Για να μοιραστώ τη μοναξιά του δ.σ.

Οι τοποθετήσεις και οι προτάσεις που κατατέθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜΘ, ώστε να γνωρίζουμε ποιοι και πως μας εκπροσωπούν

Επειδή οι συνεδριάσεις του δσ της ΕΣΗΕΜ-Θ είναι ανοικτές και τα θέματα που συζητούνται εκεί μας αφορούν όλους ΜΑΣ.
Επειδή το δικαίωμα στην ενημέρωση για το τι συμβαίνει αφορά το μέλλον μας και το μέλλον του κλάδου, όχι από κουτσομπολίστικη διάθεση
Επειδή, το αίτημα για δημοσιοποίηση των πρακτικών (έστω των αποφάσεων και των θεμάτων που ενδιαφέρουν τον δημοσιογραφικό κόσμο) δεν έτυχε ανταπόκρισης Επειδή διάφορα γράφονται και περισσότερα λέγονται, ανυπόστατα ή διαστρεβλωμένα, ενδεχομένως κάποιες φορές με καλές προθέσεις και κάποιες φορές από παρανοήσεις ή και εξ επί τούτου.
Αποφασίσαμε ως “Ασύνταχτος Τύπος” να δημοσιοποιούμε μετά από κάθε δ.σ. τα σημαντικότερα ζητήματα που συζητήθηκαν, τους προβληματισμούς και τη στάση του κάθε μέλους του δσ που τέθηκαν, όχι ανώνυμα αλλά επώνυμα.
Στόχος: όχι μόνο η ενημέρωση όλων των συναδέλφων αλλά και η ανταλλαγή θέσεων και επιχειρημάτων…
Άλλο ένα “χτύπημα” στο αγγελιόσημο

Άσχημα τα νέα για το αγγελιόσημο. Δεν έφτανε η αφαίμαξη που επιχειρείται στα ταμεία μας μέσω των ρυθμίσεων του νέου ασφαλιστικού (αλήθεια τι κάνουν οι Ενώσεις, η ΠΟΕΣΥ και ο δημοσιογραφικός κόσμος;) ήρθε τώρα και η προωθούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδηγία που προβλέπει οι ισολογισμοί να δημοσιεύονται σε ειδική σελίδα στο διαδίκτυο του υπουργείου Ανάπτυξης ή σε ηλεκτρονικές εφημερίδες.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Νίκος Κιάος στους προέδρους των Ενώσεων αν δεν υπάρξει ειδική ρύθμιση αναμένεται το αγγελιόσημο να υποστεί νέα καθίζηση που υπολογίζεται σε περίπου 6 με 6,5 εκατ. ευρώ.
Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να αποφασίσει σχετικά το Συμβούλιο Υπουργών και το διάστημα για να εκφραστούν αντιδράσεις είναι εμφανώς περιορισμένο.
Στην ενημέρωση, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Μάκης Βοϊτσίδης, στην προηγούμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜ-Θ, ανέφερε ότι ήδη έχει υπάρξει αντίδραση από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και  ΕΙΕΑ και ότι επιχειρείται η δημιουργία λόμπυ, ενώ εκτός της Ελλάδας στο μπλοκ της αντίδρασης στην προωθούμενη οδηγία συμπαρατάσσονται, προς το παρόν Βουλγαρία, Ρουμανία, Μάλτα, Κύπρος, Γαλλία και Ιταλία.
Μάλιστα όπως αναφέρθηκε το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης έχει δημιουργήσει σχετική ψηφιακή πλατφόρμα για τις δημοσιεύσεις, η οποία ωστόσο καθίσταται ανερνεργή μέχρι να οριστικοποιηθεί η στάση της Επιτροπής.
Στο δσ εξετάστηκαν δυνατότητες παρέμβασης, από πλευράς συνδικαλιστικών Ενώσεων, καθώς παρότι είναι ένα θέμα που αφορά εκτός του αγγελιοσήμου και τη συμπίεση εσόδων των εφημερίδων ήδη μια χρονιά όπου καταγράφεται μείωση έως και 30% στα διαφημιστικά έσοδα, ενώ έχει υπολογιστεί ότι η μείωση με την απώλεια των ισολογισμών θα προσθέσει ένα 10% στις συνολικές απώλειες.
Αποφασίστηκε κατ΄ αρχάς ο συντονισμός με τις άλλες Ενώσεις που πλήττονται, όπως και την ΠΟΕΣΥ, καθώς και η ενημέρωση ευρωβουλευτών, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΔΟΔ), προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα μεγαλύτερης παρέμβασης, αλλά ακόμη και για παράσταση διαμαρτυρίας στις Βρυξέλλες την ώρα που το Συμβούλιο υπουργών θα συνεδρίαζε για την απόφαση της επίμαχης οδηγίας. Πρόταση την οποία στήριξαν μόνο Παναγιώτης Χανός και Μαρίνα Μεϊντάνη, χωρίς να αποκλειστεί από τους υπόλοιπους (Βοϊτσίδη, Φωκιανίδη, Ντόζη, Χαλεπλίδου, Αδάμ και Κοντογουλίδη) καθώς δεν ετέθη σε ψηφοφορία.
Μένει να δούμε αν κι αυτό το θέμα θα τεθεί στις συνδικαλιστικές… καλένδες, όπως το ασφαλιστικό που προεδρεία των Ενώσεων και ΠΟΕΣΥ περιμένουν τη “σκόνη του χρόνου” να το μετατρέψει σε… αόρατο (!)

Γκιουλέκας αγνοών….

Την ίδια ημέρα που ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Νίκος Κιάος ενημέρωνε τους προέδρους των Ενώσεων, συνάντηση “γνωριμίας” με του δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ media είχε ο νέος υφυπουργός Κώστας Γκιουλέκας. Μάθαμε πως σε ερώτηση συναδέλφου για το πρόβλημα με το αγγελιόσημο η απάντηση ήταν πως όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει κανέναν πρόβλημα από όσο γνωρίζει…
Αυτή μάλλον θα ήταν και η εκτίμηση του όταν ως βουλευτής της ΝΔ ψήφιζε το αντι – ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Κατά τα άλλα, ο νέος υφυπουργός κατά την εθιμοτυπική συνάντηση του με τα μέλη του δ.σ. της ΕΣΗΜ-Θ στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη Δευτέρα (16.2) τόνισε ότι γνωρίζει πολύ καλά όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και έχει οόόόόλη την καλή πρόθεση να τα αντιμετωπίσει και να τα λύσει – μιλάμε για συμβασιούχους, αυτοδιοίκητο της ΕΤ-3 και ενίσχυση του ενημερωτικού της χαρακτήρα, το ζήτημα που έχει προκύψει με την τύχη των δημοτικών μέσων ενημέρωσης, το θέμα του περιφερειακού τύπου – για τον οποίο όπως είπε θα εγκαινιάσει διάλογο με τους αρμόδιους φορείς,  αφού βεβαίως πέρασε πρώτα η τροπολογία που “φιάχτηκε” σε τρεις νύχτες όταν ο έστω κολοβός νόμος Ρουσόπουλου πήρε τρία χρόνια – και για τις αδιοδοτήσεις των συχνοτήτων, που συμφωνεί κι αυτός ότι είναι δημόσιο αγαθό και πως θα πρέπει να υπάρξουν διασφαλίσεις. Για όλα συμφώνησε ο νέος υφυπουργός και… μέλος της Ένωσης μας, στο μόνο που δεν έδωσε απάντηση ήταν του ζητήθηκε συγκεκριμένο “πλάνο” και χρονοδιάγραμμα εκεί για μια ακόμη φορά εξάντλησε τις καλές προθέσεις και το ότι θα καταβάλλει πάσα δυνατή προσπάθεια. ΒΕΒΑΙΩΣ στο υπόμνημα που κατατέθηκε από πλευράς ΕΣΗΕΜ-Θ στο νέο υπουργό πρώτο θέμα εξακολουθεί να είναι το Ασφαλιστικό – μάλλον ξεχάστηκε από τα προηγούμενα υπομνήματα….

“Μικρές εφημερίδες” …μεγάλες απληρωσιές

Στη συνέχεια, ο συνάδελφος Σταύρος Αλχατζίδης, εργασιακός εκπρόσωπος των λεγόμενων “μικρών εφημερίδων” που εκδίδονται στη Θεσσαλονίκη, ενημέρωσε για την κατάσταση απληρωσιάς των συναδέλφων που εργάζονται σε αυτά.
Για παράδειγμα στην εφημερίδα “Σήμερα στη Θεσσαλονίκη” υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι είναι ακόμη και τέσσερις μήνες απλήρωτοι. Καθυστερήσεις σημειώνονται και στην εφημερία “Αυριανή Μακεδονίας Θράκης” αθλητική για μία ακόμη φορά, ενώ σε κατάσταση “να δούμε τι θα γίνω όταν μεγαλώσω” βρίσκεται η εφημερίδα των Πολιτών, την ώρα που εκκρεμούν απαιτήσεις δεδουλευμένων από συναδέλφους που εργάζονταν σε αυτή.
Η εκτίμηση για λεπτομερή καταγραφή της κατάστασης στο συγκεκριμένο τμήμα του τύπου της Θεσσαλονίκης υπήρξε καθολική στο δσ.
Ωστόσο δεν υπήρξε απόφαση στο να ζητηθεί από τους συναδέλφους που εργάζονται στις εφημερίδες αυτές να έρθουν προς ενημέρωση στο επόμενο δσ (όπως πρότεινε η Μαρίνα Μεϊντάνη και συμφώνησε Χανός και Αδάμ) αλλά να ζητηθεί ενημέρωση για την κατάσταση στα μέσα αυτά ενημέρωσης από τους διευθυντές και αρχισυντάκτες μέλη μας  μαζί με τον εργασιακό εκπρόσωπο (!) (πρόταση Ντόζη που συμφώνησαν οι περισσότεροι και άρα χωρίς ψηφοφορία πέρασε, κατά την τακτική που εφαρμόζει το προεδρείο στο παρόν δ.σ. προς αναζήτηση και επίκληση μιας επίπλαστης ομοφωνίας). Ο λόγος που προτάχθηκε ήταν ότι αν έρχονταν όλοι οι εργαζόμενοι θα ήταν σα να μετατρέπαμε μία συνάντηση ενημέρωσης σε εργασιακή συνέλευση (;)
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι εκκρεμεί συνάντηση με τους εργαζόμενους στο ΣΗΜΕΡΑ που είχε τεθεί από την προηγούμενη ενημέρωση του εργασιακού εκπροσώπου… στις 21.1.09…

Δημοτικά Ραδιοτηλεοπτικά

Συμφωνία υπήρξε, τελικώς, ως προς την πρόταση για κοινή στάση με ΕΣΗΕΑ – στο διάλογο που αναμένεται να ανοίξει με ΚΕΔΚΕ – προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα που έχει προκύψει με τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης, για τη μετατροπή τους σε Α.Ε. Στο δσ συζητήθηκε η πρόταση (ομόφωνη) που κατατέθηκε από το δσ της ΕΣΗΕΑ και ζητά συνολικά την εξαίρεση των επιχειρήσεων ραδιοφωνίας και τηλεόρασης από την τροπολογία Παυλόπουλου. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ (12.2): “Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, ομόφωνα κατέληξε στη συνεδρίασή του, την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009, στη διατύπωση της τροπολογίας, που προωθείται στη Βουλή για τους δημοτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, σύμφωνα με την πάγια θέση του κλάδου.
Όπως αναφέρεται, προκειμένου να διατηρηθεί το νομικό και επιχειρησιακό status των δημοτικών επιχειρήσεων ραδιοφωνίας – τηλεόρασης, και να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας αλλά και οι όροι απασχόλησης, θα πρέπει στις διατάξεις των αρθ. 252 έως 270 του ν. 3463/2006 να προστεθεί η εξής διάταξη:
“Την ρυθμίσεων, που προβλέπονται από τα άρθρα αυτά εξαιρούνται οι επιχειρήσεις ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Κατόπιν αυτού, το άρθρο 25 του ν. 3613/2007 (περί μεταφοράς προσωπικού), ως και το άρθ. 21 παράγραφος 14 του ν. 3731/2008 (περί υποχρεωτικής νομικής μορφής ανωνύμου εταιρείας) καταργούνται”.
Με την προσθήκη στην εισήγηση ότι: “Καταργείται επίσης και ό,τι έρχεται σε αντίθεση με τη διάταξη αυτή από το νόμο Ρουσόπουλου”.
Επισήμανση που έγινε από πλευράς ΕΣΗΕΜ-Θ (πρόταση Αδάμ που έγινε δεκτή από όλους) είναι να υπάρξει ακριβής διευκρίνιση των διατάξεων που έρχονται σε αντίθεση με τον νόμο Ρουσόπουλου, ενώ η πρόταση Χανού να υπάρξει πρόβλεψη που να εξαιρεί τουλάχιστον όσους δήμους συναινούν, απορρίφθηκε ως διχαστική του ενιαίου συνδικαλιστικού μετώπου στις διαπραγματεύσεις με την ΚΕΔΚΕ.

Μαρίνα Γ. Μεϊντάνη

μέλος δσ ΕΣΗΕΜ-Θ εκλεγμένη με τον “Ασύνταχτο”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: