Μαθήματα δημοκρατίας από το παρελθόν…

Η πρώτη ως μέλος τής ΕΣΗΕΜ-Θ εμπειρία μου αναθεώρησης ενός κειμένου που θεωρούσα απολίθωμα του παρελθόντος ανάγεται στο… πολύ μακρινό 1987, αν θυμάμαι καλά, επί προεδρίας τού Αντώνη Κούρτη.

Ποιος θα το ’λεγε ότι στο θλιβερό σήμερα που ζούμε, 23 χρόνια μετά, η πλειοψηφία τού ΔΣ θα χρειαζόταν μαθήματα δημοκρατίας από το παρελθόν, και δη από μια εποχή κατά την οποία θεωρούνταν “φυσιολογικό” ο διευθυντής μιας εφημερίδας να είναι και πρόεδρος της ΕΣ και επιπλέον, αυτοδικαίως, πρόεδρος των ΓΣ!

Τότε λοιπόν, ευκαιρίας δοθείσης, υπέβαλα εκείνο το απολίθωμα σε εμπεριστατωμένη κριτική και κατέθεσα στο τότε ΔΣ ένα πολυσέλιδο κείμενο καταστατικής αναθεώρησης. Και, ώ, του θαύματος! Το εν λόγω κείμενο δεν κατέληξε στον κάλαθο των αχρήστων, όπως συνέβη με τις τωρινές αναθεωρητικές προτάσεις προς το σημερινό ΔΣ.

Αντιθέτως, το τότε ΔΣ, προς τιμήν του, συγκάλεσε προκαταστατικές επαναλαμβανόμενες συνελεύσεις προς συζήτηση όλων των αναθεωρητικών προτάσεων

Είχα δηλαδή την ευκαιρία να υποβάλλω στην κρίση τού σώματος μία προς μία όλες μου τις προτάσεις –και να τις δω, φυσικά, να… απορρίπτονται μία προς μία, καθώς η προαναφερθείσα “κρίση τού σώματος” είναι ανέκαθεν ζήτημα μάλλον σχετικό… Ωστόσο, τα δημοκρατικά προσχήματα είχαν τηρηθεί!

Δεν εξετάζω καθόλου το γεγονός ότι εκείνη η αναθεώρηση είχε προκύψει από την ανάγκη επικαιροποίησης ενός παρωχημένου από τις εξελίξεις καταστατικού. Ανάγκη που υπάρχει και σήμερα. Ασχέτως αν η τωρινή αναθεώρηση είναι προσχηματική και, θα έλεγα, “φωτογραφική”: Θα ήταν ενδιαφέρον να κυκλοφορήσει κανείς την πρόταση της πλειοψηφίας τού ΔΣ μαζί με… φωτογραφίες που να δείχνουν ποιον αφορά η κάθε μια πρόταση αναθεώρησης…

Α, ναι! Το πολυσέλιδο εκείνο κείμενό μου είχε ως τίτλο Γιατί το καταστατικό είναι απαράδεκτο και βαθιά αντιδημοκρατικό… Για τον τίτλο αυτόν κινήθηκαν οι διαδικασίες παραπομπής μου στο πειθαρχικό. Πέρασα πρώτα από τη σχετική “ανάκριση” αλλά, παρόλο που δεν εμφανίστηκα πτοημένος –το αντίθετο μάλιστα!-, η διαδικασία τελικά δεν προχώρησε… Είμαι σχεδόν σίγουρος πως υπό τις σημερινές συνθήκες η παραπομπή μου θα ήταν δεδομένη!

Με τις υγείες μας!

Μιχάλης Λουκοβίκας

3 Σχόλια προς “Μαθήματα δημοκρατίας από το παρελθόν…”

 1. ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Says:

  ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ

  Ήδη διακινούν την πληροφορία ότι όσοι θα πάνε στην καταστατική συνέλευση έστω για να… υπογράψουν και να φύγουν, θα πρέπει να καταβάλλουν τα… χρωστούμενα της ετήσιας συνδρομής τους στην ΕΣΗΕΜ-Θ. Είναι γνωστό βεβαίως, ότι η οικονομική κατάσταση πολλών δημοσιογράφων είναι αντίστοιχη όπως ολόκληρης της κοινωνίας. Μήπως οι κύριοι και κυρίες του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ θέλουν στην πραγματικότητα να μην πατήσει κανείς το πόδι του στη συνέλευση και μηχανεύονται κάθε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση;

  Και τι καταστατική συνέλευση είναι αυτή, που όπως γράφει παραπάνω ο καλός συνάδελφος Μιχάλης Λουκοβίκας, δεν έχει προηγηθεί καμία προκαταστατική συζήτηση πάνω στα προς τροποποίηση άρθρα;

  Σε άλλο post, σε αυτό το΄μπλογκ του ασύνταχτου τύπου, πληροφορηθήκαμε ότι οι περισσότερες εκ των προτάσεων που κατατέθηκαν στην ΕΣΗΕΜ-Θ από μέλη της, κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων. Αν αυτό συνέβη, πρόκειται για ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ και γι΄αυτό η καταστατική συνέλευση της Παρασκευής 26/2 δεν πρέπει καν να αρχίσει. Υπάρχει ζήτημα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ όλων των προτάσεων.

  Αν υπό αυτές τις συνθήκες, μπούμε στη διαδικασία να τοποθετηθούμε επί των προτάσεων αλλαγών που προτείνουν (σκανδαλωδώς επιλεκτικά) οι ιθύνοντες του ΔΣ, τότε «νομιμοποιούμε» την αυθαιρεσία τους.

  Να μη γίνουμε ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ σε αυτό το ΣΚΑΝΔΑΛΟ.

  Να ακυρωθεί ΤΩΡΑ η πραγματοποίηση της συνέλευσης της Παρασκευής, να γίνουν προ-καταστατικές συνελεύσεις όπου να εξεταστούν ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ των συναδέλφων και μέσα από διεξοδική συζήτηση, ανάπτυξη επιχειρημάτων κλπ., να ψηφιστούν οι προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό μας.

  Το νέο καταστατικό θα ισχύει για πολλά χρόνια. Δεν μπορούμε να παίζουμε με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Εδώ θα φανερωθεί αν η γνωστή πλειοψηφία του ΔΣ διαθέτει τη στοιχειώδη ωριμότητα να δει πέρα από τη μύτη της.

  ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

 2. Μήπως θα ‘πρεπε σύντροφε Μιχάλη να βάλεις πάλι τον ίδιο τίτλο με αυτόν που είχες βάλει πριν… δεκαετίες για την ενδεχόμενη παρέμβασή σου στην καταστατική συνέλευση;

  Ο τίτλος «Γιατί το καταστατικό είναι απαράδεκτο και βαθιά αντιδημοκρατικό”… είναι τραγικά επίκαιρος και σήμερα.

 3. […] ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟY να τα ξαναθυμηθείτε κάντε «κλικ» στα: Μαθήματα δημοκρατίας από το παρελθόν…  “ Καταστατικές”… αλχημείες στην ΕΣΗΕΜ-Θ   και   […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: