Η αθηναϊκή εκδοχή του συνδικαλιστικού κατήφορου στο δημοσιογραφικό χώρο

delivery-boy1_copyΤα αλλεπάλληλα «φάουλ» συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των δημοσιογράφων σε Μακεδονία-Θράκη εκ μέρους της συντριπτικής πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους της ΕΣΗΕΑ. Ωστόσο στην Αθήνα και παρά το χάος, αποφασίζουν και καμιά απεργία… Μια εικόνα για το τι γίνεται «κάτω» μας δίνει ένας «παλιός» έτσι όπως δημοσιεύτηκε στο http://anergoidimosiografoi.blogspot.com/ :

O Σόμπολος, οι εργοδότες και εύλογα ερωτήματα

Οπως είναι γνωστό σε όλους τους δημοσιογράφους, από το τέλος του 2008 και έως σήμερα οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τους στις εφημερίδες, στα ιδιωτικά (και δημοτικά) ραδιόφωνα και στις ιδιωτικές τηλεοράσεις, δεν έχουν ανανεωθεί – βελτιωθεί, ούτε ως προς το ύψος των μισθών, ούτε σε οποιοδήποτε άλλο θέμα (λ.χ ωράρια, επιστημονικά επιδόματα, κατάργηση της δουλειάς με το κομμάτι, εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας, υποχρεώση πλήρους σύνθεσης προσωπικού, διασφάλιση σταθερών θέσεων εργασίας, ”μπλοκάκια”, επέκταση των ΣΣΕ και του συστήματος Ασφάλισης του Τύπου και στους συναδέλφους των νέων, ψηφιακών ΜΜΕ portals κ.ο.κ).

Στη δε ΕΡΤ η Συλλογική Σύμβαση σταματά στο 2007 και έκτοτε αγνοείται η τύχη της, όπως αγνοήθηκαν επιδεικτικά και οι στρατιές των κάθε είδους “συμβασιούχων”, stagiaires κ.λπ. που πάνε κι έρχονται στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, εκλιπαρώντας να μείνουν λίγο ακόμα και να “τρουπώσουν” σταθερότερα, κάποια μέρα στο μέλλον. Αγνοείται επίσης και το καθεστώς λειτουργίας της ΕΡΤ, ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, η ιδιωτική ουσιαστικά “Ψηφιακή Τηλεόραση” και ιδίως ο τρόπος προσλήψεων των δημοσιογράφων (διότι είναι σαφές πλέον στον καθένα ότι το πελατειακό σύστημα στην ΕΡΤ βολεύει πολλούς, και μέσα στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ).

Αντί των παραπάνω υποχρεώσεων της ΕΣΗΕΑ να προστατεύει τους δημοσιογράφους (μέλη και μή μέλη της Ενωσης), ή να κάνει έστω κάτι για να υποχρεώσει την εργοδοσία να εγγυηθεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας, έχουμε τους τελευταίους μήνες ένα θλιβερό μπαράζ: απολύσεων, πτωχεύσεων, ελαστικοποιήσεων, επέκτασης της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας, χειραγώγησης του δημοσιογραφικού προϊόντος, κλοπής των Ασφαλιστικών Ταμείων κ.ο.κ. Κι ακόμα χειρότερα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια αδιαφανής και ανεπηρέαστη, από κάθε συνδικαλιστικό ή όποιο δημόσιο έλεγχο, οδυνηρή για τα δικαιώματα της πλειονότητας των εργαζομένων στα ΜΜΕ και για την ίδια την αξιοπιστία της Ενημέρωσης- μεταβατική περίοδος αλλαγής της ιδιοκτησίας των επιχειρήσεων (και του χαρακτήρα τους).

Ο λόγος που η προηγούμενη, υπό τον κ. Σόμπολο, πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ απέφυγε κάθε ιδέα διεκδίκησης Συλλογικών Συμβάσεων ή έστω ένα μορατόριουμ απολύσεων, από τις εργοδοτικές οργανώσεις και την ΕΡΤ, ήταν βεβαίως η “οικονομική κρίση”.

Φυσικά ο κ. Σόμπολος και η παρεούλα του είχαν αποδεχτεί όλα τα επιχειρήματα των αφεντικών (τους) παλιών και νέων. Δηλαδή, η ΕΡΤ “έχει πολλά έξοδα και σκάστε γιατί αποροφά την ανεργία του κλάδου”, τα ιδωτικά κανάλια “δεν έχουν πια αρκετή διαφήμιση και οδηγούνται υποχρεωτικά σε περικοπές”, ο Τύπος “πεθαίνει”, τα ιντερνετικά “δεν τα βλέπουμε γιατί δεν έχουν αγγελιόσημο” κ.ο.κ.

Στην πραγματικότητα βέβαια όλα αυτά λειτούργησαν προσχηματικά για να γίνουν οι αναδιαρθρώσεις, δηλαδή οι μαζικές απολύσεις, η εξαθλιώση και η εξαχρείωση εργαζομένων και ασφαλώς η συμπίεση του συνολικού κόστους της εργασίας. Διότι στο μεταξύ φοβερά και τρομερά κεφάλαια (εφοπλιστών και άλλων μεγαλοπαραγόντων) εισέρχονται στον κλάδο των ΜΜΕ και όπως όλα δείχνουν, τα έσοδά τους και τα κέρδη τους (σε επίπεδο Ομίλων και άλλων παράλληλων δραστηριοτήτων τους) δεν πάνε κι άσχημα. Και εν πάσει περιπτώσει η ΕΡΤ μαζεύει μόνο από το λεγόμενο ανταποδοτικό τέλος κάπου 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και η διαφήμιση στα ιδιωτικά κανάλια -όπως έγραψε χθες το ΒΗΜΑ- είναι στα ίδια κερδοφόρα περσινά επίπεδα.

Λοιπόν τί χρωστούσε ο κ. Σόμπολος στους εργοδότες και “έκλεισε” την ΕΣΗΕΑ από τέλος του 2008; Γιατί διέλυσε τη Διασωματειακή Συνεργασία στα ΜΜΕ;

Ενας παλιός

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: