Ανακοίνωση «φούσκα» της ΠΟΕΣΥ για την απεργία της 17ης Δεκεμβρίου

Έβγαλε ανακοίνωση η ΠΟΕΣΥ για την αυριανή απεργιακή κινητοποίηση. Τι λεει; Τίποτα. Νάχαμε να λέγαμε. Προσπαθεί να δικαιολογήσει με ακατανόητο τρόπο το μπάχαλο και την ασυνεννοησία μεταξύ των Ενώσεων. Συνάδελφοι αν δεν αλλάξει ο ρόλος και η σημασία της ΠΟΕΣΥ μη το κουράζετε άλλο.
Τι πάει να πει «η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 17ης Δεκεμβρίου είναι πρώτη σε μια σειρά δύσκολων αγώνων για τα δικαιώματά μας» όταν ξέρετε ότι τρεις Ενώσεις, η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., η Ε.Σ.Η.Ε.Θ.Σ.Ε.-Ε. και η Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν. δεν συμφώνησαν με την 24ωρη απεργία.
Και τι σημαίνει «το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. καλεί όλους τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να σταθούν δίπλα στις Ενώσεις τους και να δώσουν τη μάχη».
Ποια μάχη αφού ήδη η ΕΣΗΕΜΘ κήρυξε υποχώρηση και συνθηκολόγηση. Μας δουλεύετε;

Η ανακοίνωση:

Απολύσεις, ελαστική απασχόληση, συμβασιούχοι με την αβεβαιότητα, οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ βιώνουν την απαξίωση της εργασίας τους.
Σ’ αυτό το ζοφερό τοπίο οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης καλούνται –με γνώμονα την αλληλεγγύη και την αγωνιστικότητα- να συγκροτήσουν ένα μέτωπο απέναντι στην κρίση, που ορισμένοι θέλουν να τους χρεώσουν.
Δύο από τις πέντε Ενώσεις της Π.Ο.Ε.ΣΥ. (Ε.Σ.Η.Ε.Α. και Ε.Σ.Π.Η.Τ.) αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας. Τρεις Ενώσεις, η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., η Ε.Σ.Η.Ε.Θ.Σ.Ε.-Ε. και η Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν. δεν συμφώνησαν με την 24ωρη απεργία.
Συνάδελφοι,
Σ’ αυτή την κρίσιμη για τον κλάδο και τους εργαζόμενους περίοδο, η ΕΝΟΤΗΤΑ είναι το όπλο μας και δεν μπορεί να μπει σε διαπραγμάτευση. Η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 17ης Δεκεμβρίου είναι πρώτη σε μια σειρά δύσκολων αγώνων για τα δικαιώματά μας. Οι απολυμένοι της Πάτρας, του ΒΗΜΑ FM, του ΘΕΜΑ FM, του ΑΝΤ1 Radio, στον Περιοδικό Τύπο, οι Συμβασιούχοι της ΕΡΤ που βρίσκονται ακόμη στον αέρα και η αβεβαιότητα των συναδέλφων μας στα δημοτικά ΜΜΕ, περιμένουν τη μαχητική μας συμπαράσταση.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. καλεί όλους τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να σταθούν δίπλα στις Ενώσεις τους και να δώσουν τη μάχη για πλήρη και σταθερή εργασία, κατάργηση της δουλείας των ΔΠΥ και μέτρα στήριξης των ανέργων συναδέλφων μας.

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Ανακοίνωση «φούσκα» της ΠΟΕΣΥ για την απεργία της 17ης Δεκεμβρίου”

 1. Από τις γενικές συνελεύσεις δεν λείπω ποτέ. Λυπάμαι ακόμη πεισσότερο που λόγοι υγείας δεν μου επιτρέπουν να είμαι σήμερα εκεί και να πω πολλά περισσότερα από όσα γράφω παρακάτω.

  Απεργία – Sudoku

  Μετά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε, από την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των συνδικαλιστικών φορέων του κλάδου, εν όψη της σημερινής απεργίας αλλά και τις εύλογες απορίες συναδέλφων για την στάση της ΠΟΕΣΥ, παραθέτω όσα επισήμως, γνωρίζω, ως μέλος του Δ,Σ της Ομοσπονδίας.

  Στην τελευταία συνεδρίαση (1-12-2009 ) ο συνάδελφος Γιάννης Ζαγγανάς πρότεινε την άμεση λήψη απόφασης, για συμμετοχή του κλάδου στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις.

  Μαζί του συμφώνησε ο συνάδελφος Γιώργος Στεφανής. Ο πρόεδρος Σταμάτης Νικολόπουλος πρότεινε να ερωτηθούν και οι Ενώσεις για το εάν επιθυμούν κινητοποιήσεις.
  Σχετικά με το εάν πρέπει η ΠΟΕΣΥ να είναι αυτή που θα προκηρύσσει ή όχι πανελλαδικές απεργίες εκτιμώ ότι θεσμικά είναι ένας ρόλος που πρέπει να τον έχει, όχι όμως να τον επιβάλλει στις Ενώσεις μέλη της, που αυτήν τη στιγμή -ιδανικά-καταγράφουν, γνωρίζουν και διεκδικούν λύσεις σε τοπικά προβλήματα.

  Για μένα είναι θέμα αρχής, σεβασμού της δημοκρατίας αλλά και ουσίας να συνεκτιμώ τα δεδομένα που καταθέτουν, πριν εκφράσω την οποιαδήποτε γνώμη.

  Ζήτησα να διευκρινιστεί ότι η ερώτηση θα αφορά στην συγκεκριμένη απεργία και όχι κάτι γενικό στο μέλλον. Διευκρινίστηκε, ώστε στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση να έχουμε πλήρη εικόνα, συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο και κυρίως συντεταγμένο τον κλάδο, σε όποια, απόφαση και με αιτιολογημένο σκεπτικό.

  Σε αυτό το σημείο σταμάτησε κάθε άλλη επίσημη ενημέρωση.
  Στην εισερχόμενη αλληλογραφία των μελών του Δ.Σ δεν έφτασαν οι απόψεις.
  Άλλη συνεδρίαση τακτική ή έκτακτη δεν πραγματοποιήθηκε.

  Η στάση των δημοσιογράφων διαμορφώθηκε – ανά τόπο- και φτάσαμε στο γραφικό σημείο δύο Ενώσεις μέλη της Ομοσπονδίας να έχουν κηρύξει απεργία και τρία όχι.

  Ακολούθησε η ανακοίνωση την ΠΟΕΣΥ ως καθρέφτης της κατάστασης.

  Η ασυνεννοησία μετέτρεψε μια απεργία σε σταυρόλεξο sudoku.
  Οι συνάδελφοι-λύτες εύλογα, έθεταν χθες διάφορους γρίφους:

  • Τι πρέπει να κάνει ένα μέλος της ΕΣΗΕΜΘ που εργάζεται ως ανταποκριτής σε εφημερίδα των Αθηνών και σε κάποιον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό;
  Θα στείλει ανταπόκριση στον απεργό αρχισυντάκτη και μετά θα εργαστεί στο τοπικό Μέσο;
  • Στις ειδήσεις της ΕΤ3 θα εργαστούν τα μέλη της ΕΣΗΕΜΘ αλλά δεν θα υπάρχουν συνδέσεις και ανταποκρίσεις από την Αθήνα;

  Είναι η πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια και εκατοντάδες συνεδριάσεις του Δ.Σ που περιγράφω απόσπασμα συζήτησης, καταγεγραμμένης στα πρακτικά και διαθέσιμης σε όλους, καθώς η χθεσινή ημέρα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και για εμένα που αδυνατώ και αρνούμαι να αποδεχτώ την αδυναμία συνεργασίας των εκλεγμένων στα όργανα των δημοσιογράφων.

  Αρνούμαι επίσης να κάνω τηλεφωνικό ρεπορτάζ και ιδιωτικές συζητήσεις για να διερευνήσω αυτά που αυτονόητα πρέπει να είναι εκφρασμένα δημόσια και διαμορφωμένα, σύμφωνα με όσα που επιθυμούν οι δημοσιογράφοι, ανά την Ελλάδα .

  Μάλιστα κατά τη διάρκεια της ημερίδας της ΠΟΕΣΥ με θέμα τα ΔΠΥ και τις ρυθμίσεις στα Νέα Μέσα ώστε να ασφαλίζονται οι δημοσιογράφοι και να εισπράττεται το Αγγελιόσημο, ήταν κοινή συνισταμένη, όσων μίλησαν, η ανάγκη για διεκδικήσεις.

  Τα ωράρια παραβιάζονται.
  Η ασφάλιση από δικαίωμα έγινε προνόμιο.
  Η αξιοπρέπεια κουρελιάζεται έξω από γραφεία πολιτικών. Μήπως και συνδικαλιστών;
  Το αγγελιόσημο διαφεύγει
  Η διαδοχική ασφάλιση αδικεί τους συναδέλφους
  Οι απολύσεις συνεχίζονται
  Αντιφατικές νομοθετικές ρυθμίσεις ρίχνουν συναδέλφους στην ΄΄μαύρη τρύπα΄΄ των δημοσίων υπηρεσιών

  Απέμενε ο σχεδιασμός στρατηγικής από τον κλάδο για να πετύχει τις λύσεις.
  Με την ΄΄άγουρη΄΄ συνδικαλιστική μου εμπειρία εκτιμώ ότι έπρεπε να προηγηθεί μια συνεδρίαση όλων των Δ.Σ των Ενώσεων και της ΠΟΕΣΥ με στόχο την πλατφόρμα αιτημάτων προς την κυβέρνηση για:

  1. Γενικά θέματα όπως η ασφάλιση, η περίθαλψη κλπ
  2. Συγκεκριμένα θέματα από κάθε Ένωση.
  3. Συμμετοχή στην απεργία ως κομμάτι της κοινωνίας αλλά και ως προειδοποίηση για απεργία διαρκείας εάν τα αιτήματα της πλατφόρμας δεν γίνουν αποδεκτά.

  Ως ένας από τους χιλιάδες δημοσιογράφους που έχει μπροστά του δεκαετίες πριν καταθέσει την πένα ή το I-Phone του και επιθυμεί να ρυθμιστούν επιτέλους, όσα αφορούν τη δουλειά του, θεωρώ την σημερινή εικόνας μας δείγμα κακού συνδικαλισμού από όλους.

  Συνδικαλιστικές νοοτροπίες του παρελθόντος δεν αντέχουν στο σήμερα.
  Θα τις αποβάλλει το μεγάλο σώμα των δημοσιογράφων, το εκτεθειμένο και ακάλυπτο απέναντι στα προβλήματα.

  Στην συγκεκριμένη περίπτωση κάθε Ένωση λειτούργησε ξεχωριστά παρήγαγαν όμως κοινό αποτέλεσμα.

  Σύγχυση, απογοήτευση, οργή σε χιλιάδες μέλη τους.

  Θα είναι ένα καλό αποτέλεσμα εάν αφυπνίσει περισσότερους συναδέλφους ώστε να απαιτούν ενημέρωση, να συμμετέχουν στις συνελεύσεις και με την γνώμη τους να διαμορφώνουν τις εξελίξεις.

  Νατάσα Μποζίνη Δημοσιογράφος-Μέλος της ΕΣΗΕΜΘ και του Δ.Σ ΠΟΕΣΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: