Εδώ ο κόσμος καίγεται και η… ΕΣΗΕΜ-Θ χτενίζεται!

Η (λίγο έως πολύ) γνωστή πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, ξαναχτύπησε! Την ώρα που όλη η ελληνική κοινωνία ξεσηκώνεται ενάντια στην επιβολή των σκληρών και άδικων κυβερνητικών μέτρων, η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ αποφασίζει για τα μέλη της χωρίς τα μέλη της, να λάμψει δια της απουσίας της. Ενώ η ΕΣΗΕΑ κήρυξε 24ωρη απεργία σε δημόσια και δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα και δίωρη στάση εργασίας σε όλα τα ιδιωτικά ΜΜΕ,  η ΕΣΗΕΜ-Θ για ακόμη μια φορά ακολουθεί το δρόμο της… πάπιας. Επιλέγει να χτενίζεται, την ώρα που ο κόσμος καίγεται. Και σαν να μην έφτανε αυτό, μας πετάει στα μούτρα και δύο ακατονόμαστες ανακοινώσεις που και μόνο που τις φιλοξενούμε στο blog μας, θεωρούμε ότι λερωνόμαστε. Στη μία ανακοίνωση καταγγέλλει την παρέμβαση μελών του ΠΑΜΕ σε ζωντανή εκπομπή της ΕΤ-3 επιχειρώντας να παραδώσει μαθήματα για «τις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας». Πρόκειται για τη γνωστή πλειοψηφία που με θρασύτητα και εξουσιαστικό αυταρχισμό στην πρώτη ανεπιτυχή καταστατική συνέλευση, έδινε απάντηση σε διαμαρτυρόμενους συναδέλφους για το γεγονός ότι αγνοήθηκαν οι προτάσεις τους,  πως «δεν ήταν υποχρεωμένη η Ένωση να τις αποδεχτεί».

Είναι η ίδια γνωστή πλειοψηφία που αποδέχτηκε ως «δημοκρατικότατη» πρόταση αλλαγής, την κατάπτυστη προσθήκη στο άρθρο 6 παρ. 3 του Καταστατικού σύμφωνα με την οποία διαγράφεται από την Ένωση «όποιος στρέφεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο κατά της ΕΣΗΕΜ-Θ»!!!  Όσο για τις αναφορές στον «σεβασμό στην εσωτερική ιεραρχία του μέσου» και για τις έμμεσες παραινέσεις προς τις… αρχές να κάνουν ό,τι δεν μπόρεσε να κάνει «η διοίκηση της ΕΡΤ3 (που) δεν πήρε κανένα απολύτως μέτρο για την προστασία των ανθρώπων της και του αγαθού της ενημέρωσης» (σιγά τα αίματα), μας οδηγούν σε σκέψεις που έχουν να κάνουν με την εξήγηση της παρουσίας μίας διμοιρίας ΜΑΤ και 15 Ζητάδων έξω από το κτίριο της ΕΣΗΕΜ-Θ σε πρόσφατη προγραμματισμένη συνδικαλιστική διαμαρτυρία του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ.

Όσο για τη δεύτερη ανακοίνωση για τα νέα κυβερνητικά μέτρα, είναι μνημειώδης η φράση: «Οι δημοσιογράφοι Μέσων που εντάσσονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα πλήττονται από τις κυβερνητικές ρυθμίσεις πέρα από το μέτρο που θα δικαιολογούσε μια κοινή και με αναλογικό σχήμα προσπάθεια συνεισφοράς στην αντιμετώπιση έκτακτων οικονομικών συνθηκών». Μιλάμε τώρα για χοντρή πατάτα!  Ποιος ακριβώς τους εξουσιοδότησε να μιλάνε για συναινέσεις την ώρα που μας σφαγιάζουν; Πάμε καλά;

Έχουμε χάσει κάθε μέτρο; Δεν λογοδοτούν σε κανέναν; Όσο για την έκφραση της… «αγωνίας» του ΔΣ για τις συνέπειες για τα νέα μέτρα, καλά μην αγωνιάτε και τόσο, θα πάθετε τίποτα. Μας έχετε εξοργίσει. Αυτό είναι σίγουρο. Και έχετε εξοργίσει και την πλειοψηφία των συναδέλφων. Θα το καταλάβετε αργά ή γρήγορα. Αν και κάποιοι σύντροφοι υποστηρίζουν ότι δεν είστε σε θέση και δεν θα το καταλάβετε ποτέ. Αν νομίζετε ότι τα σχέδια και οι σχεδιασμοί σας θα περάσουν, είστε γελασμένοι. Είμαστε από την πλευρά της κοινωνίας. Εσείς πού ακριβώς είστε; Η εικόνα σας είναι θλιβερή. Πρέπει να ντρέπεστε!

Διαβάστε και τα δύο νέα κατορθώματα-ανακοινώσεις της πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΜ-Θ (ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Να μη διαβαστούν από όσους έχουν υψηλή πίεση)

Παρέμβαση στο δημοσιογραφικό έργο (4/3/2010)  Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στην προσφιλή πρακτική του να καθορίζει με εισβολές το περιεχόμενο της ενημέρωσης κατέφυγε και πάλι το ΠΑΜΕ. Μέλη του εισέβαλαν στην ΕΡΤ3 και διεκδίκησαν με την απειλή της κατάληψης τηλεοπτικό χρόνο στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

Ο χρόνος αυτός δυστυχώς τούς παραχωρήθηκε με συναίνεση της Διοίκησης, μετά από μια αδικαιολόγητη διαπραγμάτευση. Είναι απορίας άξιον πώς οι άνθρωποι που διαχειρίζονταν εκείνη την ώρα το δελτίο ειδήσεων και τη ροή του προγράμματος δεν διέκοψαν αμέσως για να αποφύγουν τον διασυρμό. Αγγίζει, επίσης, τα όρια του ύποπτου, το γεγονός ότι μετά την πρόσφατη κατάληψη του ίδιου δελτίου, την ίδια ώρα, από τους ίδιους συνδικαλιστές, η διοίκηση της ΕΡΤ3 δεν πήρε κανένα απολύτως μέτρο για την προστασία των ανθρώπων της και του αγαθού της ενημέρωσης.

Πάγια θέση της ΕΣΗΕΜ-Θ είναι ότι όποιος διακηρύσσει πως υπερασπίζεται  την ελευθερία του λόγου οφείλει να το αποδεικνύει εμπράκτως, αναγνωρίζοντας στους δημοσιογράφους το δικαίωμα να καθορίζουν το περιεχόμενο του έργου που παράγουν με όλες τις προϋποθέσεις που ορίζει η εσωτερική ιεραρχία του Μέσου στο οποίο εργάζονται και σεβόμενοι τη δεοντολογία.

Όποιος στερεί από τους δημοσιογράφους το δικαίωμα αυτό, με το επιχείρημα ότι ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα πώς πρέπει να ενημερωθεί το κοινό, παραβιάζει κατάφωρα τις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί τη διοίκηση της ΕΡΤ3, που προφανώς δεν διδάχτηκε τίποτε από την ανάλογη «επιχείρηση ενημέρωσης» του ΠΑΜΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, να σεβαστεί και να προστατεύσει όπως οφείλει τους δημοσιογράφους του σταθμού, την πληροφόρηση του πολίτη και τη δημοκρατία, και να μην εκχωρεί το δημοσιογραφικό έργο σε όσους με οποιονδήποτε τρόπο θέλουν να ελέγξουν την ενημέρωση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Η ΕΣΗΕΜ-Θ για τα νέα οικονομικά μέτρα (4/3/2010)

Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης με αγωνία διαβλέπει τις συνέπειες των νέων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση όχι μόνο στο εισόδημα των δημοσιογράφων αλλά και στην ίδια την Ενημέρωση.

Οι δημοσιογράφοι Μέσων που εντάσσονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα πλήττονται από τις κυβερνητικές ρυθμίσεις πέρα από το μέτρο που θα δικαιολογούσε μια κοινή και με αναλογικό σχήμα προσπάθεια συνεισφοράς στην αντιμετώπιση έκτακτων οικονομικών συνθηκών. Αντιθέτως αντιμετωπίζονται με ισοπεδωτική λογική και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, με παράλογες υπερβολές. Στην ουσία πολλοί καλούνται να υπηρετούν το δημόσιο αγαθό της Ενημέρωσης υπό συνθήκες οικονομικής αδυναμίας.

Για τους λόγους αυτούς η ΕΣΗΕΜ-Θ θεωρεί επιβεβλημένο να συγκροτηθεί υπό την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και σε συνεργασία με τις δημοσιογραφικές Ενώσεις μέτωπο αντίδρασης όλου του κλάδου, το οποίο να προβλέπει κινητοποιήσεις σε συντονισμό με το σύνολο των εργαζομένων στην Ελλάδα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Τηλ. Κέντρου Δηλητηριάσεων  210/7793777

Advertisements

9 Σχόλια to “Εδώ ο κόσμος καίγεται και η… ΕΣΗΕΜ-Θ χτενίζεται!”

 1. Το καλύτερο απόσπασμα από τις δύο ανακοινώσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ είναι το παρακάτω:

  «Όποιος στερεί από τους δημοσιογράφους το δικαίωμα αυτό, με το επιχείρημα ότι ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα πώς πρέπει να ενημερωθεί το κοινό, παραβιάζει κατάφωρα τις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας».

  Μα τι λέτε; Πάτε κάλά; Τι υπεροψία και αλλαζονεία είναι αυτή σε μία συνδικαλιστική ανακοίνωση δημοκρατών δημοσιογράφων; Ρε μπας και είναι κάποιοι εκεί μέσα στο κόμμα Καρατζαφέρη; Γιατί θεωρείτε κύριοι του ΔΣ πως εσείς μεγάλες αυθεντίες, γνωρίζετε κατ’ αποκλειστικότητα, πώς πρέπει να ενημερωθεί το κοινό; Σας έχουν βάλει τα γυαλιά, εκατομμύρια ανεξάρτητοι ερασιτέχνες ρεπόρτερς σε όλο τον κόσμο. Δείτε πέρα από τη μύτη σας. Ψωνάρες, ε ψωνάρες!

 2. Αυτό που «έκαιγε» την ΕΣΗΕΜΘ ήταν να πάρει απόφαση η ΠΟΕΣΥ για να μην αισθάνεται ότι «σύρεται» πίσω από το άρμα της ΕΣΗΕΑ! Τι παιχνίδια είναι αυτά στις πλάτες των εργαζομενων;

 3. Ο ρόλος τους πλέον είναι ξεκάθαρος: πρόκειται για τον πράσινο με ροζ πιτσιλιές (όχι κουτσουλιές) πολτό που έχει αναλάβει εργολαβικά να στηρίξει την πολιτική του ποδηλάτη Γιώργου και του αρλεκίνου Παπακωνσταντίνου, αυτών που θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι τσιφλίκι των κερδοσκόπων και των λαμόγιων. Να τους χαιρόμαστε τους ανύπαρκτους, που μοιράζουν προεκλογικά netbook για να διασώσουν τις συνδικαλιστικές τους καρέκλες. Άντε να χαθείτε συνεργάτες της πολιτικής και οικονομικής ολιγαρχίας…

 4. ΡΟΒΕΣΠΙΕΡΟΣ Says:

  Πλάκα έχει που η ΕΣΗΕΜΘ μας καλεί τη Δευτέρα 8/3 στο Νικόλαος Γερμανός περίπτερο 8 στις 10 το πρωί για να… συνεχίσουμε την καταστατική συνέλευση.

 5. Το πραγματικό ΣΚΑΝΔΑΛΟ Says:

  Το πραγματικό ΣΚΑΝΔΑΛΟ ξέρετε ποιο είναι;

  Πρώτον: Το γεγονός ότι η ΕΣΗΕΜ-Θ δεν κήρυξε ΑΠΕΡΓΙΑ σε ΕΡΤ, ΑΠΕ, Δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα (όπως έκανε η ΕΣΗΕΑ)

  και Δεύτερον: Η σύνθεση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ που αποφάσισε και πάλι ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ.

  Μέσα σε αυτήν, λοιπόν, την πλειοψηφία συγκαταλέγονται 2 άτομα που εργάζονται στην ΕΡΤ-3 και άλλα 2 άτομα που εργάζονται στα δημοτικά Μέσα ΤV100 – FM100. Μάκης Βοϊτσίδης και Δημήτρης Ντόζης (ΕΡΤ3) και Αναστάσιος Φωκιανίδης, Βασίλης Κοντογουλίδης (FM100-TV100). To 5o άτομο της πλειοψηφίας ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ήταν η Χριστίνα Χαλεπλίδου, αν και κάποιες πληροφορίες λένε ότι η τελευταία ήταν υπέρ της στάσης εργασίας αλλά η άποψή της… αγνοήθηκε. Ισχύει;

  ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ τάχθηκαν οι: Μαρίνα Μεϊντάνη (από τον ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΤΥΠΟ, Γιώργος Αδάμ και Δημήτρης Χανός.

  Καταλάβατε τώρα ποιο είναι το σκάνδαλο; Τέσσερα άτομα μέλη του ΔΣ αποφάσισαν ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ-3 και οι εργαζόμενοι σε TV100 -FM100 δεν αξίζουν καμία υπεράσπιση από τα μέτρα της κυβέρνησης που τους πλήττουν άμεσα. Και είναι συνάδελφοί τους και ζουν ανάμεσά τους.

  Αν δεν τους είχαν γυρίσει την πλάτη μέχρι τώρα, ήρθε η ώρα να το κάνουν. Και να πεις ότι το κάνουν πρώτη φορά…

 6. Πώς το λένε αυτό στην ανακοίνωση της πλειοψηφίας;;;

  «…θα δικαιολογούσε μια κοινή και με αναλογικό σχήμα προσπάθεια συνεισφοράς στην αντιμετώπιση έκτακτων οικονομικών συνθηκών…»

  Πριτς! Να πληρώσουν αυτοί που χαντάκωσαν την ελληνική οικονομία. Όχι εμείς!

 7. Εξοργισμένοι δημοσιογράφοι Says:

  Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ είναι πλέον επικίνδυνη για τα συμφέροντα και τα δικαιώματα όλων των μελών της Ένωσης. Το καλύτερο που θα είχε να κάνει είναι να παραιτηθεί και να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ.
  Βάλλουν κατά των απεργιών, υποσκάπτουν τους αγώνες, τα κάνουν πλακάκια με τους εργοδότες, ερμηνεύουν τη δημοκρατία κατά πως τους γουστάρει, λειτουργούν περισσότερο σαν σύμβουλοι εκδοτικών επιχειρήσεων παρά ως συνδικαλιστικό σωματείο δημοσιογράφων, παίρνουν ψευδεπίγραφες δημοκρατικές αποφάσεις χωρίς να ρωτάνε όλα τα μέλη του ΔΣ για την άποψή τους πριν βγάλουν τις ανακοινώσεις τους.
  Μας έχουν κουράσει με τις θλιβερές τους αποφάσεις και έχει πάψει η ηθική τους νομιμοποίηση στα μάτια του δημοσιογραφικού κλάδου.
  ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΣ.
  ΝΑ ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ.

 8. Να φωνάξουμε τώρα τον Μητσοτάκη να ευχηθεί καλή συνέχεια στο έργο της πλειοψηφίας του ΔΣ.

 9. λες να στείλουν στο πειθαρχικό και τον Ζαριανόπουλο ?? (ΧΕΧΕ) ικανούς τους έχω…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: