Ανα-Ασυ-νταχτείτε με τους Ασύνταχτους !

pano

Η μη κομματικοποιημένη, ακηδεμόνευτη, ανεξάρτητη, αυτόνομη και αντιϊεραρχική δημοσιογραφική συλλογικότητα του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, συμπληρώνει έναν χρόνο δράσης, κριτικής και παρεμβάσεων. Απαλλαγμένη από τη συντεχνιακή λογική της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης μέσα στα στενά όρια ενός εργασιακού κλάδου, κατάφερε -στο μέτρο του δυνατού- να είναι παρούσα στους αγώνες της κοινωνίας για μια καλύτερη ζωή. Σταθερά προασανατολισμένη σε αξίες και ιδέες που εμπεριέχουν την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, επιχειρεί να διεκδικεί δυναμικά τα δικαιώματά μας στους χώρους εργασίας αλλά και να αρθρώνει έναν λόγο που να συμβαδίζει με την πράξη της καθημερινότητας. Η εσωτερική λειτουργία του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, αποτελεί καθρέπτη του προτάγματός της: Αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες με κυρίαρχο όργανο λήψης αποφάσεων τη γενική συνέλευσή μας, με ομοφωνία αν είναι δυνατόν, με συζήτηση, με εκτενή αλληλο-ενημέρωση, χωρίς αποκλεισμούς και πιστοποιητικά ιδεολογικής καθαρότητας, με άμεση ανακλητότητα και εναλλαγή των εκπροσώπων μας  στα όργανα της ΕΣΗΕΜΘ, με αποκλεισμό της δεύτερης θητείας στο ΔΣ και στα υπόλοιπα όργανα της ΕΣΗΜΕΘ (προς αποφυγή του παραγοντισμού και του κατ’ επάγγελμα συνδικαλισμού).

pano-3Στις τάξεις μας πληθαίνουν οι «ασύνταχτοι» δημοσιογράφοι, όχι με την έννοια του μέλους ούτε του οπαδού-ψηφοφόρου. Το τελευταίο διάστημα, από συζητήσεις με συναδέλφους της ΕΣΗΕΜΘ, από ενημέρωση συναδέλφων μας μελών της ΕΣΗΕΑ και από συνάδελφους που εργάζονται στον Τύπο της περιφέρειας, διαπιστώνουμε ότι η αγανάκτηση μεγάλου μέρους του δημοσιογραφικού κόσμου, μεταφράζεται σε διάθεση για «ασύνταχτη» συνδικαλιστική δράση, πέρα κι έξω από κομματικούς μηχανισμούς και συντεχνιακές λογικές, απέναντι από την εξουσία και μαζί με την κοινωνία. Ένας είναι ο δρόμος: Να ανασυνταχτούμε και να συνταχτούμε με τους  ασύνταχτους αγώνες.

Δείτε με «κλικ» και στο Ένας χρόνος “ασύνταχτος”

4 Σχόλια προς “Ανα-Ασυ-νταχτείτε με τους Ασύνταχτους !”

 1. Eμένα με ψήσατε. Τόσα χρόνια ψήφιζα τους γουσίδηδες και τους υποτακτικούς του και με την ψήφο μου τους έκανα διευθυντές και
  αρχι(δια)συντάκτες. Αλλοίμονο στους συναδέλφους που έχουν στη δούλεψή τους. Για μας στα ιδιωτικά δεν κούνησαν ποτέ ούτε το δαχτυλάκι τους. Από δω και πέρα Ασύνταχτος Τύπος και δαγκωτό.

 2. Αποπάνω Φίλε ή φίλη. Το θέμα δεν είναι η ψήφος στην κάλπη των εκλογών της Ένωσης. Ένα, δύο ή τρία μέλη στο ΔΣ δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουν τη γραφειοκρατική τους νοοτροπία. Αυτό που πραγματικά φοβούνται τα αφεντικά, είναι οι ασύνταχτες, ανεξάρτητες φωνές στους χώρους εργασίας και η οργάνωση των αγώνων από τα κάτω και όχι και από κάποιους «εργολάβους», ακόμα κι απο εμάς. Εμείς είμαστε εδώ όχι για να καθοδηγήσουμε αλλά να συνυπάρξουμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ως αυτόνομες προσωπικότητες. Δεν προσπαθούμε να «ψήσουμε» κανέναν. Ο καθένας από μόνος του και όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα. Με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του καθενός. Η εποχή των αρχηγών και των αρχηγίσκων, πεθαίνει. Τώρα χρειάζεται αυτόνομη οργάνωση των αγώνων μας. Με την έννοια αυτή, καλως ήρθες!

 3. Καλά όλα αυτά βρε παιδιά αλλά δεν μου απαντήσατε: Γιατι τόσο καιρό δεν δημοσιοποιείτε τα πρακτικά κάθε συνεδρίασης; Ή έστω να ενημερώνετε για το τι συζητείται και τι ΨΗΦΙΖΕΙ ο εκπρόσωπός σας στο ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ;

 4. 1. Προς το παρόν δεν υπάρχει απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ που να επιτρέπει τη δημοσίευση των πρακτικών των συνεδριάσεων της ΕΣΗΕΜΘ. Αυτό θα επιχειρήσουμε να το αλλάξουμε. Υπάρχει μια επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται από την πλειοψηφία και κάνει λόγο για αναγκαιοτητα να μη δημοσιοποιούνται τα πρακτικά εφόσον πρόκειται για ένα συνδικαλιστικό όργανο και γι’ αυτό, η δημοσιοποίηση, θα μπορούσε να προκαλέσει «ζημιά» στα συμφέροντα των εργαζομένων που βρίσκονται σε δυσχερή θέση με την έννοια ότι τα πρακτικά θα μπορούσαν να τα… «συμβουλεύονται» και οι εργοδότες-εκδότες-καναλάρχες και να παίρνουν τα μέτρα τους.

  Αυτή η επιχειρηματολογία είναι εντελώς έωλη για τους εξής λόγους:

  1. «Η δημοσίευσις είναι η ψυχή της δικαιοσύνης» (αναρτημένο στην ΕΣΗΕΑ).
  2. Ένα επίσημο συνδικαλιστικό όργανο δεν μπορεί να λειτουργεί σε συνθήκες… «ημιπαρανομίας» και κρυψοίνιας, αλλά να χαρακτηρίζεται από ανοιχτές διαδικασίες οι οποίες πρέπει να δημοσιοποιούνται.
  3. Είναι δικαίωμα των συντακτών-μελών της ΕΣΗΕΜΘ να ενημερώνονται αναλυτικά και είναι υποχρέωση των μελών του ΔΣ να ενημερώνουν πλήρως αυτούς και αυτές που τους ψήφισαν.
  4. Οι εργοδότες-εκδότες-καναλάρχες έχουν τους… τρόπους τους να ενημερώνονται για τα όσα λέγονται στις συνεδριάσεις του ΔΣ και δεν χρειάζεται να… εντρυφήσουν στα πρακτικά τους. Κατ’ εξαίρεση , με ομόφωνη απόφαση των μελών του ΔΣ θα μπορούσε ένα στοιχείο της συνεδρίασης να μην καταγραφεί στα πρακτικά, μόνο όταν διακυβεύεται άμεσα η τύχη ενός εγχειρήματος που π.χ. μπορεί να αφορά μια συμβολική κατάληψη ενός ΜΜΕ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόλυση π.χ. ενός ή περισσότερων εργαζομένων. Αλλά τέτοια εγχειρήματα είναι πολύ… μακριά από τη γραφειοκρατική λογική του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ. Εξάλλου, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις σηκώνει πολύ συζήτηση: Γιατί θα πρέπει με τη σειρά του π.χ. ο εργαζόμενος που θέλει να καταγγείλλει τον εργοδότη του, να κρύβεται; Απεναντίας, αυτό που χρειάζεται είναι οι καταγγελίες να έχουν πρόσωπο και να πληθαίνουν. Όχι να αποκρύπτονται. Έτσι παίρνουν κουράγιο και οι υπόλοιποι για να μη φοβούνται τις εργοδοτικές απειλές.
  5. «Οι συνεδριάσεις του ΔΣ είναι ανοιχτές και μπορεί να τις παρακολουθήσει ο καθένας», είναι το μόνιμο επιχείρημα των καθεστωτικών δυνάμεων του ΔΣ. Και αυτό το επιχείρημα είναι κυνικό και υποκριτκό: Αλήθεια, ποιος μπορεί να παρίσταται και να παρακολουθεί τις πολύωρες συνεδριάσεις της Τετάρτης, εν ώρα εργασίας; Τι θέλουν δηλαδή; Να στέλνουμε κάθε φορά έναν αντιπρόσωπο με κασετοφωνάκι, να καταγράφει τη συνεδρίαση και μετά να τη δίνουμε σε… υπηρεσία απομαγνητοφώνησης και να τα δημοσιεύουμε στο μπλογκ μας;! Μα αυτή είναι η δουλέιά της Ένωσης. Είναι τουλάχιστον σχιζοφρενικό να επιτρέπεται η παρουσία μελών της Ένωσης στις συνεδριάσεις αλλά να μην εκδίδονται πρακτικά προς τα έξω. Τι είμαστε; Παρακλάδι της… μασονικής στοάς ή παράνομη οργάνωση του… ΚΚΕ;!!! Η εκπροσώπησή μας με ένα μέλος του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ (τη συναδέλφισα Μαρίνα Μεϊντάνη) στο ΔΣ δεν μπορεί να υποκαταστήσει την υποχρέωση της πλειοψηφίας του ΔΣ για ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και ΠΛΗΡΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ όλων των πρακτικών των συνεδριάσεων του ΔΣ. Ωστόσο, για το αν η παρουσία μας δια αντιπροσώπου στο ΔΣ μπορεί ή θα μπορούσε ως ένα βαθμό να καλύψει το έλλειμα ενημέρωσης ή να υποκαταστήσει τις θεσμικές υποχρεώσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ για πλήρη ενημέρωση προς τα μέλη της ΕΣΗΕΜΘ, χρειάζεται (και αυτό έχει προγραμματίσει να κάνει ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ μέσα στην εβδομάδα στη γενική του συνέλευση) μία εκτενής εσωτερική συζήτηση τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν προς όλους τους συναδέλφους και από το παρόν μπλογκ.

  Πάντως, κατά την εκτίμησή μας, οι πραγματικοί στόχοι της μη δημοσιοποίησης των πρακτικών των συνεδριάσεων του ΔΣ είναι:

  – να μη μαθαίνει ο δημοσιογραφικός κόσμος αυτά που αποφασίζονται για αυτόν χωρίς αυτόν,
  – να μη γίνεται γνωστή η θέση που παίρνει κάθε μέλος του ΔΣ ξεχωριστά έτσι ώστε να αναλαμβάνει το βάρος (και το κόστος) των αποφάσεών του,
  – να συσκοτίζεται ο πραγματικός ρόλος ενός συνδικαλιστικού οργάνου που έχει να κάνει με έναν επαγγελματικό κλάδο στο χώρο της ενημέρωσης της κοινωνίας που αποτελεί κρίσιμο συστατικό στοιχείο της ποιότητας της διαφανούς δημοκρατίας και των (ζητούμενων) συμμετοχικών διαδικασιών,
  – να διαιωνίσει την παλιά καθεστωτική νοοτροπία του κλειστού κλάμπ των εκλεγμένων αντιπροσώπων της ΕΣΗΕΜΘ που δεν έχουν παρά ευκαιριακή΄-εθιμοτυπική επαφή με τη δημοσιογραφική βάση μέχρι την… επόμενη εκλογική αναμέτρηση,
  – να διαχειρίζεται τις «επαφές» με κάθε είδους εκπροσώπους της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου με το πρόσχημα της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης και να εξαντλεί το «δυναμισμό» των ανακοινώσεών της σε συγχαρητήριες επιστολές (βλέπε ανακοίνωση ΔΣ για ανάληψη καθηκόντων Κώστα Γκιουλέκα)
  – να μπορεί να αλλάζει θέση και στάσεις κατά που φυσάει ο άνεμος με εκπληκτική ευκολία, εφόσον η μη δημοσιοποίηση των πρακτικών εμποδίζει την αναδρομή στα γραπτά ντοκουμέντα.

  Θα επανέλθουμε με νεότερα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: