθιά γελασμένος. Πρόκειται για μια πρόταση που εκθέτει συνολικά τον δημοσιογραφικό κλάδο και έρχεται κατευθείαν από την καρδιά των πιο σκοτεινών εποχών της πολιτικής ιστορίας. Αφήστε που αντίκειται σε άρθρα του Συντάγματος και αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν οι θερμοί υπερασπιστές της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και του νομικού μας πολιτισμού…

Για να πούμε την αλήθεια δεν περιμέναμε και τίποτα άλλο από τη σημερινή απαράδεκτη διαδικασία. Γι’ αυτό και η ανακοίνωση-καταγγελία που μοιράσαμε σήμερα ως ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στους συναδέλφους πριν καν ξεκινήσει η λεγόμενη «καταστατική συνέλευση», δίνει μια απάντηση για τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας του Δ.Σ. Για ολόκληρη την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 

ANAKOIΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ (8/3/2010)

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες!

Κληθήκαμε όλοι/όλες μας σήμερα 8 Μαρτίου 2010 να συμμετάσχουμε στη δεύτερη απόπειρα έναρξης της καταστατικής μας συνέλευσης. Όπως είναι γνωστό, η προηγούμενη απόπειρα στις 26 Φεβρουαρίου, απέτυχε. Προσήλθε μόνο ένα στα οχτώ μέλη!

Είναι όμως η μη συμμετοχή των συναδέλφων ο μόνος και ο κύριος λόγος αποτυχίας της καταστατικής συνέλευσης;

 Στον ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΤΥΠΟ απαντάμε: ΟΧΙ.

Απαντάμε ΟΧΙ γιατί μία γενική συνέλευση έχει συγκεκριμένα αμεσοδημοκρατικά χαρακτηριστικά δημόσιας διαβούλευσης. Όσοι/όσες συμμετέχουν σε αυτήν δικαιούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο σώμα της συνέλευσης, να εκφραστούν οι συμφωνίες, οι διαφωνίες και οι επιφυλάξεις και να τεθούν σε ψηφοφορία προκειμένου να υιοθετηθούν ή να απορριφθούν. Δεν (πρέπει να) υφίσταται κανένας αποκλεισμός, καμιάς πρότασης, κανενός. Πολύ περισσότερο, μια σοβαρότατη διαδικασία αλλαγής άρθρων του καταστατικού ενός δημοσιογραφικού σωματείου σαν της ΕΣΗΕΜ-Θ (που θα ισχύει για πολλά χρόνια) θα έπρεπε να εμφορείται από το παραπάνω πνεύμα.

Αυτό το… πνεύμα δεν το εντοπίσαμε πουθενά στη φιλοσοφία της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ. Θεωρούμε μάλιστα ότι, αντιθέτως, έκανε τα πάντα όλο το προηγούμενο διάστημα προκειμένου:

– να μη γίνει μια ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση για την αλλαγή του καταστατικού με προ-καταστατικές συνελεύσεις και συζήτηση ΟΛΩΝ των προτάσεων 

– να εξουδετερώσει τον «κίνδυνο» (γι’ αυτούς) η καταστατική συνέλευση να έχει μαζική προσέλευση και συμμετοχή που θα έθετε σε πραγματικές -και όχι ψευδεπίγραφες- δημοκρατικές βάσεις μια αναπόφευκτη συζήτηση εφ’ όλης της ύλης

– να ορίσει με πραξικοπηματικό τρόπο την ατζέντα των προς τροποποίηση προτάσεων του καταστατικού

– να επιχειρήσει να νομιμοποιήσει την παραπάνω διαδικασία στέλνοντας είτε μέσω e-mail είτε ταχυδρομικώς τις ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ προτάσεις στα μέλη της, καλώντας τα να απαντήσουν με ένα ΝΑΙ, με ένα ΟΧΙ είτε με ΛΕΥΚΟ! Αυτή η απαξιωτική προς τα μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ συμπεριφορά, παραπέμπει σε… προεκλογικό γκάλοπ και σε καμία περίπτωση στους κανόνες μιας (ζητούμενης) συμμετοχικής δημοκρατικής διαδικασίας.

– να περάσει στα μουλωχτά πρωτοφανείς προτάσεις αλλαγής άρθρων (πργρ. 3 του άρθρου 6) που παραπέμπουν στη θέσπιση συνδικαλιστικού «ιδιώνυμου» με την απόπειρα καθιέρωσης ενός «νόμου της σιωπής» στο εσωτερικό του σωματείου των δημοσιογράφων Μακεδονίας-Θράκης! Διακαής τους πόθος η φίμωση, η τρομοκράτηση, η απομόνωση και η εξουδετέρωση της ελευθερίας της γνώμης και της κριτικής των δημοσιογράφων που δεν «συμμορφώνονται» προς τη μία και μοναδική άποψη της πλειοψηφίας του Δ.Σ. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με αυτή την πρωτοφανή πρόταση προσθήκης στην παράγραφο 3 του άρθρου 6 «δεν γίνεται ή διαγράφεται» ένα μέλος από την ΕΣΗΕΜ-Θ «αν στραφεί με οποιονδήποτε τρόπο» εναντίον της!

Για να πετύχουν τις παραπάνω επιδιώξεις τους:

1. Παραπλάνησαν τα μέλη της Ένωσης καθώς στην πρόσκληση κατάθεσης προτάσεων την Άνοιξη του 2009 δεν διευκρίνιζαν ότι χρειάζεται (οι προτάσεις) να… συνοδεύονται τυπολατρικά από υπογραφές των δύο πέμπτων (2/5) των μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ προκειμένου να τεθούν προς συζήτηση. Προκαλεί διπλή έκπληξη αυτή η σκόπιμη «παράλειψη» γιατί η ΕΣΗΕΜ-Θ μας έχει συνηθίσει σε εξαντλητικές γραφειοκρατικές και δικολαβίστικες δικαιολογίες όταν είναι για παράδειγμα ΝΑ ΜΗΝ ΚΗΡΥΞΕΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ, ενώ στην προκειμένη περίπτωση «ξέχασε» επιλεκτικά να συμπεριλάβει αυτόν τον όρο. Θεωρούμε ότι αυτή η προϋπόθεση που ανακοινώθηκε προς τα παρόντα μέλη της πρώτης απόπειρας πραγματοποίησης της συνέλευσης στις 26/2 από τον πρόεδρο του ΔΣ, Μάκη Βοϊτσίδη, είναι εντελώς ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΗ. Κρίνουμε δε ως εντελώς απαξιωτική προς τα μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ την απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. στις σχετικές έντονες διαμαρτυρίες συναδέλφων: «Δεν ήταν υποχρεωμένη η Ένωση να τις αποδεχτεί» (σ.σ. τις προτάσεις που κατέθεσαν οι συνάδελφοι)!

2. Όρισαν την πραγματοποίηση της καταστατικής συνέλευσης σε εργάσιμες ημέρες,

3. «Υπολόγισαν»: α) στη δυσκολία μετακίνησης (και για τον παραπάνω λόγο) συναδέλφων από την επαρχία, β) στην προϋπόθεση εξόφλησης των χρωστούμενων συνδρομών στην ΕΣΗΕΜ-Θ προκειμένου να έχει κάποιος δικαίωμα ψήφου (αν και αρκετοί συνάδελφοι ήταν παρόντες την πρώτη φορά παρά τη στενότητα στα οικονομικά τους), γ) στη γενικότερη αδιαφορία μεγάλου μέρους των δημοσιογράφων για τα «συνδικαλιστικά».

Αυτή η αδιαφορία έως ένα βαθμό είναι κατανοητή αφού όλοι οι συνάδελφοι/συναδέλφισες γνωρίζουν:

– τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις από την πλειοψηφία του Δ.Σ. του Σωματείου τους γι’ αυτούς ΧΩΡΙΣ αυτούς,

την παροιμιώδη αδράνεια που επιδεικνύουν κάθε φορά που είναι να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους,

– τον υποβιβασμό της υποτιθέμενης συνδικαλιστικής εκπροσώπησης-προστασίας των εργαζομένων δημοσιογράφων στα ΜΜΕ σε μία συμβιβαστική, αναποτελεσματική, διαρκή γραφειοκρατική διαβούλευση με τα αφεντικά.

Ρωτάμε: Πέρα από την απολίτικη στάση ανευθυνότητας, παραίτησης, ηττοπάθειας και απόφασης λίγων συναδέλφων να μη συμμετέχουν στα «κοινά», δεν πέρασε καθόλου από το μυαλό της συλλογικής πλειοψηφικής «ηγεσίας» του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, το ενδεχόμενο, αυτή η «αποχή» της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ από διαδικασίες σαν αυτήν της καταστατικής συνέλευσης να οφείλεται κυρίως στην αποδοκιμασία της πολιτικής της;…

– ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ την καταστατική διαδικασία ως ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

– ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ της πρότασης-ντροπή (παρ.3 άρθρο 6) που στρέφεται ευθέως κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

– ΚΑΛΟΥΜΕ σε ΚΟΙΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ με την κοινωνία

– ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ της 11ης Μαρτίου 2010.

ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ – asyntaxtostypos.wordpress.com

Advertisements

6 Σχόλια to “KATAΣΤΑΤΙΚΟ: «Ψηφίστε, σκουπίστε, τελειώσατε»!”

 1. Παρέα δημοσιογράφων από Καβάλα Says:

  Κάτι ξέραμε που δεν ήρθαμε. Ωραίοι οι τύποι. Να ψηφίσουμε τις προτάσεις τους και να φύγουμε. Μη μασάτε συνάδελφοι. Έχουμε καταλάβει τι παίζεται. Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιοι που τα ΄λένε. Ένα να ξέρετε. Δεν είστε μόνοι.

 2. Ιδού και η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ που μας προειδοποιεί: Αν δεν έχετε λεφτά, δεν έχετε δικαίωμα ψήφου!!!

  Συνεχίζεται αύριο η ψηφοφορία για την τροποποίηση του Καταστατικού (8/3/2010)

  Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2010

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  Βάσει απόφασης της Γενικής Συνέλευσης για την τροποποίηση του Καταστατικού της ΕΣΗΕΜ-Θ, η Εφορευτική Επιτροπή ανακοινώνει ότι η ψηφοφορία επί των τροποποιούμενων διατάξεων θα συνεχιστεί αύριο, Τρίτη 9 Μαρτίου 2010, στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρατηγού Καλλάρη 5), από τις 10 π.μ. ως τις 5 μ.μ.

  Δικαίωμα ψήφου έχουν τα ταμιακώς τακτοποιημένα τακτικά μέλη.

  Η Εφορευτική Επιτροπή

 3. Η μαλακία συνεχίζεται Says:

  Συνεχίζεται η ψηφοφορία αύριο επί ποίου πράγματος ρε παιδιά;!!!!!!
  Είμαστε σοβαροί; Μπορώ να στείλω και μέιλ. Γιατί να πάω να ψηφίσω για κάτι που δεν συζήτησα; Αν εννόούν ότι θα ψηφίσω αυτό το προτυποποιημένο κολόχαρτο που μας στείλανε, προτιμώ να τυλίξω σαρδέλλες. Αλλά φοβάμει ότι και οι σαρδέλλες, μετά, δεν θα τρώγονται.

 4. «Δικαίωμα ψήφου έχουν τα ταμιακώς τακτοποιημένα τακτικά μέλη».

  Ταμιακώς τακτοποιημένα τακτικά

  Ταμιιακώς

  Τακτοποιημένα

  Τακτικά

  Τάξη

  Ησυχία

  Ασφάλεια

  Τακτικά

  Τακτοποιημένα

  Ταμιακώς

  Τακτικός στρατός

  Άτακτοι

  Ταμιακώς

  Τακτοποιημένα

  Τάξη

  Ανθρώπινος κρέας μυρίζει

  Ταμειακώς τακτοποιημένο

  Ταμιακώς Τακτοποιημένα Τακτικά μέλη

  Ανθρώπινα Μέλη

  Τακτοποιημένα και πληρωμένα

  Σε Τάξη

  Ταξικό

  Άτακτοι

  Ασύντακτοι Ατακτοποίητοι

  Ταμιακώς Τακτοποιημένα Τακτικά μέλη

  Πειθαρχημένα, στοιχισμένα και σε τάξη

  Έκτακτα

  Δικαίωμα ψήφου

  Τακτοποιημένα Πράγματα

 5. Πολύ εύγλωτη η παραπάνω σύνθεση λέξεων και φράσεων. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Απλώς, οι τύποι στο ΔΣ δεν ενδιαφέρονται για τίποτα παρά μόνο για τον παραγοντισμό μπας και πιάσουν καμιά καλή θέση στα «μαγαζιά».
  Με το καταστατικό, ήθελαν απλώς να ξεμπερδεύουν στα γρήγορα. Νομίζουν…

 6. Πλάκα έχει που σήμερα ήρθε ολόκληρη οικογένεια νομικών συμβούλων!
  Την άλλη φορά θα πάμε με τρεις εργατολόγους και τα οχτώ τους ανίψια.
  Έτσι εμείς με τους εργατολόγους, αυτοί με τους νομικούς συμβούλους και με τον δικηγόρο Μάκη στην προεδρία του ΔΣ, μπορούμε να διεξάγουμε μια ωραιότατη δίκη. Σε καμία περίπτωση, όμως, συνέλευση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: