Το Μικτό της ΕΣΗΕΑ για τα προβλήματα και η φίμωση του μικτού της ΕΣΗΕΜΘ

Η παρακάτω ανακοίνωση του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ
απεικονίζει ανάγλυφα την κατάσταση που επικρατεί στο χώρου της ενημέρωσης στην Αθήνα. Το τοπίο είναι όχι δύσβατο αλλά κρημνώδης: απολύσεις, καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας, εθελούσιες με το ζόρι αποχωρήσεις και γενική ανασφάλεια.
Στη Θεσσαλονίκη το μικτό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜΘ δεν έχει συνεδριάζει ποτέ για θέματα σχετικά με προβλήματα του κλάδου. Ούτε μία φορά. Οι εργασιακοί εκπρόσωποι παρά τις διακηρύξεις των παρατάξεων της πλειοψηφίας παραμένουν στο περιθώριο. Το Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜΘ είναι ένα νεκρό όργανο. Αν ζωντανέψει είναι επικίνδυνο για τους «πρόθυμους» του δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ.
Η αντιδημοκρατική αντιδραστική πλειοψηφία της ΕΣΗΕΜΘ δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπη με τα προβλήματα που θα τεθούν, δεν θέλει τον ελεύθερο δημοκρατικό διάλογο και βέβαια δεν θέλει την κριτική. Οι λόγοι είναι πολλοί.
Οι 2 και 1/3  παρατάξεις που στηρίζουν την νέα αντιδραστική πλειοψηφία της ΕΣΗΕΜΘ, κληρονόμος και συνέχεια της διοίκησης Γουσίδη (αυτόν που κατάγγελλε ως φασίστα η παράταξη των Ντόζη – Φωκιανίδη) δεν έχουν ούτε προτάσεις για τα προβλήματα ούτε διάθεση να ασχοληθούν. Αδιαφορούν πλήρως. Το μόνο μέλημα τους είναι η διαχείριση της κατάστασης. Τρανό δείγμα γραφειοκρατικής συνδικαλιστικής νοοτροπίας και εργατοπατερισμού είναι το θέμα της αναθεώρησης του καταστατικού. Από τη διαδικασία αποκλείουν την άλλη άποψη. Μπράβο συνεχιστές του «πατερούλη» και του «σιδερένιου»…
Αρκετά τους ανεχτήκαμε. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους η να παραιτηθούν.
Fastbitter

Η ανακοίνωση του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ

Τα εκλεγμένα μέλη του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και αγωνία μας, καθώς και των συναδέλφων που εκπροσωπούμε, για τις εξελίξεις στα ΜΜΕ. Η καταιγίδα είναι ήδη εδώ. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε:

* 11 μήνες παραμένουν απλήρωτοι οι δημοσιογράφοι στην «Εξπρές» και πάνω από τέσσερις στον Ξένιο.
* Απολύονται ή υποχρεώνονται εκβιαστικά σε αποχώρηση δημοσιογράφοι από τον ΑΝΤ-1.
* Συνεχίζονται μαζικά οι απολύσεις σε City, Alter κ.λ.π., ενώ ανάλογα φαινόμενα σημειώνονται και σε θεωρητικά «καλά μαγαζιά» (π.χ. Καθημερινή).
* Παραμένουν σε εκκρεμότητα και ανασφάλεια οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.
* Σε ομηρία βρίσκονται εκατοντάδες συμβασιούχοι στην ΕΡΤ.

Ο κατάλογος είναι μακρύς και, δυστυχώς, στην πιο βαθιά κρίση στην ιστορία του κλάδου, η ΕΣΗΕΑ βρίσκεται στη χειρότερή της κατάσταση. Το ΔΣ υπολειτουργεί, προεδρείο δεν έχει εκλεγεί έξι μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές, ενώ το Μικτό Συμβούλιο καταδικάζεται σε αδράνεια. Η διετής συλλογική σύμβαση εργασίας λήγει τον Δεκέμβριο και κανείς δεν έχει σκεφτεί όχι μόνο τι αλλά και με ποιους τρόπους θα απαιτήσουμε την επόμενη, αλλά ούτε καν να την καταγγείλει. Το ασφαλιστικό ανοίγει και πάλι με ευθείς απειλές για όλους τους εργαζόμενους και, φυσικά, για τον κλάδο μας.

Η αποδιοργάνωση, η έλλειψη στόχων και δράσης οδηγεί στην ανεργία και την απογοήτευση ολοένα περισσότερους εργαζομένους. Η κατάρρευση του σωματείου έχει αποθρασύνει την εργοδοσία που δεν διστάζει να βάλει σε εφαρμογή ακραία μέτρα και σενάρια. Η ασυδοσία των «επάνω» έχει φτάσει μέχρι το σημείο να αποκλείουν προκλητικά την εκπρόσωπο των εργαζομένων στον προηγούμενο Ελεύθερο Τύπο, Ματίνα Παπαχριστούδη, από το δυναμικό του νέου φύλλου, στέλνοντας σαφές μήνυμα αδιαλλαξίας και ακραίας επιθετικότητας.

Δεν υπάρχει κανένα «κεκτημένο» και όποιος αντιστέκεται στα αντιδραστικά τους σχέδια θα «εξαφανίζεται». Δυστυχώς, στη συγκεκριμένη υπόθεση, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ – ανεξήγητα και περιέργως – δεν υποστήριξε, ως όφειλε, την επαναπρόσληψη της εκπροσώπου. Απαιτούμε από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να καταγγείλει τον αποκλεισμό της Ματίνας Παπαχριστούδη, τηρώντας την καταστατική αρχή της προστασίας των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Για όλους αυτούς τους λόγους, επιλέξαμε να σπάσουμε τη σιωπή μας. Καλούμε σε γενικές συνελεύσεις των δημοσιογράφων σε όλα τα ΜΜΕ το επόμενο διάστημα με άξονα:

* Τις διεκδικήσεις μας για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.
* Για να μην γίνει καμία απόλυση σε ΜΜΕ σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
* Για να διερευνήσουμε τους τρόπους εξόδου της ΕΣΗΕΑ από την κρίση.
* Να αποκρούσουμε τη νέα επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και να απαιτήσουμε την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Παράλληλα, απαιτούμε τη διεξαγωγή γενικής συνέλευσης των δημοσιογράφων σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε προσιτό χώρο και με προκήρυξη στάσης εργασίας.

Ζησίδου Μάχη (Alpha TV), Χρυσικόπουλος Δημήτρης (City Press), Διόγος Μάκης (Derby), Κογκαλίδης Γιώργος (Αδέσμευτος Τύπος), Ράπτης Κώστας (ΑΘΗΝΑ 9,84), Πετρόπουλος Ανδρέας (Αυγή), Κολοβού Ιωάννα (Βραδυνή), Καμπάκογλου Αθηνά (ΓΓ Τύπου και Ενημέρωσης), Παπαχριστούδη Ματίνα (Ελεύθερος Τύπος), Σώκος Παναγιώτης (Ελευθεροτυπία), Παυλόπουλος Γιώργος (Ημερησία), Ελαφρός Γιάννης (Καθημερινή), Ρούσσος Τζώρτζης (Κέρδος), Γεωργακόπουλος Κώστας (Ξένιος), Κουντή Δήμητρα (Σκάι), Δαυλός Κώστας (Σκάι TV), Μιχαλοπούλου Ωραία (Κόκκινο), Αναστασιάδης Τάσος (Βήμα), Γιαννοπούλου Καλλιόπη (Αντένα 97,2), Μπουρσινός Νίκος (Κανάλι 1), Τουφεξή Μιμή (Πειθαρχικό)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: