Νέος κύκλος αβεβαιότητας στην εφ. «Μακεδονία»

μακεδΗ αποχώρηση Γουσίδη όπως ήταν αναμενόμενο άνοιξε ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας και εσωστρέφειας στην εφημερίδα «Μακεδονία». Τα σενάρια περί επανακυκλοφορίας της καθημερινής «Θεσσαλονίκης» έπαψαν να είναι σενάρια και οι νέοι διοικούντες- αυτοί δηλαδή που κατονομάζει ο Γουσίδης με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο – ανέλαβαν να τα υλοποιήσουν άμεσα.

Μάλιστα ξεκίνησαν και συζητήσεις με τους συντάκτες για να μοιράσουν ρόλους και να δουν διαθέσεις.

Θεωρητικά κανείς δεν είναι αντίθετος στην επανακυκλοφορία της καθημερινής «Θεσσαλονίκης» η οποία σήμερα εκδίδεται κάθε Δευτέρα. Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύεται το όλο εγχείρημα αποτελεί παράδειγμα κακού προγραμματισμού, ασχετοσύνης, ερασιτεχνικού πειραματισμού και αλαζονικής συμπεριφοράς απέναντι στους συντάκτες.

Απλήρωτοι…

xthingthatlived3Την ίδια ώρα οι συντάκτες για τον μήνα Μάιο δεν έχουν πάρει ευρώ και όπως φαίνεται η καταβολή, όχι ολόκληρου του μισθού αλλά του δεκαπενθήμερου, μάλλον αφήνεται για την επόμενη εβδομάδα. Ίδωμεν δηλαδή διότι τίποτα δεν είναι σίγουρο. Μπορεί να πάει και για την παραπάνω εβδομάδα ή τον άλλο μήνα.

Η Σουλοπούλου είχε υποσχεθεί ότι η εξομάλυνση θα γίνει μετά τον Απρίλιο. Για μία ακόμη φορά αθέτησε την υπόσχεση της. Τώρα διαμηνύει ότι το πρόβλημα της καταβολής θα συνεχιστεί μέχρι και το φθινόπωρο κι ενώ το ταμείο δείχνει να είναι μείον επιχειρεί μία «αναπτυξιακή» προσπάθεια όπως η επανακυκλοφορία της καθημερινής «Θεσσαλονίκης» που προφανώς απαιτεί αρκετά χρήματα. Πως θα βγει το νέο φύλλο; Με απλήρωτους τους συντάκτες;

Οι νέοι διευθυντές

Η νέα διευθυντική ομάδα (Φ. Χαρίση – Α. Τσίας- Β. Παπαδημούλης- Ε. Καραγιαννίδης) προσπαθεί να υλοποιήσει ένα σχέδιο που δυστυχώς όπως μεθοδεύεται μπάζει όχι νερά, αλλά ολόκληρους  χειμάρρους.

Ζητούν αρχικά περί τα 15 άτομα άμεσα να μετατεθούν στην ομάδα της «Θεσσαλονίκης», δηλαδή από Δευτέρα 8/6/09, η οποία θα προετοιμάσει την καθημερινή έκδοση της «Θ» που θα γίνει από τον Σεπτέμβριο και βλέπουμε.

Ανοίγουν μία διαδικασία χωρίς κανένα προγραμματισμό και μάλιστα στο πόδι. Χωρίς δε να υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά της Σουλοπούλου για τις ανακατατάξεις και το νέο διευθυντικό σχήμα. Η Σουλοπούλου μάλλον θεωρεί ότι διευθύνει βιοτεχνία μεταποίησης.

Οι εργαζόμενοι από την αρχή ξεκαθάρισαν ότι δεν θα αποδεχτούν προτάσεις, σχέδια και μεθοδεύσεις που θα θέτουν άμεσα η έμμεσα υπό διαπραγμάτευση και αμφισβήτηση την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η στάση αυτή των δημοσιογράφων όπως ήταν φυσικό δεν ικανοποίησε την επιδίωξη της διοίκησης να βάψει αυγά με… δύσοσμα αέρια. Προσπάθησε να εκκινήσει την εφαρμογή του σχεδιασμού στο μέσο της τελευταίας εβδομάδας της προεκλογικής περιόδου.

Τόσο σέβεται τους συντάκτες και του αναγνώστες της εφημερίδας. Δηλαδή την ώρα που όλες οι εφημερίδες σχεδίαζαν και προετοίμαζαν τις εκδόσεις της Κυριακής των εκλογών και της Δευτέρας των αποτελεσμάτων, η Σουλοπούλου πίεζε τους νέους διευθυντές να προχωρήσουν στο διαχωρισμό.

typewriterΤην Πέμπτη υπήρξε διεξοδική ενημέρωση από εργασιακό εκπρόσωπο της «Μ» του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ.

 • Σχετικά με το οικονομικό τέθηκε επί τάπητος το θέμα της μισθοδοσίας και η ανησυχία για την καταβολή των επιδομάτων αδείας. Όπως ειπώθηκε η εργοδοσία θα πρέπει να σταματήσει το κρυφτό με το οικονομικό και να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις σε κανονικούς χρόνους. Πέρσι υπήρξαν συντάκτες που πήραν το επίδομα αδείας αφού έληξε η άδεια τους. Τότε αποδόθηκε στον κακό προγραμματισμό λόγω της αλλαγής που είχε σημειωθεί στο διευθυντικό σχήμα με την έλευση Γουσίδη. Φέτος μένει να δούμε τι θα γίνει και πού θα αποδοθεί.
 • Σχετικά με τον νέο προγραμματισμό αφού ξεκαθαρίστηκε ότι οι δημοσιογράφοι σαφώς δεν είναι αντίθετοι στην έκδοσης μίας καθημερινής εφημερίδας – πόσο μάλλον της «Θ» στην οποία πολλοί του συγκροτήματος επί πολλά χρόνια εργάστηκαν – οι αναφορές επικεντρώθηκαν στον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύεται ο νέος σχεδιασμός. Δηλαδή αντί το νέο διευθυντικό σχήμα της καθημερινής «Θ» να προγραμματίσει την επανέκδοση έρχονται εκ των προτέρων οι διάδοχοι Γουσίδη και εν είδη ξεσκαρταρίσματος δείχνουν την έξοδο προς της «Θ» χωρίς να υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά της εργοδοσίας. Άλλα λέει ο ένας, άλλα λέει ο άλλος. Επί παραδείγματος: αποδυναμώνει το πολιτικό τμήμα της «Μ» μεταφέροντας τους μισούς συντάκτες στη «Θ» οι οποίοι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα συμβάλουν στην προετοιμασία για την έκδοση της καθημερινής «Θ». Μέχρι τότε θα δουλεύουν μόνο για το δευτεριάτικο φύλλο. Στο ερώτημα πώς θα βγαίνει η καθημερινή και η κυριακάτικη «Μ» την καλοκαιρινή περίοδο, κατά την οποία τα πράγματα είναι πολύ ασφυκτικά, δεν υπήρξε καμία απάντηση. Δηλαδή βάζουν κάποιους στο ψυγείο της «Θ»  και τους άλλους τους ψήνουν στο καζάνι της καλοκαιρινής περιόδου. Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα τμήματα κι αυτό το ονομάζουν προγραμματισμό. Ίσως να θεωρούν ότι οι συντάκτες, που τους θέλουν από τις 10 το πρωί στη δουλειά, θα πρέπει να εργάζονται 12ωρα. Επίσης επιχειρείται μία νεφελώδης συγχώνευση τμημάτων όπου οι ρόλοι και οι ειδικότητες ανά ρεπορτάζ περιστρέφονται γύρω από το δόγμα «όλοι για όλα». Μήπως τα έχουν  μπερδεμένα οι 4 σωματοφύλακες;
 • Ζητήθηκε από το δ.σ. να προτείνει στην εκδότρια «παύση» αυτής της χαώδους διαδικασίας μέχρι να πραγματοποιηθεί συνάντηση της ΕΣΗΕΜΘ με την Σουλοπούλου. Να σημειωθεί ότι αρχικά  είχε ζητηθεί από τους εργασιακούς συνάντηση με την εκδότρια για μία πρώτη ενημέρωση. Όμως μετά από αυτά τα γεγονότα κρίθηκε ότι η παρέμβαση της Ένωσης είναι απαραίτητη. Συνεπώς η πρόταση των εργασιακών ήταν πάγωμα της διαδικασίας, συνάντηση του δ.σ. της Ενωσης και των εργασιακών με τη Σουλοπούλου και ακολούθως μετά εργασιακή συνέλευση προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση. Ωστόσο η Σουλοπούλου όπως μαθεύτηκε αργότερα δεν ικανοποιήθηκε διόλου από την εμπλοκή της Ένωσης. Πρότεινε να συναντηθεί την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι τους εργασιακούς και την Τετάρτη με το διοικητικό συμβούλιο. Προφανώς θεωρεί ότι αυτή η διαδικασία θα της δώσει χρόνο. Η πρόθεση των εργασιακών είναι μετά τη συνάντηση της Τρίτης να πραγματοποιηθεί εργασιακή συνέλευση – θα κληθεί να παραστεί και το δ.σ. της Ενωσης; – ώστε να υπάρξει μία πρώτη καταγραφή απόψεων και διαθέσεων.

Να σημειωθεί ότι ο Β. Παπαδημούλης μέλος του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ – και μέχρι πρότινος σύμβουλος έκδοσης για το οποίο υπάρχει ασυμβίβαστο – υπερασπίστηκε τη διαδικασία διαχωρισμού των εφημερίδων λέγοντας ότι «υπάρχει διευθυντική ομάδα η οποία έχει σχεδιάσει και με ευθύνη της εφαρμόζει το νέο σχεδιασμό». Παρότι ως μέλος του δ.σ. δεν είπε τίποτα όταν προτάθηκε να παγώσει η διαδικασία μέχρι τη συνάντηση με τη Σουλοπούλου, στην εφημερίδα συνέχισε κανονικά να πιέζει για την εφαρμογή της αναπροσαρμογής. Ερώτηση: Τι γίνεται όταν ένα μέλος του δ.σ. δεν εφαρμόζει αποφάσεις του δ.σ;

Μήπως θα πρέπει το δ.σ. να καλέσει τα μέλη της νέας διευθυντικής ομάδας και μέλη της Ένωσης, δηλαδή τους Χαρίση, Τσία, Καραγιαννίδη και φυσικά Παπαδημούλη για ένα τετ α τετ; Να πουν κι αυτοί τη γνώμη τους ανοιχτά και σταράτα στο δ.σ. παρουσία του νομικού συμβούλου ώστε σε περίπτωση που υπάρχουν «παρανοήσεις» σχετικά με δικαιώματα, υποχρεώσεις, καθήκοντα και συλλογικές συμβάσεις να υπάρξει βοήθεια κατανόησης και ξεκαθαρίσματος. Υπάρχει και ένα καταστατικό…

Το βασικό πλαίσιο

BeckWritingΤο βασικό διεκδικητικό πλαίσιο των εργαζομένων της «Μ» συνοψίζεται στα εξής τρία σημεία:

 • Καμία απόλυση και καμία απώλεια θέσεων εργασίας και απασχόλησης.
 • Κανονική καταβολή της μισθοδοσίας και πλήρης εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. (Μισθοί, ωράρια, επιδόματα κ.α)
 • Καμία παρέμβαση στο δημοσιογραφικό έργο και στην δημοσιογραφική ανεξαρτησία.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλα επιμέρους αιτήματα αλλά προς το παρόν μένουμε στα βασικά. Αυτά τα επιμέρους ελπίζουμε να καταγραφούν στην εργασιακή συνέλευση.

Η εβδομάδα που έρχεται σίγουρα για το συγκρότημα δεν θα είναι εύκολη. Άλλωστε στη «Μ» τα καλοκαίρια πάντα ήταν ιδιαιτέρως θερμά…

Ένα Σχόλιο προς “Νέος κύκλος αβεβαιότητας στην εφ. «Μακεδονία»”

 1. Διψασμένη για ενημέρωση Says:

  Έγινε χθες Τρίτη συνάντηση με Σουλοπούλου; Πήγε η Σουλοπούλου σήμερα στην ΕΣΗΕΜΘ; Έγινε συνέλευση εργαζομένων; Τι αποφάσεις πάρθηκαν; Θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι; Τι στάση κράτησαν οι εργασιακοί εκπρόσωποι; Τι απάντησε η εργοδοσία; Θα γίνουν κινητοποιήσεις; Τι λέει το ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ; Ορίστηκε νέος διευθυντής; Ποιες αλλαγές θα γίνουν; Θα βγεί τελικά καθημερινό φύλλο της «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»;
  Η ενημέρωση είναι απαραίτητη για τα όσα συμβαίνουν σε ένα από τα τρία «μεγάλα μαγαζιά» της Θεσσαλονίκης!
  Δεν υπάρχει και καμιά άλλη πηγή ενημέρωσης για τα ΜΜΕ στην πόλη, πλην μιας δύο περιπτώσεων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: