Ανοιχτή συγκέντρωση-συνέλευση στην ΕΣΗΕΜ-Θ, αύριο Πέμπτη 17/12, ώρα 12.30 μ.μ.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

Προς όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, συναδέλφους μέλη και μη μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, μπλόγκερς της ανεξάρτητης ενημέρωσης και φοιτητές δημοσιογραφίας

Είναι ήδη γνωστή η -κατά πλειοψηφία (5-3)- απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ να μην κηρύξει απεργία για αύριο Πέμπτη 17/12/2009, απόφαση που εξέπληξε και εξόργισε μεγάλη μερίδα συναδέλφων μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Είναι επίσης ήδη γνωστή η απόφαση της ΕΣΗΕΑ: Οι συνάδελφοι/συναδέλφισσες της Αθήνας πήραν απόφαση για 24ωρη απεργία που αρχίζει από τις 6 το πρωί της Πέμπτης και ολοκληρώνεται στις 6 το πρωί της Παρασκευής.

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΜΕ-Θ αποδείχτηκε για ακόμη μια φορά, κατώτερη των δραματικών περιστάσεων και εξελίξεων που βιώνουμε όλοι στον χώρο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου. Οι απολύσεις, η μαύρη εργασία, τα μπλοκάκια, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, οι εκβιαστικές «εθελούσιες έξοδοι», η τρομοκρατία και οι απειλές στους χώρους δουλειάς από τα αφεντικά προς τους εργαζόμενους συντάκτες, οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών, η οργανωτική συρρίκνωση του Τύπου, το κλείσιμο των εφημερίδων, οι συνθήκες εργασιακής γαλέρας στον περιοδικό Τύπο και τα ΜΜΕ της επαρχίας, η ομηρία των συμβασιούχων στην ΕΡΤ, ο αποκλεισμός αυτόνομων εγχειρημάτων ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας με ακύρωση της δυνατότητας εισόδου στο συνδικαλιστικό μας σωματείο, η αβεβαιότητα των ανασφάλιστων νεοεισερχόμενων στον κλάδο συναδέλφων, η εργασιακή εκμετάλλευση -υπό το πρόσχημα της μαθητείας- απλήρωτων αποφοίτων ή φοιτητών από τις Σχολές Δημοσιογραφίας σε διάφορα ΜΜΕ, το ασφαλιστικό, φαίνεται πως αφήνουν παγερά αδιάφορους τους γραφειοκράτες συνδικαλιστές της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Αυτή είναι η πάγια πρακτική τους. Και αυτές είναι παγίως, οι αποφάσεις τους. Με διάφορα προσχηματικά και χυδαία -πολλές φορές- επιχειρήματα, όπως π.χ. ότι «δεν πρέπει να γίνουμε ουρά της Αθήνας» ή ότι «σιγά μην διαδηλώσουμε μαζί με τους οικοδόμους!!!» ή ότι «δεν έχουμε αρκετό χρόνο και η απεργία θα κηρυχθεί παράνομη» (άρα δεν θα είναι ηθικά και συνδικαλιστικά δίκαιη;) τα επιχειρήματα αυτά που διατυπώνονται είτε δημοσίως είτε κατ’ ιδίαν σε συζητήσεις με συναδέλφους, στοχεύουν στην επιβολή σιγής νεκροταφείου στους εργασιακούς χώρους των ΜΜΕ, βάλλουν ευθέως κατά της ουσίας της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης, παρεμβατικότητας και δράσης και δίνουν το «δικαίωμα» στους εργοδότες, τους διευθυντές και τους παρατρεχάμενούς τους να οξύνουν την εκμετάλλευσή μας, τις απολύσεις και την τρομοκράτηση όσων τολμούν να αρθρώνουν έναν διαφορετικό, ασύνταχτο και διεκδικητικό λόγο.

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις –οι οποίες σημειώνονται συνοπτικά παραπάνω- ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ που κινείται, σκέφτεται και δρα πέρα κι έξω από κόμματα, «καπέλα», «γραμμές» και ανίερες συμμαχίες εξουσιαστικών συμφερόντων, θέλοντας να εκφράσει το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές ταμπέλες, και μεγαλοσυνδικαλιστικά παιχνίδια στις πλάτες των συντακτών, αποφάσισε σε έκτακτη συνέλευσή του να καλέσει αύριο Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009 στις 12.30 το μεσημέρι σε ανοιχτή συγκέντρωση-συνέλευση στην ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρατηγού Καλλάρη 5) όλους τους συναδέλφους/συναδέλφισσες, μέλη και μη μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, ανεξάρτητους μπλόγκερς της ενημέρωσης και φοιτητές δημοσιογραφίας. Επιδίωξή μας να συζητηθούν οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στον χώρο του Τύπου και να διερευνηθούν νέοι τρόποι συνδικαλιστικών παρεμβάσεων προκειμένου να είναι αποτελεσματικότερη η υπεράσπιση των κεκτημένων και της αξιοπρέπειάς μας ως λειτουργών του Τύπου, η διεκδίκηση των αιτημάτων μας και των δικαιωμάτων μας (όπως το δικαίωμα στην απεργία). Τελικός μας σκοπός η επαναφορά του αρχικού νοήματος του δημοσιογραφικού λειτουργήματος στην υπηρεσία των πολιτών, απέναντι σε κάθε αυθαιρεσία της εξουσίας και υπέρ των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων ολόκληρης της κοινωνίας.

Το κάλεσμα αυτό είναι ανοιχτό χωρίς αποκλεισμούς και ψεύτικους διαχωρισμούς «μπλε, πράσινων, κόκκινων» και… αυτόνομων κόκκων. Όλοι οι εργαζόμενοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι των ΜΜΕ και βιώνουμε τα ίδια προβλήματα. Με αυτή την έννοια, οι Ασύνταχτοι, και πάντοτε κατά συνείδηση, είμαστε με αυτούς που κινητοποιούνται, που κατεβαίνουν στους δρόμους και διεκδικούν τα δικαιώματά τους, όποια κυβέρνηση κι αν είναι στην εξουσία. Όπως έχουμε κάνει και με αντίστοιχες πορείες της ΓΣΕΕ ή άλλες ανεξάρτητες συγκεντρώσεις, έτσι και αύριο που το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο άγαλμα του Βενιζέλου, όσοι θελήσουν μπορούν να πάνε και στη συγκεκριμένη συγκέντρωση. Ακολούθως, θα γίνει η συνάντηση-συνέλευση στις 12.30 στην ΕΣΗΕΜ-Θ.

Αν δεν κινητοποιηθούμε τώρα, αύριο θα είναι πολύ αργά…

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ αύριο στις 12.30 στο κτίριο της ΕΣΗΕΜ-Θ

 

Ακολουθεί η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ (για την αυριανή συγκέντρωση)

Την ώρα που οι χιλιάδες δημοσιογράφοι της Αθήνας θα απεργούν και θα διαδηλώνουν, ζητώντας να σταματήσουν οι απολύσεις, ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και πλήρη εφαρμογή των ΣΣΕ, εμείς οι δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας θα παρακολουθούμε αμέτοχοι, βουβοί και άφωνοι;

Η κατά πλειοψηφία απόφαση της ΕΣΗΕΜΘ να μη συμμετάσχουμε στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 17/12/09 είναι μία απόφαση που στιγματίζει με μελανό χρώμα το συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσιογράφων της Μακεδονίας και της Θράκης.

Τα πέντε μέλη της διοίκησης (Βοϊτσίδης, Χαλεπλίδου, Ντόζης, Φωκιανίδης, Κοντογουλίδης) που ψήφισαν κατά της απεργίας προφανώς θεώρησαν ότι εμείς οι δημοσιογράφοι στη Θεσσαλονίκη και στη Β. Ελλάδα δεν έχουμε προβλήματα όταν:

Στην εφ.Αγγελιοφόρος: Η εργοδοσία ανακοίνωσε πρόγραμμα περικοπών που περιλαμβάνει ενοποιήσεις τμημάτων και συρρίκνωση εκδόσεων, εθελούσια έξοδο και εντατικοποίηση της εργασίας, εφαρμογή οκτάωρου, και απειλεί ευθέως με απολύσεις στο πλαίσιο του 2%.

Στην εφ. Μακεδονία: Η καθυστέρηση της μισθοδοσίας έχει γίνει καθεστώς. Οι εργαζόμενοι στο τέλος κάθε μήνα είναι απλήρωτοι δύο μήνες. Με πρόσχημα τη μελλοντική έκδοση της “καθημερινής Θεσσαλονίκης” έχει διασπαστεί το σώμα των δημοσιογράφων με αποτέλεσμα την εξαντλητική και εντατική εργασία χωρίς όρια και ωράρια.

Στην ΕΡΤ: Το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων ζει και βασιλεύει σε όλο το δίκτυο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όπως και οι άθλιες συνθήκες εργασίας. Η προκλητική και αντιδημοσιογραφική συμπεριφορά των διοικούντων παραμένει αναπάντητη, με τελευταίο κρούσμα την παράδοση στην αστυνομία τηλεοπτικών πλάνων από τις διαδηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Δημοτικά ΜΜΕ: Η αβεβαιότητα και η σύγχυση για το μέλλον του FM 100 και της TV 100 συνεχίζεται. Ο κίνδυνος της ιδιωτικοποίησης, που θα οδηγήσει στη διάλυσή τους, παραμένει ζωντανός, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τα πρόσφατα προβλήματα χρηματοδότησης.

Τοπικός Τύπος: Σε όλες τις “μικρές” τοπικές εφημερίδες, πολιτικές και αθλητικές, της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας επικρατεί καθεστώς γαλέρας. Η μη εφαρμογή των ΣΣΕ, η ανασφάλιστη μαύρη εργασία, τα εξαντλητικά ωράρια, οι απολύσεις και η τρομοκρατία του “εκδότη – διευθυντή – συναδέλφου” είναι απαράβατο καθεστώς.

Ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά: Ανάλογες συνθήκες γαλέρας επικρατούν σε σχεδόν όλα τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, τοπικά και εθνικής εμβέλειας. Απολύσεις, εντατικοποίηση, μη εφαρμογή συμβάσεων και συρρίκνωση του δημοσιογραφικού έργου.

Απρόθυμη για κινητοποιήσεις η πλειοψηφία του δ.σ.

Προφανώς για τη μονίμως “πρόθυμη” για διάλογο και διαβούλευση με τους εργοδότες και εξοργιστικά απρόθυμη για κινητοποιήσεις πλειοψηφία του δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ τα παραπάνω δεν είναι προβλήματα. Όπως βέβαια προβλήματα δεν είναι η αυθαιρεσία των διευθυντών και των εκδοτών, η χειραγώγηση και ο αυταρχισμός στους χώρους εργασίας, η διαρκής υποτίμηση του δημοσιογραφικού έργου υπέρ των “προσφορών” και της ψυχαγωγίας, οι νέες ελαστικές ή/και ανασφάλιστες μορφές απασχόλησης (πόρταλ, μπλοκάκια, απλήρωτη μαθητεία κτλ.), που τελικά απαξιώνουν το ρόλο του δημοσιογράφου και καταπατούν το κοινωνικό δικαίωμα της ελεύθερης χωρίς παρεμβάσεις σφαιρικής και αντικειμενικής ενημέρωσης.

Η απόφαση της “πρόθυμης” πλειοψηφίας του δ.σ της ΕΣΗΕΜΘ αποτελεί ένα συνδικαλιστικό πραξικόπημα που αντιστρατεύεται την πραγματική βούληση των δημοσιογράφων για κινητοποιήσεις. Η επονείδιστη αυτή απόφαση αντανακλά τα πολιτικά κίνητρα των “πρόθυμων” στην εθνική συστράτευση και στην κοινωνική συναίνεση που ζητούν οι μεγαλοεκδότες, το κεφάλαιο και η νυν κυβέρνηση. Για το συνδικαλιστικό κίνημα τα προβλήματα, η κρίση δεν αντιμετωπίζεται μέσα από κομματικά πρίσματα και τα προβλήματα δεν έχουν ούτε κόκκινους ούτε μπλε ούτε πράσινους κόκκους.

Την κρίση δεν θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι υποαπασχολούμενοι, οι πληβείοι της ελληνικής κοινωνίας.

Να την πληρώσουν αυτοί που έχουν αποκομίσει δισεκατομμύρια τα προηγούμενα χρόνια από το χώρο των ΜΜΕ. Να την πληρώσουν οι παχυλά και αφορολόγητα αμειβόμενοι επώνυμοι της διαπλοκής και της αρπαχτής και όχι οι “προλετάριοι” της βιομηχανίας του Τύπου.

Γελοία και ανυπόστατα τα επιχειρήματα

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι είναι τουλάχιστον γελοία και ανυπόστατα τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η πλειοψηφία του δ.σ. της ΕΣΗΜΕΘ για να καταψηφίσει την απεργία.

Ειπώθηκε ότι η απεργία θα κηρυσσόταν παράνομη. Η υποκρισία και το θράσος τους περισσεύει. Αν το συνδικαλιστικό κίνημα σκεφτόταν έτσι, οι εργαζόμενοι ακόμη θα δούλευαν κάτω από το κνούτο του επιστάτη και θα κοιμόνταν δίπλα στις μηχανές.

Επικαλέσθηκαν το μεροκάματο που θα κοπεί λόγω απεργίας. Λίγη τσίπα δεν υπάρχει. Αν νοιαζόταν για το μεροκάματο, θα πάλευαν πραγματικά για την εφαρμογή των ΣΣΕ και την κατάργηση του καθεστώτος γαλέρας που επικρατεί σε πολλά ΜΜΕ.

Ειπώθηκε ότι δεν θα συρθούν πίσω από τις παρτιζάνικες πρακτικές της ΕΣΗΕΑ. Από πότε μία απόφαση για απεργία είναι παρτιζάνικη; Οι “νονοί” που βάπτισαν την απεργία παρτιζάνικη υποθέτουμε ότι έχουν άλλα πρότυπα…

Ειπώθηκε ότι “εμείς δεν θα απεργήσουμε μαζί με τους οικοδόμους”. Είναι τιμή για τους δημοσιογράφους να απεργούν μαζί με τους οικοδόμους και με όλους τους εργαζόμενους της χώρας. Αυτές οι διακρίσεις πλέον υπάρχουν μόνο σε άρρωστα μυαλά.

Ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ καταγγέλλει αυτή τη στάση της πρόθυμης για “κοινωνική συναίνεση” πλειοψηφίας του δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ και καλεί τους εργαζόμενους:

¨       Να προβληματιστούν για τη σημασία και το βάρος της αντιαπεργιακής απόφασης της πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΜΘ.

¨       Να συμμετάσχουν, στο βαθμό που είναι δυνατό, στις απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες που θα γίνουν την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου.

¨       Να συμμετάσχουν στην ανοιχτή συγκέντρωση συνέλευση δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ στις 12.30 μ. στο κτίριο της ΕΣΗΕΜΘ.

Συντασσόμαστε με τα αιτήματα των απεργών συναδέλφων μας στην Αθήνα και διεκδικούμε:

¨       Όχι στις απολύσεις και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων.

¨       Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Όχι στο απαράδεκτο καθεστώς της ελαστικής απασχόλησης και των συμβασιούχων ομήρων.

¨       Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Πλήρη εφαρμογή των ΣΣΕ.

¨       Όχι στα νέα ασφαλιστικά μέτρα και κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΔΟΤΩΝ

ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

8 Σχόλια προς “Ανοιχτή συγκέντρωση-συνέλευση στην ΕΣΗΕΜ-Θ, αύριο Πέμπτη 17/12, ώρα 12.30 μ.μ.”

 1. Καβαλιώτισα στη γαλέρα των ΜΜΕ Says:

  Θα προσπαθήσω να έρθω

 2. Η συμμετοχή μας είναι απαραίτητη αύριο στη συνέλευση. Δεν μπορούν να μας δουλεύουν ψιλό γαζί οι διοικούντες την Ένωση. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

 3. Βάτραχοι του Αριστοφάνη Says:

  Ένας τρόπος για να βοηθήσουμε τη δημοσιοποίηση της αυριανής κινητοποίησης στην ΕΣΗΕΜΘ είναι να στείλουμε e-mail σε φίλους και γνωστούς συναδέλφους καθώς και μηνύματα sms, να υπενθυμίσουμε τη διεύθυνση του blog των Ασύνταχτων με τις ανακοινώσεις τους asyntaxtostypos.wordpress.com και να πάρουμε και κανένα τηλέφωνο.
  Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά. Κάνετε ό,τι μπορείτε. Μπας και ξεκολλήσουμε από τον… «βάλτο» της ΕΣΗΕΜ-Θ.

  Κοάξ κοάξ !!

 4. Εκτός από την πορεία του ΠΑΜΕ αύριο έχει και συγκέντρωση στην ΚΑΜΑΡΑ στις 12 το μεσημέρι από δασκάλους και νηπιαγωγούς που απεργούν. Μπορούμε να πάμε και εκεί πριν την συνέλευση.
  Αν και μου μπήκε η ιδέα να πάω και στο ΠΑΜΕ μετά την απεργοσπαστική ανακοίνωση που έβγαλε η ΓΣΕΕ.
  Και ξέρετε: Η ΓΣΕΕ μου θυμίζει πολύ την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ…

 5. ΓΣΕΕ-ΕΣΗΕΜΘ-ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΩΝ ΠΡΟΘΥΜΩΝ)

 6. […] έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ (Δείτε και το: Ανοιχτή συγκέντρωση-συνέλευση στην ΕΣΗΕΜ-Θ, αύριο Πέμπ…) αναρτώντας πανό που έγραφε «ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ […]

 7. […] «ΕΝΩΣΕΙΣ των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ και ΟΧΙ των ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ». Ανοιχτή συγκέντρωση-συνέλευση στην ΕΣΗΕΜ-Θ, αύριο Πέμπ… Κατά την έναρξη και στη διάρκεια της συνδικαλιστικής […]

 8. […] των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ και ΟΧΙ των ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ». (Δες και στο: Ανοιχτή συγκέντρωση-συνέλευση στην ΕΣΗΕΜ-Θ, αύριο Πέμπ…). Κατά την έναρξη και στη διάρκεια της συνδικαλιστικής […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: