Τα ανοιχτά μέτωπα της ΕΣΗΕΜΘ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΕΡΤ3, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΜΜΕ
Η εικόνα επιβεβαιώθηκε μετά και την επίσκεψη του δ.σ. στην Κοζάνη (συμμετείχαν έξι από τα εννέα μέλη του δ.σ. – Βοϊτσίδης, Φωκιανίδης, Χαλεπλίδου, Ντόζης, Κοντογουλίδης και Μεϊντάνη) και τη συνάντηση με τους δημοσιογράφους Κοζάνης, Πτολεμαϊδας, Καστοριάς και Γρεβενών, αλλά και με τους ιδιοκτήτες κάποιων εκ των μέσων.

Η έλλειψη ελέγχου για τις εργασιακές συνθήκες στις οποίες εργάζονται οι συνάδελφοι και για το καθεστώς πληρωμών αποτελεί και στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας μία πραγματικότητα. Το ίδιο παρατηρείται και στις άλλες περιοχές – Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη και Καβάλα – που το δ.σ. επισκέφτηκε και όχι μόνο. Παρουσιάζεται το φαινόμενο συνάδελφοι να πληρώνονται με πολύ μικρότερο τίμημα, από αυτό που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις και από αυτό που αναγκάζονται να υπογράφουν οι συνάδελφοι ότι παίρνουν, προκειμένου οι ιδιοκτήτες των μέσων να εμφανίζονται σύννομοι.

Καταγράφηκε και ως γενικότερο πρόβλημα και στις άλλες περιφερειακές Ενώσεις ΕΣΗΕΠΗΝ και ΕΣΗΕΘΣΕ κατά την τελευταία συνάντηση στην Αθήνα των δ.σ. όλων των Ενώσεων Συντακτών που είχε καλέσει η ΠΟΕΣΥ, προκειμένου να τεθούν όλα τα ζητήματα του κλάδου και να χαραχτεί συντονισμένη δράση.

 

Το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ αποφάσισε την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης για την κατάσταση στον περιφερειακό τύπο, την αποστολή επιστολής σε όλους τους εκδότες και παράλληλα ενημέρωση της ΠΟΕΣΥ για να συντονίσει τη δράση με τις άλλες πληττόμενες ενώσεις.

 

Το μέλος του Ασύνταχτου στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ έθεσε το θέμα κατά την τελευταία συνεδρίαση, σημειώνοντας ότι δεν έχουμε λόγο να πάμε στην επόμενη διαπραγμάτευση για τις συλλογικές συμβάσεις στον περιφερειακό Τύπο αν δεν υπάρξουν οι εγγυήσεις ότι αυτές θα τηρούνται. Πρότεινε να ληφθεί από κοινού δράση με τις άλλες Ενώσεις και συντονισμό από την ΠΟΕΣΥ.

 

Θέση με την οποία συμφώνησε και ο Γιώργος Αδάμ, προτείνοντας παράλληλα να υπάρξει ανακοίνωση, με την οποία να ζητείται από τους ιδιοκτήτες των μέσων η τήρηση των συλλογικών συμβάσεων.

«Αφελές και τερατούργημα» χαρακτήρισε ο Ντόζης το να σταλεί μία τέτοια ανακοίνωση ή η επιθεώρηση εργασίας στα μέσα που τηρούν τις συμβάσεις.

Στο πρόβλημα των μη καταγγελιών από τους ίδιους τους δημοσιογράφους των οποίων τα δικαιώματα καταπατούνται και στο ενδεχόμενο αυτοί να μη θέλουν διεκδικητική στάση γιατί μπορεί να φοβούνται απόλυση, αναφέρθηκε τόσο η Χαλεπλίδου όσο και ο Ντόζης, τονίζοντας ότι αν δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ακόμη και αν ρωτηθούν κατά τον έλεγχο, μπορεί να θελήσουν να καλύψουν τους εργοδότες τους.

Ενώ ο Κοντογουλίδης ανέφερε ότι δεν θα πρέπει αμέσως να προχωρήσουμε σε επιθετικές κινήσεις.

Ο νομικός σύμβουλος Στρατής Μαυραγάνης τόνισε ότι μία λύση που διασφαλίζει το ποσό αμοιβής είναι να ζητηθεί η καταβολή της μισθοδοσίας σε τραπεζικό λογαριασμό.

Ο Ντόζης επίσης έθεσε το ζήτημα συμμετοχής των περιφερειακών μέσων στις απεργίες και ως θέμα να περιληφθεί στην επόμενη σ.σ.ε.

 ΕΡΤ3

 

Στη μη δυνατότητα συνεδρίασης της τριμελούς επιτροπής λόγω ΠΡΟΣΠΕΡΤ, πετά το «μπαλάκι» η διοίκηση της ΕΡΤ για τους συμβασιούχους, που σύμφωνα με όλες τις δεσμεύσεις θα επέστρεφαν από 1ης Απριλίου στις δουλειές τους.

 

Από το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης και μια βδομάδα πριν την εκπνοή της προθεσμίας, προκρίθηκε η έκδοση ανακοίνωσης και η προκήρυξη απεργίας, παράλληλα με τη συνέχιση των νομικών προσπαθειών για έξοδο από το – πλασματικό όπως φαίνεται – αδιέξοδο της μη δυνατότητας σύγκλισης της τριμερούς επιτροπής.

Στις ευθύνες της διουκούσας της ΕΤ3 αναφέρθηκε ο Κοντουγουλίδης (Δημοσιογράφοι Τώρα) και πρότεινε σκληρή ανακοίνωση.

Για «μία ακόμη κοροϊδία» στο θέμα των συμβασιούχων της ΕΡΤ3 αναφέρθηκε η Μαρίνα Μεϊντάνη (Ασύνταχτος), καθώς μία σειρά από υποσχέσεις και δεσμεύσεις που είχαν δοθεί το τελευταίο εξάμηνο για τους συμβασιούχους της ΕΡΤ, τόσο από τον υπουργό Εσωτερικών, όσο και από την διοίκηση της ΕΡΤ3 δεν τηρήθηκαν και πρότεινε δυναμική στάση άμεσα.

Ο Ντόζης (Πρωτοβουλία – Προοπτική) πρότεινε κήρυξη απεργίας στην ΕΤ3 για την επομένη της πανελλαδικής της 2ας Απριλίου, χωρίς να αποκλείει και τη νομική οδό «για απάλειψη προφάσεων».

 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

 

Στην απόφαση της συρρίκνωσης του αθλητικού της Θεσσαλονίκης, που από 16 άτομα που εργάζονται σήμερα κάθε Κυριακή, η διεύθυνση της εφημερίδας ανακοίνωσε ότι θα έρχονται μόνο οι οκτώ -εργαζόμενοι μόνο για την έκδοση του εβδομαδιαίου φύλλου, οι οποίοι καλούνται να γράψουν τις 28 σελίδες του δευτεριάτικου και ότι οι άλλοι οκτώ θα συνεχίσουν να εργάζονται στο καθημερινό της Μακεδονίας και το κυριακάτικο.

 

Στην Ένωση εκτός από τους εργασιακούς (Δεργιαδέ, Μακρή και Τσαμποδήμου) είχαν έρθει και οι 16 εργαζόμενοι στο αθλητικό τμήμα Μακεδονίας και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι παρουσίασαν την κατάσταση, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνονται οι κινήσεις αυτές για οικονομικούς λόγους: Το τελευταίο διάστημα η εφημερίδα έχει αυξήσει τις πωλήσεις της, ενώ ουσιαστικά με την αλλαγή αυτή εξοικονομούνται μόλις 2.000 ευρώ το μήνα για την επιχείρηση και από την άλλη αποδυναμώνεται το φύλλο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από το αθλητικό.

Από τους συναδέλφους του αθλητικού προτάθηκε η παράταση της κατάστασης ως έχει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος – για τον επόμενο μήνα δηλαδή και ζητήθηκε η μεσολάβηση της Ένωσης, καθώς και η διασφάλιση της εργασιακής τους θέσης, γιατί οι κινήσεις αυτές έχουν δημιουργήσει ανασφάλεια.

 

Αποφασίστηκε να ζητηθεί η παράταση, τουλάχιστον, των τριών βδομάδων για την εργασία του συνόλου του αθλητικού τμήματος για την έκδοση Δευτέρας της «Θ», καθώς και επικοινωνία του δ.σ. με τη Β. Σουλοπούλου (εκπρόσωπος του εκδότη της «Μ») και επαναβεβαίωση για δέσμευση του τρίπτυχου που είχε τεθεί και πριν ένα μήνα – ιδιωτικό συμφωνητικό για διασφάλιση σχέσεων εργασίας, η όποια μετακίνηση να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη των συναδέλφων και διασφάλιση της ποιότητας και λειτουργικότητα.

 

Σύμφωνα με την Χριστίνα Χαλεπλίδου (Δημοσιογραφική Ενότητα) που έχει και θέση διευθύντριας σύνταξης στη «Μ», το όλο θέμα εντάσσεται στους σχεδιασμούς για ανάπτυξη του συγκροτήματος και έκδοση καθημερινής «Θεσσαλονίκης», ότι η Σουλοπούλου δεν έχει καμία αντίρρηση για την υπογραφή ιδιωτικών συμφωνητικών που θα διασφαλίζουν την εργασιακή σχέση όσων είναι να μετακινηθούν στη «Θ», καθώς και ότι είναι θέμα της διοίκησης της εφημερίδας να αποφάσισε ότι το δυνατό χαρτί της στα αθλητικά θα είναι τα «Σπορ του Βορρά», η καθαρά αθλητική εφημερίδα του συγκροτήματος.

 

 

Αν είναι δυνατόν να δεχθούμε μία τέτοια αντίληψη και οι εργαζόμενοι αθλητικογράφοι να υποθηκεύσουν το ίδιο το εργασιακό τους μέλλον και την υποβάθμιση του παραγόμενου δημοσιογραφικού έργου, το οποίο κατά γενική ομολογία είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες κυκλοφορίας των εφημερίδων. Δεν είναι συνάδελφοι καθόλα δίκαιο και νόμιμο (για τους νομολάτρες) το δικαίωμα των εργαζόμενων δημοσιογράφων να υπερασπιστούν τη δουλειά τους και τις θέσεις εργασίας τους; Και δεν θα φωνάξουν για αυτό; Το θέμα είναι ποια πλευρά επιλέγει ο καθένας…

 

 

Τη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης μέχρι να οριστικοποιηθούν τα σχέδια για την ημερήσια έκδοση της «Θ» πρότεινε η Μεϊντάνη (Ασύνταχτος), όπως και συνάντηση του δ.σ. με την εκπρόσωπο του εκδότη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όποια μετακίνηση θα γίνεται «οικεία βουλήση», δεν θα αλλάξει το εργασιακό καθεστώς και θα διασφαλίζεται η ποιότητα του παραγόμενου δημοσιογραφικού έργου. Ανέφερε ότι ήδη στο συγκρότημα παρατηρείται εντατικοποίηση εργασίας και τόνισε ότι ήδη «έχουμε ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή» και με τις αλλαγές που μεθοδεύονται πλήττεται η λειτουργικότητα, καθώς ούτε αντικαταστάσεις μπορούν να υπάρξουν, ούτε η ποιότητα να διασφαλιστεί.

Στην ανασφάλεια των εργαζομένων από τις συνεχείς μετακινήσεις και αλλαγές αναφέρθηκε ο Ντόζης (Πρωτοβουλία – Προοπτική), σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει διάθεση συνδιοίκησης από πλευράς Ένωσης και τονίζοντας ότι σύμφωνα με γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου διασφαλίζονται τα Κυριακάτικα, δηλ το 75%, ακόμη και για τους συντάκτες που θα μετακινηθούν αποκλειστικά στη «Μ». Θέμα που επιβεβαιώθηκε και από τον νομικό σύμβουλο της Ένωσης μας.

Τέλος, ο Φωκιανίδης (Π-Π) υπερασπίστηκε τη διατήρηση του τρίπτυχου, όπως είχε τεθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση του δ.σ. και είχε αποφασιστεί να συζητηθεί με την εκπρόσωπο της εφημερίδας.

Μ.Μ.

 

 

Το πρώτο θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜΘ ήταν η κατάσταση στα περιφερειακά μέσα, όπου οι συνάδελφοι εργάζονται σε συνθήκες όχι απλώς εντατικοποίησης και καθεστώτος μαύρης εργασίας, αλλά στην κυριολεξία χωρίς την αίσθηση ασφάλειας για διεκδίκηση του αυτονόητου για κάθε εργαζόμενο: την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που υπογράφει η Ένωση μας για τα ισχύοντα στον περιφερειακό Τύπο σε Μακεδονία και Θράκη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: