Εργαζόμενοι στα ΜΜΕ: Γιατί να πάμε στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ

asyntaxtos%202[1]ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Πέρα από τα διαχρονικά αιτήματα του δημοσιογραφικού κόσμου που αφορούν εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, το τελευταίο διάστημα, μια σειρά από αρνητικά γεγονότα έχουν επιτείνει δραματικά την κατάσταση στον χώρο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου σε βάρος των δικαιωμάτων των… «λειτουργών» στον χώρο της ενημέρωσης. Επειδή οι εκάστοτε ψυχρές ή… «θερμές» ανακοινώσεις διαμαρτυρίας των Ενώσεων Συντακτών ή των Ενώσεων Τεχνικών δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από… ασκήσεις θάρρους απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία, αυτό που χρειάζεται και απαιτούν οι σύγχρονες συνθήκες, είναι η ηχηρή διαμαρτυρία μας στο δρόμο και η οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων προκειμένου να μπει φραγμός σε αυτή την επίθεση που δεχόμαστε και ως κλάδος και ως κοινωνία.

Οι πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ έχουν επιτρέψει σε μεγιστάνες του πλούτου (π.χ. Γιάννα Αγγελοπούλου και κλείσιμο Ελεύθερου Τύπου) να θεωρούν τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ σαν αναλώσιμα αντικείμενα. Όσο η αντίδραση του δημοσιογραφικού κλάδου θα είναι υποτονική -ή σε αρκετές περιπτώσεις, μηδενική-, τόσο η αυθαιρεσία και η ασυδοσία θα κλιμακώνονται. Σε καθεστώς απολύσεων, εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας, τα πρώτα αγαθά που πλήτονται είναι η ελευθεροτυπία και η απαίτηση των πολιτών για αντικειμενική και χωρίς φόβο και εξαρτήσεις, ενημέρωση.

Επειδή αυτές οι εξελίξεις μας αφορούν όλους δεν θα πρέπει να έχει κανένας το «δικαίωasyntaxtos poreiaμα» να αδιαφορήσει. Η σιωπή μας, δίνει το δικαίωμα στα αφεντικά να συνεχίζουν να μας αντιμετωπίζουν σαν σκλάβους στη γαλέρα των μίντια.

Το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ είναι μια καλή ευκαιρία να στείλουμε ένα μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδότες ότι όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της ενημέρωσης,  όπως δημοσιογράφοι μέλη και μη μέλη των Ενώσεων Συντακτών, τεχνικοί και υπάλληλοι προσωπικού σε ιδιωτικά και δημόσια ραδιοτηλεοπτικά και εκδοτικά μέσα, αλλά και άνθρωποι που απασχολούνται ευρύτερα στο χώρου της  ειδησεογραφίας,  θα υπερασπιστούν την όποια αξιοπρέπεια τούς έχει απομείνει, εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο συσπείρωσης και κοινού αγώνα μαζί με την κοινωνία για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Μόνο μέσα από αυτούς τους κοινούς αγώνες θα μπορέσουμε να δώσουμε πνοή στις ξεψυχισμένες γραφειοκρατικές Ενώσεις Συντακτών και στις λογικές διαχείρισης των συνδικαλιστικών αγώνων.

Καλούμε τους συναδέλφους/συναδέλφισες, μέλη και μη μέλη των Ενώσεων Συντακτών, τεχνικούς των μίντια αλλά και ανεξάρτητους μπλόγκερς σε συγκέντρωση στις 5 Σεπτεμβρίου 2009 στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη στις 6 το απόγευμα για να πορευθούμε προς το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, όπου ο Κ. Καραμανλής θα πραγματοποιεί τη φετινή φιέστα των εγκαινίων της 74ης ΔΕΘ.

αστεριΈχουμε φωνή και θα μας ακούσουν, θέλουν ΔΕΘέλουν.

ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

Συνεισφέρετε με τη δημιουργική φαντασία σας στην κατάρτιση της λίστας με τα συνθήματα που πρέπει κατά την άποψή σας να ακουστούν στο συλλαλητήριο του Σαββάτου. Τα συνθήματα θα τυπωθούν και θα διανεμηθούν στους διαδηλωτές. Δημοσιεύστε τα δικά σας συνθήματα από κάτω στα ΣΧΟΛΙΑ.

Υ.Γ. Όσοι/όσες εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις για τη δραματικότητα της κατάστασης στον χώρο των μίντια και για την αναγκαιότητα της συμμετοχής μας τόσο στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ όσο και στις μετέπειτα διαμαρτυρίες ενόψει του σκοτεινού εργασιακού φθινοπώρου, σας υπενθυμίζουμε ορισμένες μόνο από τις τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης που θα πρέπει να μας αφυπνίσουν όλους. Γι’ αυτές τις εξελίξεις

 • To κλίμα στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι εκρηκτικό: Οι εργαζόμενοι δεν πληρώθηκαν και τη Δευτέρα 31 Αυγούστου. Παραμένουν απλήρωτοι για δύο μήνες. Οι εργασιακοί εκπρόσωποι έχουν συνάντηση την Τρίτη 1/9/2009 με το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ για το θέμα.
 • Στον Alpha οι ενημερωτικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων συρικνώνονται.
 • Δύο τεχνικοί και μία δημοσιογράφος (Μαρία Ζερβοχωρίτου) στο γραφείο Θεσσαλονίκης του Star Channel, απολύθηκαν.
 • Τρεις απολύσεις στο Ράδιο Θεσσαλονίκη: Γιάννης Στρίκος, Μάριος Χατζηδαμιανός, Ελένη Ιατρού. Άκαρπη η διαπραγματευτική… ικανότητα του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ απέναντι στη διευθύντρια του ραδιοφωνικού σταθμού, Κλαούντια Έγγερς.
 • Τρεις απολύσεις στο γραφείο Θεσσαλονίκης του Ελεύθερου Τύπου: Γιώργος Αδάμ, Άγγελος Αγγελίδης, Βάσω Τσάνα.
 • Δρομολογούνται εξελίξεις στα δημοτικά ΜΜΕ. Οι εργαζόμενοι των FM100-TV100 (πλην… ενός!) απουσίαζαν από παράσταση διαμαρτυρίας (πριν μήνες) σε συνέδριο της ΚΕΚΔΕ στη Θεσσαλονίκη. Εκεί ήταν μόνο ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ και άλλοι συνάδελφοι… Τώρα αρχίζουν να ξυπνούν στη δημοτική ραδιοτηλεόραση. Κάλλιο αργά παρά ποτέ… Ο Γκιουλέκας, υποσχέθηκε…. «λύση» έως το τέλος του έτους. Στο πνεύμα των υποσχέσεων της ΔΕΘ…

Άλλες εξελίξεις στα MEDIA:

 • Αλλαγές στην ιδιοκτησία διαφόρων media πρωτίστως στις εφημερίδες. Τίτλοι με ιδιοκτήτες δημοσιογράφους στο δρόμο που χάραξε το «Πρώτο Θέμα» και συνέχισε η «Real». Σύντομα ακολουθεί η εφημερίδα του Μ.Τριανταφυλλόπουλου.
 • Η νέα περίοδος σηματοδοτεί μειωμένα budget, ψαλιδισμένες αμοιβές στελεχών, δημοσιογράφων και ηθοποιών. Περικοπές δελτίων τα μεσάνυχτα και το μεσημέρι (πλην Mega και ΝΕΤ), σμίκρυνση της πρωινής ζώνης, κυριαρχία προγραμμάτων μαγειρικής, περικοπές  βαρδιών τεχνικών και links, μηδενικές νέες προσλήψεις με εξαίρεση τη «φτωχούλα» ΕΡΤ που με τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών προσθέτει άλλα 283 άτομα με «συμβάσεις έργου».
 • Διακόσιοι εργαζόμενοι στον Ελεύθερο Τύπο θα προστεθούν στη λίστα ανέργων μαζί με τους εθελούσιους εξοδούχους στον Alpha, τον ΑΝΤ1, τους απολυθέντες από τον Star και το Alter και τους εργαζόμενους στον Ξένιο.
 • Απολύσεις, κατάργηση ενθέτων, μείωση σελίδων, απρογραμμάτιστη μεταφορά στο διαδίκτυο «ευδοκιμούν» στον χώρο των εντύπων.
 • Ανάσα δίνουν μόνο τα portals και sites ορισμένων μεγάλων εφημερίδων που απασχολούν εξειδικευμένους συντάκτες.
 • Εξαγορά του City 99,5 από τον Όμιλο Ρέστη Media. Ο Όμιλος Ρέστη ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της εταιρείας Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις CITY Α.Ε, που κατέχει το ραδιοφωνικό σταθμό CITY 99,5, από το Θεόδωρο και τη Γιάννα Αγγελοπούλου. Με αφορμή την ολοκλήρωση της συμφωνίας ο κ. Βίκτωρας Ρέστης δήλωσε μεταξύ άλλων: «H απόκτηση του CITY 99,5 ενισχύει σημαντικά την παρουσία του Ομίλου στο χώρο των ΜΜΕ και παράλληλα διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας ενός ραδιοφωνικού σταθμού που ξεχώριζε για το περιεχόμενο και την εγκυρότητα της ενημέρωσης, αλλά και την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού του. Βασική επιδίωξή μας αποτελεί η περαιτέρω ενίσχυση – ενδυνάμωση του σταθμού, ώστε να παραμείνει μια ανεξάρτητη φωνή ενημέρωσης».

3 Σχόλια προς “Εργαζόμενοι στα ΜΜΕ: Γιατί να πάμε στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ”

 1. Στο Μόναχο να πάτε με τον Χριστοφοράκο
  ν’ ανοίξετε μια τρύπα να μπείτε μες στον λάκκο.

  (Μπορεί να γίνει και ρεμπέτικο τραγούδι!!!)

 2. εκεί,εκεί στη βήτα εθνική
  μαζί με τα λομόγια σας
  ψεύτες πολιτικοί…

  δεν έχετε φιλότιμο
  δεν έχετε λαό
  βάλτε σχοινί στο σβέρκο σας
  και πέτρα στο λαιμό…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: