ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ της εκπροσώπου του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, για τα όσα τραγικά και τραγελαφικά συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στον δημοσιογραφικό συνδικαλιστικό χώρο

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Περιμένοντας τον Γκοντό

Σοκαρισμένοι οι εργαζόμενοι όλης της χώρας βιώνουν εδώ και καιρό μια απίστευτη τρομοκρατία που συνδέεται με την επιλογή της νέας κυβέρνησης να στοχεύσει ευθέως κατά των εισοδημάτων μας, με πρόσχημα την κρίση που άλλοι δημιούργησαν, να επιτεθεί στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, να υποβιβάσει αποφασιστικά ακόμα και αυτό το μίνιμουμ μιας ανεκτής, αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Επόμενο ήταν να υπάρξει ένα κύμα απεργιακών εξαγγελιών συνδικαλιστικών οργανώσεων, για τις επόμενες ημέρες μάλιστα.

Οι δημοσιογράφοι όχι μόνο δεν είναι έξω από το γενικότερο κλίμα, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι και με την ευρεία κρίση στον χώρο του Τύπου, καθιστώντας ακόμη πιο επισφαλές το όποιο μέλλον τους.

Φυσιολογικά λοιπόν, θα αναμέναμε ότι και οι συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσιογράφων θα ακολουθούσαν σε κινητοποιήσεις, εναντίον μιας ακόμη κυβερνητικής επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Αντ’ αυτού όμως, είδαμε να επαναλαμβάνεται η γνωστή συνταγή των κυρίαρχων συνδικαλιστικών παρατάξεων «να ακούσουμε», «να δούμε», «να μιλήσουμε» ή «να διαβουλευτούμε…» κατά το επικρατέστερο.

Δηλαδή, απάθεια, απραξία και συμβιβασμός, με διαχειριστικές – συντεχνιακές λογικές.

Τα όσα συνέβησαν αυτή τη βδομάδα σε επίπεδο συνδικαλιστικών διαδικασιών στις Ενώσεις και την ΠΟΕΣΥ, με τις αποφάσεις την επομένη σε ΕΣΗΕΑ και ΕΣΗΕΜ-Θ, δείχνουν εύγλωττα την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο συνδικαλισμός των κυρίαρχων δυνάμεων και στον χώρο των δημοσιογράφων.

Βρεθήκαμε στην Αθήνα όλα τα δ.σ. των πέντε Ενώσεων και της ΠΟΕΣΥ, πήγαμε στον ΕΔΟΕΑΠ και την επομένη το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ σαν να βρίσκεται σε άλλο πλανήτη, αποφάσισε να… περιμένει συνάντηση με τον υπουργό. Μια κίνηση ή μάλλον ακινησία που προκαλεί ευθέως το κοινό αίσθημα στον χώρο των δημοσιογράφων, που βλέπουν σε μία ακόμη επιχείρηση περιστολής των εργασιακών δικαιωμάτων τους, την συνδικαλιστική τους ηγεσία σε ρόλο …τροχονόμου.

Για ολόκληρο το ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ που αφορά το τι ειπώθηκε από ποιον, γιατί οι δημοσιογράφοι… δεν απεργούν, για τη συμφωνία της ΕΣΗΕΜ-Θ με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που εμπλέκεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών (με υποκλεπτόμενη και την υπογράφουσα), τις περικοπές στον ΕΔΟΕΑΠ, την οριστικοποίηση(;) της καταστατικής συνέλευσης της ΕΣΗΕΜ-Θ, τα προβλήματα στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ και άλλα, κάντε «κλικ» στο 

Για τη ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ της ΠΟΕΣΥ με τις ΕΝΩΣΕΙΣ στην Αθήνα

Απολαύστε το πώς διαδραματίστηκαν οι εξελίξεις τις προηγούμενες ημέρες και κρίνεται στάσεις και συμπεριφορές συνδικαλιστών που υποτίθεται εκπροσωπούν το σύνολο των συναδέλφων και τα συμφέροντά τους. Πολύ περισσότερο, που κάποιοι αποδεικνύονται όχι μόνο κατώτεροι των περιστάσεων, αλλά προκλητικά δυσκίνητοι και, ουσιαστικά, άπραγοι.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση των δ.σ. των πέντε Ενώσεων και της ΠΟΕΣΥ, με επίκεντρο, εκτός της εργασιακής λαίλαπας, το ασφαλιστικό. «Ποιο είναι το διακύβευμα για το ασφαλιστικό», όπως χαρακτηριστικά το όρισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σταμάτης Νικολόπουλος. Και οι τριάντα –περίπου- εκπρόσωποι των εργαζομένων στις συνδικαλιστικές ενώσεις, στην πλειοψηφία τους συμφώνησαν ότι το εργασιακό τοπίο στον χώρο των δημοσιογράφων όχι απλώς είναι μαύρο αλλά προοιωνίζεται τα χειρότερα…

Ως τη χειρότερη χρονιά στη δημοσιογραφία, εργασιακά και ασφαλιστικά, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σόμπολος, το 2010. Κι αν η διαπίστωση ήταν κοινή, όπως και αυτή για την ανάγκη ενότητας και αγωνιστικότητας του κλάδου, τελικώς για μια ακόμη φορά μείναμε στα λόγια. «Δεν χάσαμε όσα περιμέναμε να χάσουμε», είπε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ αναφερόμενος στην προηγούμενη ασφαληστρική επιδρομή εναντίον των ταμείων μας, των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και της ουσιαστικής συμμετοχής μας σε αυτά που μας αφορούν. Θα πρέπει μάλλον να είμαστε και ικανοποιημένοι….

Όσο για το σήμερα: στις επαφές με Λοβέρδο και Κουτρουμάνη, διαβεβαιώνουν ότι «δεν θα έχετε πρόβλημα» μας γνωστοποιεί ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ο οποίος μόλις πριν είχε υπεραμυνθεί της θέσης: «κάτω τα χέρια από τα ταμεία και τα αποθεματικά των ταμείων μας». 

Άλλωστε, λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης όλων των Ενώσεων με την ΠΟΕΣΥ, στον πάνω όροφο που συνεδρίαζε η ΕΣΗΕΑ με απαρτία έξι μελών του δ.σ. ετέθη το θέμα της απεργιακής κινητοποίησης στις 10 Φεβρουαρίου, καθώς και η αντιπρόταση να κατέλθουμε μόνοι μας σε απεργιακή κινητοποίηση λίγο πριν ή λίγο μετά. Απόφαση δεν πήραν, όπως και στην επόμενη συνεδρίαση που ακολούθησε τη συνάντηση στην ΠΟΕΣΥ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Βοϊτσίδης πρότεινε την πρωτοβουλία και τον συντονισμό των επόμενων κινήσεων να τον έχει η ΠΟΕΣΥ. «Αυτός είναι ο ρόλος της να έχει την πρωτοβουλία για τα κεντρικά ζητήματα, αλλιώς θα μπορούσε να υπάρχει ένα συντονιστικό των προέδρων των Ενώσεων».  «…Η ΠΟΕΣΥ θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις …όπως και για τη χάραξη της στρατηγικής για το ασφαλιστικό, αλλά και για τα επόμενα βήματα… αρκεί βεβαίως η όποια απόφαση να είναι εντός των χρονικών ορίων προκειμένου να είναι νόμιμη». Ωραία το λύσαμε το πρόβλημα.

Η ευθύνη για το τι θα κάνουμε ανήκει αποκλειστικά στην ΠΟΕΣΥ. Να το κλείσουμε το μαγαζί συνάδελφοι…

Επίσης, επισημαίνοντας ότι «το σώμα αυτό είναι άτυπο και δεν έχει κανέναν ρόλο», θέση την οποία επανέλαβαν πολλοί εκ των κυρίαρχων συνδικαλιστικών παρατάξεων, έμεινε μετέωρη η παρουσία μας στην Αθήνα και περιορίστηκε σε ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών, παρότι συμμετείχαν περισσότεροι από τριάντα εκπρόσωποι των εργαζομένων από τις πέντε Ενώσεις και την ΠΟΕΣΥ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Βουλδής, επισήμανε την έλλειψη συντονισμού στον κλάδο για την προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση της 17ης Δεκεμβρίου. Για το ασφαλιστικό δε, τόνισε ότι είναι σημαντικό να ξέρουμε τις προθέσεις της κυβέρνησης, πρότεινε την δημιουργία μιας επιτροπής από την ΠΟΕΣΥ η οποία θα αναλάβει την επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς και τάχθηκε και αυτός υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Από πλευράς ΕΣΗΕΣΘΕ ο πρόεδρός της Πελεκούδας υποστήριξε με τη σειρά του την πρόταση για ορισμό σχετικής επιτροπής. Σημειωτέον ότι αντίστοιχη απόφαση είχε υπάρξει και στην προηγούμενη συνάντηση της Αθήνας πριν δύο μήνες. Αναφέρθηκε δε αναλυτικά στα προβλήματα της περιφέρειας – απολύσεις, τήρηση συλλογικών συμβάσεων και απώλειες από αγγελιόσημο.

«Χάθηκα από συνεδρίαση σε συνεδρίαση και απέκτησα χρόνια νικοτινίαση», σκωπτικά ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Πλαχούρης, για να προσθέσει στο θέμα της επιτροπής ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αλλά και με ποιες θέσεις θα προχωρήσει στη συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς. Όσο για τις κινητοποιήσεις μίλησε για «μέτωπο σε ισότιμη βάση λογικής και δικαίου».

Αυτές εν ολίγοις ήταν οι θέσεις των προέδρων των Σωματείων μας στις δύσκολες ημέρες που περνάμε.

Οσο για τις φωνές που ακούστηκαν κατά σειρά ο Αντώνης Νταβανέλος (Συσπείρωση – ΕΣΗΕΑ) χαρακτήρισε υποχρέωση για κάθε σωματείο την απεργιακή κινητοποίηση στις 10 Φεβρουαρίου. Τάχθηκε υπέρ της Επιτροπής από την  ΠΟΕΣΥ για χειρισμό του ασφαλιστικού με ενισχυμένη όμως παρουσία «αν και δεν είναι εύκολο να εξακριβώσουμε τις προθέσεις της κυβέρνησης», όπως είπε.

Το θέμα της παραπομπής στο πειθαρχικό της Αννας Ανανιάδου έθεσε ο Πάνος Ράμμος της Μαχόμενης Αριστεράς – ΕΣΗΕΑ, χαρακτηρίζοντας τη στάση της πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΜ-Θ «ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης».

«Στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε πρέπει να είναι ενιαία η στάση των εργαζομένων» τόνισε, υπερασπιζόμενος την πρόταση για συμμετοχή στην απεργία της 10ης Φεβρουαρίου.

Για «αθέτηση του modus vivendi ότι δεν κρίνουμε τις αποφάσεις άλλων δ.σ. Ενώσεων», έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ- Θ λησμονώντας ότι η δική του πλειοψηφία έκρινε την απόφαση (όπως κι αν αυτή ελήφθη) της ΠΟΕΣΥ στην τελευταία κινητοποίηση της 17ης Δεκεμβρίου. Υπερασπίστηκε δε, τη θέση που έλαβε η πλειοψηφία του δ.σ. της Ένωσης με το σκεπτικό που προέβαλε και κατά τη διάρκεια της απόφασης την προπερασμένη Τετάρτη (27/1/2010) ότι «η στάση της συναδέλφου Α. Ανανιάδου προσέβαλε τους συναδέλφους και παράλληλα προέβη σε αλλοίωση του δελτίου ειδήσεων, κ.α.» «Πόσα θες να μας τρελάνεις…».

Κι άλλα γλαφυρά κι ωραία ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση αυτή. Κοινή συνισταμένη ότι «τα πράγματα είναι μαύρα». Ζητείται ενότητα και αγωνιστικότητα. Καταγράφεται το χάος στο πως επιτυγχάνονται οι στόχοι και η πολυγνωμία για το ποιοι είναι αυτοί.

 Η πρόταση για μία επιτροπή των έξι προέδρων «σκοντάφτει» στο ποιες θέσεις ουσιαστικά αυτή θα υποστηρίξει, καθώς υπάρχει διαμορφωμένη απόφαση από το 5ο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, την οποία ωστόσο η πλειοψηφία προτιμά να προσπερνά.

Άλλωστε το όποιο περιθώριο για αποφάσεις από τη συνάντηση αυτή υποσκάφτηκε από την αρχή  που ζητά την απόσυρση του ασφαλιστικού.   

Οι εκ Θεσσαλονίκης προερχόμενοι, τάχθηκαν υπέρ της Επιτροπής, αλλά ζητήθηκε εκ των προτέρων να καθορισθεί το περιεχόμενο του αιτήματός μας προς τον υπουργό (σύμφωνα με τον Αδάμ). Ακούστηκε ότι πρώτα πρέπει να δούμε τον υπουργό και μετά να συζητήσουμε για απεργία (Τσαουσίδης), μέχρι και για απεργία διαρκείας (Χανός).

Προτάθηκε η πραγματοποίηση έκτακτων γενικών συνελεύσεων και στις πέντε δημοσιογραφικές ενώσεις και στη συνέχεια η διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ, για διαμόρφωση της θέσης μας από τη βάση του δημοσιογραφικού κόσμου. Παράλληλα, να γίνει σεβαστή και να ακολουθείται η απόφαση του τελευταίου συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας πριν ενάμισι χρόνο. Ενώ ως προς την απεργία της 10ης Φεβρουαρίου η συμμετοχή μας μαζί με όλους τους εργαζόμενους είναι εκ των ων ουκ άνευ. (      Μ. Μεϊντάνη).

ΔΣ ΕΣΗΕΜΘ – Μετέωρη η πρόταση για συμμετοχή στην απεργία

Την επομένη όμως, η πρόταση για συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης 10/2 έμεινε μετέωρη. Το έθεσε η εκπρόσωπος του Ασύνταχτου Τύπου, αλλά μπλόκαρε στην άρνηση της πλειοψηφίας, με επιχειρήματα όπως: «οι δημοσιογράφοι δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι» (Ντόζης), «την απόφαση να πάρει πρώτα η ΠΟΕΣΥ» (Βοϊτσίδης, Φωκιανίδης), «να απεργήσουμε ακόμη και μόνοι μας με συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδικήσεων» (Αδάμ).

Έτσι περιμένουμε την ΠΟΕΣΥ για να δούμε πώς και αν θα διεκδικήσουμε, πώς και αν θα υπερασπιστούμε τα όσα δικαιώματά μας θίγονται… αν θίγονται για κάποιους, οι οποίοι μάλλον περιμένουν κατά τη συνάντηση με τους υπουργούς να επιφυλάσσουν οι τελευταίοι, διαφορετική τύχη στους δημοσιογράφους από ό,τι για τους υπόλοιπους έλληνες εργαζόμενους. Για να δούμε…

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΣΗΕΜ-Θ ΜΕ VODAFONE !

Κατά πλειοψηφία και παρά τις ενστάσεις της εκπροσώπου του Ασύνταχτου Τύπου, αποφασίστηκε η σύνδεση των δημοσιογράφων της ΕΣΗΕΜΘ με την VODAFONE, μέσω προσφοράς στα μέλη ενός net-book. Η Μαρίνα Μεϊντάνη (ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ) θύμα η ίδια των υποκλοπών που συντάραξαν την Ελλάδα πριν τέσσερα χρόνια και έχοντας ξεκινήσει δικαστικό αγώνα εναντίον της εν λόγω εταιρείας, τόνισε ότι η εμπιστοσύνη της απέναντι της έχει διαρραγεί και ότι για την ίδια είναι ζήτημα ηθικής τάξης. Δεν θα μπορούσε να εμπιστευτεί την εταιρεία, η οποία αποδεδειγμένα και με δικαστική απόφαση, ευθύνεται για την υποκλοπή στο πρόσωπο της, να είναι αυτή στην οποία οι δημοσιογράφοι της ΕΣΗΕΜΘ θα πρέπει να εμπιστευτούν την ηλεκτρονική προσωπική και επαγγελματική τους επικοινωνία.

Παρότι τόσο ο πρόεδρος όσο και ο γραμματέας της Ένωσης (Βοϊτσίδης και Φωκιανίδης αντίστοιχα) σημείωσαν ότι κατανοούν τις ενστάσεις (και ότι για τους λόγους αυτούς και οι ίδιοι δεν έχουν εμπιστευτεί την τηλεφωνική τους επικοινωνία στην εν λόγω εταιρεία), ωστόσο για λόγους σήματος τελικώς τάχθηκαν υπέρ της σύνδεσης των δημοσιογράφων της ΕΣΗΕΜΘ με την εν λόγω εταιρεία. Υπέρ τάχθηκαν και οι άλλοι δύο του προεδρείου Χαλεπλίδου, Ντόζης καθώς και ο Κοντογουλίδης. Μόνος που καταψήφισε εκτός της Μεϊντάνη, ήταν ο Αδάμ. Ντροπή τους!

Για τις περικοπές στον ΕΔΟΕΑΠ

Ως προς το ζήτημα του ΕΔΟΕΑΠ, το δ.σ. του οποίου έχει προχωρήσει σε περικοπές παροχών στα μέλη του, αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΜΘ είχε συνάντηση με μέλη του δ.σ. του στην Αθήνα, όπου η πρόεδρος του οργανισμού αν και παραδέχθηκε ότι δεν «επικοινωνήθηκαν» σωστά τα μέτρα που ελήφθησαν, υπεραμύνθηκε αυτών για τη σωτηρία του Ταμείου. Όπως είπε, θα ενεργοποιηθούν ελεγκτικοί μηχανισμοί τόσο για την αλόγιστη σπατάλη στις  ιατροφαρμακευτικές μας παροχές, όσο και για τις οφειλές στο ταμείο μας. Τα δυο αυτά μέτρα, σύμφωνα με τα όσα μας είπε, αναμένεται να αποδώσουν τα τέσσερα πέμπτα εκ των πέντε εκ. ευρώ που κρίνονται απαραίτητα για τη βιωσιμότητα του ταμείου μας.

Και ερχόμαστε στο τρίτο μέτρο, αυτό που αφορά στις παροχές και στην απόφαση στο μέσον της χρονιάς και χωρίς καμία προειδοποίηση για περικοπή τους. Τα μέτρα αυτά, που κυρίως αφορούν σε οικονομικά κριτήρια για τα επιδόματα βρεφονηπιακών σταθμών και στο κόψιμο ενός καλοκαιρινού επιδόματος για όλους τους συνταξιούχους, αποδίδουν -σύμφωνα πάντα με τα όσα μας ανέφερε η Σπανοπούλου- περί το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Πρότασή μας ήταν η ΕΣΗΕΜΘ μετά και την τελευταία αυτή ενημέρωση από το δ.σ. της ΠΟΕΣΥ, να συντάξει μία επιστολή με την οποία να ζητείται η απόσυρση των μέτρων που πλήττουν τα μέλη των Ενώσεων μας, ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου οι εργαζόμενοι «χτυπιούνται» από παντού. Η πρόταση μετατέθηκε  προς συζήτηση, «εφόσον πρώτα καλέσουμε για ενημέρωση το μέλος της ΕΣΗΕΜΘ, αντιπρόεδρο στον ΕΔΟΕΑΠ Παν. Νεστορίδη».

Ανησυχία των εργαζομένων στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ

Δύσκολα τα πράγματα για τον Αγγελιοφόρο. Ο διευθυντής της εφημερίδας Τραϊανός Χατζηδημητρίου, ο οποίος κλήθηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν εθελουσία έξοδο όσων έχουν και δεύτερη εργασία και είναι υψηλόβαθμοι (αφορά τρία άτομα), διαβεβαίωσε το δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ ότι δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων -τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα δεδομένα – και ότι δεν θα υπάρξει εξαναγκασμός σε εθελουσία.

Το θέμα του Αγγελιοφόρου παραμένει ανοιχτό, καθώς η ανησυχία στους συναδέλφους για το τι μέλλει γενέσθαι περισσεύει.

– Στην τελευταία συνεδρίαση του δσ της ΕΣΗΕΜΘ υπήρξαν επίσης αιχμές για μη υπεράσπιση στη συνάντηση της Αθήνας του προεδρείου της, που έλαβε την απόφαση παραπομπής της Ανανιάδου στο πειθαρχικό.

Η καταστατική συνέλευση της ΕΣΗΕΜ-Θ στις 24 Φεβρουαρίου

– Τέλος, η καταστατική συνέλευση μετατέθηκε για τις 24 Φεβρουαρίου… Ουδέν σχόλιο για την τροποποίηση, καθώς έχουμε αναφερθεί αναλυτικά σε προηγούμενο ενημερωτικό.

Μαρίνα Γ. Μεϊντάνη, μέλος δ.σ. ΕΣΗΕΜ-Θ (ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ)

Advertisements

2 Σχόλια to “ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ της εκπροσώπου του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, για τα όσα τραγικά και τραγελαφικά συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στον δημοσιογραφικό συνδικαλιστικό χώρο”

 1. είμαστε όλοι για το πειθαρχικό Says:

  μια και αναφέρθηκε και η ιστορία της συναδέρφισας Άννας σας βάζουμε και την επιστολή της στο πειθαρχικό που συνεδρίασε σήμερα το πρωί για το θέμα αυτό…

  ΕΠΙΣΤΟΛΗ

  Προς το πρωτοβάθμιο ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης.

  Ενόψη των όσων ψευδώς και αστήρικτα μου καταλογίζετε και για τα οποία με καλείτε να δώσω εξηγήσεις στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, έχω να πω τα εξής:

  Εξ αρχής ξεκαθαρίζω ότι είναι πρωτοφανές και απαράδεκτο το γεγονός, ένα συνδικαλιστικό σωματείο να προχωρά σε ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, εργαζομένων μελών του. Και αυτό ακριβώς σηματοδοτεί η απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ να με παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για τη συμμετοχή μου στην συμβολική παρέμβαση του ΠΑΜΕ στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3 στις 17 Δεκέμβρη του 2009.

  Είναι κατάκτηση των εργαζομένων, του εργατικού κινήματος συνολικά και δικαίωμά του αναφαίρετο, να αποφασίζει τις συλλογικές μορφές πάλης που θα ακολουθήσει για να προβάλει τις διεκδικήσεις και τα αιτήματά του. Δεν απολογούμαι λοιπόν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για τη δράση μου. Αντίθετα εγκαλώ αυτούς που τολμούν να προσπαθούν να τιμωρήσουν τη συνδικαλιστική δράση και παρέμβαση επειδή ακριβώς αμφισβητεί την πολιτική πρακτική και τον ρόλο τους.

  Καλώ λοιπόν να μου αποδείξετε πότε και με ποιον τρόπο προέτρεψα τους συναδέλφους δημοσιογράφους μέλη της ΕΣΗΕΜΘ να μην εφαρμόσουν αποφάσεις του ΔΣ. Η αναφορά σας αυτή είναι ξεκάθαρα ψευδής και συκοφαντική, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό που σας προσκόμισε η Γενική Διευθύντρια της ΕΡΤ3. Γι αυτή σας την συνειδητά συκοφαντική αναφορά, επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου.

  Αυτοί που αποφάσισαν την παραπομπή μου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ως δημοσιογράφοι όφειλαν να γνωρίζουν ότι το ΠΑΜΕ δεν είναι σωματείο, πολύ περισσότερο δεν αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των δημοσιογράφων. Αλλά αυτή είναι η ενημέρωση που ορκίστηκαν να υπηρετούν. Μια ενημέρωση που προσαρμόζει την πραγματικότητα στις ανάγκες και τις επιδιώξεις των ίδιων και όσων επέλεξαν να υπηρετούν.

  Ξεκαθαρίζω λοιπόν. Το ΠΑΜΕ δεν είναι Σωματείο, ούτε συνδικαλιστική οργάνωση. Το ΠΑΜΕ είναι συνδικαλιστικό ΜΕΤΩΠΟ, ιδεολογικό πολιτικό ρεύμα μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Στο ΠΑΜΕ συμμετέχουν κλαδικές Ομοσπονδίες εργατών, υπαλλήλων και συνταξιούχων, Εργατικά Κέντρα, πρωτοβάθμια Σωματεία, εκλεγμένα συνδικαλιστικά στελέχη, Επιτροπές Αγώνα εργατοϋπαλλήλων, Συντονιστικές Επιτροπές και απλοί εργαζόμενοι. Το ΠΑΜΕ επιδιώκει την κοινή συντονισμένη πάλη των εργαζομένων στον ιδιωτικό, το δημόσιο τομέα, τις πρώην ΔΕΚΟ. Την κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών. Προσπαθεί να σπάσει τις συντεχνιακές λογικές που τελικά αφήνουν έκθετους και αδύναμους τους εργαζόμενους του κάθε κλάδου στην αντιπαράθεση με τον ισχυρό και ενωμένο αντίπαλο, τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους.

  Επόμενα δεν έχει καμία βάση η κλήση μου σε απολογία για το άρθρο 6 παρ. ι, σύμφωνα με το οποίο για να είναι κάποιος μέλος της ΕΣΗΕΜΘ πρέπει «να μην είναι μέλος άλλης επαγγελματικής συνδικαλιστικής οργανώσεως».

  Συνεχίζοντας. Καλούμαι να δώσω εξηγήσεις γιατί σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. ιδ, τα τακτικά μέλη της Ένωσης, έχουν την υποχρέωση «να μη συμμετέχουν κατά οποιοδήποτε τρόπο σε άλλη οργάνωση ή σε άλλο σωματείο, επαγγελματικό ή μη που οι επιδιώξεις και τα συμφέροντά τους αντιστρατεύονται στις επιδιώξεις και τα συμφέροντα της Ένωσης και των μελών της».

  Ζητώ από όσους με εγκαλούν να αποδείξουν πως το ΠΑΜΕ αντιστρατεύεται τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της ΕΣΗΕΜΘ και των μελών της. Όταν το ΠΑΜΕ, διακηρύττει σε όλους τους τόνους και μέσα από τα πλαίσια πάλης που καταθέτει σε σωματεία και άλλες οργανώσεις όπου δρουν -όντας μέλη- οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται σε αυτό, ότι, παλεύει για: την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, για μισθούς και συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες τους, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες, για δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους. Παλεύει για πληροφόρηση ολόπλευρη και δημοκρατική που θα αποκαλύπτει και δεν θα αποκρύπτει τις πραγματικές αιτίες των συνεπειών που βιώνει ο εργαζόμενος λαός. Για ενημέρωση που δεν θα χειραγωγεί και δεν θα διαμορφώνει την συνειδήσεις ανάλογα με τις ανάγκες της πολιτικής του κεφαλαίου και της εκάστοτε κυβέρνησης. Αλλά και για μια σειρά άλλα ζητήματα που θεωρώ περιττό να αναφερθούν σε αυτό το κείμενο.

  Σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. ιζ τα τακτικά μέλη έχουν την υποχρέωση «να πειθαρχούν απόλυτα στις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνελεύσεως. Η παράβαση αποφάσεως Δ.Σ. ή Γ.Σ. που αφορά στην κήρυξη, συνέχιση ή λήξη απεργίας ή στάσης εργασίας, θεωρείται ως ιδιαίτερα επιβαρυντικό πειθαρχικό παράπτωμα».

  Θεωρώ ότι ορίζεται σαφέστατα και είθισται στην πολύχρονη ιστορία της ΕΣΗΕΜΘ, η ερμηνεία αυτού του άρθρου να συνδέεται με την υποχρέωση των μελών να υπερασπίζονται τις αποφάσεις απεργιακών κινητοποιήσεων για να προασπίζουν τα συμφέροντα του κλάδου απέναντι στον κίνδυνο της απεργοσπασίας.

  Στην συγκεκριμένη περίπτωση, στις 17 Δεκέμβρη του 2009, αρνήθηκα να πειθαρχήσω στην απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ να μην κηρύξει απεργία. Απήργησα κόντρα στην απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ και κατήγγειλα ότι αυτή η απόφαση του ΔΣ υπονόμευσε την απεργία που είχε προκηρυχθεί από την ΕΣΗΕΑ και την ΕΣΠΗΤ. Την υπονόμευσε διότι επέτρεψε να μεταδοθούν δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές από τα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ που εδρεύουν στην περιοχή ευθύνης της ΕΣΗΕΜΘ.

  Δεν κατανοώ από που προκύπτει ότι τα μέλη της ΕΣΗΕΜΘ έχουν υποχρέωση να πειθαρχούν σε αποφάσεις ωμής απεργοσπασίας όπως αυτή της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ και γιατί θα πρέπει να απολογηθώ γι αυτό.

  Επίσης δεν κατανοώ και παρακαλώ να απαντηθεί, πως και ποιοι θίγονται, όταν ο εργαζόμενος, εν προκειμένω εγώ, αποφασίζω να απεργήσω, ακόμη και αν δεν με καλύπτει με σχετική απόφαση η ΕΣΗΕΜΘ. Θίγεται η Ένωση; Ή ο εργοδότης μου στον οποίο αρνούμαι να εργαστώ και εγώ που χάνω μεροκάματο;

  Επί της ουσίας. Η απεργία είναι δικαίωμα που κατακτήθηκε με πολύχρονους αγώνες. Είναι δικαίωμα προάσπισης της δουλειάς και της ζωής μας. Δεν μπορεί να εξαρτάται από το αν είναι ανεκτή από τους αστικούς νόμους, την ανοχή των αφεντικών ή τις διαθέσεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Η δυνατότητα των εργαζόμενων να απεργήσουμε δεν μπορεί να εξαρτάται από τους συμβιβασμένους εκπροσώπους μας στα συνδικάτα.

  Καλούμαι να δώσω εξηγήσεις για παραβάσεις των αρχών του Κώδικα Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος και συγκεκριμένα για το άρθρο 6 παρ. α, σύμφωνα με το οποίο ο δημοσιογράφος οφείλει: «Να σέβεται την προσωπικότητα των συναδέλφων του. Να μην εκτοξεύει εναντίον τους ασύστατες κατηγορίες και να αποφεύγει τις προσωπικές αντεγκλήσεις, δημόσια και στους χώρους εργασίας».

  Συνειδητά ή από άγνοια επιχειρείται να περιοριστεί η πολιτική και συνδικαλιστική κριτική στην πλειοψηφία των μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ και να υποβιβαστεί σε προσωπική αντέγκληση. Τέτοιο θέμα δεν υφίσταται. Η κριτική που έγινε στην πλειοψηφία των μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ σχετίζονταν με την απόφασή της να μην προκηρύξει απεργία, συνεχίζοντας έτσι να κρατά σε αδράνεια τους εργαζόμενους του κλάδου που βρίσκονται αντιμέτωποι με την επίθεση των εργοδοτών που εκδηλώνεται με απολύσεις, «συναινετικές παραιτήσεις» ή διαφορετικά οικειοθελείς αποχωρήσεις, με την απλήρωτη δουλειά, με τη συνέχιση των συμβάσεων ομηρίας (ΕΡΤ), κλπ. Επόμενα δεν ισχύει και η έγκληση μου για την «εκτόξευση ασύστατων κατηγοριών».

  Θέλω να πιστεύω ότι δεν μπαίνει σε αμφισβήτηση το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και κριτικής.

  Σε ότι αφορά την έγκλησή μου για το άρθρο 1 παρ. β. του Κώδικα Δεοντολογίας, θεωρώ ότι με συκοφαντείτε εν γνώση σας καταλογίζοντας μου πράξεις μειωτικές όταν επικαλείστε ότι διαστρέβλωσα, απέκρυψα, αλλοίωσα ή πλαστογράφησα πραγματικά περιστατικά. Επιφυλάσσομαι γι αυτή σας τη συμπεριφορά για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου ενώπιον των αστικών και ποινικών δικαστηρίων. Και προκαλώ να μου πείτε, πως, πότε και που, ποια πραγματικά περιστατικά απέκρυψα ή διαστρέβλωσα, πλαστογράφησα ή αλλοίωσα.

  Με τη συμμετοχή μου στην συμβολική παρέμβαση του ΠΑΜΕ στην ΕΤ3, υπεράσπισα τις αρχές του Κώδικα Δεοντολογίας που: Θεωρεί αναφαίρετο «το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα. Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας». Δηλώνει ότι ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει «να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας». Ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου «η ισηγορία και η πολυφωνία, οξυγόνο της δημοκρατίας, αναιρούνται σε συνθήκες κρατικού μονοπωλιακού ελέγχου των Μ.Μ.Ε. και υπονομεύονται με τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας τους σε γιγαντιαίες κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν την κοινή γνώμη σαν καταναλωτή και προσπαθούν να χειραγωγήσουν το φρόνημα, τις συνήθειες και την εν γένει συμπεριφορά της».

  Αυτές τις αρχές υπεράσπισε συνολικά το ΠΑΜΕ. Πρόβαλε το διεκδικητικό πλαίσιο μιας μεγάλης απεργίας, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων και στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα. Μιας απεργίας που πεισματικά είχε «εξαφανιστεί» από τα ελληνικά ΜΜΕ (ιδιωτικά και κρατικά), ενώ την ίδια περίοδο προβάλλονταν από τον ξένο τύπο ως μια απεργία που έβαζε σε κίνδυνο τις αναδιαρθρώσεις της κυβέρνησης. Κατήγγειλε αυτόν τον αποκλεισμό αξιοποιώντας το βήμα της δημόσιας τηλεόρασης, της ΕΤ3, που εκπέμπει πανελλαδικά και εκείνη την ημέρα, 17/12 μετέδιδε δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές.

  Γιατί εγκαλούμαι λοιπόν; Ποια τάξη διασάλευσα; Αυτή της απόλυτης πειθαρχίας των εργαζομένων στις αποφάσεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού που σχεδιάζει τη δράση του με γνώμονα το πως καλύτερα θα εξυπηρετούνται τα σχέδια και τα συμφέροντα των εργοδοτών;

  Ελπίζω αυτή η πρακτική που ακολουθείται από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ και το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, να μην αποτελεί μια φθηνή συνδικαλιστική μεθόδευση που σκοπό έχει να αποκλείσει τη συμμετοχή μου από τις επερχόμενες αρχαιρεσίες της ΕΣΗΕΜΘ.

  Δικαίωμά μου είναι και δεν το εκχωρώ σε κανέναν να δρω πολιτικά, συνδικαλιστικά. Να κρίνω την πολιτική πρακτική του σωματείου μου και των μελών του ΔΣ, να έχω άποψη και να την εκφράζω δημόσια στα πλαίσια αυτής της συνδικαλιστικής δράσης.

  Δεν απολογούμαι στους εκπροσώπους του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, σε όσους δηλαδή έχουν ταχθεί να υπηρετούν τα συμφέροντα των εργοδοτών και έχουν αναλάβει να πείσουν τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι και να υποταχθούν στο μονόδρομο των θυσιών για να μη θιγούν τα κέρδη των αφεντικών.

  Δεν απολογούμαι στην εργοδοτική πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ που συνειδητά αρνείται να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων του κλάδου την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η επίθεση της εργοδοσίας και βρίσκεται προ των πυλών, με βάση το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, η πιο άγρια επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, στο εισόδημα και τη σύνταξη.

  Δεν απολογούμαι και πολύ περισσότερο δεν πειθαρχώ σε αποφάσεις του ΔΣ, αποφάσεις ωμής απεργοσπασίας με τις οποίες προσπαθεί να υπονομεύσει την ενότητα των εργαζομένων του κλάδου για να τρίβουν τα χέρια τους τα αφεντικά. Γι αυτό άλλωστε καταγγείλαμε την συγκεκριμένη πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ -και όχι τους εργαζόμενους – μέσα από την συμβολική παρέμβαση στο δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3.

  Η εργοδοτική πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ θα έπρεπε να ντρέπεται και να απολογείται στους εργαζόμενους γιατί: Κλείνει τα μάτια μπροστά στις απολύσεις. Επιτρέπει να χάνονται θέσεις εργασίας σε περίοδο που η ανεργία τσακίζει τον κλάδο. Ανέχεται εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι, όμηροι συμβασιούχοι, κλείνει τα μάτια στη δουλειά με το μπλοκάκι και την ανασφάλιστη εργασία. Αρνείται να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων και κρύβεται, τη μία, στις 17/12 πίσω από δήθεν «παραταξιακές απεργίες», και τώρα στις 10/2 αναμένοντας εξειδίκευση των μέτρων που θα σαρώσουν τα δικαιώματά μας.

  Η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ οφείλει να απολογηθεί για το γεγονός ότι με τη στάση της προβάλει την άποψη ότι τα ΜΜΕ, κρατικά και ιδιωτικά, ικανοποιούν το δημοκρατικό δικαίωμα στην ολόπλευρη ενημέρωση. Ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι κυριολεκτικά θάβονται ή αλλοιώνονται ειδήσεις που δεν αρέσουν στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του. Οτι τη θεματολογία των ειδήσεων και των ρεπορτάζ πλέον την καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τα εμπορικά τμήματα των ΜΜΕ.

  Τους τη χαρίζουμε αυτή την «ελευθεροτυπία», που έθαψε μια μεγάλη πανεργατική απεργία, και τις ημέρες που προηγήθηκαν και τις ημέρες που ακολούθησαν, που δεν είδε τους χιλιάδες απεργούς εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα. Τους τη χαρίζουμε αυτή την ελευθεροτυπία που δεν «βλέπει» τις απολύσεις ή τα εργατικά ατυχήματα, επειδή έτσι κρίνει το εμπορικό – διαφημιστικό τμήμα των ΜΜΕ. Αυτή την «ελευθεροτυπία» κατήγγειλε το ΠΑΜΕ με την ολιγόλεπτη συμβολική του παρέμβαση στο δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3 και θα συνεχίζει να την καταγγέλλει με κάθε τρόπο. Άλλωστε επιβεβαιώθηκε η ορθότητα της καταγγελίας και στις 17/12/09 αλλά και τις επόμενες ημέρες όταν και η ΕΤ3 και άλλα ΜΜΕ αναπαρήγαγαν τις ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΜΘ που καταδίκαζαν την παρέμβαση του ΠΑΜΕ όμως δεν βρήκαν μία λέξη να πουν ή να γράψουν από τις απαντητικές ανακοινώσεις που εξέδωσε το ΠΑΜΕ.

  Σε ότι αφορά τα περί «παρέμβασης» στο έργο των συναδέλφων, τους υπενθυμίζουμε ότι αυτό που φτάνει ως ενημέρωση στον τηλεθεατή και τον αναγνώστη, δεν καθορίζεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Καθορίζεται και επιβάλλεται από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, μέσω των διευθυντικών στελεχών, αλλά και με την αυτολογοκρισία πολλών δημοσιογράφων, που βασίζεται στις απολύσεις, στις άθλιες ελαστικές εργασιακές σχέσεις που τους έχουν επιβληθεί και αντικαθιστούν τη σταθερή και μόνιμη εργασία.

  Η απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση επιδιώκει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους με στόχο να μην τολμήσουν να αμφισβητήσουν τις επιλογές της. Να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των αφεντικών. Γιατί γνωρίζει ότι τα χειρότερα έρχονται και η αγανάκτηση θα ξεχειλίσει. Παράλληλα επιχειρεί να νομιμοποιήσει στη συνείδηση των εργαζομένων, τη μετρατοπή της ενημέρωσης σε εμπόρευμα και μέσο χειραγώγησης στην υπηρεσία των συμφερόντων των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, συνολικά το κεφαλαίου.

  Αυτά είναι τα πραγματικά περιστατικά και δεν επιδέχονται πλαστογράφηση.

  Με κάθε τρόπο, μαζί με όλους τους εργαζόμενους που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, θα υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην ολόπλευρη δημοκρατική ενημέρωση, το δικαίωμα στη ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια. Θα συνεχίζουμε να καθορίζουμε τη δράση μας με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας.

  Τετάρτη 10 Φλεβάρη, θα απεργήσω, παρά την απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ. Καλώ τους συναδέλφους μου εργαζόμενους στα ΜΜΕ να δώσουν απάντηση στην επίθεση που δέχονται από την εργοδοσία και την κυβέρνηση, με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 10 π.μ., στο Άγαλμα του Βενιζέλου.

  Άννα Ανανιάδου

 2. […] Δείτε παλαιότερες δημοσιεύσεις στο blog του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ: Η ΕΣΗΕΜ-Θ προσφέρει “συμβόλαιο” σε μέλη της με ιδιωτική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας μέσω της οποίας υποκλέπτονταν οι συνομιλίες ΚΑΙ συναδέλφισας- μέλους του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ !  Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μελετά το σκάνδαλο των υποκλοπών – Σκέψεις για Εξεταστική Επιτροπή για το μέγα σκάνδαλο – Να ακυρωθεί η συμφωνία ΤΩΡΑ!!!! Net bookιά και συγχώριο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ της εκπροσώπου του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟ… […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: