Πατάτα ή κάτι άλλο η άποψη του νομικού συμβούλου της ΕΣΗΕΜ-Θ για το 8ωρο;

Την περασμένη εβδομάδα το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ μετά από υπόμνημα των συντακτών της εφημερίδας «Μ» κάλεσε τους εργασιακούς εκπρόσωπους της εφημερίδας προκειμένου να παραστούν στην συνάντηση που είχε οριστεί με την διευθυντική ομάδα της εφημερίδας (Χαρίση, Τσία, Παπαδημούλη και Καραγιαννίδη) προκειμένου να διευθετηθούν διάφορα ζητήματα. Το υπόμνημα (παρακάτω) αναφέρεται σε θέματα που αφορούν την εφαρμογή της ΣΣΕ (εντατικοποίηση της εργασίας, υπερεργασία, προσβλητική, αυταρχική, αντιδεοντολογική συμπεριφορά και πολλά άλλα).

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της υπερεργασίας όπως αυτό αναδείχθηκε μετά την απόφαση της εργοδοσίας να μετακινήσει 22 συντάκτες στην εβδομαδιαία προς το παρόν εφημερίδα Θεσσαλονίκη για να προετοιμάσουν την καθημερινή της έκδοση.

Στη συνεδρίαση στην οποία παρέστησαν και περίπου 15 συντάκτες της «Μ» ετέθη ευθέως το ερώτημα: πόσες ώρες πρέπει να εργάζονται οι συντάκτες;

Το συγκεκριμένο ερώτημα ετέθη από τους εργασιακούς οι οποίοι γνώριζαν ότι στους δημοσιογράφους εδώ και πολλά χρόνια ισχύει η 6ωρη απασχόληση. Δηλαδή το αυτονόητο.

Κι όμως ο νομικός σύμβουλος Στρατής Μαυραγάνης της ΕΣΗΕΜ-Θ διαφώνησε και υποστήριξε ότι ισχύει η 8ωρη απασχόληση για 6 εκδόσεις.

Όπως ήταν φυσικό όλοι έπεσαν από τα σύννεφα. Τα μέλη του δ.σ. Αδάμ και Μειντάνη διαφώνησαν και του ζήτησαν να ανακαλέσει. Η «νέα πλειοψηφία» όμως της ΕΣΗΕΜΘ Βοιτσίδης, Φωκιανίδης, Ντόζης, Χαλεπλίδου, Παπαδημούλης, Κοντογουλίδης δεν αντέκρουσαν το νομικό ολίσθημα ( παπάρα, αλητεία, συκοφαντία, αερολογία, μπούρδα, έγκλημα, ψέμα κ.α πολλά μπορεί κανείς να πει για το θέμα) του νομικού συμβούλου της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Οι εργασιακοί έμειναν άναυδοι όπως και οι εργαζόμενοι της «Μ». Διότι όταν το ακούς από τον νομικό σύμβουλο του σωματείου σου σκέφτεσαι ότι κάτι έχει αλλάξει, ότι κάτι έχει συμβεί, ότι τέλος πάντων δεν είσαι νομικός και ο νομικός σύμβουλος για να το λέει κάτι παραπάνω θα ξέρει. Άλλωστε δεν το λέει ο νομικός σύμβουλος του συνδικάτου Οικοδόμων το λέει ο νομικός σύμβουλος των δημοσιογράφων της Θεσσαλονίκης.

Η κεραμίδα ήταν στο δόξα πατρί.

Τις επόμενες ημέρες μέχρι και χθες υπήρξε ένας μαραθώνιος επικοινωνίας με την ΠΟΕΣΥ και στελέχη της ΕΣΗΕΑ αλλά και τους νομικούς συμβούλους Μπελίτση και Σαλαφράγκου προκειμένου να λυθεί το ζήτημα. Από όλες τις πλευρές των συνδικαλιστών (πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, στελέχη της ΕΣΗΕΑ) η απάντηση ήταν το ερώτημα: ποιος ανόητος τα λέει αυτά. Οι δε νομικοί σύμβουλοι δέχτηκαν ότι στο θέμα υπάρχει σύγκρουση με τα αφεντικά αλλά το αυτό που ισχύει είναι το 6ωρο. Υπάρχει δε πληθώρα δικαστικών αποφάσεων που κατοχυρώνουν το 6ωρο.

Χθες μάθαμε ότι ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ επικοινώνησε με την διευθύντρια της «Μ» Φ.Χαρίση για να της ανακοινώσει ότι στο θέμα του ωραρίου δεν υφίσταται καμία αλλαγή και της ζήτησε να ενημερώσει τους συντάκτες;

Τα ερωτήματα είναι πολλά και αφορούν την νέα πλειοψηφία της ΕΣΗΕΜΘ και τον νομικό της σύμβουλο.

Τι προσπαθούν να πετύχουν; Την ανατροπή της ΣΣΕ του κλάδου; Τι ρόλο παίζουν; Με ποιου τα συμφέροντα είναι;

Συνάδελφοι τέτοια λάθη δεν είναι απλά λάθη ή λάθη παρερμηνείας του νόμου.

Συνάδελφοι πρέπει να το πάρουμε χαμπάρι η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο του Τύπου δεν αντιμετωπίζεται από πλειοψηφίες που δεν γνωρίζουν τα βασικά δικαιώματα και κατακτήσεις του κλάδου.

Συνάδελφοι τα προβλήματα δεν λύνονται από εκλεγμένους που δεν θέλουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα μας ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

Συνάδελφοι η ΕΣΗΕΜ-Θ πρέπει να γίνει Ένωση των Συντακτών και όχι των διευθυντών…

Το υπόμνημα των συντακτών της «Μ»

Το παρακάτω υπόμνημα περιγράφει εύγλωττα την κατάσταση στη «Μ». Να σημειωθεί ότι το θέμα της μισθοδοσίας εξακολουθεί και υφίσταται. Οι συντάκτες πληρώνονται με καθυστέρηση ενός μήνα, δηλαδή στο τέλος Σεπτεμβρίου θα πληρωθούν τον Αύγουστο.

ΠΡΟΣ Δ.Σ. ΕΣΗΕΜΘ
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Εμείς οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Μακεδονία, που εργαζόμενοι τουλάχιστον δέκα χρόνια στην εκδότρια εταιρεία, το τελευταίο διάστημα έχουμε ξεπεράσει τα όρια της ανοχής που δείξαμε απέναντι σε ενέργειες και συμπεριφορές της διοίκησης και σας γνωστοποιούμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον εργασιακό μας χώρο, για περεταίρω δικές σας ενέργειες.
Με την ανάληψη της νέας διευθυντικής ομάδας, βιώνουμε καταστάσεις πρωτόγνωρες στους περισσότερους από εμάς, που πιστεύουμε ότι είναι κατευθυνόμενες από την εργοδοσία, διότι σε άλλη περίπτωση, δεν τιμούν τους συναδέλφους που ανέλαβαν υπεύθυνες θέσεις.
Έχουμε αποδείξει στα τόσα χρόνια εργασίας μας ότι στηρίζουμε την εργασία μας, κάνουμε όλες τις λογικές υποχωρήσεις, δείχνουμε ανεκτικότητα και συμμετέχουμε σε κάθε προσπάθεια εξόδου της εφημερίδας από οικονομικές κρίσεις.
Δεν διεκδικούμε ευχαριστίες και παρακλήσεις. Κάνουμε τη δουλειά μας και ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας.
Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.
Η διάθεση της διοίκησης και της διευθυντικής ομάδας φάνηκε από την πρώτη ημέρα, όταν αντιμετώπισε “εκδικητικά” τους συντάκτες, καταργώντας τις ειδικότητες τους, ενοποιώντας τα τμήματα και απαιτώντας παρουσία στην πρωινή σύσκεψη, ασχέτως κωλύματος, γεγονός που δεν συμβαίνει ούτε στην πρωινή στρατιωτική αναφορά.
ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – ΥΠΕΡΕΡΓΑΣΙΑ.
Με την μετακίνηση 22 συναδέλφων στην “Θεσσαλονίκη” μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων. Εκτός αυτού, έγιναν εσωτερικές μετακινήσεις που αποδυνάμωσαν επιπλέον τα τμήματα. Την ίδια ώρα, η διοίκηση αποφάσισε να αυξήσει τις σελίδες του ρεπορτάζ, γεγονός που βρίσκει σύμφωνους τους συντάκτες. Καμία επιχείρηση, ωστόσο, όταν ρίχνει βάρος σ’ ένα αντικείμενο δεν μειώνει παράλληλα το προσωπικό, κάτι που έγινε στην Μακεδονία.
Αποτέλεσμα είναι να απαιτείται από τους συντάκτες να προτείνουν τρία ή τέσσερα ή πέντε θέματα ημερησίως, συν τα Κυριακάτικα. Οι συντάκτες εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς και να υπερβαίνουν σχεδόν καθημερινά το προβλεπόμενο ωράριο εργασίας.
Τα ρεπορτάζ, όπως είναι εύλογο, δεν μπορεί να έχουν ποιότητα (τέσσερα θέματα σε μια ημέρα για έναν συντάκτη) και ενδιαφέρουσα θεματολογία. Στην διάθεση σας φύλλα εφημερίδας με υπογραφές συντακτών σε 3-4 θέματα.
ΟΙ συντάκτες πρέπει να ασχολούνται με πολλά θέματα, να αναλώνουν το χρόνο τους στην εφημερίδα, σαν κάποιος να θέλει να τους εκδικηθεί, άσχετα εάν αυτά δημοσιευτούν την επομένη ημέρα!
Δεν δεχόμαστε την απάντηση των συναδέλφων που βρίσκονται στη διοίκηση, ότι οι ίδιοι είναι 12 και 14 ώρες στην δουλειά. Εάν δεν έχουν κάνει συμφωνία να αμείβονται περισσότερο, τότε καταστρατηγούν βασικούς κανόνες της δεοντολογίας, σε βάρος δε συναδέλφων και παρακαλούμε να ελεγχθεί αυτό το ζήτημα.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ – ΕΜΠΛΟΚΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ.
Η διοίκηση κατήργησε τις ειδικότητες των συντακτών, που είχαν για πολλά χρόνια. Οι συντάκτες έχασαν την επαφή με τις πηγές τους ενώ όποιος αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας θέμα με το οποίο δεν είχε ασχοληθεί, πρέπει να αναζητήσει εκ νέου πηγές ή να απευθυνθεί στον μέχρι χθες ειδικευμένο συντάκτη για να τον βοηθήσει.
Ένας συντάκτης μπορεί να ασχοληθεί την μία ημέρα με επαρχιακό, την επομένη με δημοτικό, την μεθεπόμενη με ΥΠΕΧΩΔΕ ή και τα τρία αντικείμενα μαζί την ίδια ημέρα, όταν οι ειδικευμένοι συντάκτες σε αυτά τα θέματα θα ασχολούνται με πολιτιστικό, κοινωνικό ή ό,τι άλλο “βρεθεί μπροστά τους”.
Παραδείγματα θα περιγραφούν προφορικά από τον καθένα που υπογράφει.
Η διοίκηση φαίνεται να μην σέβεται ούτε τον διαχωρισμό εξωτερικού – εσωτερικού συντάκτη. Επιχειρήθηκε η βλαπτική μεταβολή συντακτών, με μετακίνηση τους σε θέση εσωτερικού συντάκτη, ενώ ήταν εξωτερικοί συντάκτες. (παραδείγματα θα αναφερθούν).
Έχουν γίνει αλλαγές ωραρίων, χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τους συντάκτες, όπως και αλλαγές θέσεων.
ΑΠΑΞΙΩΣΗ.
Οι συντάκτες της Μακεδονίας, που, όπως προαναφέρθηκε έχουν τουλάχιστον δέκα χρόνια στην εφημερίδα και οι περισσότεροι έχουν διπλάσιο χρόνο προϋπηρεσίας στο χώρο και ηλικία που ξεπερνά την “δεύτερη εφηβεία” αντιμετωπίζονται σαν σχολιαρόπαιδα του δημοτικού (ούτε καν σχολής δημοσιογραφίας) κι ενίοτε σαν “αλητόπαιδα” που δήθεν δεν έχουν ιδέα από δημοσιογραφία. Η πρωινή σύσκεψη μετατρέπεται σε μάθημα νηπιαγωγείου, γεγονός που φαντάζει μεν αστείο (ίσως γελοίο) αλλά έχει επίπτωση στην ψυχολογία των δημοσιογράφων, οι οποίοι, για να μην χαλάσει το κλίμα και να συνεχίζουν να προσφέρουν στην στήριξη της εφημερίδας, δεν αντιδρούν άμεσα.
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! ΦΘΑΝΕΙ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ
Η διοίκηση επέβαλε σε συντάκτες, εκτός από την δημοσιογραφική εργασία, να εκτελέσουν και έργο φωτογράφου, βγάζοντας φωτογραφίες με μηχανές της εφημερίδας. Συντάκτρια εστάλη να φωτογραφίσει “κεφαλάκια” με απαξιωτικό τρόπο. Εάν δεν είναι παράβαση της επαγγελματικής δεοντολογίας αυτή η ενέργεια, τουλάχιστον θα πληρωθούν οι συντάκτες και ως φωτογράφοι;
ΕΚΔΙΚΗΣΗ
Οι συντάκτες της Μακεδονίας, αισθάνθηκαν από την πρώτη στιγμή της νέας διοίκησης, σα να θέλουν να τους εκδικηθούν για κάτι που δεν γνωρίζουν. Επιχειρούνται να κοπούν νόμιμες άδειες, να μετακινηθούν συνάδελφοι σε θέσεις υποβάθμισης, να εργάζονται ασκόπως περισσότερο.
Επιδόματα δεν δίνονται σε κάποιους που τα δικαιούνται.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΘΥΜΟΙ
Γνωρίζουν όλοι ότι είμαστε πρόθυμοι, όχι να εφαρμόσουμε τα εξοντωτικά για τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις σχέδια της εργοδοσίας, αλλά για να αναπτυχθεί η ιστορική εφημερίδα και να καταλάβει την αρμόζουσα για το όνομα της θέση στην αγορά. Έχουμε διάθεση να δείξουμε ανοχή στις οικονομικές δυσκολίες και να προσφέρουμε τα μέγιστα.
Δεν επιτρέπουμε όμως την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας, ούτε την προσβολή της αξιοπρέπειας μας.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Ζητούμε τη σύγκληση εργασιακής συνέλευσης για να αναφέρουμε συγκεκριμένα παραδείγματα, να αναφερθούμε και σε ενέργειες που δεν περιγράφηκαν στο παρόν κείμενο και να αναζητήσουμε λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Ζητούμε τον έλεγχο των συναδέλφων που πιθανών έχουν υποπέσει σε καταστατικές παραβάσεις.
Ζητούμε ομαλές εργασιακές σχέσεις και συνθήκες για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε την εργασία μας, απρόσκοπτα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: