«Αναλώσιμα αντικείμενα οι εργαζόμενοι» για τους εργοδότες

Οι συνάδελφοι-σύντροφοι από το «Παρατύπως» (http://paratypos.blogspot.com/) με αφορμή το λουκέτο σε Ελεύθερο Τύπο, City, την ιντερνετική σελίδα του ίδιου συγκροτήματος αλλά και τις δυσμενείς εξελίξεις σε άλλα έντυπα και ΜΜΕ, προτείνουν μεταξύ άλλων:

HPIM1161Κοινό απεργιακό μέτωπο ΟΛΩΝ των σωματείων ενάντια στο «δικαίωμα» των εργοδοτών να ανοιγοκλείνουν όποτε θέλουν έντυπα, να πετούν σαν αναλώσιμα αντικείμενα τους εργαζόμενους και έκτακτες γενικές συνελεύσεις σε όλες τις εφημερίδες και τα μεγάλα περιοδικά, ώστε να μιλήσουν και να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δυναμικές μορφές αντίδρασης σε όσα μας ετοιμάζουν χωρίς την έγκρισή μας.

Για την ανακοίνωσή τους

 Αιφνιδιαστικό λουκέτο σε Ελ.Τύπο – CITY FM

Με μια απόφαση- σταθμό για την εργοδοτική πρακτική που θα δοκιμαστεί από δω και πέρα στο σύνολο της βιομηχανίας των ΜΜΕ και του Τύπου, η οικογένεια Αγγελόπουλου αποφάσισε να …εκκαθαρίσει το δικαίωμα εκατοντάδων συντακτών, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων τους στην εργασία, μετά την απόφαση της 19ης Ιουνίου για λουκέτο στις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής» και στο ραδιοφωνικό σταθμό CITY. Όλα έγιναν εν κρυπτώ, αιφνιδιάζοντας ακόμα και διευθυντικά στελέχη, προφανώς, για να «κοπούν τα πόδια» σε όσους θα ήθελαν να αντιδράσουν.

Ο Θόδωρος και η Γιάννα Αγγελόπουλου θα βάλουν προφανώς πλώρη για άλλες επιχειρηματικές μπίζνες, αφού οδήγησαν τα προαναφερθέντα «καράβια» στην ξέρα «πνίγοντας» τη δουλειά, τους κόπους και τα όνειρα εκατοντάδων εργαζόμενων. Αυτοί είναι άλλωστε τα θύματα του «πολέμου» που έχει κηρύξει η εργοδοσία και που βιώνουμε όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα της καπιταλιστικής κρίσης, με απολύσεις, παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας, καθήλωση μισθών, 4ήμερα κ.α.

Παρόμοιο σκηνικό διαμορφώνεται και το χώρο των περιοδικών. Πρόσφατα, η εταιρεία Δάφνη ΑΕ έβαλε λουκέτο σε ένα άλλο γνωστό γυναικείο περιοδικό, το Diva, ενώ ο Περιοδικός Τύπος ΑΕ και άλλες μικρότερες εταιρείες καθυστερούν πλέον σε μόνιμη βάση μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές 2-3 μηνών, κρατώντας σε ομηρία τους εργαζόμενους.

Είναι φανερό ότι η απόφαση για λουκέτο στον Ελεύθερο Τύπο, ένα από τα «βαριά» ονόματα στο χώρο των ΜΜΕ, θα αποτελέσει ένα είδος «πειραματικού εργαστήριου» για τα αφεντικά της ενημέρωσης για το πώς θα κινηθούν από δω και πέρα. Θα μετρήσουν αντιδράσεις. Και αν δεν υπάρξουν, θα προχωρήσουν κι άλλοι… Με αυτή την οπτική πρέπει να αντιμετωπίσουμε ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι του κλάδου την εξέλιξη αυτή. Για αυτό, η απάντηση δεν πρέπει να είναι μόνο υπόθεση των εργαζομένων του ομίλου, αλλά του συνόλου των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Αν αυτή η σαρωτική επίθεση της εργοδοσίας περάσει αναπάντητη τότε τα χειρότερα έπονται!

Αυτό που απαιτείται είναι:

1. Αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στο Ελεύθερο Τύπο και τον CITY και τις όποιες αγωνιστικές αποφάσεις αυτοί λάβουν.

2. Έκτακτες γενικές συνελεύσεις σε όλες τις εφημερίδες και τα μεγάλα περιοδικά, ώστε να μιλήσουν και να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δυναμικές μορφές αντίδρασης σε όσα μας ετοιμάζουν χωρίς την έγκρισή μας.

3. Κοινό απεργιακό μέτωπο ΟΛΩΝ των σωματείων ενάντια στο «δικαίωμα» των εργοδοτών να ανοιγοκλείνουν όποτε θέλουν έντυπα, να πετούν σαν αναλώσιμα αντικείμενα τους εργαζόμενους. Για να απαγορευθούν οι απολύσεις και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας των εργαζόμενων. Για να αποσπαστούν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και να σπάσει η αλυσίδα της λιτότητας και των μισθολογικών περικοπών. Για το δικαίωμα στη σταθερή, πλήρη και ανθρώπινη εργασία για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο των ΜΜΕ.

Πηγή: http://paratypos.blogspot.com/

Ένα Σχόλιο προς “«Αναλώσιμα αντικείμενα οι εργαζόμενοι» για τους εργοδότες”

 1. ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  23 Ιουνίου 2009

  ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
  ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
  ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
  ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
  ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
  ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
  ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
  ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
  ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
  ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  Αθήνα, 23 Ιουνίου 2009

  Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

  Δραματικές είναι, κατά τα τελευταία χρόνια, αλλαγές στον χώρο της ενημέρωσης, σε συνδυασμό με την επιμονή της εργοδοτικής πλευράς να αρνείται πεισματικά την ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
  Η γιγάντωση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ΜΜΕ, η ταυτόχρονη εξάπλωσή τους σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς, η μετατροπή των εφημερίδων σε SUPER MARKET, η υπερσυγκέντρωση των ΜΜΕ στα χέρια ολίγων, η είσοδος των επιχειρήσεων Τύπου στο Χρηματιστήριο, η απόφαση των εργοδοτών να μην επενδύουν τα έσοδα από το Χρηματιστήριο με σκοπό την ποιοτική βελτίωση των επιχειρήσεών τους, η μετατροπή των μέσων ενημέρωσης σε επιχειρηματικά «εργαλεία», αποτελούν ορισμένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα ΜΜΕ. Στοιχεία, τα οποία ήταν μοιραίο να οδηγήσουν σε κρίση. Κρίση ποιοτική, κρίση ανταγωνιστική, κρίση οικονομική που δημιουργήθηκε όμως από επιχειρησιακές επιλογές και όχι από αντικειμενικούς λόγους.
  Μέσα σε αυτό το ασταθές και ασφυκτικό περιβάλλον, η δημοσιογραφική εργασία, ενώ αποτελεί την πρώτη ύλη χωρίς την οποία είναι αδύνατη η λειτουργία των επιχειρήσεων Τύπου, υποτιμάται συνεχώς και καθίσταται ολοένα δυσκολότερη και πιο επισφαλής.
  Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουμε γίνει μάρτυρες ενός pogrom απολύσεων, άρνησης πλήρους συμμόρφωσης στις ΣΣΕ και τις Ιδιωτικές Συμφωνίες, ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, επέκτασης του τρόπου αμοιβής με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, αδιαφανείς μεταβιβάσεις επιχειρήσεων ΜΜΕ, εφαρμογής σε ευρεία κλίμακα προγραμμάτων αναγκαστικών «οικειοθελών» παραιτήσεων, και αναστολής εκδόσεων ημερησίων εφημερίδων, με αποτέλεσμα ολόκληροι κλάδοι εργαζομένων στα ΜΜΕ (δημοσιογράφοι, διοικητικοί, τεχνικοί) να βρίσκονται σε ένα μόνιμο καθεστώς ανασφάλειας, εργασιακής ομηρίας με άμεσες συνέπειες στην ποιότητα της ενημέρωσης.
  Η αιφνιδιαστική απόφαση της οικογένειας Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, ιδιοκτητών των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος και Τύπος της Κυριακής, του ραδιοσταθμού «CITY 99,5» και του ειδησεογραφικού site του Ομίλου, να πετάξουν στο δρόμο 450 συναδέλφους μας, κλείνοντας τα συγκεκριμένα ΜΜΕ, αποδεικνύει ότι το ντόμινο της κρίσης στα ΜΜΕ ξεσπά στις πλάτες των εργαζομένων και αποτελεί πρόκληση και «αιτία πολέμου» για όλους τους εργαζόμενους στην ενημέρωση, ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας.
  Οι εργαζόμενοι στον χώρο των ΜΜΕ δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, τυπογράφοι, εφημεριδοπώλες είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα στο βωμό των κερδοσκοπικών παιχνιδιών και άσκησης εξουσίας της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ .
  Γι’ αυτό ζητούν:
  • Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις και να ανακληθούν όσες έγιναν
  • Να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων
  • Να κατοχυρωθούν οι συνθήκες εργασίας και αποδοχές που θα διασφαλίζουν την προσωπική μας αξιοπρέπεια
  • Να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ
  • Να μην κλείσουν ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ο ΤΥΠΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ο ραδιοφωνικός σταθμός CITY 99,5 και το portal
  e-tipos.gr
  • Να αναλάβουν οι εργοδοτικές οργανώσεις και η Κυβέρνηση τις ευθύνες τους

  Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: