Αύριο η νέα απόφαση για την απεργία των αιγύπτιων αλιεργατών

Ο απεργιακός αγώνας των αιγύπτιων αλιεργατών της Μηχανιώνας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η δημοσιότητα που δόθηκε σε αυτόν από τα δημοσιογραφικά «μαγαζιά» είναι από υποτυπώδης έως ανύπαρκτη. Όπως έχουμε κάνει και με άλλα γεγονότα στα οποία ήμασταν παρόντες/παρούσες, ως επαγγελματίες δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ αλλά και ως ενεργοί πολίτες που δεν συντάσσονται με τη συνήθη ιεράρχηση των ειδήσεων, δημοσιεύουμε παρακάτω ένα ρεπορτάζ «Ασύνταχτων Ρεπόρτερς» για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των αλιεργατών με πρόθεση να συνεισφέρουμε στην πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών.

Τι έγινε σήμερα στη δίκη των αλιεργατών

Έως τις 12 αύριο (Τετάρτη 27/1/2010) το μεσημέρι έδωσε προθεσμία η πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης στην υπεράσπιση των αιγύπτιων αλιεργατών προκειμένου να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα στα οποία αναφέρθηκαν στη διάρκεια της σημερινής εκδίκασης της νέας προσφυγής των πλοιοκτητών της Μηχανιώνας κατά της απεργίας των ψαράδων της περιοχής.

Τα έγγραφα αυτά, σύμφωνα με την υπεράσπιση των αλιεργατών, αποδεικνύουν μια σειρά αυθαιρεσίες εκ μέρους των πλοιοκτητών που αφορούν μεταξύ άλλων:

–          την παράνομη φύση της πρακτικής της μετάκλησης και της πρόσκλησης άλλων αλιεργατών, ουσιαστικά απεργοσπαστών, στην περίπτωση που υλοποιηθεί αυτή η απειλή,

–          την παραπλάνηση ορισμένων αιγύπτιων αλιεργατών που κλήθηκαν να υπογράψουν κείμενο-συμφωνία εργασίας στην αραβική και ελληνική γλώσσα που έχει πολύ μικρή σχέση με το αρχικό αγγλικό πρωτότυπο κείμενο που περιλαμβάνει επαχθείς όρους εργασιακών σχέσεων,

–          το γεγονός ότι «οι εργοδότες, μονομερώς, ανέθεσαν στους «εκπροσώπους» ενός «σωματείου αλιεργατών Μηχανιώνας» (ενός σωματείου-σφραγίδα που δεν περιλαμβάνει στους κόλπους του τη συντριπτική πλειοψηφία των αιγύπτιων αλιεργατών) να υπολογίζουν το «μερτικό», χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο των ίδιων των εργαζομένων και να πληρώνουν κατά βούληση τους αλιεργάτες», σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης στη σημερινή δίκη ο γ.γ. του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος και

–          την άρνηση των εργοδοτών-πλοιοκτητών, όπως καταγγέλθηκε, να παραδώσουν στους αλιεργάτες αντίγραφα των ατομικών συμβάσεων εργασίας οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανανέωση της κάρτας παραμονής, με απώτερο σκοπό να εκδιωχθούν από τη χώρα και να έρθουν στη θέση τους άλλοι, φθηνότεροι αλιεργάτες.

Για τις κατηγορίες αυτές, είτε δήλωσε άγνοια είτε τις αρνήθηκε μία μάρτυρας κατηγορίας από την πλευρά των πλοιοκτητών με αποτέλεσμα να ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών εκ μέρους των δεκάδων αιγύπτιων αλιεργατών που ήταν παρόντες στην αίθουσα και παρακολουθούσαν τη διαδικασία. Εν μέσω έντονων διαμαρτυριών για τους ισχυρισμούς της μάρτυρος και των επιχειρημάτων του δικηγόρου των πλοιοκτητών (που υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορούν ξένοι εργάτες να έρχονται και να στήνουν δικά τους σωματεία κατά βούληση…»), η διαδικασία διακόπηκε για αύριο μέχρι να προσκομιστούν τα έγγραφα που ζήτησε η έδρα του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Αργά αύριο το μεσημέρι αναμένεται η νέα απόφαση για το αν θα κριθεί η απεργιακή κινητοποίηση των αιγύπιτων αλιεργατών, παράνομη και καταχρηστική για τρίτη φορά.

Τη σημερινή διαδικασία παρακολούθησαν η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου (που έχει καταθέσει και ερώτηση στη Βουλή για το θέμα), ο γ.γ. του ΕΚΘ (που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ) Σωτήρης Ζαριανόπουλος, η αναπληρώτρια γραμματέας του ΕΚΘ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου (Αυτόνομη Παρέμβαση-ΣΥΡΙΖΑ), ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης (ΠΑΜΕ), Βασίλης Ρέβας (χθες Δευτέρα δόθηκε συνέντευξη τύπου από τους αλιεργάτες και τον… Σ. Ζαριανόπουλο στα γραφεία του Συνδικάτου στη Θεσσαλονίκη) και αρκετοί αυτόνομοι και αριστεροί συμπαραστάτες στον αγώνα των ψαράδων της Μηχανιώνας , μεταξύ άλλων και από τη Συνέλευση Αλληλεγγύης στους απεργούς αλιεργάτες.

Σε μια κίνηση συμπαράστασης στον απεργιακό αγώνα των αιγύπτιων αλιεργατών  που τους τελευταίους μήνες είναι σε οικτρή οικονομική κατάσταση, φοιτητικά σχήματα, αντιρατσιστικές και αριστερές αντικαπιταλιστικές οργανώσεις, και η Συνέλευση αλληλεγγύης στους αιγύπτιους αλιεργάτες, καλούν σήμερα Τρίτη στις 6 το απόγευμα στην Καμάρα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης.  Την Παρασκευή 29/1 η Συνέλευση αλληλεγγύης στους αιγύπτιους αλιεργάτες, οργανώνει ΣΥΝΑΥΛΙΑ στις 9 μ.μ. στο Πολυτεχνείο «για τη στήριξη των αιγύπτιων ψαράδων στη Μηχανιώνα».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο ελληνικό απαράδεκτο κείμενο «συμφωνίας» μεταξύ πλοιοκτητών και… πέντε  παραπλανηθέντων (από τους συνολικά 130) αιγύπτιων αλιεργατών της Μηχανιώνας που «χάθηκαν στη μετάφραση», περιλαμβάνεται και ο εξής όρος στην παράγραφο 6: «Οι Αιγύπτιοι αλιείς δεν πρέπει να εμπλέκονται με οποιοδήποτε ελληνικό πολιτικό κόμμα ή όργανο που σχετίζεται με εργασιακές υποχρεώσεις και δικαιώματα» !!!

Ασύνταχτοι Ρεπόρτερς

Δημοσιεύουμε και δύο ανακοινώσεις της Συνέλευσης αλληλεγγύης στους απεργούς αλιεργάτες και της Κίνησης ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή

1. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Συνέλευσης αλληλεγγύης στους απεργούς αλιεργάτες

Αλληλεγγύη  στους απεργούς αλιεργάτες

Tα γεγονότα

Η Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας από τoν Οκτώβριο και με το γνωστό πρόσχημα της οικονομικής κρίσης αρνήθηκε την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων και μείωσε τους μισθούς των Αιγύπτιων αλιεργατών κατά 60% και πλέον αυτοί  βρίσκονται στην κατάσταση να δουλεύουν σε μια δύσκολη και επικίνδυνη εργασία για 300-400 ευρώ το μήνα. Ο τρόπος υπολογισμού των παροχών τους έχει να κάνει με τον υπολογισμό των κερδών των ιδιοκτητών των σκαφών και στη συνέχεια με την απόδοση μερτικού. Στον έλεγχο  της σωστής απόδοσης δεν επιτρέπεται να λαμβάνουν μέρος οι ίδιοι, αλλά τον έχει αναλάβει το  Σωματείο Αλιεργατών Μηχανιώνας, που δεν το εμπιστεύονται, καθώς περιλαμβάνει μέχρι και Έλληνες πλοιοκτήτες. Γι΄αυτό το λόγο προχώρησαν εδώ και τρία χρόνια στη σύσταση δικού τους σωματείου , που όμως δεν αναγνωρίστηκε μέχρι πρόσφατα.

Μετά από όλα  αυτά προχώρησαν σε απεργία και περιφρούρησή της με αποκλεισμό της προβλήτας, εμποδίζοντας έτσι τα σκάφη να κινηθούν, με τα εξής αιτήματα:

Να αποκτήσουν έλεγχο στον υπολογισμό του μερτικού από μέλος του σωματείου τους δηλαδή από το σύλλογο  Αιγύπτιων Αλιεργατών Νέας Μηχανιώνας

·         Να ασφαλίζονται ξανά στο Ι.Κ.Α. αντί για τον Ο.Γ.Α. Μέχρι το 2004 οι αλιεργάτες ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, αλλά, για να ικανοποιηθεί το αίτημα των πλοιοκτητών (οι οποίοι ήθελαν να γλιτώσουν τα ασφάλιστρα), ψηφίστηκε ένα νόμος με τον οποίο όλοι οι εργάτες γης (στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι αλιεργάτες) υπήχθησαν στον ΟΓΑ. Έτσι οι αλιεργάτεςχάνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις υπόλοιπες παροχές του ΙΚΑ, ενώ δεν καλύπτονται σε περίπτωση εργατικού «ατυχήματος». Ταυτόχρονα πολλοί εργοδότες δεν καταβάλλουν τις εισφορές.

·         Να λάβουν το δώρο Χριστουγέννων

·         Να εισπράττουν από την επιστροφή του ΦΠΑ

Χαρακτηριστικά  είναι τα λόγια τους « παλιά δύσκολα μαζευόμασταν και εύκολα σκορπούσαμε, τώρα εύκολα μαζευόμαστε και δύσκολα διαλυόμαστε»

Εργοδοτική  τρομοκρατία

Οι εργοδότες  από την πρώτη στιγμή κινήθηκαν  δικαστικά εναντίον τοσο της πρώτης όσο και της δευτερης απεργίας, κίνησεις που δικαιώθηκαν με το Εργατοδικείο Θεσσαλονίκης να κρίνει και τις δυο φορές την απεργία ως παράνομη και καταχρηστική. Αυτές οι λέξεις όμως βρίσκονται στα κιτάπια των νόμων και όχι στο λεξιλόγιο και τους αγώνες του κόσμου της εργασίας.   Επίμονα αρνούνται να καταβάλουν το δώρο των Χριστουγέννων και προσπαθούν να δημιουργήσουν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και κλίμα τρομοκράτησης. Προχθές κάποιοι από αυτούς  σάλπαραν με απεργοσπάστες και πέταξαν τους αλιεργάτες έξω από τα καΐκια, (που αποτελούν  και  το χώρο διαμονής των αιγυπτίων). Απειλούν συγχρόνως ότι θα διώξουν όλους τους Αιγύπτιους αλιεργάτες και θα τους αντικαταστήσουν με νέους μετανάστες, τους οποίους θα πληρώνουν με λιγότερα ψίχουλα. Προκειμένου να κατοχυρωθούν και θεσμικά για να υλοποιήσουν τις  απειλές τους επιδιώκουν η πρόσληψη των εργατών να γίνεται μετά από έγκριση του εργοδοτικού Σωματείου Αλιεργατών Μηχανιώνας που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ. Γι ‘ αυτούς εμείς  οι εργαζόμενοι είμαστε αναλώσιμοι και εμπορεύματα  για δημοπράτηση στα σκλαβοπάζαρα. Ο τέλειος κόσμος που προσπαθούν να επιβάλουν περιγράφεται  στη συμφωνία που προτάθηκε για υπογραφή  :  « οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση με κανένα ελληνικό πολιτικό κόμμα ή όργανο που σχετίζεται με εργασιακές υποχρεώσεις και δικαιώματα». Έχουν μάλιστα συντάξει μια λίστα ονομάτων και ζητούν να «στείλουν επιστολή προς τον εργατικό ακόλουθο της Πρεσβείας, εξηγώντας τις απόψεις τους σχετικά με ορισμένους συγκεκριμένους Αιγύπτιους αλιείς και τα προβλήματα που δημιούργησαν» . Τα προβλήματα αυτά είναι ο ίδιος ο αγώνας και είναι φανερή η προσπάθεια τρομοκράτησης και διάσπασης. Προκειμένου να κατοχυρώσουν και να συντηρήσουν αυτό το κλίμα ζητούν να απολύουν   «σε περίπτωση οποιασδήποτε ανάρμοστης συμπεριφοράς ή οποιωνδήποτε ενεργειών σχετίζονται με τις υποχρεώσεις των Αιγύπτιων αλιέων».Στο πλάι των αφεντικών  συνεπέστατος στο ρόλο του ο δήμαρχος της Μηχανιώνας , οι δυνάμεις καταστολής και τραμπούκοι ακροδεξιοί.

Όλοι  εμείς

Στον αγώνα  αυτό δεν θέλουν, ούτε πρέπει να είναι μόνοι. Η αλληλεγγύη όλου του κόσμου της εργασίας στην απεργία τους  είναι επιβεβλημένη, χωρίς προσπάθεια καπήλευσης και ετεροπροσδιορισμού. Είμαστε όλοι συναγωνιστές ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στην τρομοκρατία της εργασιακής μας πραγματικότητας, ενάντια στην πραγματικότητα της μισθωτής σκλαβιάς που μας έχει επιβληθεί. Κάθε κομμάτι που αντιστέκεται είναι μέρος του ευρύτερου ταξικού αγώνα και τα αιτήματα των συγκεκριμένων εργατών είναι αιτήματα όλων μας. Είναι αιτήματα για αξιοπρέπεια και κοινωνική απελευθέρωση.

Στην οικονομική και συστημική τους κρίση την  απάντηση την δίνουν οι Αιγύπτιοι  αλιεργάτες με τις κινητοποιήσεις τους. Δίνουν το παράδειγμα και για τους αγώνες που πρέπει να δώσουμε όλοι μας, χωρίς διαχωρισμούς εθνικούς, επαγγελματικούς και άλλους .  Κρίση εσείς;- Αγώνες εμείς!

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΓΩΝΑΣ

Συνέλευση αλληλεγγύης στους απεργούς αλιεργάτες

 

2. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Κίνησης ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή

Διεκδικούμε νομιμοποίηση όλων των μεταναστών/-τριών χωρίς προυποθέσεις, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες. Δικαίωμα στην ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, πλήρη πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ανοιχτά σύνορα- να καταργηθούν η frontex, το Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ, η Συμφωνία Δουβλίνο 2 και γενικά η ρατσιστική νομοθεσία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τις δολοφονίες και τα βασανιστήρια μεταναστών. Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο, που καλεί η Κίνηση, φοιτητικοί σύλλογοι και οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Κίνηση ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή

Ένα Σχόλιο προς “Αύριο η νέα απόφαση για την απεργία των αιγύπτιων αλιεργατών”

  1. μάγκες, και λίγα λέτε…
    εδώ και το λιμενικό παρακώλυσε μέχρι τις 8 το πρωϊ τη διαδικασία υποβολής μηνύσεων των αιγύπτιων σε βάρος εργοδοτών για μη καταβολή δεδουλευμένων..
    (θα μου επιτρέψετε να σχολιάσω βέβαια ότι οι «κινήσεις» κλπ. που βγάζουν ανακοινώσεις δεν έχουν φυσική παρουσία είτε στη μηχανιώνα, είτε στα δικαστήρια…)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: