Απολύσεις-κλείσιμο δευτεριάτικου φύλλου στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ και οι… συνήθεις «έντονα ανησυχούντες»

Επειδή κατά την πάγια πρακτική του το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ δεν δημοσιοποιεί στις ανακοινώσεις του τις θέσεις, ή έστω μονολεκτικά τις διαφορετικές ψήφους της μειοψηφίας, υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθεί ότι οι τελικές αποφάσεις εκφράζουν κάθε φορά το σύνολο του σώματος. Αυτός ο κίνδυνος αφορά και την απόφαση που ελήφθη με την οριακή διαφορά πέντε (5) έναντι τεσσάρων (4) ψήφων για τη μη πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων ως άμεση αντίδραση για την καρατόμηση του δευτεριάτικου φύλλου και τις απολύσεις στην εφημερίδα «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ». Προς ενημέρωση όλων των συναδέλφων, λοιπόν, δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο της συναδέλφισσας από τον ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΤΥΠΟ, μέλους του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μαρίνας Μεϊντάνη.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 5-4 το δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ κατά της απεργίας στον “Αγγελιοφόρο”. Μετά την εργασιακή συνέλευση των δημοσιογράφων του Αγγελιοφόρου την περασμένη Τρίτη στα νέα γραφεία της εφημερίδας, συνεκλήθη το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ για να εξετάσει τις επόμενες κινήσεις μετά την απόφαση της διοίκησης για αναστολή της δευτεριάτικης έκδοσης και την απόλυση εννέα (9) δημοσιογράφων εκ των οποίων η διοίκηση πήρε πίσω τις τέσσερις (4). Μετά από τρίωρη συνεδρίαση η πλειοψηφία του δ.σ. αποφάσισε με πέντε έναντι τεσσάρων την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων για τις οποίες είχε κατ΄αρχήν αποφασίσει την περασμένη Δευτέρα. Κατά της απεργιακής κινητοποίησης ψήφισαν οι Μάκης Βοϊτσίδης, Αναστάσιος Φωκιανίδης, Χριστίνα Χαλεπλίδου, Δημήτρης Ντόζης και Βασίλης Κοντογουλίδης και υπέρ με αίτημα την επαναπρόσληψη των απολυθέντων συναδέλφων και τη συνέχιση της έκδοσης του δευτεριάτικου φύλλου οι Μαρίνα Μεϊντάνη, Γιώργος Αδάμ, Χανός και την επαναπρόσληψη των πέντε ο Βασίλης Παπαδημούλης. Παρόντες κατά τη συνεδρίαση του δ.σ. ήταν και περίπου δέκα δημοσιογράφοι από τον Αγγελιοφόρο, εκφράζοντας την αγωνία του συνόλου των συναδέλφων για τις τελευταίες εξελίξεις». Μ. Μεϊντάνη

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε η παραπάνω πλειοψηφία του Δ.Σ., περιορίζεται στο να εκφράσει απλώς την τυπική… «έντονη ανησυχία» της για την αναστολή έκδοσης του δευτεριάτικου φύλλου της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» ενώ δηλώνει έτοιμη (σαν να ήταν σύμβουλος επιχειρήσεων και όχι συνδικαλιστικό σωματείο) «να στηρίξει κάθε προσπάθεια (…) αναπτυξιακών κινήσεων» που είναι, όπως ισχυρίζεται, «η μόνη αποτελεσματική απάντηση στην οικονομική κρίση»! Χαρακτηρίζει μάλιστα αυτή την «πρόθεση της Ένωσης» ως… «πάγια»!  Και η ανακοίνωση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. που έλαβε απόφαση για μη κήρυξη απεργίας, συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο: «Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί τη διοίκηση της ΕΒΕ να επανεξετάσει την απόφασή της και είναι έτοιμο να καταθέσει επιχειρήματα που τεκμηριώνουν την ανάγκη να συνεχιστεί η έκδοση του δευτεριάτικου φύλλου της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», καθώς και προτάσεις που πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες να γίνει αυτό άμεσα».

Την Δευτέρα που το αναγνωστικό κοινό θα αναζητά την εφημερίδα στα περίπτερα και δεν θα τη βρίσκει, μπορεί να απευθυνθεί στο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων για απαντήσεις αλλά μάλλον δεν θα τις πάρει ποτέ γιατί κάποιοι θα έχουν κλειστεί στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ ψάχνοντας σε καθεστώς… «έντονης ανησυχίας», «επιχειρήματα» προς τους εκδότες για τη συνέχιση της έκδοσης του δευτεριάτικου φύλλου. Παραθέτουμε και ένα παλαιότερο εύστοχο σχόλιο στο blog μας με την υπογραφή «ένας ασύνταχτος» που έγραφε τα εξής: «Η διεύθυνση φέρεται να πήρε πίσω ορισμένες απολύσεις, όχι όμως όλες. Ωραίο εργοδοτικό κόλπο: Αν θέλουμε να απολύσουμε τρεις, τότε τι κάνουμε; Ανακοινώνουμε 10 απολύσεις, περιμένουμε τις αντιδράσεις, υποχωρούμε δήθεν στις συνδικαλιστικές αντιδράσεις, παίρνουμε πίσω τις 7 απολύσεις και απολύουμε… μόνο τρεις. Δηλαδή αυτούς που θέλαμε να απολύσουμε εξ’ αρχής! Αυτό αν δεν είναι “κατήφορος” του ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ τότε τι είναι; Πρόοδος;! Όχι τίποτα άλλο αλλά επειδή κάποιοι γκρινιάζουν στους διαδρόμους της εφημερίδας… ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ -ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ – ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ». (Δείτε και το: Πήρε τον κατήφορο και ο «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ»).

Εντύπωση προκαλεί επίσης στην ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ η απλή «έκφραση δυσαρέσκειας» για το γεγονός της απεργοσπασίας από το portal του ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ που μετέδιδε ειδήσεις στη διάρκεια της απεργίας των δημοσιογράφων στις 24/2/2010, «ερήμην των δημοσιογράφων και του διευθυντή της εφημερίδας», όπως αναφέρει… (Δείτε και το: Απεργοσπάστες σε ΜΜΕ Θεσσαλονίκης-Καβάλας).

Για ολόκληρη την ανακοίνωση (της πλειοψηφίας των 5) του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΤΟΥ ΔΣ

«Αγγελιοφόρος»: Όχι στην αναστολή της δευτεριάτικης έκδοσης (25/2/2010)

 Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την απόφαση της «Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος» (ΕΒΕ) να αναστείλει την έκδοση του δευτεριάτικου φύλλου της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Η ΕΣΗΕΜ-Θ εκτιμά ότι με την ενέργεια αυτή εντείνονται τα προβλήματα που επιδιώκεται να λυθούν. Ο «ακρωτηριασμός» της εφημερίδας δεν διασφαλίζει την «υγιή συνέχιση δραστηριοτήτων», όπως διαβεβαιώνει ανακοίνωση της ΕΒΕ. Αντιθέτως, θέτει σε διακινδύνευση το πιο κρίσιμο ζητούμενο κάθε Μέσου Ενημέρωσης, τη διαρκή ανταπόκριση με το κοινό, και στερεί από τη Βόρεια Ελλάδα μια σημαντική πηγή ενημέρωσης.

Πάγια θέση της ΕΣΗΕΜ-Θ είναι ότι η μόνη αποτελεσματική απάντηση στην οικονομική κρίση είναι οι αναπτυξιακές κινήσεις. Και πάγια πρόθεση της Ένωσης είναι να στηρίξει κάθε τέτοια προσπάθεια.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί τη διοίκηση της ΕΒΕ να επανεξετάσει την απόφασή της και είναι έτοιμο να καταθέσει επιχειρήματα που τεκμηριώνουν την ανάγκη να συνεχιστεί η έκδοση του δευτεριάτικου φύλλου της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», καθώς και προτάσεις που πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες να γίνει αυτό άμεσα.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ εκφράζει επίσης τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι χτες, ημέρα απεργίας του κλάδου, ερήμην των δημοσιογράφων και του διευθυντή της εφημερίδας, ανακυκλώθηκαν στην ιστοσελίδα http://www.agelioforos.grειδήσεις περασμένων ημερών, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στο κύρος και την αξιοπιστία της εφημερίδας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

3 Σχόλια προς “Απολύσεις-κλείσιμο δευτεριάτικου φύλλου στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ και οι… συνήθεις «έντονα ανησυχούντες»”

  1. δημοσιογράφος ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ Says:

    Συνάδελφοι! Να «μαυρίσουμε» στις φετινές εκλογές για νέο ΔΣ στην Ένωση, όλους και όλες αυτούς και αυτές που συστηματικά τάσονται κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Νισάφι πιά!
    Να πάρουμε θέση τώρα όλοι οι συνάδελφοι στον Αγγελιοφόρο. Κάποιοι μένουν άνεργοι και δεν κουνιέται φύλλο. Είναι εικόνα σοβαρού σωματείου αυτή; Μετά θέλουν και κόσμο στις συνελεύσεις. Τι να δουν; Τις φάτσες τους; Να πάνε να τα βρούνε με τους εκδότες, να πιουν σαμπάνιες και να ανησυχήσουν όλοι μαζί και να μας αφήσουν εμάς στην πραγματική αν-ησυχία μας! Αλλά εμείς δεν πρέπει να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Να πιέσουμε για λύσεις. Εξάλλου, μέλη της γνωστής πλειοψηφίας του ΔΣ εργάζονται και «ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

  2. Μέχρι να έρθουν οι εκλογές, θα έχουμε απολυθεί όλοι!

  3. Οι συνάδελφοι του «Αγγελιοφόρου» πρέπει να σπάσουν τη σιωπή τους και να απαιτήσουν να δοθούν λύσεις στα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αλλη διέξοδος δεν υπάρχει.
    Εάν δεν γίνει αυτό, θα έρθουν χειρότερες ημέρες και για αυτούς και για εμάς, για όλους μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: