Οι μισθοί οι συντάξεις οι εισφορές στην Ελλάδα – Οι πολλοί λόγοι για μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις

Φτώχια και μιζέρια η κατάσταση στη χώρα μας σε σχέση με τις άλλες χώρες του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε που σημαίνει: υψηλός πληθωρισμός, χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, χαμηλού επιπέδου υγειονομική περίθαλψη, ανεξέλεγκτη εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή, μαύρη εργασία και παραοικονομία αλλά και υψηλές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.

Αυτή είναι η εικόνα της χώρας. Αυτό καταγράφουν οι δείκτες της Εurostat και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Σε σχέση βέβαια με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων οι ελληνικοί δείκτες ευημερούν. Όμως ποιο είναι το ζητούμενο; Σίγουρα το ζητούμενο δεν είναι ούτε να γίνουμε Αλβανία και Βουλγαρία αλλά ούτε Γερμανία και Δανία.Το ζητούμενο είναι η κοινωνική δικαιοσύνη που σημαίνει κατοχύρωση των πολιτικών κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων όλων όσων ζουν στην Ελλάδα. Όλων ανεξαιρέτως χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. (βλέπε τις σημερινές (18.2.2010) δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου και την απάντηση της ΓΣΕΕ στο τέλος αυτής της δημοσίευσης).

Οι δείκτες

Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία της της Εurostat και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο βλέπουμε τα εξής:

 • Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα «τρέχει» με 2,6% όταν στην ευρωζώνη κινείται στο 0,9%.
 • Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων εργαζομένων κινείται στο 83% του μέσου όρου της ευρωζώνης. Την ίδια ώρα πληρώνουν τιμές Βρυξελλών για τις αγορές καταναλωτικών αγαθών.
 • Οι κατώτατοι μισθοί κυμαίνονται στο 51% του μέσου όρου της ευρωζώνης και οι μέσες αποδοχές στο 73%. Οι συντάξεις βρίσκονται στο 55% του μέσου όρου της ευρωζώνης.
 • Η παραγωγικότητα της εργασίας βρίσκεται στο 93,5% του μέσου όρου της ευρωζώνης, δηλαδή  έχει προσεγγίσει σημαντικά τα ευρωπαϊκά επίπεδα σε αντίθεση με τους μισθούς.

Φόροι – εισφορές

Η φορολόγηση των μισθωτών στην Ελλάδα είναι ίδια με αυτήν του μέσου όρου της ευρωζώνης, ενώ η φορολόγηση των κερδών βρίσκεται στο μισό του μέσου όρου της ευρωζώνης. Δηλαδη

 • Η φορολόγηση μισθωτών από 34,5% αυξήθηκε στο 35,5% (ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 36,4%). Η φορολόγηση κερδών από 19,9% μειώθηκε στο 15,9% (ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 33%).
 • Το μέσο δηλωθέν εισόδημα το 2008 ήταν 16.000 ευρώ για μισθωτούς- συνταξιούχους, 13.000 και κάτι ψιλά ευρώ για εμπόρους- βιομηχάνους και 10.200 για ελεύθερους επαγγελματίες.  

 

Το επίπεδο των ασφαλιστικών εισφορών στη χώρα μας παραμένει από τα υψηλότερα στις χώρες του ΟΟΣΑ:

 • Το σύνολο φόρων και εισφορών αντιστοιχεί στο 42,3% του μισθού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στον ΟΟΣΑ ανέρχεται στο 37,7%.

Οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα είναι ιδιαίτερα χαμηλές σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε.

 • Το 50% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κερδίζει λιγότερα από 1.090 ευρώ μηνιαίως (στοιχεία του ΙΚΑ).
 • Περίπου 250.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με τους κατώτατους μισθούς- ημερομίσθια, δηλαδή 33 ευρώ (κατώτατο ημερομίσθιο) και 740 ευρώ κατώτατο μισθό.
 • Η ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι από τη φετινή περικοπή των επιδομάτων οι δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν από 150 έως 800 ευρώ μηνιαίως. Το 2008 υπήρξε μείωση αποδοχών λόγω αύξησης των κρατήσεων, και το 2009 υπήρξε πάγωμα αποδοχών. Ο μέσος μηνιαίος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων δεν ξεπερνά τα 1.350

Οι συντάξεις:

 • Κάτω από 600 ευρώ τον μήνα παίρνουν οι 6 στους 10 συνταξιούχους (πλην του ΟΓΑ, περίπου 850.000 άτομα).
 • Με βάση τον χάρτη των συντάξεων τρεις στους δέκα συνταξιούχους έχουν κύρια σύνταξη κάτω από 450 ευρώ, έξι στους δέκα συνταξιούχους έχουν κύρια σύνταξη μικρότερη των 600 ευρώ
 • Μόλις δεκαπέντε στους εκατό έχουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.050 ευρώ.
 • Για τους περίπου 850.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ, η μέση σύνταξη (περιλαμβάνονται βασική, πρόσθετη και κύρια) θα είναι περίπου 413 ευρώ.

 

Σημερινές (18.2.2010) δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου και η απάντηση της ΓΣΕΕ

Δηλώσεις Λοβέρδου

Δεν θα θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, κάνοντας έκκληση προς τους ασφαλισμένους να μην καταφεύγουν σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και χαρακτηρίζοντας τα όποια φαινόμενα μαζικής φυγής ως προϊόν προπαγάνδας και εκβιασμών.

Ως προς το θέμα του ΟΑΕΕ (Ταμείο Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών) ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει θέμα καταβολής των συντάξεων και του δώρου του Πάσχα και ότι αντίθετα, μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου, θα διασφαλιστεί και η απάντηση σε οποιοδήποτε πρόβλημα πιθανόν υπάρξει αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα της επιτροπής διαλόγου ενώ κατά τα μέσα Μαρτίου αναμένεται το σχετικό Νομοσχέδιο.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο περικοπής του 14ου μισθού απάντησε ότι τέτοιο μέτρο δεν είναι μέσα στη σκέψη της κυβέρνησης. Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με προσήλωση στο πρόγραμμα σταθερότητας αν και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων μόνο όμως αν αποδειχθεί ότι αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί δεν αποδίδουν.

Από τους ελέγχους που πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες του ΙΚΑ προκύπτει μια αύξηση των εσόδων του ιδρύματος της τάξης του 3,5% αλλά επίσης ότι μεγάλο ποσοστό (κοντά στο 20%) παραμένει στην ανασφάλιστη εργασία.

ΓΣΕΕ: Η κοινωνία πρέπει να αντιδράσει

Δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου, για τα οικονομικά μέτρα και την ευέλικτη εργασία.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη λήψη νέων μέτρων από την κυβέρνηση σε περίπτωση που αποτύχουν τα ήδη υπάρχοντα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ απάντησε:

«Είμαστε σίγουροι ότι οι αγορές που πήραν λίγο «αίμα» με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τώρα θα ζητήσουν «σάρκα», που σημαίνει πιο σκληρά πιο επώδυνα μέτρα. Εκφράζω τη ριζική διαφωνία μου, γιατί εκτός των άλλων τα μέτρα θα έπρεπε να είναι κοινωνικά δίκαια πράγμα που μέχρι στιγμής δεν το έχουμε δει γιατί απευθύνονται μόνο στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους, ενώ η επιχειρηματικότητα μένει στο απυρόβλητο. Αυτοί που τόσα χρόνια συσσώρευαν πλούτη πρέπει επιτέλους να πληρώσουν και κυρίως να επενδύσουν, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας και της κοινωνίας που είναι η ανάπτυξη, οι καθημερινές απολύσεις και η μείωση της ανεργίας».

Σε ερώτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, απάντησε: «Το νομοσχέδιο αυτό ήταν ένα μερεμέτι σε ένα ετοιμόρροπο σπίτι και ήδη γίνονται πολλές και ανεπίτρεπτες – αδικαιολόγητες – υποχωρήσεις σε αυτά που ζητούν οι επιχειρηματίες. Θεωρώ ντροπή πάντως την ώρα που έχουμε ιστορίες με συνδικαλίστριες που τους ρίχνουν βιτριόλι και κλοπές μωρών από νοσοκομεία που τη φύλαξη έχουν ιδιωτικές εταιρείες, να μην δίνεται λύση σε αυτό το βάρβαρο καθεστώς των εργολαβιών, στο οποίο υπάρχουν όλες οι μορφές μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας».

Σχετικά με την Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ στις 24/2/2010 και σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα πετύχει, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας απάντησε: «Η απεργία και καθώς και τα συλλαλητήρια μας θα έχουν επιτυχία γιατί οι εργαζόμενοι και η κοινωνία γνωρίζει, ότι πρέπει να αντιδράσει να τραβήξει από την αντίθετη πλευρά στα «θέλω» και στους εκβιασμούς των αγορών, για να υπάρξει η αναγκαία κοινωνική δικαιοσύνη και ισορροπία προκειμένου η χώρα να σταθεί στα πόδια της να μην πέσει η οικονομία σε ύφεση να μην φορτωθούν όλα τα βάρη μόνο οι εργαζόμενοι και οι απλοί πολίτες».

Σε ερώτηση για την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ και την επιβολή πρόσθετων φορολογικών μέτρων αν αποτελούν λύση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ απάντησε: «Η αύξηση ΦΠΑ ποτέ δεν αποτελεί λύση καθώς οδηγεί την οικονομία προς τα κάτω και δεν θα υπάρχει πια φορολογητέα ύλη για να αντλήσει έσοδα το κράτος. Επίσης θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και την ρευστότητα στην αγορά. Εκείνο που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι η αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας δεν πρέπει να οδηγήσει σε κρίση την πραγματική οικονομία της χώρας η οποία θα φέρει ταυτόχρονα απολύσεις, ανεργία, φτώχεια και ανέχεια».

Σχετικά με τον πανικό που έχει δημιουργηθεί για την αύξηση των ορίων ηλικίας και την μαζική φυγή εργαζομένων ο πρόεδρος δήλωσε ότι: «Τον πανικό τον δημιουργούν και διάφοροι «κύκλοι» και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας που κάνει αόριστες εξαγγελίες που επιδεινώνουν την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα».

Πηγές: ΑΠΕ/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Advertisements

2 Σχόλια to “Οι μισθοί οι συντάξεις οι εισφορές στην Ελλάδα – Οι πολλοί λόγοι για μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις”

 1. ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Says:

  Απαιτείται η μαζική συμμετοχή όλων των δημοσιογράφων στην απεργιακή συγκέντρωση της 24ης Φεβρουαρίου. Ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ θα είναι εκεί στις 10.30 το πρωί, έξω από το ΕΚΘ.

 2. Αν όλα τα παραπάνω στοιχεία που δημοσιεύονται παραπάνω, δεν ανησυχούν τον δημοσιογραφικό κόσμο και παραμένει σπίτι του χωρίς να κατεβαίνει στον δρόμο, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
  Πρέπει να πάμε όλοι/όλες στην ΄συγκέντρωση και πορεία της Τετάρτης. Δεν έχουμε καμία δικαιολογία να παραμένουμε απαθείς. Όσο παραμένουμε απαθείς τόσο περισσότερα μέτρα λιτότητας θα παίρνουν οι κυβερνήσεις. Αν κάποιοι δεν ενδιαφέρονται για το παρόν τους θα είναι υπόλογοι αύριο για το μέλλον των παιδιών τους…
  Θα τους το επιτρέψουμε;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: