«Καταστατικές»… αλχημείες στην ΕΣΗΕΜ-Θ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Ενόψει της ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ των δημοσιογράφων Μακεδονίας-Θράκης στις 26/2/2010, το προεδρείο του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ διακινεί ήδη κείμενο στο εσωτερικό του με σκοπό να διαμορφώσει ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ένα τελικό κείμενο τροποποιήσεων. Η πρακτική αυτή, πέρα κι έξω από κάθε λογική συμμετοχικότητας των μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ στην πορεία προς την τροποποίηση του ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.
Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που αυτό το κείμενο σταλεί μέσω mail σε όλα τα μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, παραμένει το γεγονός ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ γιατί καλούμαστε όλοι να πάρουμε θέση στις προτάσεις που έκοψαν και έραψαν οι ίδιοι, χωρίς να πάρουν υπόψη τις προτάσεις των μελών που εστάλησαν μέσω mail στην Ένωση, εδώ και… πάρα πολύ καιρό.

Η όλη διαδικασία είναι ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΗ, ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΗ και γι’ αυτό ΑΚΥΡΗ.

Να σταματήσει ΤΩΡΑ αυτή η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ διαδικασία που προσβάλλει το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου σε Μακεδονία-Θράκη.

Να δώσει η ΕΣΗΕΜ-Θ στη δημοσιότητα όλες τις προτάσεις των μελών της που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή της για κατάθεση προτάσεων τροποποίησης του ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ και να γίνει συζήτηση ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ, να ανακληθεί ΑΜΕΣΑ η πρακτική επιλεκτικής έγκρισης ή απόρριψης τροποποιήσεων ορισμένων άρθρων και «εξαφάνισης» άλλων προτάσεων για τροποιήσεις άρθρων, να μετατεθεί σε άλλη ημερομηνία η καταστατική συνέλευση (κατά προτίμηση Σάββατο) από την ημερομηνία που ανακοίνωσε ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ (σε μια «φορτωμένη» δημοσιογραφική εργασιακή ημέρα, Παρασκευή 26/2/2010), να προηγηθούν προ-καταστατικές συνελεύσεις, να ανοίξουν οι διαδικασίες και από γραφειοκρατικές -σχεδόν συνομωτικές- να μετατραπούν σε ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ, όπως όφειλαν να είναι για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ δεν θα επιτρέψουμε σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να γίνει όχημα φωτογραφικών διατάξεων-τροποποιήσεων που εξυπηρετούν μόνο συγκεκριμένα μέλη και όχι το σύνολο των μελών του. Σε κάθε περίπτωση, στις προτάσεις για αλλαγές στο καταστατικό που κυκλοφόρησαν ήδη εντός του δ.σ., σχεδόν αναγνωρίζουμε τα πρόσωπα του προεδρείου του δ.σ. που βρίσκονται από πίσω τους… Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ισχυροποίηση της εξουσίας τους και η προληπτική αποτροπή των αντίθετων ριζοσπαστικών συνδικαλιστικών φωνών του μέλλοντος.

Είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε αυτές τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και τα μαγειρέματα ενόψει της ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗΣ μας ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ και σε κάθε περίπτωση διατηρούμε το ΔΙΚΑΙΩΜΑ και την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να ξεσκεπάσουμε αυτές τις μεθοδεύσεις.

ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

Για να δείτε το ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ που ισχύει σήμερα, κάντε «κλικ» στη δεξιά στήλη ΣΕΛΙΔΕΣ στο: Το σημερινό καταστατικό της ΕΣΗΕΜ-Θ

3 Σχόλια προς “«Καταστατικές»… αλχημείες στην ΕΣΗΕΜ-Θ”

  1. Κύριοι και κυρίες του δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ.

    Όπως λένε και οι συνάδελφοι από τον Ασύνταχτο τύπο, η αλλαγή του καταστατικού μας δεν πρέπει να είναι μια συνομοτική διαδικασία.

    Εκπλήσσομαι από το ότι υπάρχει τέτοιο κείμενο που, όπως έμαθα, δεν καλούνται ακόμα και τα ίδια τα μέλη του δ.σ. να πάρουν θέση, αλλά έχουν μόνο… τρεις επιλογές: Να εγκρίνουν, να απορρίψουν ή να ψηφίσουν λευκό. Αυτό, πραγματικά δεν είναι δημοκρατία, είναι… «Νέα Δημοκρατία»!

  2. Συνάδελφοι-μέλη του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, έστειλαν εγκαίρως τις προτάσεις τους για την τροποποίηση του ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση που μας υποδείχτηκε από την ΕΣΗΕΜ-Θ. Προηγήθηκε γενική συνέλευση της συνδικαλιστικής μας παράταξης κατά την οποία εξετάσαμε ένα ένα τα άρθρα του ισχύοντος καταστατικού. Τώρα πληροφορούμαστε ότι οι προτάσεις μας είναι σαν να μην υπήρξαν!

    Ενδεικτικά, υπενθυμίζω μία από τις προτάσεις μελών του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ που είχε κατατεθεί το καλοκαίρι του 2009. Το κάνω γιατί αύριο μεθαύριο ενδεχομένως κάποιοι να ισχυριστούν ότι οι προτάσεις μας δεν… υπήρξαν!

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2009

    Προτάσεις του Γιάννη Γκίρμπα
    για την τροποποίηση
    του υπάρχοντος καταστατικού της ΕΣΗΕΜ-Θ

    Άρθρο 2

    Παράγραφος ι: Η βοήθεια να δίνεται χωρίς χρονικό όριο επιστροφής της. Να μην υπάρχει καθορισμένο ποσό αλλά να αποφασίζεται ανάλογα με την περίπτωση.

    Παράγραφος ιε: Να διαμορφωθεί ως εξής: Η προάσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ελευθεροτυπίας, των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτικών, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων

    Παράγραφος ιστ: Να απαλειφθεί.

    Άρθρο 4

    Παράγραφος α: Να καταργηθεί το χρηματικό ποσό που απαιτείται για το δικαίωμα εγγραφής

    Άρθρα 5 και 6

    Να καταργηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ένταξη στην ΕΣΗΕΜ-Θ. Από την πρώτη ημέρα εργασίας να χαρακτηρίζονται οι συνάδελφοι ως δόκιμα μέλη για περίοδο έξι μηνών και στη συνέχεια να μετατρέπονται σε τακτικά. Η υποβολή των προτάσεων να γίνεται κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους και όχι να λήγει την 31η Δεκεμβρίου όπως ισχύει σήμερα.
    Να καταργηθεί από το άρθρο 6 η Α παράγραφος όπως επίσης και η Γ. Ειδικά για την τελευταία, το κατώτερο όριο ηλικίας να είναι η ηλικία των 17 ετών και να καταργηθεί το ανώτερο όριο ηλικίας για την ένταξη στην ΕΣΗΕΜ-Θ.
    Ως εκ τούτου παραμένουν ως έχουν: Από το άρθρο 5 η παράγραφος 4, 5, 7,8,9 και 10. Από το άρθρο 6 παραμένουν ως έχουν η παράγραφος 1β,1δ, 1στ από το σημείο: «οι διακοπές για λόγους απεργίας μέχρι το τέλος της παραγράφου, 1ζ,1θ,1ι,1ια,2β,2γ,2δ,3.

    Άρθρο 9

    Προτείνεται η τροποποίηση της παραγράφου 4: από 12 μήνες σε 24.
    Προτείνεται η τροποποίηση της παραγραφου 8 με : Διαγραφή του μέλους για όσο χρονικό διάστημα κατέχει τις αναφερόμενες αιρετές ή μετακλητές θέσεις χωρίς όμως να χάνει τα ασφαλιστικά και ιατροφαρμακευτικά του δικαιώματα. Επίσης θα πρέπει να διαγράφονται και τα μέλη ανώτερων κομματικών καθοδηγητικών οργάνων.
    Σε ότι αφορά τα επαγγελματικά ασυμβίβαστα της ίδιας παραγράφου προτείνεται να προστεθούν οι διευθυντές σύνταξης, οι αρχισυντάκτες και οι προϊστάμενοι τμημάτων.
    Προτείνεται η κατάργηση της παραγράφου 10. Ειδικότερα να αναθεωρηθεί και οι συντάκτες μετά την συνταξιοδότησή τους να χάνουν την ιδιότητα του μέλους, και φυσικά το δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Προτείνουμε να δημιουργηθεί Σωματείο ή Ένωση Συνταξιούχων Δημοσιογράφων Μακεδονίας Θράκης στο οποίο θα ενταχθούν όλοι οι συνταξιούχοι δημοσιογράφοι του χώρου ευθύνης της ΕΣΗΕΜ-Θ. Το συγκεκριμένο σωματείο μπορεί να λειτουργεί παράλληλα (συστέγαση, οικονομική υποστήριξη κ.α) με την ΕΣΗΕΜ-Θ να εκπροσωπείται στο δ.σ. της Ένωσης ως μέλος που θα έχει συμβουλευτικό ρόλο χωρίς δυνατότητα ψήφου ενώ θα μπορεί να εκπροσωπείται και στην ΠΟΕΣΥ.
    Οι συνταξιούχοι δημοσιογράφοι πρέπει να οργανωθούν καλύτερα έτσι ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν πιο άμεσα σε ζητήματα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ή παροχής υπηρεσιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ταμεία. Είναι μία πρόταση που αναβαθμίζει το ρόλο τους και δεν αποσκοπεί σε καμία περίπτωση στην αποκοπή τους από το δημοσιογραφικό χώρο.

    Άρθρο 12

    Στην παράγραφο 1: Να καταργηθεί η προϋπόθεση της συμπλήρωσης τριών χρόνων ως τακτικών μελών των συνατκτών προκειμένου να εκλεγούν στο ΔΣ. Δικαίωμα εκλογής στο ΔΣ να έχουν όλα τα τακτικά μέλη χωρίς χρονικές προϋποθέσεις.
    Στην παράγραφο 8: Να μη λαμβάνονται αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα με τηλεφωνικές «συνεδριάσεις».
    Στην παράγραφο 10: Δημοσιοποίηση των πρακτικών και συγκεκριμένα: Άμεση πρόσβαση και χορήγησή τους σε ότι αφορά τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου.
    Ανακοινώσεις μετά τα διοικητικά συμβούλια για τα θέματα και τις αποφάσεις που λήφθηκαν. Παράλληλα δύναται να αναφέρονται οι αρνητικές και θετικές ψήφοι και μία χαρακτηριστική αιτιολόγηση της ψήφου από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

    Άρθρο 18

    Σε ότι αφορά τη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων προτείνεται η απαλλαγή μελών τους όταν εξετάζεται υπόθεση που αφορά συντάκτες του ίδιου μέσου ενημέρωσης, πολύ περισσότερο δε όταν οι εναγόμενοι είναι προϊστάμενοι και ανώτεροι ιεραρχικά στο ίδιο μέσο. Τα μέλη του πειθαρχικού θα εξαιρούνται αυτόματα και θα αντικαθίστανται από τα αναπληρωματικά.

    Άρθρο 21

    Σε ότι αφορά τις παραγράφους 3 και 4 προτείνεται η αναβάθμιση του μικτού συμβουλίου με αύξηση των αρμοδιοτήτων, όπως η τακτική σύγκλησή του κάθε 3 μήνες, εκτάκτως τις παραμονές κινητοποιήσεων και σε κάθε άλλη περίπτωση που θα κριθεί σκόπιμο.

    Στο άρθρο 23 προτείνεται η κατάργηση του συμβουλίου τιμής και δεοντολογίας (παράγραφος 3).

    Άρθρο 25

    Στη γενική συνέλευση προτείνεται κάθε τακτικό μέλος να έχει το δικαίωμα προτάσεων που θα τίθενται αυτόματα σε ψηφοφορία.

    Άρθρο 27

    Στην παράγραφο 4: Προτείνεται η κατάργηση από το σημείο « τα θέματα» μέχρι «θεμάτων ημερήσιας διάταξης».
    Για την υπερψήφιση της πρότασης μομφής να απαιτείται πλειοψηφία του 50%+1 των παρόντων μελών.

    Άρθρο 30

    Προτείνουμε να αλλάξει η διάταξη που αναφέρει ότι στη δεύτερη κατανομή των εδρών συμμετέχουν μόνο οι συνδυασμοί που έχουν εκλέξει αντιπρόσωπο ή έχουν καταλάβει μία έδρα από την πρώτη κατανομή και το υπόλοιπο των ψήφων που έχουν λάβει είναι μεγαλύτερο από το 1/3 του εκλογικού μέτρου.
    Πρόκειται κατά τη γνώμη μας για μη δημοκρατική διάταξη που παραποιεί την σημασία της απλής αναλογικής καθώς αγνοεί τους συνδυασμούς που μπορεί να μην έχουν εκλέξει έδρα από την πρώτη κατανομή αλλά έχουν περισσότερες ψήφους από τα υπόλοιπα των άλλων συνδυασμών.
    Προτείνουμε στη δεύτερη κατανομή να συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως: με τα υπόλοιπα όσοι συνδυασμοί έχουν καταλάβει έδρες και με τις ψήφους που έχουν συγκεντρώσει οι συνδυασμοί ή οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που δεν έχουν καταλάβει έδρα στην πρώτη κατανομή. Αν υπάρχει υπόλοιπο εδρών αυτό κατανέμεται στην τρίτη κατανομή μεταξύ των συνδυασμών ανάλογα με το ποιος έχει το μεγαλύτερο αριθμό υπολοίπων

    Να προστεθούν στο καταστατικό τα εξής:

    1) Προτείνεται η διαγραφή μελών της ένωσης που αναλαμβάνουν θέση συμβούλου ή συνεργάτη προβολής και δημοσίων σχέσεων πολιτικών προσώπων, υποψήφιων βουλευτών, καθώς και προέδρων ή διευθυντικών στελεχών σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και θέση συμβούλου επιχειρηματιών, καλλιτεχνών κ.τ.λ.
    2) Προτείνεται η διαγραφή μελών της ένωσης που αναλαμβάνουν θέσεις σε κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως η γενική γραμματεία τύπου και γενική γραμματεία αθλητισμού, καθώς και σε γραφεία προβολής και δημοσίων σχέσεων στις οποίες δεν ασκούν δημοσιογραφικό έργο αλλά έχουν διοικητικά καθήκοντα.
    3) Διαγραφή αν συμμετέχουν σε εταιρείες δημοσίων σχέσεων, εταιρίες συμβούλων επικοινωνίας και παραγωγής προγραμμάτων μη αμιγώς ενημερωτικών , καθώς και σε παραγωγές άμεσα ή έμμεσα διαφημιστικές. Πρέπει να διευκρινιστεί αν η διατύπωση « μη αμιγώς ενημερωτικών» σημαίνει ότι επιτρέπεται η συμμετοχή σε εταιρίες παραγωγής ενημερωτικών προγραμμάτων.
    4) Για τους άνεργους συναδέλφους προτείνεται πως μετά τη λήξη της παροχής του ταμείου ανεργίας να καλύπτονται τα ασφαλιστικά και ιατροφαρμακευτικά τους δικαιώματα από την ΕΣΗΕΜ-Θ για το χρονικό διάστημα των τριών ετών.
    5) Για τα τοπικά-περιφερειακά ραδιοτηλεοπτικά μέσα η θέσπιση κατώτερου αριθμού εργαζομένων.
    6) Κατοχύρωση δικαιώματος εισόδου στην ΕΣΗΕΜ-Θ έπειτα από 6 μήνες αποδεδειγμένης εργασίας των συναδέλφων που πληρώνονται με μπλοκάκια με δικαίωμα ασφαλιστικής-ιατροφαρμακευτικής κάλυψης

    Μετά τιμής
    Γιάννης Γκίρμπας

  3. […] «κλικ» στα: Μαθήματα δημοκρατίας από το παρελθόν…  “ Καταστατικές”… αλχημείες στην ΕΣΗΕΜ-Θ   και   Αλλαγή Καταστατικού – Εκτέλεσαν με μία… […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: