Απεργία στην ΕΡΤ-3 πάνω στις… στάχτες των συμβασιούχων

ert3Η ΕΣΗΕΜ-Θ κηρύσσει 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ στην ΕΡΤ-3 την Τετάρτη 8 Απριλίου 2009 για το ζήτημα των συμβασιούχων.

Από τις στάχτες μιας φωτιάς που έχει σβήσει εδώ και μήνες,

πώς θέλεις να ξανα-ανάψει φωτιά;

Αυτό το ερώτημα θα μπορούσε να απευθύνεται στην εκτός τόπου και χρόνου, άτολμη, αλλοπρόσαλη και εύπιστη απέναντι σε κούφιες κυβερνητικές υποσχέσεις, πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, αναφορικά με το χειρισμό της ομηρίας των συμβασιούχων της ΕΡΤ-3 και την προκλητικά καθυστερημένη της αντίδραση.

believeversionb4106smalui6Συμβασιούχοι συνάδελφοι υπέμειναν στωικά την τρίμηνη διακοπή της σύμβασής τους από την αρχή του 2009 έως την 31η Μαρτίου και κανένας δεν τους ρώτησε πώς τα έβγαλαν πέρα αυτούς τους τρεις μήνες και αν θα έπρεπε το συνδικαλιστικό τους όργανο με ένα απειροελάχιστο ποσό από τα περίπου 5.000.000 Ευρώ(!) που φυλάει στο σεντούκι της να αναπληρώσει το χαμένο τους εισόδημα, όχι ως ελεημοσύνη αλλά ως έμπρακτη αλληλεγγύη-υποχρέωσή της, χωρίς να το διαλαλήσει δεξιά κι αριστερά (προκειμένου να μην παίρνουν… ιδέες οι εργοδότες). Οι συνάδελφοι συμβασιούχοι της ΕΡΤ-3 αρκέστηκαν, από ότι φαίνεται, στις διαβεβαιώσεις διαφόρων παραγόντων του ΔΣ, «διαβεβαιώσεις» που διοχετεύθηκαν εντέχνως τόσο από τη διεύθυνση της ΕΡΤ-3 όσο και από κυβερνητικούς «καθ’ ύλην αρμόδιους» παράγοντες, ότι το ζήτημα θα λυθεί και ότι, «αν κρατηθούν χαμηλοί τόνοι» τότε από την… Πρωταπριλιά(!!!) οι συμβασιούχοι είτε θα συνεχίσουν τη δουλειά τους είτε, «όχι μόνο θα επιστρέψουν στις εργασίες τους, αλλά η διοίκηση της ΕΡΤ-3 θα φροντίσει να αναπληρωθεί και το χαμένο τους τρίμηνο εισόδημα»(!) και μάλιστα με τρόπο που θα αποφύγουμε να αναφέρουμε… Και τώρα που πέρασε η μέρα των ψεμάτων της Πρωταπριλιάς και τίποτα δεν φαίνεται να υλοποιείται από τις κυβερνητικές-εργοδοτικές υποσχέσεις, έρχεται το συνδικαλιστικό μας όργανο να κηρύξει αυτή την απεργία της Τετάρτης για να αποδείξει τι; Ότι… υπάρχει;!

Τώρα που η φωτιά έχει σβήσει πώς να ανάψεις φωτιά από τις… στάχτες; Ποιος θα αναλάβει την πολιτική-συνδικαλιστική ευθύνη απέναντι στους συμβασιούχους που πίστεψαν ότι το θέμα τους έχει λυθεί και ότι «η λύση έχει δρομολογηθεί» (σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ); Μήπως γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο βγαίνει η Ένωσή μας με αυτή την ασυνήθιστα αναλυτική ανακοίνωση προτείνοντας μάλιστα τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι συμβασιούχοι ενώ το έως σήμερα «δόγμα» που κληροδοτήθηκε από την προηγούμενη διοίκηση ήταν: «αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία μέλους της ΕΣΗΕΜ-Θ, εμείς ως ΔΣ δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα;». Μήπως, λοιπόν, επιχειρείται δια της προκλητικά καθυστερημένης κινητοποίησης της Τετάρτης, να καλυφθεί το προηγούμενο διάστημα της πλήρους απραξίας και της… υπομονής; Και τι είδους αποτελεσματική πίεση μπορεί να ασκηθεί εκ των υστέρων, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα;

Ωστόσο και παρά την παραπάνω κριτική στον τρόπο χειρισμού του ζητήματος (από την πλειοψηφία του ΔΣ) της εργασιακής ομηρίας των συναδέλφων συμβασιούχων της ΕΡΤ-3, δεν τίθεται κανένα ζήτημα μη… συμμετοχής στην απεργία της Τετάρτης. Απλώς, υπενθυμίζουμε ότι ο υπογράφων αυτό το κείμενο, ήδη από… πέρυσι τέτοια εποχή, είχε προτείνει δημοσίως (και με παρόντα τα διευθυντικά στελέχη της ΕΡΤ-3) στη διάρκεια γενικών μας συνελεύσεων, την κήρυξη «απεργιακής κινητοποίησης αορίστου… χρόνου» στην ΕΡΤ-3 «μέχρι να μετατραπούν οι συμβάσεις όλων των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου». Από τις καθαρές θέσεις-προτάσεις που εκφράστηκαν δημοσίως και από την κριτική που φιλοξενήθηκε στο παρόν μπλογκ του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ σχετικά με το ζήτημα των συμβασιούχων της ΕΡΤ-3, μπορεί να εξαγάγει κανείς αβίαστα το συμπέρασμα ότι αν είχαν υιοθετηθεί ΕΓΚΑΙΡΩΣ οι προτάσεις μας, τότε σήμερα η ΕΣΗΕΜ-Θ θα είχε άλλη διαπραγματευτική ισχύ απέναντι στη διοίκηση της ΕΡΤ-3 και στην κυβέρνηση που θεωρεί τσιφλίκι της τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες. Σήμερα μπορεί να μη μιλούσαμε για νέα γενιά συμβασιούχων, το θέμα να είχε λυθεί και να είχαμε επικεντρώσει την προσοχή μας σε άλλα σημαντικά προβλήματα που αφορούν τη ραδιοτηλεόραση της ΕΡΤ-3, ζητήματα δεοντολογίας, βλαπτικών μεταβολών, καψωνιών σε βάρος εργαζομένων, άθλιων συνθηκών εργασίας και εξάρθρωσης της ειδησεογραφικής ποιότητας στην ενημέρωση.

Συμμετέχουμε στην απεργία της Τετάρτης προτείνοντας να μετατραπεί αυτή σε… αορίστου χρόνου μέχρι να λυθεί το ζήτημα της νέας εργασιακής ομηρίας των συμβασιούχων της ΕΡΤ-3 «…κι ας έχω τις συνέπειες του νόμου…» που λέει και το τραγούδι. Να επιστρέψουν ΑΜΕΣΑ οι 17 συνάδελφοι στις δουλειές τους και να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου καθώς και των υπολοίπων συμβασιούχων που εξαναγκάζονται να εκτελούν εργασία που δεν τους αναλογεί, υπό το φόβο της απόλυσης.

Αλλά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή των ίδιων των συμβασιούχων σε αυτό τον αγώνα. Η απουσία τους από αυτούς τους αγώνες (όπως και από απεργιακές κινητοποιήσεις όπως αυτήν της 2ας Απριλίου) το λιγότερο, δεν «διευκολύνει» την επιτυχή έκβαση αυτού του αγώνα. Εξάλλου, όπως επισημαίναμε και σε προηγούμενο κείμενο, «δεν έχουμε καμία πρόθεση να μετατραπούμε σε αυτόκλητους υπερασπιστές…» συναδέλφων που έχουν επιλέξει την παραίτηση, το φόβο και την ηττοπάθεια…

newego_large_t_1101_2563254_type11486Από την ΕΣΗΕΜ-Θ όμως, περιμένουμε να υιοθετήσει την πρότασή μας για επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες μέχρι να δικαιωθούν οι συνάδελφοι. Επίσης οι συνάδελφοι αορίστου χρόνου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ. Δεν θέλουμε να ενσπείρουμε την απαισιοδοξία, αλλά αφού κάποιοι επέλεξαν να «κάψουν» τους συμβασιούχους, τώρα, εκ των υστέρων, επιχειρούν να κάνουν «αγώνα» μέσα από τις… στάχτες τους!

Ας αποδείξουμε ότι ένα λουλούδι μπορεί να ανθίσει μέσα από τις στάχτες, σε πείσμα της πάγιας συνδικαλιστικής κωλυσιεργίας κάποιων γραφειοκρατών που έχουν συνηθίσει να λειτουργούν με –κρίσιμη για την έκβαση των αιτημάτων μας- χρονοκαθυστέρηση.

Γιάννης Γκίρμπας

Για την ιστορία, κάντε κλικ παρακάτω σε παλαιότερα κείμενα που δημοσιεύτηκαν στο μπλογκ μας για το θέμα των συμβασιούχων.

ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΟΜΗΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ-3

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ για συμβασιούχους της ΕΡΤ-3

Π. Παυλόπουλος: Υποσχέσεις με παγίδες για τους συμβασιούχους της ΕΡΤ-3

Απολύονται οι συμβασιούχοι της ΕΡΤ3 την ώρα που χιλιάδες ευρώ πέφτουν σαν το χαλάζι..

Ποιοι έχουν επιβάλλει εμπάργκο πληροφόρησης για τους συμβασιούχους της ΕΡΤ3;

Καταχρηστική η απεργία στην ΕΡΤ3, είπε το δικαστήριο…

Για την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ για την απεργία της Τετάρτης στην ΕΡΤ-3

24ωρη απεργία στην ΕΡΤ3 (1/4/2009)

Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ (ΕΣΗΕΜ-Θ)

Με 24ωρη προειδοποιητική απεργία απαντά η ΕΣΗΕΜ-Θ στην επιμονή της Διοίκησης της ΕΡΤ ΑΕ να παρανομεί.

Ύστερα από τρεις μήνες κατά τους οποίους η ΕΡΤ3 υπολειτούργησε, συνεπεία της διακοπής συμβάσεων έργου 17 δημοσιογράφων, η Διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ επικαλείται προσχηματικούς λόγους ώστε να μην καλύψει το κενό ενημέρωσης που προκλήθηκε και να αποκαταστήσει την εργασιακή τάξη, η οποία διασαλεύθηκε.

Παραδόξως, η ίδια Διοίκηση δεν αισθάνεται ότι προκύπτει οποιοδήποτε κώλυμα, όταν κωφεύει έναντι της πρόσφατης δικαστικής απόφασης με την οποία κρίθηκε ότι:

Πρέπει να προκηρυχθούν συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου σε οργανικές θέσεις για δημοσιογράφους στην ΕΡΤ3, καθόσον το υπάρχον δημοσιογραφικό δυναμικό με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου δεν επαρκεί για την κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών.

Οι δημοσιογράφοι που προσλαμβάνονται με συμβάσεις έργου καλύπτουν κατά παράβαση των ΣΣΕ και του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού της ΕΡΤ ΑΕ πάγιες και διαρκείς ανάγκες των προγραμμάτων της ΕΡΤ3.

Υφίσταται σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα και οι δημοσιογράφοι εργάζονται σε προκάτ κατασκευές, υπό δύσκολες συνθήκες.

Είναι αναγκαία η διατήρηση και ενίσχυση του ενημερωτικού χαρακτήρα των προγραμμάτων της ΕΡΤ3.

Για τους λόγους αυτούς, το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ ομόφωνα αποφάσισε να προκηρύξει 24ωρη προειδοποιητική απεργία την Τετάρτη 8 Απριλίου 2009, διεκδικώντας:

· Την άμεση κάλυψη των κενών που άφησε η διακοπή 17 συμβάσεων συναδέλφων δημοσιογράφων της ΕΡΤ 3.

· Την εξασφάλιση οργανικών θέσεων εργασίας αορίστου χρόνου σε δημοσιογράφους, για την επαρκή κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών των προγραμμάτων της ΕΡΤ3, μέσω της διαδικασίας της προκήρυξης, για την οποία δεσμεύτηκε ενώπιον του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

Την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που απαγορεύουν να χρησιμοποιούνται δημοσιογράφοι που απασχολούνται με συμβάσεις έργου στη σύνταξη των δελτίων ειδήσεων.

Την τήρηση των κατωτάτων ορίων αμοιβής που επιβάλλουν οι ΣΣΕ και στους συμβασιούχους συναδέλφους δημοσιογράφους.

· Την άμεση επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών της ΕΡΤ – 3, που επιβάλλει την απασχόληση δημοσιογράφων κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας.

· Τη διατήρηση και ενίσχυση του ενημερωτικού χαρακτήρα της ΕΡΤ 3 ώστε να ανταποκρίνεται στον ιδιαίτερο ρόλο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Παράλληλα με την προειδοποιητική απεργία, το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ:

· Καλεί τους συναδέλφους που απασχολούνται στην ΕΡΤ3 με συμβάσεις έργου, μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα, να σταματήσουν να εργάζονται τα Σαββατοκύριακα, όπως έχουν κάθε δικαίωμα βάσει των συγκεκριμένων συμβάσεων. Εφόσον χρειαστεί να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις, η ΕΣΗΕΜ-Θ θα καλέσει τους εν λόγω συναδέλφους να περιοριστούν αποκλειστικά στα καθήκοντα που περιγράφονται στις συμβάσεις τους, ώστε να αναδειχθεί το πραγματικό λειτουργικό έλλειμμα, το οποίο σήμερα καλύπτεται με την καταχρηστική απασχόλησή τους.

· Καλεί επίσης τους συναδέλφους που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου να πάψουν να εργάζονται υπό καθεστώς εντατικοποίησης καλύπτοντας υπεραπασχολούμενοι τα κενά τα οποία η Διοίκηση με τις μεθοδεύσεις της διαιωνίζει.

· Θα απευθυνθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θέτοντας υπόψη του τη διαρκή συρρίκνωση των ενημερωτικών προγραμμάτων της ΕΡΤ3.

· Θα ζητήσει τη συμπαράσταση όλων των Ενώσεων Συντακτών και της ΠΟΕΣΥ στις κινητοποιήσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

5 Σχόλια προς “Απεργία στην ΕΡΤ-3 πάνω στις… στάχτες των συμβασιούχων”

  1. Ειναι τοσο απαισιο αυτο που συμβαινει με τους συμβασιουχους..με αηδιαζουν οι υποσχεσεις τον υπευθηνων και με απελπιζει η αδιαφορια για το εργο των »σωστων» δημοσιγραφων.ποσο ασχημο ειναι να μην γνωριζεις το μελλον σου σε μια οποιοδηποτε δουλεια απο την οποια ζεις,μεγαλωνεις τα παιδια σου?ντροπη και μονο ντροπη μπορεις να πεις οχι μονο σε αυτους που φταινε αλλα και στους μονιμους συναδελφους που αδιαφορουν και αντιδρουν στα παραπονα τοσων ανθρωπων…

  2. Βρισκόμαστε όλοι μπροστά στο φαινόμενο της Ακύρωσης κάθε είδους αξιοπρέπειας.είτε μόνιμοι,είτε ’εκτακτοι’,είτε θύματα της Πρωταπρηλιάς..
    Η ανύπαρκτη παρουσία των ίδιων των συμβασιούχων στις 2 Απριλίου και ο καγχασμός των Διευθυντών τους, φανερώνει το μέγεθος της ανξιοπρέπειας του κλάδου των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
    Το ποιήμα που δώσατε ως ’ενθύμιο’ του Κατσαρού κι έγινε ρύπος στο καλάθι τους,ήταν η μόνη ευγενής πράξη.Ωστόσο.επειδή κι οι τώρα..Διευθυντές σύντομα για ξεκουμπιστούν για να έρθουν οι ’αλλοι’,καλό θα ήταν να μετρήσετε τη όποια ’μαζική’ συμμετοχή την ερχόμενη Τετάρτη…και τις αντιδράσεις για την ’διαρκείας’ που προτείνετε και συμφωνώ.

  3. […] της ΕΣΗΕΜ-Θ στο ζήτημα των συμβασιούχων (βλέπε και το Απεργία στην ΕΡΤ-3 πάνω στις… στάχτες των συμβασιούχω… ) και πρότεινε την προκήρυξη επαναλαμβανόμενων 24ωρων […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: