24ωρη απεργια για τον Ε.Τ: Πώς ψήφισαν τα μέλη του δ.σ της ΕΣΗΕΜΘ
Απεργιακή οργή των δημοσιογράφων
Άμεση ήταν η αντίδραση σύσσωμου του δημοσιογραφικού κόσμου στη σοκαριστική κίνηση της οικογένειας Αγγελοπούλου να κλείσει αιφνιδιαστικά τα μέσα ενημέρωσης του συγκροτήματος (εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, Ρ/Σ City, διαδικτυακή έκδοση).
Εμβρόντητοι και έκπληκτοι οι δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν την ανακοίνωση για οικονομική εκκαθάριση.
Η οργή όλων οδήγησε το δ.σ της ΕΣΗΕΑ σε άμεση σύγκληση, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα η κήρυξη 24ωρης απεργίας άμεσα, δηλαδή από την 17.00 της Δευτέρας (22.6)έως τις 17.00 της Τρίτης (23.6)
Ακολούθως συνεκλήθη εκτάκτως το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, όπου μετά από 2ωρη συνεδρίαση αποφάσισε και αυτή να κηρύξει απεργία κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, με πέντε μέλη του δ.σ. να τάσσονται υπέρ και τρία κατά. Συγκεκριμένα, υπέρ της απεργίας τάχθηκαν οι: Μεϊντάνη, Χαλεπλίδου, Αδάμ, Χανός, Κοντογουλίσης, και κατά οι: Βοϊτσίδης, Παπαδημούλης, Ντόζης, ενώ απουσίαζε ο Φωκιανίδης.
Το σκεπτικό και η επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε ήταν η εξής:
Μ. Μεϊντάνη (Ασύνταχτος Τύπος): Η απόφαση ήταν σοκαριστική και εξευτελιστική για τον δημοσιογραφικό κόσμο και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Αυτό επιβάλλει την άμεση και γενική αντίδραση όλου του δημοσιογραφικού κόσμου σε ένα διμέτωπο αγώνα. Σε όσα λέγονται για τα διάφορα συμφέροντα που υποκρύπτονται όπως η κόντρα κυβέρνησης – Αγγελοπούλου, εμείς ως συνδικαλιστικό σωματείο απαντάμε με την υπεράσπιση της ενημέρωσης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι καιροί είναι δύσκολοι, ο κλάδος πρέπει να είναι ενωμένος και η αντίδραση του συνολική και άμεση. Η κήρυξη 24ωρης απεργίας είναι το λιγότερο και ο κλάδος θα πρέπει να προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει με ένα γενικότερο σχέδιο τη λαίλαπα που έρχεται.
Χρ. Χαλεπλίδου (Δημοσιογραφική Ενότητα): Τάχθηκε υπέρ της απεργίας, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει διασφάλιση πως δεν θα εκδοθούν απεργοσπαστικά φύλλα, ενώ επεσήμανε την για ακόμη μία φορά έλλειψη ενημέρωσης από Αθήνα.
Γ. Αδάμ (Δημοσιογράφοι Τώρα): η περίπτωση του Ελεύθερου Τύπου είναι κάτι που μας αφορά όλους και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για παρόμοιες εξελίξεις και σε άλλα ΜΜΕ. Δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη μια τέτοια κίνηση προσβλητική για τον δημοσιογραφικό κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό και συμβολικής σημασίας, απέναντι σε τέτοια σοβαρά προβλήματα ο κλάδος να βγαίνει ως μια γροθιά.
Π. Χανός (Δημοσιογράφοι Τώρα): Ανέπτυξε έναν προβληματισμό για την όλη κατάσταση που δημιουργείται, λέγοντας πως ότι γίνεται στην Αθήνα αφορά και στη Θεσσαλονίκη και ότι θα πρέπει ο κλάδος ενωμένος να προχωρήσει σε διεκδικήσεις, τασσόμενος υπέρ της απεργίας
Β. Κοντογουλίδης (Δημοσιογράφοι Τώρα): Ήταν σοκ, η απόφαση για το κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου, μια απόφαση που στερείται νομιμότητας, κάτι το οποίο νομιμοποιεί ακόμη και μια υπέρβαση, μίας απεργίας όλου του κλάδου που κηρύσσεται κάτω από εκβιαστικές συνθήκες.
Τώρα, τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν κατά της 24ωρης απεργίας και υπέρ της τρίωρης στάσης την Τρίτη ήταν:
Μ. Βοϊτσίδης (Δημοσιογραφική Ενότητα): προέταξε τη νομιμότητα, προετοιμασία και στόχευση πριν την προκήρυξη μιας απεργίας, την οποία για την συγκεκριμένη περίπτωση παρέπεμψε στο άμεσο μέλλον και εφόσον είχαν διασφαλιστεί οι ανωτέρω προϋποθέσεις. Σε δύο ημέρες κάλλιστα θα μπορούσαν να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, είπε. Ανέπτυξε προβληματισμούς και ανησυχίες για την όλη κατάσταση και το τι μέλλει γενέσθαι.
Β. Παπαδημούλης (Δημοσιογραφική Ενότητα): αφού ανέφερε ότι η ΕΣΗΕΑ λειτούργησε διχαστικά, είπε ότι τόσο κρίσιμες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με νηφαλιότητα και τάχθηκε κι αυτός (όπως και ο πρόεδρος) υπέρ της τρίωρης στάσης.
Δ. Ντόζης (Ενότητα – Προοπτική): χαρακτήρισε το κλείσιμο του ΕΤ πολιτικό γεγονός με πολιτικές παραμέτρους, που αφορά στην κόντρα κυβέρνησης – Αγγελοπούλου. Επεσήμανε ότι η ΕΣΗΕΑ δεν ενημέρωσε και ότι δεν μας λογαριάζει όπως έγινε με τη δική μας κινητοποίηση στους συμβασιούχους της ΕΡΤ3. Εθεσε θέμα νομιμότητας και διατύπωσε το ερώτημα περί αιτημάτων της απεργίας, αναφέροντας ότι το κλείσιμο του ΕΤ δεν αφορά το σύνολο του Τύπου. Με αυτή την απεργία δεν χτυπάμε την Αγγελοπούλου αλλά τους άλλους εκδότες. Τάχθηκε υπέρ της απεργίας με όρους νομιμότητας, με συγκεκριμένα αιτήματα και αποτελέσματα και υπέρ της τρίωρης για αύριο (23.6).
Τάδε έφη ο καθείς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας 5–3
Υ.Γ. Εκ μέρους της εκπροσώπου του Ασύνταχτου Τύπου προτάθηκε να γίνει κατάληψη στο γραφείο του Ε.Τ στη Θεσσαλονίκη αλλά τα άλλα μέλη του δ.σ. δεν… θέλησαν να τη συζητήσουν.
23 Ιουνίου, 2009 στις 12:31 πμ
Μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει η στάση ορισμένων συναδέλφων του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ. Και επειδή η οργή είναι κακός σύμβουλος, θα αποφύγω να τοποθετηθώ… Καταλάβατε.
23 Ιουνίου, 2009 στις 12:44 πμ
Αχ αυτή η «νομιμότητα»! Οι τρεις που διαφώνησαν με την πρόταση για 24ωρη απεργία -δυστυχώς μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού μας σωματείου (και δικηγόρος) Μάκης Βοϊτσίδης- αποδεικνύονται πολύ κατώτεροι των περιστάσεων και φαίνεται σαν να μην κατάλαβαν τίποτα από την κρισιμότητα της κατάστασης στον χώρο του Τύπου γενικότερα. Αυτά ας τα βλέπουν αυτοί που τους ψήφισαν για το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ και οι άνεργοι συνάδελφοί μας στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, στο City FM και στην ιστοσελίδα του συγκροτήματος.
23 Ιουνίου, 2009 στις 1:46 πμ
Για τους τρεις που διαφώνησαν:
1. Ο Μάκης Βοϊτσίδης είναι πρωτίστως δικηγόρος και μετά πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ. Λογικό είναι να το κοσκινίζει το πράγμα και να την ψάχνει με τους νόμους. Καμία σχέση με τον συνδικαλισμό.
2. Ο Βασίλης Παπαδημούλης είναι πρωτίστως διεθυντικό (πλέον) στέλεχος της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Φροντίζει να παίρνει τις… «προφυλάξεις» του για το μέλλον. Τίποτα πιο εφιαλτικό για τον ίδιο να αποφασίζει 24ωρες απεργίες κατά του… εαυτού του. Μια τρίωρη στάση και πολύ του είναι.
3. Ο Δημήτρης Ντόζης ανήκει σε ειδική κατηγορία και θα χρειαζόταν ειδική και πολυσέλιδη… ανάλυση. Για τα όσα λέει, αρκεί το ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ για να μην τρώμε και χώρο στα ΣΧΟΛΙΑ. Καλύπτει τα πάντα. Τα όσα είπε μιλάνε από μόνα τους.
Το ερώτημα είναι τι ακριβώς κάνουν ορισμένοι στο ΔΣ ενός συνδικαλιστικού σωματείου.
23 Ιουνίου, 2009 στις 4:38 μμ
Aπέναντι σε αιφνίδιες αποφάσεις εργοδοτικής ασυδοσίας και αυθαιρεσίας, όπως αυτή της κυρίας «Αθήνα 2004» και του συμβίου της, που αφήνουν δεκάδες εργαζόμενους του κλάδου στο δρόμο, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας έχουν να αντιπαρατάξουν σ ύ ν ε σ η (μην προκαλέσουμε κιόλας),
ν ο μ ι μ ο φ ρ ο σ ύ ν η, και… τουλάχιστον 48ωρη προετοιμασία πριν την προκήρυξη απεργίας.
Οχι ότι μας εξέπληξε βέβαια η στάση τους! Ο πρόεδρος του ΔΣ της
ΕΣΗΕΜ-Θ δεν ήταν άλλωστε που από το βήμα της πρόσφατης γενικής συνέλευσης έκανε τουλάχιστπν τρεις φορές λόγο για την ανάγκη «να κάνουμε απεργίες λελογισμένα»;;;
Να τους χαίρεστε όσοι τους ψηφίσατε! Μεγάλη επιτυχία!
23 Ιουνίου, 2009 στις 9:57 μμ
Το κτύπημα τους φάνηκε μακρινό. Εξάλλου όλοι σχεδόν είναι διευθυντικά στελέχη, αρκετοί μάλιστα σε δημόσια ΜΜΕ. Φανταστείτε τι υποστήριξη θα έχουμε από τέτοιους συνδικαλιστές όταν έρθει η σειρά μας…
24 Ιουνίου, 2009 στις 10:17 μμ
Η περιφέρεια ίσως αιφνιδιάστηκε λίγο απο το ξαφνικό της απόφασης για την απεργία. Απέδειξε όμως για άλλη μια φορά οτι διαθέτει εξαιρετικά αντανακλαστικά που λειτούργησαν άμεσα. Διότι η εργοδοτική ασυδοσία, το κλείσιμο μικρών δήθεν ΜΜΕ απο εκδότες «λαμόγια», η τρομοκρατία και η απαξίωση του δημοσιογραφικού επαγγελματος αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Προφανώς και πρέπει να στηριχθούν οι συνάδελφοι του Ε.Τ, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουμε όλοι στο ποτάμι που δεν γυρίζει.. Και ας αντιληφθούμε επιτέλους πως πρέπει να σηκώσουμε το αναστημά μας απέναντι στον κιτρινισμό και την μαιμουδοδημοσιογραφία που υπαγορέυουν ορισμένοι παντογνώστες παπαγαλοσύμβουλοι και τσιράκια .