BrainStorming-Σπαζοκεφαλιά για εύκολους λύτες

Μετά το netbook, σε μία ακόμη… «προσφορά» προχωρά η ΕΣΗΕΜ-Θ, αυτή τη φορά δια του Μορφωτικού της Ιδρύματος. Σκοπός της, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η… «σύσφιγξη των σχέσεων των δημοσιογράφων με τους φορείς της Μακεδονίας και της Θράκης» (βλέπε με επιχειρηματίες-επιχειρήσεις). Όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίου Τύπου, «Η πρωτοβουλία συνιστά τη δεύτερη δραστηριότητα του BrainStorming 2010-20, ενός σύγχρονου θεσμού, που εγκαινιάστηκε στις 4 Ιανουαρίου 2010 στο συνεδριακό κέντρο της ΕΣΗΕΜ-Θ». Περιγράφονται δε στη σχετική ανακοίνωση με αφοπλιστική ειλικρίνεια, οι επικοινωνιακοί-δημοσιοσχεσίτικοι «επιδιωκόμενοι σκοποί».  Στη διάρκεια αυτού του «πειράματος», πληροφορούμαστε ότι επιχειρηματίες-μέλη του ΣΕΠΒΕ θα «τεστάρουν τις  επικοινωνιακές τους επιδόσεις» στους δημοσιογράφους και θα μπορούν να σχολιάζουν την παραγωγή του δημοσιογραφικού έργου! Μεταξύ των άλλων «επιδιωκόμενων σκοπών» είναι, λέει, και «Η ηλεκτρονική αλληλογνωριμία ενός εν τηλεργασία δημοσιογράφου και ενός εν τηλεδιασκέψη στελέχους επιχείρησης» Ετοιμάζουν δε ένα «ολοήμερο γεγονός την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010».

Επειδή στην ανακοίνωση-πρόσκληση που καλούσε την 1η του Φλεβάρη στην Τεχνόπολη διευκρινίζεται ότι «Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από τον ΣΕΠΒΕ και την ΕΣΗΕΜ-Θ και αποτελεί μέρος της προσπάθειας που καταβάλλεται από τα δύο διοικητικά συμβούλια και τα στελέχη των φορέων για την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας», θα θέλαμε να ρωτήσουμε:

Τι είδους «σχέσεις συνεργασίας» θέλει να αναπτύξει το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ ή του Μορφωτικού της Ιδρύματος με το δ.σ. του ΣΕΠΒΕ και τα στελέχη των επιχειρήσεων Μακεδονίας-Θράκης;

Ποια είναι τα όρια των σχέσεων π.χ. ενός ρεπόρτερ-δημοσιογράφου που καλύπτει το οικονομικό, ελεύθερο ή συνδικαλιστικό ρεπορτάζ με έναν επιχειρηματία;

Πώς διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα σε ένα ρεπορτάζ που αφορά για παράδειγμα τη διερεύνηση των συνθηκών ενός θανατηφόρου «εργατικού ατυχήματος» σε μια επιχείρηση, όταν προηγουμένως έχουν… «συσφιγκτεί» (με πρωτοβουλία μάλιστα του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων!) οι σχέσεις και η «συνεργασία» με τον εργοδότη-διευθυντή της συγκεκριμένης επιχείρησης;

Γιατί δεν αναλαμβάνει η ΕΣΗΕΜ-Θ ανάλογες πρωτοβουλίες «σύσφιγξης» των σχέσεών της με άλλους κλάδους εργαζομένων σε επίπεδο βάσης και όχι κορυφής;

Σε μια περίοδο παγώματος και περικοπών των μισθών των εργαζομένων, απολύσεων και εργοδοτικής τρομοκρατίας, περιστολής των εργασιακών δικαιωμάτων και απόπειρας ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης (ΚΑΙ στον χώρο των ΜΜΕ), αυτό που έλειπε ήταν η «σύσφιγξη των σχέσεων» των δημοσιογράφων με τα στελέχη των επιχειρήσεων;!

Θέτουμε ως ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τα παραπάνω ερωτήματα και ας τα απαντήσουν όλοι οι συνάδελφοι από μόνοι τους. Δεν νομίζουμε ότι συνιστούν… BrainStorming-σπαζοκεφαλιά. Όσο για την απασχόληση ανέργων δημοσιογράφων στο παραπάνω πρόγραμμα, ας μιλήσουν οι ίδιοι που… «απασχολήθηκαν».

Για τις σχετικές ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΜ-Θ κάνε «κλικ» στο  Πληροφορική και δημοσιογραφία : Εργαστήριο στην Τεχνόπολη, 01/02/2010 ή δες στην ιστοσελίδα της www.esiemth.gr

Advertisements

9 Σχόλια to “BrainStorming-Σπαζοκεφαλιά για εύκολους λύτες”

 1. Απλήρωτος εργάτης των ΜΜΕ Says:

  Μήπως το πρόγραμμα… επιδοτείται; Και αν ναι, να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τα δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ και του Μορφωτικού Ιδρύματος. Όχι ότι είναι κακό να επιδοτείται. Αλλά όχι για τέτοιους σκοπούς ρε παιδιά. Έλεος δηλαδή.

 2. Αγαπητοί μου,

  Το όνομά μου είναι Λάζαρος Χατζηνάκος και αύριο ελπίζω το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ να αποδεχθεί την πρόταση που υπέβαλα για την εθελούσια έξοδό μου από τη μόνιμη θέση εργασίας στο Σωματείο.
  Φοβάμαι ότι δίχως την τεκμηρίωση των πληροφοριών δεν θα προσφέρετε έργο ανατρεπτικό για να καταρρεύσουν «καθεστώτα».
  Επειδή το όνομά μου (και αυτό του συναδέλφου Βασίλη Σολιόπουλου) ήταν κάτω από τα σχετικά έγγραφα, σας παρακαλώ να ορίσετε κάποιον «ασύντακτο» συνάδελφό μας για να ενημερωθεί.
  Ευχαρίστως και τον συντάκτη του αρχικού σχολίου.

  Επειδή ο Κοινωνικός Εκφασισμός είναι παρών σε πολλές εκφάνσεις της ζωής μας (εννοώ στα της δημοσιογραφικής μας οικογενείας) σας διαβεβαιώ ότι στα 52 μου δεν έχω πρόθεση να συμμετάσχω σε Δίκη του Κάφκα.

  Νάστε καλά!

  Λάζαρος Χατζηνάκος
  Πρώην Δημοσιογράφος
  Τώρα στην 4η Ανεργία του.

 3. Προσωπικά δε βρίσκω που είναι το κακό στην πρωτοβουλία αυτή. Οι επαφές πάντα καλό κάνουν και δε χρειάζεται να δαιμονοποιούμε τους επιχειρηματίες. Αν και έχετε απόλυτο δίκαιο ότι θα πρέπει να γίνουν ανάλογες κινήσεις και προς άλλες κατευθύνσεις. Όσο για τα ερωτήματα σας είναι μάλλον αστεία. Δηλαδή, θέλετε να μου πείτε πως εμείς οι ίδιοι ως οι δημοσιογράφοι δεν ξέρουμε ποια είναι ή ποια πρέπει να είναι τα όρια των σχέσεών μας όχι μόνο με τους επιχειρηματίες, αλλά με όλες τις κοινωνικές ομάδες, τις δραστηριότητες των οποίων καλύπτουμε (εκτός αν μόνον οι επιχειρηματίες είναι «κακοί» και οι συνδικαλιστές, για παράδειγμα, για τους συναδέλφους του συνδικαλιστικού ρεπορτάζ είναι μωρές παρθένες), ή πώς διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα σε ένα ρεπορτάζ; Και η κατά τα άλλα άτεγκτη δημοσιογραφική ηθική μας πλήττεται από τέτοιου είδους εκδηλώσεις; Και για να μην παρεξηγούμαι, επαναλαμβάνω: έχετε απόλυτο δίκαιο ότι θα πρέπει να γίνουν ανάλογες κινήσεις και προς άλλες κατευθύνσεις.

 4. Το πρόγραμμα δεν έχει κρυφή ατζέντα. Έχει μια και είναι φανερή. Να μπορέσει η ΕΣΗΕΜΘ να μπει σε προγράμματα του ΕΣΠΑ μέσω του ΣΕΠΒΕ. Προσπαθεί έτσι και έσοδα να βρει στην ΕΣΗΕΜΘ αλλά και θέσεις να δημιουργήσει μέσω προγραμμάτων. Ίσως να το κάνει με πολλά λάθη, πάντως δεν υποκρύπτει «περίεργες» και ανίερες συμμαχίες.

 5. Αγαπητέ συνάδελφε, Λάζαρε.

  Καμία πρόθεση από κανέναν δεν υπάρχει για να διεξαχθεί καμία… δίκη! Δεν είναι αυτό το επάγγελμά μας, που παρεμπιπτόντως για άλλους συναδέλφους, είναι, κυρίως μέσα από τα τηλεοπτικά παράθυρα.

  Θέσαμε απλώς, ερωτήματα και τα ερωτήματα αυτά δεν απευθύνονταν ούτε στο πρόσωπό σου ούτε στο πρόσωπο του αγαπητού συναδέλφου Β. Σολιόπουλου.

  Θέσαμε έναν προβληματισμό προς όλους τους συναδέλφους, πολλοί από τους οποίους βλέπουν να χάνουν τις δουλειές τους, να παίρνουν ψίχουλα, να προσπαθούν να πληρώσουν τις δόσεις και να αγωνιούν για το αύριο, την ίδια ώρα που το συνδικαλιστικό τους όργανο, αντί να ρίχνει το βάρος του στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και στην αποτροπή των εργοδοτικών αυθαιρεσιών, να οργανώνει «συνεργασίες» με επιχειρηματικούς κύκλους λες και αυτό -στις παρούσες συνθήκες- αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα του κλάδου μας.

  Νομίζουμε ότι αυτό που εκφράσαμε με τα ερωτήματα που θέσαμε, απηχεί την έκπληξη μιας μεγάλης μερίδας του δημοσιογραφικού χώρου. Αλλά ακόμα και μιας μικρής μερίδας την έκπληξη να εκφράζει, έστω και ενός, έχουμε το αναφαίρετο (αν όχι υποχρέωση) δικαίωμα να την διατυπώσουμε. Όπως και δικαίωμα δικό σου Λάζαρε είναι να εκφράσεις και τη δική σου άποψη, στο πλαίσιο μιας ανοιχτής, απροκατάληπτης, δημόσιας συζήτησης. Πάντως, το ξανατονίζουμε, ότι δεν «όφειλες» να «απαντήσεις» εαν δεν το επιθυμούσες, εφόσον δεν ασχοληθήκαμε καθόλου με τους εργαζόμενους σε αυτό το πρόγραμμα (και καλά κάνουν και εργάζονται σε αυτό στις δύσκολες εποχές που διανύουμε), αλλά με τη συνολική φιλοσοφία αυτής της πρωτοβουλίας στην παρούσα άσχημη -για τις εξελίξεις στον Τύπο- συγκυρία.

  Εξάλλου, με αφορμή το καταληκτικό σχόλιο από τον «Argos» που υπάρχει παραπάνω, περί «περίεργων» και «ανίερων συμμαχιών», πουθενά στο αρχικό μας κείμενο-σχόλιο δεν αναφέρουμε κάτι τέτοιο. Τα ερωτήματα δεν συνιστούν θέση. Ωστόσο, στα ερωτήματα, δεν εισπράξαμε προς το παρόν καμία «απάντηση» από τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας…

  Η αλήθεια είναι ότι το ζήτημα αυτό με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Και το παγόβουνο έχει να κάνει από τη μια με τις εργοδοτικές επιθέσεις και από την άλλη με την εξωφρενική αδράνεια και διστακτικότητα που επιδεικνύει σε κάθε ευκαιρία η πλειοψηφία του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, μπροστά στην επείγουσα ανάγκη να βάλει ένα φραγμό σε αυτές τις επιθέσεις. Μάλιστα, αντί να υπερασπίζεται συναδέλφους, τους στέλνει στο πειθαρχικό!

  Αλλού, λοιπόν, πρέπει να αναζητηθούν τα στοιχεία εκείνα που φανερώνουν τον έρποντα «κοινωνικό εκφασισμό», και όχι στις τάξεις μας.

  Συνάδελφε Λάζαρε, ευχαριστούμε για την παρέμβασή σου, καλή δύναμη.

  Υ.Γ. Και εμείς έχουμε ονοματεπώνυμα. Μας ξέρεις όλους! Ραντεβού αύριο στην απεργία… συγγνώμη, ξεχάσαμε: Δεν απεργούμε αύριο!

 6. Σταυρός, λιβάνι και σκόρδα! Says:

  «Δε χρειάζεται να δαιμονοποιούμε τους επιχειρηματίες».

  Η φράση σας αυτή κύριε Χατζηνάκε, με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Όχι και να δαιμονοποιήσουμε τους… δαίμονες που μας ρουφάνε το αίμα και τον ιδρώτα με το καλαμάκι -σπαστό κατά προτίμηση-, που κάνουν τα πάντα για να μας πείσουν ότι οι περικοπές στους μισθούς μας είναι για το… καλό μας, που μας βρίζουν, που μας απολύουν που μας «ξαναπροσλαμβάνουν» με ελαστικές σχέσεις εργασίας, που κλαίγονται συνεχώς για τα κέρδη τους που μειώνονται κατά 10 ή 20% (φοβερή απώλεια), που ο καπιταλισμός τους χαϊδεύει και τους προστατεύει με ΜΑΤ και νόμους, και μας πετάει όλους τους υπόλοιπους στους… υπονόμους. (Έκανε και ομοιοκαταληξία, τρομάρα μου)

  Δεν μιλάμε για τους μικρούς επιχειρηματίες. Μιλάμε για τους… μεγάλους.
  Τι να συσφύγξουμε με αυτούς; Αυτοί πάντως μας έχουν… συ-σφίξει στα σίγουρα. Μην μιλάτε γενικώς για «επιχειρηματίες».

  Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρηματίες που έρχεστε σε επαφή μέσω αυτού του BRAINSTORMING δεν φαντάζομαι να είναι οι… μπακάληδες της γειτονιάς μας. (Μπακάληδες; Πού τους θυμήθηκα πάλι αυτούς;….).

 7. Συνθηματολάγνος Says:

  ΝΕΟ ΣΥΝΘΗΜΑ:

  ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
  ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΝΥΝ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ

  Καλό;

 8. Λάζαρος Χατζηνάκος Says:

  Αγαπητοί μου,

  Στις 17 Φεβρουαρίου τερματίζεται η δημοσιογραφική μου διαδρομή. Παρόλα αυτά, με βάση τον προγραμματισμό που έχω καταθέσει στους πρώην εργοδότες μου, επιθυμώ να συμμετάσχω με όλη μου την εμπειρία στο ολοήμερο γεγονός της 10ης Μαρτίου. Αυτό που έχω προτείνει να γίνει στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ για τις 10-11 Μαρτίου 2010.
  1. Ελπίζω ότι εκεί θα μπορέσω να απαλύνω τις ανησυχίες σας.
  2. Ελπίζω ότι το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ δεν θα πετάξει στα σκουπίδια το έργο που εκπόνησα από την 01.09.04 ως τώρα.

  Νάστε καλά!

  Λάζαρος Χατζηνάκος
  Πρώην Δημοσιογράφος.

 9. Συνάδελφε, καλή επιτυχία σε αυτό το ολοήμερο γεγονός της 10ης Μαρτίου και καλή… απεξάρτηση από τη δημοσιογραφική πιάτσα, στην περίπτωση που όντως, έχεις αποφασίσει για τις 17/2 να τερματίσεις τη «δημοσιογραφική σου διαδρομή». Ξέρεις, πολλοί σε… ζηλεύουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: