Ρωτάμε: Η ΕΣΗΕΜΘ θα πάρει απόφαση για απεργία και απεργιακή συγκέντρωση;

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 14/12/2009

Η συμμετοχή των δημοσιογράφων στα ΜΜΕ Μακεδονίας και Θράκης στην 24ωρη απεργία της 17ης Δεκεμβρίου 2009 αποτελεί μονόδρομο στις παρούσες δραματικές εργασιακές συνθήκες στον χώρο του Τύπου.

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ δεν έχει άλλες δικαιολογίες για να μην συμμετάσχει σε αυτή την απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε ήδη η ΕΣΗΕΑ.

Κάθε άλλη απόφαση, όπως για παράδειγμα μια απλή στάση εργασίας, θα αποτελεί κοροϊδία τόσο στα πρόσωπα των συναδέλφων που αγωνιούν για το αύριο όσο και στην αξιοπρέπειά μας απέναντι στους εργοδότες.

Επιπλέον, η συμμετοχή της ΕΣΗΕΜ-Θ στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης δεν πρέπει να εξαντληθεί με την αποχή των συναδέλφων από τους χώρους δουλειάς. Η ΕΣΗΕΜ-Θ θα πρέπει να στείλει mail σε όλα τα μέλη της που να ενημερώνει για τα αιτήματά μας, τη δραματική κατάσταση στον χώρο του Τύπου και τις επιθέσεις που δεχόμαστε το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο από τους εργοδότες, τους καναλάρχες και των ιδιοκτήτες των ΜΜΕ αλλά και από άλλα σκοτεινά προβοκατόρικα κέντρα που επιχειρούν να σπείρουν τη σύγχυση και να τρομοκρατήσουν συγκεκριμένα πρόσωπα συναδέλφων και κατ’ επέκταση ολόκληρο τον δημοσιογραφικό κλάδο.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ οφείλει να ορίσει μία επιτροπή ενημέρωσης αποτελούμενη από συναδέλφους (ίσως από το μικτό συμβούλιο και ειδικότερα από τις τάξεις των εργασιακών εκπροσώπων) που θα αναλάβει αύριο και μεθαύριο, Τρίτη και Τετάρτη, να προπαγανδίσει την απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης και να καλεί σε χώρο προσυγκέντρωσης προκειμένου να ακολουθήσει πορεία με πανό, πλακάτ και ό,τι άλλο χρειαστεί για την επιτυχία της συμμετοχής μας στην απεργία.

Ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ θα είναι για μια ακόμα φορά αρωγός στην προσπάθεια ενημέρωσης των συναδέλφων ενόψει της απεργίας.

(Στη φωτογραφία -δεξιά- από τη διαμαρτυρία στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ για τα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ με πανό του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ. Μόνο ένας… εργαζόμενος  από τη δημοτική τηλεόραση είχε εμφανιστεί τότε). Όσοι «άλλοι» ισχυρίζονται σήμερα ότι τότε ήταν εκεί, προφανώς θα εννοούν ότι ήταν αόρατοι. Γιατί εμείς δεν τους είδαμε).

Όσο θα παραμένουμε απαθείς, τόσο οι εξελίξεις θα μας προσπερνούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τελευταίες εξελίξεις στην εφημερίδα «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ», την οποία μέχρι χθες κάποιοι την χαρακτήριζαν –εφαλμένα-«ασφαλές εργασιακό λιμάνι» σε σχέση με την εργασιακή αβεβαιότητα των εφημερίδων «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ».

Τώρα που η εργασιακή νιρβάνα στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ διαταράχθηκε, τι θα πράξουν οι συνάδελφοι/συναδέλφισσες συντάκτες στη συγκεκριμένη εφημερίδα; Θα περιμένουν άπραγοι ελπίζοντας ότι η επόμενη απόλυση δεν θα αφορά τους ίδιους; Ή θα περιμένουν την αντίδραση των συναδέλφων τους μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ οι οποίοι αύριο θα ισχυριστούν, ενδεχομένως, ότι ένα 2% απολύσεων κάθε μήνα είναι… απολύτως νόμιμο (άρα και απολύτως… ηθικό);

Τα πράγματα συνάδελφοι/συναδέλφισσες έχουν φτάσει στα άκρα.

Οφείλουμε από μόνοι μας να πιέσουμε τη συντριπτική πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ να κινητοποιηθεί άμεσα (τη θέση του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ και δια του εκπροσώπου της στο ΔΣ να τη θεωρείτε πάντοτε δεδομένη. Θα είναι πάντοτε υπέρ των ασύνταχτων αγώνων και στο πλευρό του κάθε δημοσιογράφου και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του απέναντι σε κάθε εργοδοτική ή άλλη αυθαιρεσία).

Να κηρύξει άμεσα η ΕΣΗΕΜ-Θ απεργία για την Πέμπτη 17/12/2009 και να διασφαλίσει τους όρους της επιτυχίας της.

6 Σχόλια προς “Ρωτάμε: Η ΕΣΗΕΜΘ θα πάρει απόφαση για απεργία και απεργιακή συγκέντρωση;”

 1. H κατάσταση στα Μέσα που δουλεύουμε στη Βόρεια Ελλάδα, είναι τραγική συνάδελφοι. Μια απεργία είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Θεωρώ αυτονόητο ότι η ΕΣΗΕΜΘ θα ακολουθήσει και δεν θα αποδείξει ότι αποτελεί το τσιράκι των ιδιοκτητών των μίντια.

  ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ. Τι σημασία έχει ποιος είναι κυβέρνηση. Τα προβλήματα είναι ίδια και πριν και τώρα.

 2. H Eσηεμθ έπρεπε να κηρύξει απεργία από την προηγούμενη Τετάρτη με αφορμή τις εξελίξεις στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ. Αλλά απλώς έκανε τον Κινέζο. Είναι άραγε τυχαία η διστακτικότητα και τα ήξεις αφίξεις του ΔΣ της Εσηεμθ με το γεγονός ότι ο πρόεδρος και ο γραμματέας του ΔΣ της εσημεθ εργάζονται στη συγκεκριμένη εφημερίδα; Τι λένε οι συνάδελφοι; Υποτίθεται είναι προτέρημα και όχι μειονέκτημα το να δουλεύουν μέλη του ΔΣ ενός συνδικαλιστικού οργάνου σε ένα μέσο ενημέρωσης. Υποτίθεται υπερασπίζουν καλύτερα τα συμφέροντά τους. Ή μήπως όχι;!

 3. Ταύρος εν υαλοπωλείο Says:

  H αλήθεια είναι ότι στον Αγγελιοφόρο είχαμε αποκοιμηθεί όπως καλά επισημαίνουν οι συνάδελφοι ασύνταχτοι. Είμασταν στην κοσμάρα μας. Σε δύο απολύσεις δύο συναδελφισσών παλαιότερα, όλοι κάναμε την πάπια. Τώρα που απειλείται η θεσούλα μας, ο εφησυχασμός μας φαίνεται πως ήταν λάθος.

  Να κάνει Απεργία η Ένωσή μας την Πέμπτη ενάντια στα σχέδια για συρρικνώσεις, απολύσεις, εντατικοποιήσεις κ.ά. στον Αγγελιοφόρο και για τα αντίστοιχα προβλήματα που έχουν οι συνάδελφοί μας στην ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και τη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Εκεί τους πληρώνουν με καθυστέρηση δύο μηνών και τα χρήματα δεν μπαίνουν ποτέ σε σταθερή ημερομηνία.

  Στην ΕΡΤ3 δεκάδες συμβασιούχοι σε λίγες μέρες δεν θα έχουν δουλειά. Στο ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ είχαμε απολύσεις.
  Ανταποκριτικά γραφεία της Θεσσαλονίκης αθηναϊκών τηλεοπτικών σταθμών κλείνουν ή ενοποιούνται.

  ΌΛα αυτά προκαλούν φόβο και ανασφάλεια. Το χειρότερο από όλα όμως είναι ότι είναι σαν να μην υφίσταται συνδικαλιστικό όργανο. Είναι εντελώς απόντες. Δεν εκπροσωπούν κανέναν ούτε καν τον εαυτό τους. Εκπροσωπούν τους εργοδότες και τους επιχειρηματίες.

  Αν προσπαθήσουν να κάνουν καμιά προσχηματική στάση εργασίας μεθαύριο, έτσι για τα μάτια, θα πρέπει να τους καταγγείλλουμε όλοι και να ζητήσουμε να παραιτηθεί σύσσωμο όλο το ΔΣ.

  Άει στο διάολο πια.

 4. Δυστυχώς συνάδελφοι η ΕΣΗΕΜΘ πήρε απόφαση κατά της απεργίας. Οι πρώτες πληροφορίες από την συνεδρίαση της διοίκησης της Ενωσης αναφέρουν ότι με 5 ψήφους κατά και 3 υπέρ η ΕΣΗΕΜΘ δεν θα πάρει μέρος στην απεργία. Οι Βοιτσίδης Χαλεπλίδου, Ντόζης, Φωκιανίδης και Κοντογουλίδης ψήφισαν κατά της απεργίας διότι θα ήταν… παράνομη. Διακομματική και διαπαραταξιακή η σύμπλευση των πρόθυμων.
  Αντίθετα οι Μειντάνη (Ασύνταχτος Τύπος) Αδάμ και Χανός ψήφισαν υπέρ της απεργίας.
  Συνάδελφοι δυστυχώς η «πρόθυμη» πλειοψηφία της ΕΣΗΕΜΘ έδειξε για μία ακόμη φορά πως αντιλαμβάνεται το ρόλο της: χέρι – χέρι με την εργοδοσία επιδιώκει να διαλύσει το συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσιογράφων.

 5. […] υποτίθεται για να τους εκπροσωπεί συνδικαλιστικά. Ρωτάμε: Η ΕΣΗΕΜΘ θα πάρει απόφαση για απεργία και απεργ…    Δεν είναι πλάκα: Κατά πλειοψηφία 5-3 το ΔΣ της […]

 6. […] για να τους εκπροσωπεί συνδικαλιστικά. (Δες και στα: Ρωτάμε: Η ΕΣΗΕΜΘ θα πάρει απόφαση για απεργία και απεργ…    Δεν είναι πλάκα: Κατά πλειοψηφία 5-3 το ΔΣ της […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: