«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» το ανάγνωσμα με «κοριούς», απολύσεις και επιστολές

Ένα φαρμακερό υστερόγραφο σε επιστολή του απολυθέντα διευθυντή σύνταξης της ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, Γιάννη Βλαστάρη περί πιθανής παρακολούθησης των τηλεφώνων και των e-mail των συντακτών της εφημερίδας αλλά και το περιεχόμενο μιας επί της ουσίας (επιτέλους) επιστολής συντακτών της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, δίνουν το στίγμα του κλίματος που επικρατεί πλέον ΚΑΙ στο συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα. Δημοσιεύουμε και τις δύο επιστολές, όχι μόνο για αυτό καθαυτό το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν για τις δυσμενείς εξελίξεις που αφορούν τους συναδέλφους της εφημερίδας αλλά κυρίως γιατί (μέσω της επιστολής των συντακτών της) αναγνωρίζουμε τις ίδιες καταστάσεις στα ΜΜΕ που εργαζόμαστε όλοι αλλά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις τολμούμε να ομολογήσουμε και να καταγγείλουμε. Και μάλιστα, όταν γίνεται αυτό, (όπως π.χ. με την κριτική και τη δράση του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ που ενοχλεί αρκετά διευθυντικά στελέχη και ορισμένους παρατρεχάμενούς τους συντάκτες μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ), αντιμετωπιζόμαστε και δεχόμαστε επιθέσεις παρόμοιες με αυτές που περιγράφονται στην ίδια επιστολή των συντακτών της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ».

Επειδή η επόμενη περίοδος για τον χώρο της δημοσιογραφίας στη χώρα θα είναι σκληρή, με τις εργοδοτικές επιθέσεις και αυθαιρεσίες να κλιμακώνονται, τις απολύσεις να πληθαίνουν, τα «μαγαζιά» να κλείνουν και την αβεβαιότητα να λειτουργεί για πολλούς συναδέλφους σαν ανασταλτικός παράγοντας για τη δυναμική υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και της ελευθερίας άσκησης του δημοσιογραφικού έργου, έχουμε να τονίσουμε ότι η στάση μας όχι μόνο δεν πρέπει να είναι σε καμία περίπτωση φοβική αλλά πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να απαιτήσουμε τη ματαίωση των εργοδοτικών σχεδίων. Πρέπει να σπάσουμε την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, να ματαιώσουμε την επιβολή της έμμεσης ή άμεσης λογοκρισίας, να μετατρέψουμε και πάλι την ενημέρωση των πολιτών σε αγαθό και να τη γκρεμίσουμε από το βάθρο του εμπορεύματος.

Οι ΕΝΩΣΕΙΣ των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ της χώρας (μεταξύ αυτών φυσικά και η ΕΣΗΕΜ-Θ) αν δεν πιάσουν (έστω και καθυστερημένα) αυτόν τον παλμό της δημοσιογραφικής βάσης, θα έχουν χάσει το παιχνίδι προκαταβολικά και σύντομα και τις καρέκλες τους στα διάφορα Δ.Σ.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ !

ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Δείτε και το «Λογιστικό λάθος» οι απολύσεις στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»

Ακολουθούν η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» και η ΕΠΙΣΤΟΛΗ του ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΛΑΣΤΑΡΗ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΤΗΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»

«Κάποιοι επικεντρώνουν την συζήτηση στο χάσμα μεταξύ ιδιοκτησίας και διεύθυνσης. Εμείς θέλουμε να θέσουμε το πρόβλημα του χάσματος που υφίσταται μεταξύ των συντακτών και των διευθύνσεων/αρχισυντακτών. Το χάσμα αυτό, φυσικά, αντανακλάται και στο περιεχόμενο της εφημερίδας και συνεπώς συμβάλλει στην απώλεια της μαχητικότητας και της αξιοπιστίας της. Κι εφόσον όπως μας μετέφερε ο εκπρόσωπός μας, Πάνος Σώκος, επιθυμία της ιδιοκτησίας είναι η εφημερίδα να ελέγχει την εξουσία, οφείλουμε για έναν ακόμα λόγο να απαντήσουμε γιατί αυτό δεν συμβαίνει επαρκώς.

Τα προβλήματα που εντοπίζουμε είναι τα εξής:

1. Πολλά ρεπορτάζ που ενοχλούν την εξουσία (πολιτική και οικονομική) είτε απορρίπτονται εκ των προτέρων όταν προτείνονται, είτε απαξιώνονται, είτε μπαίνουν στο συρτάρι, είτε ψαλιδίζονται και γίνονται άνευρα.

2. Το τελικό κείμενο που δημοσιεύεται με την υπογραφή μας δεν μας εκφράζει πάντα 100% . Επιπλέον, δεν έχουμε πάντα τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε τις παρεμβάσεις που γίνονται, παρά μόνο μετά τη δημοσίευση.

3. Δεν αξιοποιούνται όλοι ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Υπάρχουν συντάκτες πολλών ταχυτήτων. Δεν υπάρχουν καθαροί και κοινοί κανόνες για όλους.

4. Κατά περιόδους ορισμένοι διαπιστώνουν ότι έχουν μπει “στο ψυγείο” και συμπεραίνουν ότι αυτό σχετίζεται με διαμαρτυρίες ή κριτική που έχουν ασκήσει επί των θεμάτων. Και όπως γνωρίζουμε όλοι, το “πάγωμα” ενός συντάκτη συνεπάγεται απαξίωσή του στις δημοσιογραφικές πηγές και ουσιαστικά την επαγγελματική ακύρωσή του.

5. Υπάρχουv άλλοι που νιώθουν έντονα πως επί χρόνια και συστηματικά καταπατάται η επαγγελματική και προσωπική τους αξιοπρέπεια. Ακόμη και όσοι από εμάς δεν το έχουν ζήσει τόσο έντονα οι ίδιοι, το έχουν δει να συμβαίνει σε συναδέλφους τους.

6. Συχνά η πίστη του συντάκτη για το ρεπορτάζ του και η υποστήριξη της αξίας αυτού του ρεπορτάζ χαρακτηρίζεται εμμονική, ενώ ο ίδιος προσβάλλεται.

7. Πολλοί έχουν υποστεί ψυχολογική βία. Την ίδια που υπέστησαν και συνάδελφοι μας που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν τα τελευταία χρόνια χωρίς να μιλήσουν γι’ αυτό. Κι αυτό γιατί όσοι προσπάθησαν να πουν κάποια κουβέντα είδαν την πόρτα της εξόδου.

8. Οι συντάκτες δεν συμμετέχουμε στις επιλογές επί του δημοσιογραφικού περιεχομένου που θα μπορούσαν να είναι συμμετοχικές και γόνιμες για την εφημερίδα.

Η κοινή διαπίστωση ότι τα παραπάνω προβλήματα δεν παρατηρούνται σε ένα μόνο τμήμα της εφημερίδας, καταδεικνύει μια παθογένεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ειλικρίνεια και αίσθηση ευθύνης από όλους μας, σε όλα τα επίπεδα. Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι το φράγμα του φόβου έχει σπάσει, να λέμε με θάρρος τη γνώμη μας και να αγωνιστούμε όλοι για να ξαναγίνει η εφημερίδα μας αυτό που της αξίζει να είναι. .

Τα αιτήματά μας είναι τα εξής:

1. Να ξαναγίνουμε εφημερίδα των συντακτών που θα ελέγχει την εξουσία.

2. Να υπάρξει πραγματική ελευθεροτυπία και στην κυριακάτικη έκδοση.

3. Να αξιοποιηθούν όλοι οι συντάκτες χωρίς αποκλεισμούς και τακτικές “αυλής”.

4. Να γίνεται σεβαστή η προσωπικότητα κάθε συντάκτη.

5. Να υπάρχει καλύτερη συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ συμπληρωματικών τμημάτων της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», αλλά και συνολικά της εφημερίδας.

Η παρέμβαση μας δεν σχετίζεται με προσωπικές φιλοδοξίες, παρά μόνο με την ανάγκη να μπορούμε όλοι οι συντάκτες να προσφέρουμε τον καλύτερο εαυτό μας σε ένα εργασιακό πλαίσιο, που θα λειτουργεί και θα εξελίσσεται με θετικό τρόπο.

Τέλος, ζητάμε από αυτή τη συνέλευση να παραμείνει ανοιχτή, διασφαλίζοντας ότι πρακτικές, όπως αυτές που περιγράψαμε, πλέον ανήκουν οριστικά στο παρελθόν”.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΛΑΣΤΑΡΗ

“Συνάδελφοι,

 Λυπάμαι που οι τελευταίες εξελίξεις με αναγκάζουν να επικοινωνήσω μαζί σας με αυτόν τον “ψυχρό” ηλεκτρονικό τρόπο. Είναι χρέος μου, όμως, να μιλήσω. Χρέος μου απέναντι στην αλήθεια, στα τριάντα χρόνια επαγγελματικής μου ζωής και στα είκοσι χρόνια που συμπλήρωσα στην Ελευθεροτυπία. Η συγκυρία, άλλωστε, προσφέρει έναν χαρακτηριστικό συμβολισμό: Την ώρα που η “Κυριακάτικη” επιστρέφει στην κορυφή των κυκλοφοριών και ο διευθυντής της συμπληρώνει μια εικοσαετία στην εφημερίδα, η ιδιοκτησία … τον απομακρύνει! Και μάλιστα, παρά τη διαφωνία του φυσικού του προϊσταμένου, του εκδότη Θ. Τεγόπουλου.

Για τους νεότερους συναδέλφους πρέπει να πω ότι η δική μου όμορφη περιπέτεια ξεκίνησε με την έκδοση του ΕΨΙΛΟΝ που χαίρομαι να ακούω ότι άλλαξε τα δεδομένα στον Κυριακάτικο Τύπο. Ακολούθησαν, με τη δουλειά άξιων συναδέλφων, το Gourmet, το ΤΑΞΙΔΕΥΩ, το ON-OFF, η Οικονομία, το Επτά, η ανανέωση της “Κ.Ε” και τα ειδικά αφιερώματά της, (Οι παλαιότεροι ίσως θυμούνται την πολύγλωσση έκδοση για τα Δικαιώματα του Μετανάστη το 1994, ή την “Επαναστατική Ελευθεροτυπία”. Όλα αυτά έφεραν σταδιακά την εφημερίδα πρώτη στις προτιμήσεις των αναγνωστών. Και μου δίνουν σήμερα το δικαίωμα να κρατώ ψηλά το κεφάλι, να έχω άποψη για τα δρώμενα στην εφημερίδα, να απαντώ στις προβοκάτσιες και να διαψεύδω τις διαβολές.

Οι παλαιότεροι συνάδελφοι με ξέρουν καλά, από το 1981: Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, από την ΕΡΤ, από το ΚΕΡΔΟΣ, από το ΕΝΑ, από τον Flasg 9.61. Κυρίως όμως από τα ξενύχτια, τους πανηγυρισμούς, τους καυγάδες, τους ενθουσιασμούς και τις απογοητεύσεις της καθημερινότητας στα δημοσιογραφικά γραφεία. Όλα αυτά δεν τα αλλάζω με τίποτα.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα από τηλεφώνου ο κ. Θ. Τεγόπουλος μου ανακοίνωσε με βαριά καρδιά και σπασμένο τόνο στη φωνή του ότι πρέπει να αποχωρήσω από την εφημερίδα γιατί η κυρία Τεγοπούλου “δεν σε θέλει, δεν σε θέλει”. Του επεσήμανα ότι ένας διευθυντής φεύγει από τη θέση του όταν έχει υποπέσει σε δημοσιογραφική γκάφα, όταν έχει διαφωνήσει με την εκδοτική “γραμμή” ή όταν παραμελεί τα καθήκοντά του. Κάτι από τα παραπάνω δεν συντρέχει και συνεπώς, ζητώ την κάλυψή του. Δήλωσε αδύναμος και με πληροφόρησε ότι η ιδιοκτησία σχεδιάζει ενσωμάτωση των εκδόσεων και απομάκρυνση του πλεονάζοντος προσωπικού. Προφανώς εγώ θεωρήθηκε ότι ειμαι εμπόδιο στο σχέδιο…

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η αλήθεια είναι ότι τους τελευταίους μήνες η εφημερίδα – καθημερινή και κυριακάτικη έκδοση- διοικείται ανορθόδοξα: ένά παρα-όργανο εκτός γραφείων (αλλά με κάποιους χαφιέδες ανάμεσά μας) “αποφασίζει και διατάζει” πέραν της δημοσιογραφικής ιεραρχίας.

Μερικά ερωτήματα- παραδείγματα:

    – Ποιος αποφάσισε να κλείσει ξαφνικά το περιοδικό ON-OFF και να απολυθεί μία συνάδελφος;

    – Ποιος επιλέγει και προωθεί τις προσφορές των εφημερίδων μας, τις οποίες οι διευθυντές τους πληροφορούνται … από τηλεοράσεως;

    – Ποιος  και με τι κόστος προχωρεί στην έκδοση ενός πολυδάπανου περιοδικού για τη γυναίκα σε καιρούς οικονομιών και διαφημιστικής ύφεσης;

    – Ποίος απέλυσε΄, ερήμην των δύο διευθυντών, την Κατερίνα Σχοινά και τον Θανάση Γιαλκέτση και ποιος απείλησε με απόλυση τον γραφίστα Γ.  Βεργουλιάδη;

 Η ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ

Ο διευθυντής της Κυριακάτικης ανέχτηκε πολλά, έκανε ελιγμούς και υποχωρήσεις, πειθάρχησε σε σπασμωδικές αποφάσεις της εργοδοσίας. Δεν έχασε όμως το δικαίωμα της γνώμης του. Έπρεπε λοιπόν να υπονομευθεί: Να γίνει “βενιζελικός”, “γιάπης”, “κνίτης”, “ντοράκης”, “λογοκριτής”. Και οι κατηγορίες αυτές να γίνουν βεβαίως βούκινο από τους ανταγωνιστές της εφημερίδας. Σε όλα αυτά απαντούν οι τίτλοι μας: “Της διαπλοκής το κάγκελο”, “Προσοχή έρχεται βροχή, έρχεται Ντόρα”, “Έτσι θα κυβερνήσω” – πρώτη συνέντευξη του Γ. ΠΑΠ. μέτά την προκήρυξη των εκλογών. Οι “ανώνυμοι” υπονομευτές μου (από την Αριστέα Μπουγάτσου μέχρι – άκουσον, άκουσον – τη Σίσσυ Αλωνιστιώτου, για παράδειγμα) δεν θα μπορούσαν ποτέ ούτε να τους σκεφτούν, ούτε να τους γράψουν, ούτε να καμαρώσουν γι’ αυτούς. Τους μένει μόνο το κόμπλεξ, ο φθόνος, η ανεπάρκεια.

ΤΟ ΑΥΡΙΟ

Όπως όλα δείχνουν, δυστυχώς η εφημερίδα μας μπαίνει στην τελευταία της φάση, η οποία ωστόσο μπορεί να έχει πολλά επεισόδια. Η απομάκρυνσή μου δεν θεωρώ ότι είναι ανεξάρτητη από αυτό που έρχεται: ανερμάτιστες και αντιπαραγωγικές αποφάσεις μακριά από τη δημοσιογραφική εμπειρία και δεοντολογία.

Απέναντι στα επερχόμενα, επιτρέψτε μου να ζητήσω από όλους εσάς, τους “εκτός κυκλώματος” να σκεφτείτε σοβαρά όσα προανέφερα. Να ζυγίσετε και να απορρίψετε τις εύκολες κατηγόριες που θα ακουστούν μετά. Να υπερασπιστείτε τη δουλειά απομονώνοντας τους χαφιέδες και τους μέτριους. Και βέβαια να με συγχωρέσετε αν στη διάρκεια αυτών των είκοσι χρόνων πίκρανα κάποιους από σας πιεζόμενος από την καθημερινότητα. Δεν το ήθελα.

Σας χαιρετώ,

Γιάννης Βλαστάρης.

Υ.Γ. Ποιος ξέρει, μπορεί να ξαναβρεθούμε στη δουλειά. Στο μεταξύ, να προσέχετε τα τηλέφωνα και τα mail σας. Η “εφημερίδα των συντακτών” ίσως έχει ήδη γίνει ‘εφημερίδα των κοριών’”.

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» το ανάγνωσμα με «κοριούς», απολύσεις και επιστολές”

 1. Αμετάβλητα τα ποσοστά των βασικών μετόχων

  Με 9,62% στην Χ.Κ. Τεγόπουλος η ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε.
  Η εταιρεία ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο Αθηνών ότι στις 31.12.2009 ύστερα από αγορά μετοχών της Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.
  Tο ποσοστό συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο και στο σύνολο των δικαιωμάτων ψήφου της Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α Α.Ε. διαμορφώθηκε σε 9,62%. Το ποσοστό αυτό αποκτήθηκε από το ευρύ επενδυτικό κοινό, καθώς η συμμετοχή των βασικών μετόχων παραμένει αμετάβλητη.

  Η κυρία Τεγοπούλου Μαριάνθη κατέχει το 38,68% και η κυρία Ελένη Τεγοπούλου επίσης το 38,67% των μετοχών της ΧΚ Τεγόπουλος.

  Το υπόλοιπο 13,03% των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου ανήκει, σύμφωνα με τα στοιχεία της 28.12.2009, σε 7.862 μετόχους περίπου.

  Η ΝΕΠ Α.Ε. ελέγχεται από τον επιχειρηματία Πέτρο Κυριακίδη.

  ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr, AΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: