Ως τις 31 Δεκεμβρίου θα ορισθεί το καθεστώς λειτουργίας των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών

Εως τις 31 Δεκεμβρίου 2009 θα τακτοποιηθεί το θέμα της λειτουργίας των ραδιο-τηλεοπτικών δημοτικών σταθμών με σχετική νομοθετική ρύθμιση, ανακοίνωσε ο υφ. Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Στο πλαίσιο διαλόγου που έχει ξεκινήσει το υπ. Εσωτερικών με τα ενδιαφερόμενα μέλη (ΚΕΔΚΕ, ΕΣΗΕΑ, εκπροσώπους εργαζομένων στα δημοτικά ΜΜΕ), ο κ. Γκιουλέκας επιβεβαίωσε το πρωϊ στη Γ.Γρ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας την απόφαση του υπουργείου, ώστε η λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών δημοτικών σταθμών και η νομοθετική προσαρμογή της λειτουργίας τους στο ισχύον ευρωπαϊκό καθεστώς να έχει νομοθετικά ολοκληρωθεί ως τα τέλη του χρόνου.

Όπως σημείωσαν ο κ. Γκουλέκας και η Γ.Γρ. Ενημέρωσης-Επικοινωνίας, Μαργαρίτα Παπαδά, στόχος της κυβέρνησης είναι η απρόσκοπτη λειτουργία των δημοτικών ΜΜΕ -αφού γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές- και η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Αναλύοντας το πρόβλημα, ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΚΕ, Πάνος Ζυγούρης, εξήγησε ότι τα δημοτικά ΜΜΕ λειτουργούν σήμερα με βάση παλιές διατάξεις περί δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού. Ο Ν. 3592/07, καθ’ υπαγόρευση της κοινοτικής νομοθεσίας, όρισε ότι οι δημοτικοί ραδιο-τηλεοπτικοί σταθμοί για να αδειοδοτηθούν πρέπει να έχουν τη μορφή Α.Ε.. Αυτό, όπως επισήμανε, «ήταν ένα βασικό πρόβλημα, διότι αυτόματα αποκλειόταν η δυνατότητα χρηματοδότησης από τους δήμους».

Στη σχετική γνωμοδότηση της ΚΕΔΚΕ, ο σκόπελος ξεπεράσθηκε με το επιχείρημα ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες ειδικού ενδιαφέροντος και ως εκ τούτου μπορούν να εξαιρεθούν από την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Τυπικά, λοιπόν, πρόκειται για δημοτικές επιχειρήσεις, που μπορούν να λειτουργούν στο διηνεκές.

Όμως, κανένας νόμος -όπως τόνισε ο κ. Ζυγούρης- δεν μπορεί να υποχρεώσει ένα δήμαρχο να διατηρήσει έναν ραδιο-τηλεοπτικό σταθμό σε περίπτωση οικονομικής κρίσης. Μοιραία τίθεται το θέμα του εργασιακού μέλλοντος δημοσιογράφων και τεχνικών, εάν ένας δήμος δεν δύναται να συντηρήσει τη λειτουργία του σταθμού.

Λύση στο θέμα αυτό, ο κ. Ζυγούρης σημείωσε ότι αποτελεί η δημιουργία πλαισίου (κανονισμού λειτουργίας) που θα «κανονίζει τις λειτουργίες και δεν θα ενθαρρύνει τις αθρόες προσλήψεις». Όπως τόνισε «δε νομίζω ότι υπάρχει δήμος, που θα θέλει να κλείσει σταθμό. Οι σταθμοί κλείνουν, διότι γίνονται αθρόες προσλήψεις». Παρέπεμψε σε κείμενα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου επανειλημμένως έχει καταγραφεί ότι σχετικές δαπάνες είναι νόμιμες, αλλά δεν είναι λειτουργικές. «Γι αυτό πρέπει να υπάρξει κανονιστικό πλαίσιο», τόνισε επανειλημμένως.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι «η πρόταση της ΚΕΔΚΕ προσανατολίζεται προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Παρόλα αυτά υπάρχουν θέματα προς συζήτηση». Έφερε ως παράδειγμα την πρόθεση του δημάρχου Άνω Λιοσίων να κλείσει τον τοπικό δημοτικό σταθμό με το επιχείρημα ότι «δεν του έδωσε χρήματα η Επίτροπος για να πληρώσει τους συναδέλφους του», που είναι -όπως τόνισε- 22 άτομα.

Δυο χιλιάδες δημοσιογράφοι απασχολούνται στα δημοτικά ΜΜΕ (εκτός των τεχνικών) και πρόθεση των συλλόγων είναι καταρχήν να διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας.

Όπως σημείωσε το μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ, Σταμάτης Νικολόπουλος, «η πρόταση Ζυγούρη περιορίζεται στο κομμάτι της αδειοδότησης και δεν ασχολείται με άλλα θέματα, όπως τη μορφή, που θα έχει το νέο πρόγραμμα. Οι σταθμοί θα μεταδίδουν μόνο συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων; Τι μορφή θα έχει δημοσιογραφική δουλειά;».
Η διαπραγμάτευση των δυο πλευρών αναμένεται να συνεχισθεί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχολιάστε