ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Εν μέσω κρίσης, απαγορεύουν συνδικάτα βάσης!

Το 1933 στη Γερμανία, ο Χίτλερ απαγόρευσε την Ελεύθερη Ένωση Εργαζομένων-Βερολίνου FAU-B. Εκείνη η απόφαση ήταν… αναμενόμενη. Αυτή που δεν ήταν αναμενόμενη, ήταν η επανάληψη της ίδιας απόφασης 76 χρόνια μετά! Την απόφαση απαγόρευσης έλαβε το περιφερειακό Δικαστήριο του Βερολίνου πριν δύο μήνες περίπου, στις 11 Δεκεμβρίου 2009 και επικυρώθηκε πριν λίγες μέρες, στις 5 Ιανουαρίου 2010! Σε ένδειξη συνδικαλιστικής-κοινωνικής αντίθεσης σε αυτή την απόφαση που αφήνει το επίσημο γερμανικό συνδικάτο DGB να έχει την… «αποκλειστικότητα» των συνδικαλιστικών αγώνων και ποινικοποιεί την ελευθερία της αντισυμβατικής αναρχοσυνδικαλιστικής δράσης , οργανώθηκαν από τότε, κυρίως στη Γερμανία, μια σειρά από παραστάσεις διαμαρτυρίας για την ελευθερία στον συνδικαλισμό.  

Η σημερινή ημέρα, η 29η Ιανουαρίου έχει οριστεί ως ημέρα διεθνούς διαμαρτυρίας για την απόφαση απαγόρευσης της Ελεύθερης Ένωσης Εργαζομένων-Βερολίνου FAU-B ( Δείτε το: 29. Januar: Internationaler Protesttag gegen Angriff auf Gewerkschaftsfreiheit ).  Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα των συνδικαλιστών της FAU http://www.fau.org/  

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σήμερα Παρασκευή 29/1/2010 διοργανώνονται από την ΕΣΕ (Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση) δύο ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, η μία στην Αθήνα και η άλλη στη Θεσσαλονίκη, στη γερμανική πρεσβεία και στο γερμανικό προξενείο, αντιστοίχως.

Η συγκέντρωση της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί στις 4 μ.μ. στη γερμανική πρεσβεία (Καραολή κ Δημητρίου 3, Κολωνάκι) και η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης στις 11.30 π.μ. στο γερμανικό προξενείο (Μ. Αλεξανδρου 33).

Αλληλεγγύη στην FAU

Για την ιστορία της FAU και το ιστορικό των απαγορεύσεων μέσα από τις ανακοινώσεις της ΕΣΕ

Η ανακοίνωση της ΕΣΕ (συνέλευση Αθήνας)

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ

Στις 11-12-2009 συνέβη κάτι πρωτόγνωρο στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της Γερμανίας. Το περιφερειακό Δικαστήριο του Βερολίνου (Langerich Berlin) χωρίς κάν ακροαματική διαδικασία απαγόρευσε το αναρχοσυνδικαλιστικό συνδικάτο βάσης στο Βερολίνο FAU-B (Ελεύθερη Ένωση Εργαζομένων-Βερολίνου) τμήμα του συνδικάτου FAU ( Ελεύθερη Ένωση Εργαζομένων) που εκτείνεται σε όλη την Γερμανία. Η FAU αποτελεί ιστορική αναρχοσυνδικαλιστική ένωση της Γερμανίας με πλούσια ιστορία σε εργατικούς αγώνες καθ’ όλη την διάρκεια του 20ου αιώνα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η τελευταία φορά που η FAU απαγορεύτηκε ήταν το 1933 όταν ο Χίτλερ είχε κατακτήσει την εξουσία. Η απόφαση του δικαστηρίου του Βερολίνου αν και προς το παρόν αφορά μόνο το Βερολίνο αναμένεται να οδηγήσει μέσω δεδικασμένου τόσο στην συνολική απαγόρευση της FAU όσο και κάθε άλλης συνδικαλιστικής κίνησης που δεν ανήκει στο θεσμικό συνδικάτο DGB το οποίο υποστηρίζεται και ελέγχεται από το σοσιαλδημοκρατικό πολιτικό κόμμα εξουσίας της Γερμανίας.

Η απαγόρευση βασίστηκε στην μήνυση που κατέθεσε η διοίκηση του κινηματογράφου Babylon εναντίον της FAU, όταν οργανώθηκαν κινητοποιήσεις κατά των μικρών μισθών και της παραβίασης του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων. Ο κινηματογράφος Babylon είναι δημοτικός και διοικείται από δύο επιφανή μέλη του κόμματος Die Linke (η αριστερά) που βρίσκεται στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο με τον ελληνικό Συνασπισμό και προπαγανδίζει βασικό μισθό για την Ευρώπη και την Γερμανία μεγαλύτερο των 10/ώρα. Δεν δίστασε όμως να ζητήσει την απαγόρευση της FAU-B όταν οι εργαζόμενοι του κινηματογράφου ίδρυσαν ένα επιχειρησιακό σωματείο υπαγόμενο σε αυτή, που ζητούσε αύξηση μισθών από 5,5-7,5 /ώρα που δίνονται ως σήμερα και την τήρηση του 8ώρου, το οποίο κατάφερε να εντάξει στα μέλη του την πλειοψηφία των εργαζομένων στον κινηματογράφο. Ο λόγος που η διοίκηση του κινηματογράφου απαιτεί την απαγόρευση της FAU-B είναι ότι προτιμά να συνδιαλέγεται με το σωματείο Ver.di που υπάγεται στο DGB το οποίο δεν είναι επιχειρησιακό και αριθμεί ελάχιστους εργαζόμενους στον κινηματογράφο. Η δικαστική απόφαση της απαγόρευσης μπορεί ουσιαστικά να επεκταθεί στο σύνολο των συνδικάτων και σωματείων που δεν υπάγονται στο DGB. Ο λόγος είναι ότι καθώς το DGB είναι το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γερμανίας μπορεί να διεκδικήσει μέσω της δικαστικής αυτής απόφασης το μονοπώλιο του συνδικαλισμού στην Γερμανία οδηγώντας στην παρανομία όλες τις άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις.

Η αντίληψη ότι ο συνδικαλισμός όσο και όλες οι υπόλοιπες κοινωνικές λειτουργίες πρέπει να ελέγχονται από ένα κόμμα το οποίο κατέχει την εξουσία είναι ο πυρήνας της σκέψης του φασισμού για την κοινωνία, αντίληψη που οδήγησε ξανά στην ποινικοποίηση της FAU το 1933. Η τότε δικτατορία του Χίτλερ, όπως άλλωστε και όλες οι δικτατορίες, στόχευε στην κατάπνιξη κάθε κινητοποίησης των εργαζομένων εν’ όψει της οικονομικής κρίσης που κατάληξε στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Η επαναδιατύπωση των συνδικαλιστικών διώξεων στις μέρες μας δεν είναι τυχαία. Η διαρκώς διογκούμενη φτώχεια που αναμένεται να πλήξει τους εργαζόμενους προμηνύει εξεγέρσεις εναντίον του οικονομικού και πολιτικού συστήματος που δεν μπορεί πια να κρύβει τον ληστρικό και δολοφονικό του χαρακτήρα. Υπό αυτές τις συνθήκες η “αριστερή” διοίκηση του κινηματογράφου σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στο ξεθάψιμο των μεθόδων του ολοκληρωτισμού αποδεικνύοντας ότι η θέση στις σχέσεις παραγωγής και η συμμετοχή στις ταξικές συγκρούσεις καθορίζουν τους προοδευτικούς ανθρώπους και τους επαναστάτες και όχι οι ιδεολογίες. Αποδεικνύοντας δηλαδή ότι ίδια είναι τα αφεντικά αριστερά η δεξιά.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ FAU

Συγκέντρωση στις 4 μ.μ. στη γερμανική πρεσβεία

(Καραολή κ Δημητρίου 3, Κολωνάκι)

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ Αθήνας)

ese_union@yahoo.gr http://ese-union.wikidot.com Τηλ: 6941507846

Η ανακοίνωση της ΕΣΕ (Θεσσαλονίκη)

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ FAU

Η FAU αποτελεί αναρχοσυνδικαλιστική οργάνωση της Γερμανίας εδώ και δεκάδες χρόνια με δυναμική παρουσία σε χώρους εργασίας. Στις 11 Δεκέμβρη του 2009 το γερμανικό κράτος με πρωτοφανή απόφαση δικαστηρίου απαγόρευσε στην FAU να λειτουργεί ως συνδικάτο.

Αφορμή για αυτή την απαγόρευση  ήταν η αναρχο-συνδικαλιστική δράση (οριζόντια οργάνωση των εργαζόμενων, χωρίς διαμεσολαβητές, αυτοοργανωμένες διαδικασίες) των μελών της FAU στο σινεμά του Βερολίνου Neue Babylon. Οι εργαζόμενοι απαίτησαν σύμβαση εργασίας, καλύτερους μισθούς και μια σειρά άλλων αιτημάτων. Τα αφεντικά σε συνεργασία με πολιτικούς και θεσμικά συνδικάτα απάντησαν με την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης από την FAU. Η προηγούμενη φορά που είχαν απαγορευτεί οι αναρχοσυνδικαλιστές στην Γερμανία ήταν το 1914 (ΑʼΠαγκ.Πόλεμος) και το 1933 (με τον Χίτλερ στην εξουσία).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/01   στις 11:30 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο γερμανικό προξενείο, Μεγ. Αλεξανδρου 33

ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ – ΚΑΝΕΝΑ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ

ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ

ΕΣΕ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

 

 

 

 

φωτο από τη σημερινή διαμαρτυρία μπροστά στο γερμανικό προξενείο Θεσσαλονίκης (ΠΗΓΗ: www.athens.indymedia.org)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: