«Center For»: Επιστολή – ανακοίνωση των δημοσιογράφων της αθλητικής εφημερίδας της Θεσσαλονίκης

centerfor_bΕυθύνες και μέτρα από την «πολιτεία» ζητούν οι αθλητικογράφοι της εφημερίδας «Center For», η οποία ξαφνικά, μετά από κυκλοφορία τριών εβδομάδων έβαλε λουκέτο, αφήνοντας δεκάδες εργαζόμενους στο δρόμο. Το αιφνίδιο κλείσιμο της εφημερίδας καταδεικνύει το μέγεθος της ασυδοσίας που επικρατεί στο χώρο του Τύπου. Η «ανοχή» της πολιτείας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα είναι παραδειγματική. Η λεγόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία που έχει θεοποιηθεί και αναχθεί στο υπέρτερο καλό, με τις πλάτες της δήθεν συντεταγμένης πολιτείας, καθημερινά μας δίνει μαθήματα αντικοινωνικής και αντεργατικής συμπεριφοράς.

Οι πραγματικοί κουκουλοφόροι μπαχαλάκηδες της ζωής μας βρίσκονται στα υπουργεία και στα γραφεία επιχειρήσεων που λειτουργούν σαν πειρατικές γαλέρες. Μόνο που οι εν λόγω «πειρατές» φορούν γραβάτες και ακριβά κουστούμια…

Το κείμενο των δημοσιογράφων της «Center For»:

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας»

Για την αθλητική εφημερίδα «Center For» ακούστηκαν και γράφτηκαν πάρα πολλά από σχετικούς, αλλά-κυρίως-άσχετους με τη συγκεκριμένη εκδοτική προσπάθεια. Εμείς οι εργαζόμενοι και σαφώς οι άμεσα θιγόμενοι με το κλείσιμο του «Center For» συνειδητά αποφασίσαμε να μιλήσουμε τελευταίοι για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή διάστασή τους.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι αποκλειστικά υπεύθυνοι για…
το «κλείσιμο» της εφημερίδας είναι οι εκδότες της, Λεωνίδας Μποσινάκης και Βαγγέλης Μπαλίκος, οι οποίοι προχώρησαν με πρωτοφανή και ανεξήγητη επιπολαιότητα στο συγκεκριμένο εγχείρημα.
Οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα δεν φέρουν την παραμικρή ευθύνη, διότι καμία δημοσιογραφική ή τεχνική εργασία δεν μπορεί να κριθεί σε χρονικό διάστημα 18 ημερών, το οποίο ενδεχομένως διεκδικεί θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Για να προλάβουμε κάποιους που ίσως θελήσουν να μας χαρακτηρίσουν ευθυνόφοβους, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι οι περισσότεροι από εμάς παραιτηθήκαμε από «σίγουρες»-όσο μπορεί κανείς να το πει αυτό στον σκληρό δημοσιογραφικό χώρο-θέσεις εργασίας. Το κάναμε γιατί είχαμε την προφορική (και αυτό ήταν το λάθος μας) δέσμευση ότι η εφημερίδα θα κρέμεται στα περίπτερα τουλάχιστον για έναν χρόνο. Οι εκδότες, όμως, έκριναν ότι ο «Center For» δεν… σκοράρει με μόλις πέντε λεπτά συμμετοχής (με ποδοσφαιρικούς όρους κάπου τόση δεν είναι η αναλογία των 18 φύλλων μέσα σε μία ολόκληρη χρονιά;).

Η πίστη μας ότι αυτή η εφημερίδα, παρά τις-όπως αποδείχθηκε-περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες των εκδοτών της, μπορούσε να πετύχει, φάνηκε και από την αντίδρασή μας, μόλις μας ανακοινώθηκε ότι «θα τραβήξουν την πρίζα» (φράση που χρησιμοποίησαν οι ίδιοι). Προτείναμε να εργαστούμε επί ένα μήνα χωρίς αποδοχές για να κρατήσουμε «ζωντανό» το φύλλο και να δώσουμε χρόνο να βρεθεί πραγματικά βιώσιμη λύση.
Η απάντησή τους-η οποία υλοποιήθηκε και στην πράξη-«δεν θέλουμε να σας έχουμε απλήρωτους ούτε μία μέρα» ακούγεται τραγελαφική σε αυτιά ανθρώπων που από την επόμενη μέρα βρέθηκαν στην ανεργία. Επιπλέον, ενισχύει την αμφιβολία μας για το αν πραγματικά υπήρχαν χρήματα και ρεαλιστικό επιχειρηματικό σχέδιο για να στηριχθεί μία εφημερίδα υψηλών προδιαγραφών (όπως χαρακτήρισαν τον «Center For» όσοι τον διάβασαν), για την οποία θα είμαστε πάντα υπερήφανοι. Ευελπιστούμε ότι το «σύντομα κοντά σας» με το οποίο η εφημερίδα αποχαιρέτησε το κοινό της θα γίνει πράξη.
Τέλος, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η δική μας περιπέτεια θα αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού και θα οδηγήσει την Πολιτεία στη λήψη μέτρων, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Οι εργαζόμενοι στον «Center For»
Αβραμίδου Ρούλα
Αμπού Φάρχα Γιώργος
Αναστασιάδης Αλέκος
Βραζιλιάνος Μιχάλης
Δαδαλιάρας Ευγένης
Δουλάμης Νίκος
Δούμου Σοφία
Ιωακειμίδου Δώρα
Καραγιάννης Γιώργος
Κοσκίδης Νότης
Μαντζιούκης Γιώργος
Μαυρουδής Θάνος
Μπανταλάκη Ίρια
Μυλωθρίδου Θένια
Νικολαΐδης Κώστας
Νταλιάρης Γιώργος
Οσσανλής Δημήτρης
Πετρωτός Κώστας
Τάτσικας Δημήτρης
Χαβιανίδης Γιάννης
Χατζάκης Μανώλης
Ψυχογιός Θεόφιλος

4 Σχόλια προς “«Center For»: Επιστολή – ανακοίνωση των δημοσιογράφων της αθλητικής εφημερίδας της Θεσσαλονίκης”

  1. Αγαπητοί συνάδελφοι της εφημερίδας Center For.
    Εκφράζω την αλληλεγγύη μου στον αγώνα σας για να ξαναλειτουργήσει η εφημερίδα και να μην προστεθείτε ως απλά στατιστικά νούμερα στις στρατιές των ανέργων που η νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική πραγματικότητα, δημιουργεί. Δεν το πήρατε χαμπάρι; Τα αφεντικά μας κοροϊδεύουν. Από την άλλη, ο φόβος στο να διαμαρτυρόμαστε τους έχει δώσει αυτό τον αέρα της θρασύτητας. Εμείς οι εργαζόμενοι σε Μέσα της Δυτικής Μακεδονίας, δεχτήκαμε την επίσκεψη μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ την προηγούμενη εβδομάδα. Τι βγήκε; Μια τρύπα στο νερό. Γιατί; Γιατί και οι δικές μας ευθύνες είναι μεγάλες: Δεν μιλάμε!!! Κι αν μιλήσουμε κινδυνεύουμε με άμεση απόλυση. Εδώ αρχίζουν οι ευθύνες της Ένωσής μας. Πώς να μιλήσουμε αν η Ένωση δεν μπορεί να μας στηρίξει αποφασιστικά; Το πρόβλημα είναι πρόβλημα νοοτροπίας΄, προσώπων και πολιτικής. Ποιος να μας στηρίξει; Η πλειοψηφία του ΔΣ είναι Δεξιοί και Πασόκοι. Είναι αυτοί που δημιούργησαν τόσα χρόνια τη σημερινή κρίση. Και για να το ξεκαθαρίσω: Δεν είμαι ΚΚΕ!!! Δεν ανήκω κομματικά πουθενά και αυτή είναι συνειδητή πολιτική επιλογή. Αν επιτρέπεται συνάδελφοι, μόνο δύο παρατηρήσεις. Διάβασα την ανακοίνωσή σας. Δύο «φάουλ» βρίσκω σε αυτή. Πρώτον το γεγονός ότι, ΄’οπως λέτε επιλέξατε να μιλήσετε τελευταίοι. Λάθος. Θα έπρεπε να μιλήσετε πρώτοι και να απαιτήσετε τα δικαιώματά σας και τη δουλειά σας εγκαίρως. Τώρα είναι αργά. Δεύτερο «φάουλ»: Προτείνατε να λειτουργήσετε για ένα μήνα την εφημερίδα «χωρίς να πληρώνεστε» !!!! για να δώσετε την ευκαιρία στα αφεντικά σας να δουν τι θα κάνουν. Αυτό, όντως είναι παγκόσμια εργασιακή πρωτοτυπία!! Αντιστρέψατε τους ρόλους! Τα αφεντικά σας να λένε -προφανώς υποκριτικά- ότι αν δουλεύετε θα πρέπει να πληρώνεστε και εσεις να λέτε «δεν πειράζει, αντέχουμε!!!». Αυτά δεν γίνονται. Σας συμβουλεύω να έρθετε σε επαφή με τους συναδέλφους του Ασύνταχτου Τύπου που έχουν καθαρές θέσεις και είναι μαχητικοί στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας σε αντίθεση με την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ που ούτε τον εαυτό του δεν μπορεί να στηρίξει, πόσο μάλλον εσάς. Η κριτική μου είναι καλοπροαίρετη και με μεγάλη συμπάθεια για την κατάσταση στηνοποία βρεθήκατε. Αλλά θα πρέπει να κάνετε κάτι ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ για να την αλλάξετε! Αλήθεια, πόσοι από εσάς θα πάρετε μέρος στη συγκέντρωση και πορεία της απεργίας την Πέμπτη;

  2. Σιγά ρε ανώνυμε συνδικαλισταρά, που βρήκες ευκαιρία και για προπαγάνδα. Σιγά μη σκίσεις το καλσόν από την πολλή ΑΝΩΝΥΜΗ γενναιότητα

  3. Ούτε συνδικαλιστής είμαι, πολύ περισσότερο «συνδικαλισταράς¨!!!, ούτε προπαγάνδα κάνω, ούτε ανώνυμα γενναίος είμαι και τα καλσόν δεν τα βρίσκεις πλέον στην αγορά. Έκλεισε η βιοτεχνία που τα πουλούσε επειδή κάτι τύποι «μάτσο» σαν κι εσένα δεν διαμαρτυρήθηκαν ποτέ που κάποιοι συγγενείς σου που δούλευαν εκεί, έχασαν τη δουλειά τους.
    Άντε παίξε μπάλα σε άλλο γήπεδο, εκεί που σε παίρνει. Καραγκιόζη εργοδότη ή ρουφιάνε ανθρωπάκο.

  4. Τα παιδιά στην εφημερίδα που έκλεισε πριν προλάβει να ορθοποδήσει, τα γνωρίζουμε. Οποιοσδήποτε έχει να συνεισφέρει με επιχειρήματα και κριτική απέναντι στα προβλήματα του κλάδου μας, είναι ευπρόσδεκτος στο μπλογκ μας. Παραπάνω, από συνάδελφο της επαρχίας όπου η κατάσταση παραπέμπει σε Μεσαίωνα, εκφράστηκε μια άποψη. Μπορεί κάποιοι να συμφωνούμε και άλλοι να διαφωνούμε. Πάντως, όποιος έχει διαφορετική άποψη δεν έχει παρά να την καταθέσει. Οι αφορισμοί και τα ύποπτης προέλευσης σχόλια που δεν παίρνουν θέση, δεν αρμόζουν εδώ πέρα. Κατανοούμε την «ανωνυμία» του συναδέλφου από τη Δυτική Μακεδονία λόγω της κατάστασης τρομοκρατίας στα εκεί ΜΜΕ. Δεν κατανοούμε το σχόλιο του ανώνυμου υπογράφοντα ως «Easy West». Αν ενοχλείται που κάποιοι συνάδελφοί μας εξέδωσαν ένα κείμενο διαμαρτυρίας με τις υπογραφές τους, αυτό που έχει να κάνει είναι να βγάλει κι αυτός ένα κείμενο με την υπογραφή του. Έτσι θα συνέβαλλε και σε έναν γόνιμο διάλογο για τα προβλήματα του κλάδου. Οι συνάδελφοί μας είναι άνεργοι και πέρα από τα όποια ενδεχόμενα «λάθη» μπορεί να δει κανείς στον αγώνα τους, οφείλουμε να τους στηρίξουμε.

    Μέλη του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: