Ένας χρόνος «ασύνταχτος»

tourtaΜε αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου -και κάτι- από τη σύσταση και την αμεσοδημοκρατική λειτουργία του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, τις μάχες που δώσαμε στο εσωτερικό του δημοσιογραφικού μετώπου αφουγκραζόμενοι παραλλήλως τον παλμό της κοινωνίας και συμμετέχοντας -στο μέτρο του δυνατού- στις κοινωνικές διαμαρτυρίες-απεργίες όλου του προηγούμενου διαστήματος, θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να θυμίσουμε τα βασικότερα χαρακτηριστικά της φιλοσοφίας της αυτόνομης δράσης μας έτσι όπως τα είχαμε δημοσιοποιήσει λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 31ης Μαϊου 2008 για την ανάδειξη νέου ΔΣ και των υπολοίπων οργάνων της ΕΣΗΕΜ-Θ.

 

Οι δημοσιογράφοι αναγνώστες/αναγνώστριες των παρακάτω θέσεών μας (βλέπε διακήρυξη του Ασύνταχτου Τύπου) και κυρίως της κριτικής μας απέναντι στην (έως τότε) λειτουργία του ΔΣ του συνδικαλιστικού μας οργάνου θα κρίνουν, αν, έναν χρόνο μετά, έχει αλλάξει κάτι σε αυτή τη λειτουργία και στη φιλοσοφία διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας και αν οι προεκλογικές «δεσμεύσεις» των παρατάξεων της συνεργατικής συνδιαλλαγής που οδήγησαν στη νέα σύνθεση της πλειοψηφίας του νέου ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ, έχουν σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα.  

 

Όπως λέγαμε και τότε, έναν χρόνο πριν, «για τον Ασύνταχτο Τύπο οι συμμετοχικές διαδικασίες αποτελούν προϋπόθεση για τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος. Δεν νοείται συνδικαλισμός χωρίς τη συμμετοχή της βάσης». Επισημαίναμε επίσης ότι «δεν βρισκόμαστε τώρα εδώ για να ξαναβρεθούμε και πάλι λίγο πριν από τις επόμενες εκλογές όπως συνηθίζεται απο τις παραδοσιακές συνδικαλιστικές παρατάξεις».  

 

ceb1cf83cf84ceb5cf81ceb91Προσδιορίζοντας τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, τονίζαμε τα εξής:

 

«Βασική λειτουργία του Ασύνταχτου Τύπου είναι η συνέλευση των συμμετεχόντων μελών του. Εκεί λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις. Θεωρούμε ότι η εκπροσώπηση δεν είναι ούτε λευκή επιταγή ούτε ανεξέλεγκτη ατομική πρωτοβουλία. Αποκρούουμε τα φαινόμενα του παραγοντισμού και των προσωπικών επιδιώξεων.

Οι προσωπικές στρατηγικές δεν μας αφορούν. Η δεύτερη συνεχόμενη θητεία καθώς και η διπλοθεσία στην εκπροσώπηση αποκλείονται. Συνάδελφοι που έχουν εκλεγεί σε κάποιο συνδικαλιστικό όργανο, δεν μπορούν να εκλεγούν σε κάποιο άλλο. Αυτό το ασυμβίβαστο είναι συμβατό με την κοινή θέληση για περισσότερη συμμετοχή. Μεταξύ μας δεν υπάρχουν επαγγελματίες συνδικαλιστές αλλά άμεσα ανακλητοί κι αποφασισμένοι εθελοντές.

Επιδιώκουμε την ομοφωνία μέσα από τη σύνθεση των απόψεων χωρίς να αποκλείουμε τις ψηφοφορίες επι όλων των θεμάτων. Οι θέσεις και οι απόψεις μας είναι αποτέλεσμα συνεχών συζητήσεων και ελεύθερα διατυπωμένων απόψεων. Είναι αποτέλεσμα κοινού προβληματισμού, ζύμωσης και εμπειρίας και όχι κομματικών επιταγών».

 

Για ολόκληρη τη διακήρυξη (Μάιος 2008) του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ 

 

                         ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ Τύπο»

Συνάδελφοι

 

Η περασμένη χρονιά δεν ήταν μία εύκολη περίοδος για το δημοσιογραφικό κλάδο ούτε για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας. Μισθωτοί και συνταξιούχοι βρέθηκαν για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο της «νέας» διακυβέρνησης των δήθεν μεταρρυθμίσεων και της «ήπιας προσαρμογής». Οι ταξικές πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις σε βάρος των εργαζόμενων αυτή τη φορά κορυφώθηκαν με την ασφα…ληστρική ψευδομεταρρύθμιση. Την ώρα που μισθοί και συντάξεις έχουν καθηλωθεί, η παρούσα κυβέρνηση της λαϊκής δεξιάς επιμένει να επιβάλει τα ληστρικά σχέδιά της σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης. Προηγήθηκε η καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων και το σκάνδαλο των ομολόγων. Σήμερα όλοι γινόμαστε μάρτυρες μίας σκληρής αντεργατικής πολιτικής, που δεν εξαιρεί ούτε δήθεν προνομιακούς κλάδους ούτε δήθεν ευγενή ταμεία.

 

Πίσω από την αίγλη της μεταρρύθμισης βρίσκεται η υπονόμευση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και η κλοπή των πόρων και των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που αποτελούν περιουσία των εργαζόμενων. Υποχρέωση των Ενώσεων είναι να απαντήσουν δραστικά στα σχέδια της κυβέρνησης και να καταργήσουν στην πράξη την ασφαλιστική απορρύθμιση μέσα από δυναμικές κινητοποιήσεις.

 

Όμως, πέρα από το μέγιστο θέμα του ασφαλιστικού, υπάρχουν τα χρόνια προβλήματα του κλάδου, που μέρα με τη μέρα οξύνονται και φαντάζουν αξεπέραστα.

           Είναι εμφανής η επιδίωξη των εργοδοτών σταδιακά να καταργηθεί το καθεστώς της πλήρους απασχόλησης και να προωθηθούν οι ευέλικτες μορφές εργασίας που ανατρέπουν τις συλλογικές συμβάσεις. Η χώρα μας είναι πρώτη στην Ε.Ε. σε ποσοστό μαύρης – αδήλωτης εργασίας και τα ΜΜΕ δεν εξαιρούνται.

           Το «διευθυντικό-εργοδοτικό» δικαίωμα διευρύνεται σε βάρος της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των συντακτών.Η λογοκρισία και ο καταναγκασμός με τη μορφή και της αυτολογοκρισίας αποτελούν καθεστώς σε όλα τα ΜΜΕ. Οι συντάκτες υποχρεούνται να υλοποιούν τη «γραμμή» των εργοδοτών με το φόβο της απόλυσης.

           Η ενημέρωση πλέον δεν είναι κοινωνικό δικαίωμα αλλά εμπόρευμα που πρέπει να παράγει υπερκέρδη. Έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος έχουν καταντήσει από μέσα ενημέρωσης σε πολυκαταστήματα ψυχαγωγίας. Στη σύγχρονη πραγματικότητα του ολοκληρωτικού καπιταλισμού οι διαπλεκόμενες δυνάμεις της αγοράς ευθέως επιδιώκουν να μην υπάρχουν καταγεγραμμένες ειδήσεις και γεγονότα αλλά φιλτραρισμένες πληροφορίες και επεξεργασμένα ή πληρωμένα σχόλια.

 

Πέρα από τον ταξικό εχθρό υπάρχει και ο εσωτερικός εχθρός…

 

Η φετινή χρονιά είναι εκλογική. Ήδη αναδείξαμε συνέδρους για την ΠΟΕΣΥ και σε λίγες ημέρες θα κληθούμε να εκλέξουμε τη νέα διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ και νέους εργασιακούς εκπροσώπους. Πιστεύουμε ότι αυτή η χρονιά πρέπει να είναι διαφορετική. Τα παραπάνω προβλήματα δεν επιτρέπουν ούτε τη χαλαρή ψήφο ούτε την απολιτική. Αυτές οι εκλογές θα πρέπει να δημιουργήσουν «την κατάσταση που θα καθιστά αδύνατη κάθε οπισθοδρόμηση». Ψηφίζω για μας δεν σημαίνει παραιτούμαι, εκχωρώντας το δικαίωμα και την υποχρέωση στη δράση σε κάποιους άλλους, ακόμη κι αν αυτοί είναι εκλεγμένοι εκπρόσωποι. Ψηφίζω για μας σημαίνει συνεχίζω. Θεωρούμε ότι οι εκλογές είναι ένα βήμα από τα πολλά που πρέπει να γίνουν.

 

«Πρέπει να τολμήσουμε, και να τολμήσουμε ξανά,

 και να συνεχίσουμε να τολμάμε»

 

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση η πλειοδοσία των «παραδοσιακών» παρατάξεων σε θέσεις και προτάσεις περισσεύει. Χρόνια τώρα διακηρύξεις – επαναστατικά μανιφέστα ή καλοδουλεμένες εκθέσεις ιδεών επαναλαμβάνουν μονότονα τις ίδιες προτάσεις: θα, θα, θα σας αποκαταστήσουμε…

         Ποια ήταν είναι η «νέα εποχή» που έβλεπε η «Δημοσιογραφική Ενότητα» το 2006; Με ποια μυωπική ανάγνωση δεν διέκριναν ότι ερχόταν λαίλαπα στα ασφαλιστικά και εργασιακά μας δικαιώματα;

         Πού είναι η «Ένωση των δημοσιογράφων» με «ρόλο για όλους», όπως διακήρυτταν οι «Δημοσιογράφοι Τώρα», που έμειναν προσηλωμένοι στο χθες των προσωπικών αντιπαραθέσεων;

         Πού είναι η «σύγκρουση με τον εργοδοτικό, κυβερνητικό και ατομικό συνδικαλισμό», που υποσχόταν η «Προοπτική», όταν υπερψηφίζει τον απολογισμό δράσης;

         Περί ποιας αλλαγής τυρβάζουν κάποιοι άλλοι, όταν είναι γνωστό ποιοι κομματικοί παράγοντες και ποιες πολιτικές δυνάμεις κινούν τα νήματα στο παρασκήνιο;

 

Όλοι είδαμε και βιώσαμε την «νέα εποχή» της επίθεσης που δεχτήκαμε από το κράτος και την κυβέρνηση των μεγαλοεκδοτών. Όλοι κατανοήσαμε πως, αν υπάρχει αποχή από τους αγώνες, αυτοί καταντούν πυροβολισμοί στον αέρα. Πως, αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση, τα λόγια τα μεγάλα και τα ωραία δεν αρκούν.

 

Δεν ωραιοποιούμε ή δραματοποιούμε την πραγματικότητα,

Δεν πλειοδοτούμε σε κενή συνθηματολογία.

 

Λέμε ότι μόνο με τη έμπρακτη συμμετοχή και κοινή δράση μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, ακόμα κι αν αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί μέσα από διαφορετικές σκοπιές. Δεν θέλουμε να είμαστε όλοι ίδιοι. Θέλουμε να είμαστε όλοι ίσοι. Αυτό που διαπιστωμένα λείπει δεν είναι η έμπνευση και οι ιδέες. Το συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από τις διεργασίες και τις δράσεις του έχει διατυπώσει χρόνια τώρα αιτήματα και προτάσεις. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική και η συνδικαλιστική βούληση για δράση και αγώνα. Αυτό που δεν έγινε βροντοφωνάζει με την απουσία του. Μία σειρά από ζητήματα παραμένουν ανοιχτά μόνο στα χαρτιά και στις πομπώδεις ασκήσεις επαναστατικού και αγωνιστικού ύφους των πρωταγωνιστών του ίδιου επαναλαμβανόμενου έργου.

 

         Εμείς λέμε όχι στο θέαμα του συνδικαλισμού, αρνούμαστε να είμαστε στην ίδια παρωδία θεατές. Δεν αρμόζει στον κλάδο μας να μένει καθηλωμένος στο χθες και να περιμένει τον κοινωνικό αυτοματισμό να λύσει τα προβλήματα. Οι παρατάξεις που λειτουργούν με τον αυτόματο πιλότο ακολουθώντας ως παρατηρητές τις εξελίξεις πρέπει να πληρώσουν το μάρμαρο της απραξίας τους.

 

Σήμερα η συγκυρία απαιτεί γρήγορες και ευέλικτες διαδικασίες άμεσης συλλογικής διαβούλευσης και δράσης. Η γραφειοκρατικοποίηση της ΕΣΗΕΜ-Θ και η ανάδειξή της σε μία δύσκαμπτη, ράθυμη και απροσπέλαστη δομή για τα μέλη της είναι μία πραγματικότητα που αποκλειστικά χρεώνεται στους διαχειριστές της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας. Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι τη διετία που πέρασε η ΕΣΗΕΜ-Θ με ευθύνη κυρίως των δύο μεγάλων παρατάξεων:

           Απουσίαζε από τα μεγάλα γεγονότα (ασφαλιστικό, ομόλογα, ασυμβίβαστο) και απλά «διεκπεραίωσε» τις πάγιες υποχρεώσεις της.

           Απουσίαζε από τους χώρους δουλειάς παρά τη μεγάλη απαίτηση της βάσης για δυναμικές απαντήσεις. Πόσες εργασιακές συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν την περασμένη διετία; Δεν υπήρξαν προβλήματα με απολύσεις, λογοκρισία, καταπατήσεις της ΣΣΕ;

 

Ο Ασύνταχτος Τύπος θεωρεί ότι με αφετηρία αυτές τις εκλογές πρέπει να πετύχουμε:

 

           Την ανατροπή της κατεστημένης παραδοσιακής λογικής του παραγοντισμού που καθιστά την ΕΣΗΕΜ-Θ όχι ένα ευέλικτο και αγωνιστικό εργαλείο πάλης υπέρ των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων αλλά μία γραφειοκρατική δομή μακριά από τα προβλήματα και τις ανάγκες του σήμερα.

           Την αλλαγή στους συσχετισμούς ώστε να εμφυσήσουμε στην Ένωση μία νέα δυναμική απελευθερωμένη από την αδράνεια του παρελθόντος

           Την σύνθεση των απόψεων κόντρα σε όσους ποδηγετούν την ενότητα και την ταξική πάλη υπέρ αλλότριων συμφερόντων.

 

                        Ποιοι είμαστε, γιατί Ασύνταχτοι…

 

Μας γνωρίσατε ως συνδικαλιστική κίνηση στις εκλογές για το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, μας γνωρίζετε εδώ και χρόνια στους χώρους δουλειάς. Είμαστε οι συντάκτες του διπλανού γραφείου. Οι συνάδελφοι που άλλος πολλά, άλλος λίγα χρόνια, βρισκόμαστε στο ίδιο αγωνιώδες και πιεστικό εργασιακό κοντράστ, με τους ίδιους προβληματισμούς και ανησυχίες για το επάγγελμα και το λειτούργημα της δημοσιογραφίας.

Αυτά που προτείνουμε δεν έρχονται από το πουθενά. Είναι θέσεις και απόψεις που έχουμε καταθέσει και εκθέσει επανειλημμένα σε εργασιακούς χώρους και εργασιακές συνελεύσεις, στα όργανα και στις γενικές συνελεύσεις της Ένωσης, σε απεργιακούς και συνδικαλιστικούς αγώνες.

Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία επιχειρούμε το πρώτο συγκροτημένο βήμα μίας νέας συνδικαλιστικής πρότασης που δεν θέλει να «σώσει» κανένα, ούτε να «πείσει» για το αλάθητο των προτάσεων της. Δεν δηλώνουμε σωτήρες ή φωστήρες. Είμαστε απλοί εργαζόμενοι δημοσιογράφοι που συνειδητοποιούμε την ανάγκη να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να ξεφύγουμε από την δύναμη της αδράνειας που έχει επιβάλει η κατεστημένη λογική του διευθυντικού ή «επαγγελματικού» ή παραδοσιακού συνδικαλισμού των παραγόντων.  

Πιστεύουμε ότι η «σωτηρία» και η «κατάκτηση των χειμερινών ανακτόρων» θα έρθει από την κοινή προσπάθεια και μέσα από άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες ελεύθερης συμμετοχής και διαβούλευσης. Πιστεύουμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να περάσει στην άμεση δράση των αποφάσεων που λαμβάνονται από αυτούς που συμμετέχουν και συντονίζουν πραγματικά τους αγώνες. Πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από μαζικούς δυναμικούς αγώνες μπορούμε να αντισταθούμε στο σήμερα και να σταθούμε με αξιοπρέπεια μπροστά στο αύριο.

 

Στη βάση

 

Οι εκλογές για μας είναι ένα στάδιο από τα πολλά που πρέπει να διανύσουμε. Δεν βρισκόμαστε τώρα εδώ για να ξαναβρεθούμε και πάλι λίγο πριν από τις επόμενες εκλογές όπως συνηθίζεται απο τις παραδοσιακές συνδικαλιστικές παρατάξεις.  

           Βασική λειτουργία του Ασύνταχτου Τύπου είναι η συνέλευση των συμμετεχόντων μελών του. Εκεί λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις. Θεωρούμε ότι η εκπροσώπηση δεν είναι ούτε λευκή επιταγή ούτε ανεξέλεγκτη ατομική πρωτοβουλία. Αποκρούουμε τα φαινόμενα του παραγοντισμού και των προσωπικών επιδιώξεων.

           Οι προσωπικές στρατηγικές δεν μας αφορούν. Η δεύτερη συνεχόμενη θητεία καθώς και η διπλοθεσία στην εκπροσώπηση αποκλείονται. Συνάδελφοι που έχουν εκλεγεί σε κάποιο συνδικαλιστικό όργανο, δεν μπορούν να εκλεγούν σε κάποιο άλλο. Αυτό το ασυμβίβαστο είναι συμβατό με την κοινή θέληση για περισσότερη συμμετοχή. Μεταξύ μας δεν υπάρχουν επαγγελματίες συνδικαλιστές αλλά άμεσα ανακλητοί κι αποφασισμένοι εθελοντές.

           Επιδιώκουμε την ομοφωνία μέσα από τη σύνθεση των απόψεων χωρίς να αποκλείουμε τις ψηφοφορίες επι όλων των θεμάτων. Οι θέσεις και οι απόψεις μας είναι αποτέλεσμα συνεχών συζητήσεων και ελεύθερα διατυπωμένων απόψεων. Είναι αποτέλεσμα κοινού προβληματισμού, ζύμωσης και εμπειρίας και όχι κομματικών επιταγών.

 

Πιστεύουμε ότι η δημοσιογραφία είναι πρώτα λειτούργημα και μετά επάγγελμα. Θεωρούμε ότι η αντικειμενική και σφαιρική ενημέρωση είναι κοινωνικό δικαίωμα και αγαθό που πρέπει δημοκρατικά να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες και όχι εμπόρευμα. Ο χώρος της ενημέρωσης είναι ζωτικής σημασίας για το νόημα και το περιεχόμενο της πολιτικής δημοκρατίας. Οι δημοσιογράφοι έχουμε καθήκον και υποχρέωση να προστατεύουμε το αγαθό της ενημέρωσης υπέρ όλων των πολιτών. Κάθε μορφής εξουσία που επιθυμεί να ελέγξει την πληροφόρηση και να εκμεταλλευτεί την ενημέρωση ως όπλο κοινωνικής χειραγώγησης πρέπει να αντιμετωπίζεται και να ελέγχεται αδιάλειπτα και με πάθος

Με βάση τα παραπάνω:

 

           Βασικό μας πρόταγμα είναι η αξιοπρέπεια στη δουλειά, σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης με κατοχυρωμένα τα ασφαλιστικά, εργασιακά και συνδικαλιστικά  δικαιώματα για όλους.

           Θεωρούμε ότι τα ΜΜΕ πρέπει να υπόκεινται στον έλεγχο αυτών που τα λειτουργούν και αυτών που τα απολαμβάνουν.

           Ζητήματα όπως ο κοινωνικός έλεγχος των μέσων ενημέρωσης, το δικαίωμα βέτο σε θέματα δεοντολογίας, η συμμετοχή στην ανάδειξη και εκλογή των διευθυντικών στελεχών, η αυτοδιαχείριση και η κοινωνικοποίηση των μέσων ενημέρωσης, δεν πρέπει να αποκλείονται ως θέματα στον κοινό προβληματισμό του κλάδου.

           Θεωρούμε μείζονος σημασίας την οργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος στη βάση και μέσα στους εργασιακούς χώρους. Πρέπει να αναζητήσουμε νέες οργανωτικές δομές στις οποίες θα συμμετέχουν όλοι οι δημοσιογράφοι και όλοι εργαζόμενοι. 

 

Άμεσοι στόχοι της ΕΣΗΕΜ-Θ

 

Θεωρούμε ότι η επόμενη περίοδος θα είναι κρίσιμη για τον κλάδο μας. Οι προτεραιότητες του συνδικαλιστικού κινήματος για μας είναι ξεκάθαρες: να αποκρούσουμε τα αντιασφαλιστικά και αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του κλάδου.   

 

Ασφαλιστικά και εργασιακά

Πρέπει να επιδιώξουμε την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και να απορρίψουμε στην πράξη την λεγόμενη αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Πλήρη δημόσια δωρεάν κοινωνική ασφάλιση σε όλους τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων στον Τύπο, χωρίς εξαιρέσεις και μαύρες τρύπες

Είμαστε ενάντια στον ασφαλιστικό κατακερματισμό και προτείνουμε τη συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα ασφάλισης για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ που πρέπει να απολαμβάνουν αμεση και πλήρη ασφάλιση από την πρώτη μέρα εργασίας. Θεωρούμε ότι οι άνδρες πρέπει να συνταξιοδοτούνται στα 60 και οι γυναίκες στα 55, ανεξάρτητα από το χρόνο εργασίας με σύνταξη ίση με το 80% των υψηλότερων μισθών.

           Πρέπει να ανοίξει ο διάλογος για το ασφαλιστικό σε σχέση με την απαλλαγή των εργοδοτών απο την καταβολή εισφορών μέσω του αγγελιόσημου.

           Οι εκδότες – καναλάρχες οφείλουν να πληρώνουν εισφορές όπως οφείλουν να πληρώνουν κυριακάτικα υπερωρίες και αργίες και όσα προβλέπουν οι ΣΣΕ. Θεωρούμε επιβεβλημένη την αποκεντρωμένη λειτουργία των ταμείων ώστε να ελέγχεται η εισφορδιαφυγή και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι εργαζόμενοι.

           Διεκδικούμε αυξήσεις πραγματικές με κατώτατο μισθό τα 1400 ευρώ,  ανθρώπινα ωράρια και ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες εργασίας.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμα υλικά αλλά ελεύθεροι άνθρωποι με δικαιώματα στη ζωή και στη δημιουργία.

 

Συνάδελφοι δεν είναι τυχαίο ότι στη Θεσσαλονίκη και με ευθύνη των δύο μεγάλων συνδικαλιστικών παρατάξεων:

           δεν πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση που θα συζητούσε το ασφαλιστικό και την πορεία των κινητοποιήσεων,

           δεν εκδόθηκε ούτε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με επεξεργασμένα στοιχεία για τις επιπτώσεις και τις συνέπειες από το ασφαληστρικό έγκλημα,

           δεν πραγματοποιήθηκε ούτε μία προπαγανδιστική ενημερωτική εξόρμηση στους χώρους εργασίας.

Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν. Εμείς προτείνουμε μετά τις εκλογές άμεση κινητοποίηση του κλάδου και δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας για την απόσυρση του ασφαληστρικού νομοσχεδίου

 

Κατάσταση στα ΜΜΕ

 

Η ΕΣΗΕΜ-Θ την επόμενη διετία πρέπει να επικεντρωθεί στα ιδιαίτερα προβλήματα κάθε ειδικότητας και τομέα της δημοσιογραφίας. Οι εφημερίδες όλης της περιφέρειας, τα ανταποκριτικά γραφεία αθηναϊκών εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών, τα πρακτορεία ειδήσεων, τα ειδησεογραφικά «πόρταλς» και τα ραδιοτηλεοτικά μέσα δημόσια και ιδιωτικά πρέπει να «χαρτογραφηθούν» εργασιακά και ασφαλιστικά ώστε να διαπιστωθεί που, πως και κατά πόσο εφαρμόζονται οι Σ.Σ.Ε.

         Είναι ανεπίτρεπτο να παραβιάζονται βασικοί μισθοί και ωράρια, να ανθεί η μαύρη εργασία και να μη διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας σε ένα κλάδο με τεράστια υπερκέρδη και διαρκή άνοδο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.

         Σε όλες τις εφημερίδες, τοπικές, περιφερειακές και ελεύθερης διανομής, πολιτικές και αθλητικές και ανταποκριτικά γραφεία, θα πρέπει ελεγχθούν οι «παράπλευρες απώλειες» με τα μπλοκάκια, την υπερεργασία, την προστασία των ειδικοτήτων και της προυπηρεσίας, βάσει της Σ.Σ.Ε.

         Στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά πρέπει να ελεγχθούν τα ωράρια και οι συνθήκες απασχόλησης και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας σε ένα περιβάλλον που ακόμα παραμένει θολό λόγω νομοθετικού πλαισίου.

         Ειδικά για τους ανέργους, του ημιαπασχολούμενους, τους χαμηλοσυνταξιούχους του κλάδου ή τους συναδέφους με μονογονεικές οικογένειες θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα και ενίσχυση. Το ταμείο αλληλοβοήθειας δεν βρίσκεται για να αυγαταίνει αλλά για να αξιοποιείται υπέρ των συναδέλφων που το έχουν ανάγκη.  

 

Πρέπει να κατοχυρώσουμε στην πράξη τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, να σταματήσει η σύγχυση με τους δημοσιογράφους διαφημιστές, βιντεολήπτες ή παραγωγούς, δημοσιογράφους εκδότες και κυνηγούς χορηγιών, επαγγελματίες των δημοσίων σχέσεων και των γραφείων Τύπου της διαπλοκής. Αυτά τα φαινόμενα αφαιρούν δημοσιογραφική ύλη και έργο και υποσκάπτουν τα θεμέλια του κλάδου. Οι Ενώσεις έχουν ευθύνες και πρέπει να αντιδράσουν.    

                                       

Άμεση συμμετοχή όλων

 

Για τον Ασύνταχτο Τύπο οι συμμετοχικές διαδικασίες αποτελούν προϋπόθεση για τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος. Δεν νοείται συνδικαλισμός χωρίς τη συμμετοχή της βάσης. Θεωρούμε ότι κάθε εργαζόμενος δημοσιογράφος πρέπει να εκπροσωπείται συνδικαλιστικά. Ακόμα κι όσοι εργάζονται σε καθεστώς μαύρης εργασίας πρέπει να τύχουν συνδικαλιστικής συμμετοχής, έκφρασης και εκπροσώπησης με στόχο την πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.

         Θεωρούμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι που πληρούν βασικές προϋποθέσεις όπως η αποκλειστική, αναγνωρισμένη και συνεχής  δημοσιογραφική απασχόληση, πρέπει να έχουν δικαίωμα πλήρους συμμετοχής στο σωματείο και στα όργανα.

         Η αποκέντρωση των λειτουργιών της Ένωσης πιστεύουμε ότι θα ενισχύσει τη συμμετοχή και τη συλλογικότητα. Τακτικές εργασιακές συνελεύσεις ετησίως σε όλα τα ΜΜΕ ανά νομό και ενίσχυση του θεσμού των εργασιακών εκπροσώπων αποτελούν βασική προυπόθεση για την άμεση επικοινωνία της βάσης και του ΔΣ.

         Η δημιουργία και η ενεργοποίηση επιτροπών για τα μείζονα θέματα (εργασιακά, ασφαλιστικά, συνθήκες εργασίας, επιμόρφωσης κ.α ) και η πλήρης διαφάνεια μέσω άμεσης πρόσβασης στα πρακτικά των αποφάσεων θα ανοίξει νέους δρόμους ενεργοποίησης του δυναμικού της Ένωσης.

 

Εδικά για το μικτό συμβούλιο προτείνουμε να συνεδριάζει τρεις φορές τον χρόνο προκειμένου να καταγράφονται προβλήματα, να εξετάζονται λύσεις και να προωθούνται αιτήματα ανά χώρο και ειδικότητα. Είναι αδιανόητο να μη καλούνται οι εκπρόσωποι της βάσης να συμμετέχουν στη διαμόρφωση και στην υλοποίηση των απεργιακών αγώνων. Η ενεργοποίηση του μικτού συμβουλίου σε κέντρο και περιφέρεια σε συνδυασμό με τη λειτουργία των επιτροπών και προπάντων πριν από απεργιακές κινητοποιήσεις για μας θεωρείται μείζονος σημασίας για την δραστηριοποίηση της Ένωσης. Προτείνουμε μετά από δύο συνεχείς θητείες οι εργασιακοί εκπρόσωποι να απέχουν εκλογικά για μία θητεία, προκειμένου να μη παγιώνονται προσωπικές σχέσεις. Επίσης θεωρούμε ότι η αύξηση της συνδικαλιστικής προστασίας για τους εργασιακούς εκπροσώπους και τα μέλη του ΔΣ πρέπει να αυξηθεί σε δύο χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους.

 

 

Συνάδελφοι για να πετύχουμε την επίλυση των προβλημάτων θεωρούμε ότι η Ενωση δεν πρέπει να παραμείνει στο ευχολόγιο και στις υποσχέσεις για δράση των προηγούμενων ετών. Πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί, αλλά να αλλάξουν οι λειτουργίες και οι θεσμοί. Διαδικαστικά ζητήματα όπως η εκκαθάριση του μητρώου δεν είναι δυνατό να αποτελούν μείζονα ζητήματα. Η ΕΣΗΕΜ-Θ πρέπει να πραγματοποιήσει καταστατικό συνέδριο ώστε να δρομολογηθούν θεσμικές αλλαγές που θα εκσυγχρονίσουν το πλαίσιο λειτουργίας της. Εδικό βάρος πρέπει να δοθεί και στην επιμόρφωση. Οι παροχές συνεχούς κατάρτισης βρίσκονται στο σημείο μηδέν. Λέμε ναι στη διασφάλιση των αποθεματικών αλλά ναι και στην αξιοποίηση τους υπέρ των μελών της Ένωσης. Παροχές όπως η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, η δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης και ενίσχυση της υπάρχουσας, η πρόσβαση σε αρχειακό υλικό κ.α, θα πρέπει να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη

Στις 31 του μήνα εκλέγουμε το νέο διοικητικό συμβούλιο και ακολούθως τους εργασιακούς εκπροσώπους. Ο Ασύνταχτος Τύπος διεκδικεί την ψήφο σας χωρίς συνδικαλιστικές προκαταλήψεις, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις με πρόταγμα την αυτόνομη δράση και τη διάθεση για κινητοποίηση 

 

            Όλοι μαζί μπορούμε:

 

         Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς και τα δεδομένα

         Να ανατρέψουμε την αδράνεια και την αδιαφορία

         Να συνθέσουμε ένα νέο πλαίσιο συνδικαλιστικής δράσης που θα υπερασπίζεται το λειτούργημα της δημοσιογραφίας, την αντικειμενική και σφαιρική ενημέρωση και τα δικαιώματα μας.

                 

                        ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ Τύπο»

24 Σχόλια προς “Ένας χρόνος «ασύνταχτος»”

 1. Χρόνια πολλά και αγωνιστικά!
  Όσο για το αν άλλαξε κάτι στο ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ, και βέβαια άλλαξε. Ο Μανωλιός!
  Ασύνταχτοι, γερά.

 2. σας εχόμαστε καλή δύναμη.καλά παιδιά είστε αλλά παραμένετε ασύνταχτοι
  κι όλοι αυτοί οι συνταγμένοι είναι εναντίον σας κι αυτό μερικές φορές είναι
  γοητευτικό κι ας κερδίζουν οι συνταγμένοι,εσείς να συνεχίσετε έτσι γιατί στο τέλος θα συναντηθούμε κάπου και θα γίνει ένας όμορφος εμφύλιος γιατί ο εμφύλιος είναι ο πιό ωραίος πόλεμος ,καθαρίζεις τον αδελφό σου,τον Ζαχαρία,τον ξάδερφό σου τον Φερετία,και την διευθυντριά σου τη θεία και όλα τ υπουργεία,πούχουν μαζέψει τη κόπρο του Αυγεία κι έτσι κόβεις και τον βήχα του υποναύαρχου των μούτσων Πήχα…

 3. Μία ρεπόρτερ στα γρανάζια των ΜΜΕ Says:

  Παιδιά, το σημαντικότερο πράγμα που έχετε κατακτήσει είναι η εκτίμηση από όλους τους συναδέλφους και όχι μόνο από δημοσιογράφους. Τολμούσατε να βγάζετε γλώσσα όχι μόνο τώρα αλλά και πριν από έναν χρόνο, όταν οι αλλαζόνες των πλειοψηφικών… ρευμάτων, με κόλπα, τρικλοποδιές και δολοπλοκίες επιχειρούσαν να σας πλήξουν με κάθε τρόπο. Είχα φάει κι εγώ το παραμύθι. Στο πέρασμα του χρόνου, αποδείχτηκε πόσο λίγοι ήταν και είναι. Αποδέίξατε στην πράξη όχι μόνο ως ασύνταχτος τύπος αλλά κυρίως με το ήθος και την αγωνιστικότητα ορισμένων ατόμων, ότι υπάρχει ελπίδα σε αυτό το σιχαμένο χώρο στον οποίο καταλήξαμε να δουλεύουμε. Διαβάζοντας τη διακήρυξή σας (δεν την είχα διαβάσει) διαπιστώνω τη συνέπειά σας απέναντι σε αυτά που λέγατε. Ένα μεγάλο μπράβο και για τον τρόπο που παίρνετε τις αποφάσεις σας. Τελικά, η σημαντικότερη πράξη αποτελεσματικού συνδικαλισμού στα ΜΜΕ και παντού είναι, όχι η εκλογή στα διάφορα γραφειοκρατικά διοικητικά συμβούλια αλλά στη βάση των εργαζομένων, μεταξύ μας, στην αλληλεγγύη και στην ακομμάτιστη πρωτοβουλιακή δράση. Ό,τι και να γίνει θα είμαι μαζί σας. Δεν υπάρχει καμία άλλη δύναμη αντιπολίτευσης. Όλοι τα έχουν κάνει πλακάκια μεταξύ τους στο ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ, χωρίς καμία εξαίρεση. Καλή συνέχεια στους κοινούς μας αγώνες.

 4. Μικρός ταλιμπαν-ιστής Says:

  Μαζί με την κυβέρνηση να γκρεμίσουμε και το ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ!

 5. Εξεγερμένοι των ΜΜΕ Says:

  ΠΙΣΩ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ
  ΕΜΠΡΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ !

  Δεν θα τους περάσει. Πρωτοβουλίες τώρα από τη βάση των εργαζομένων στο δρόμο που χάραξαν οι συνάδελφοι και οι φοιτητές δημοσιογραφίας στην Αθήνα με την πρόσφατη κατάληψη της ΕΣΗΕΑ.

  ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
  ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

  χρόνια πολλά για τον έναν χρόνο του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

  Ραντεβού στους δρόμους της κοινωνίας και όχι στα ψυχρά γραφεία των φοβισμένων συνδικαλιστών που παρακαλούν για ψίχουλα.

 6. Η καλύτερη επιβράβευση για ό,τι προηγήθηκε, είναι η συμμετοχή όλων σε ασύνταχτους αγώνες. Η αντίσταση επιβάλλεται. Αλλιώς μπορούμε να αράξουμε όλοι στα σπίτια μας, στους καναπέδες, μπροστά από την LCD οθόνη της ΤV και να ισχυριζόμαστε ότι αντιστεκόμαστε με ένα τηλεκοντρόλ στο χέρι ή μέσω ενός πληκτρολογίου, όπως κάνω εγώ, τώρα!

  Πόσοι από εσάς έχετε να κατεβείτε σε πορεία που να μην αφορά μόνο τον κώλο σας και τη συνταξούλα σας; Ξεκουνηθήκατε για την Κούνεβα, για τον Αλέξη, για την Παλαιστίνη, για την καταστολή, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για το δικαίωμα κάθε γειτονιάς να αναπνέει;

  Πόσες δικαιολογίες βρήκατε για να πείσετε τον εαυτό σας ότι τα παραπάνω δεν σας αφορούν, ότι έχετε πολλές υποχρεώσεις και δεν προλαβαίνετε να… διαμαρτυρηθείτε, ότι αυτές οι διαμαρτυρίες δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και ότι καλύτερα θα ήταν να περιμένετε τη… Δευτέρα Παρουσία για να αποδοθεί δικαιοσύνη από τον… ουρανό; Και αν υποθέσουμε ότι ο Θεός… υπάρχει(!!!), γιατί είστε τόσο σίγουροι ότι την ημέρα της Κρίσης, εσείς θα ανήκετε στην καλή πλευρά και θα σωθείτε αφού προηγουμένως θα έχετε ξοδέψει μια ολόκληρη ζωή μέσα στο ψέμα, την υπεκφυγή, τη φιλαργυρία, τη μιζέρια του μοιρολάτρη, τον καριερισμό, τη ζήλεια, την «ακόλαστη» ζωή, τη μικροαστική απάθεια και τη λατρεία της ύλης και των χρημάτων;

  Δεν είναι τίποτα όλσ αυτά, μπροστά στη χαρά της εξέγερσης και στην αυτόνομη δημιυργία που γεννάται όταν αποτινάζεις από πάνω σου τη μιζέρια της καθημερινότητας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο απελευθερωτικό από το να βοηθάς τον διπλανό σου, όχι από φιλανθρωπία, αλλά από διάθεση αλλαγής των αιτίων π.χ. της φτώχιας, από κοινή αφετηρία, βοήθεια που να είναι αμφίδρομη και να υπάρχει στη συνέχεια συμπόρευση για την κατάργηση των εξουσιαστικών θεσμών της καταπίεσης και της ανθρώπινης δυστυχίας.

  Αυτά αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να αλλάξουμε τον κόσμο. Γι’ αυτό και αυτόνομες συνδικαλιστικές πρωτοβουλίες σαν αυτή στο χώρο της δημοσιογραφίας από τον ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΤΥΠΟ και άλλες συλλογικότητες αναρχοσυνδικαλιστικής έκφρασης, αποτελούν σημαντικότατες αφετηρίες της απελευθερωτικής διαδικασίας. Αρκεί να είναι ουσιαστική η λειτουργία τους και να μην επωμίζονται όλη τη δουλειά δυο-τρεις άνθρωποι, και αυτοί που συμμετέχουν σε γραφειοκρατικά όργανα τύπου ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ, να αποτελούν εντολοδόχους των αποφάσεων των γενικών τους συνελεύσεων και να μη διανοούνται να παίρνουν ούτε μία απόφαση χωρίς να θέσουν το ζήτημα σε δημόσια διαβούλευση. Σε διαφορετική περίπτωση, να ανακαλούνται άμεσα και να αναλαμβάνει ο επόμενος. Προς τιμή των «ασύνταχτων», υπάρχει αυτή η πρόβλεψη στη διακήρυξή τους…

 7. Manolios edo! Me zitise kaneis?

 8. Από το καθαριστήριο Says:

  Ναι, από το καθαριστήριο σας παίρνουμε.
  Κύριε Μανωλιέ, να έρθετε να παραλάβετε τα ρούχα σας, είναι έτοιμα.

 9. Ax den tha mporeso. Mporeite sas parakalo na ta steilete sth stratigou kalari 5 ? Tha peraso aurio na ta paro. Euxaristo. Barethika na forao sunexeia ta royxa mou allios. Me pirane xampari.

 10. Ένα χρόνο μετά αυτό που μένει είναι το πόσο συνεπής ήταν η παραταξη σας. Αυτό πρέπει να είναι το στοίχημα σας για να προχωρήσετε παρακάτω.
  Πάντως οι συναδελφοι, αναμέσα τους και εγώ, αναγνωρίζουμε την προσπάθεια σας, αν και…

 11. Μικρός ταλιμπαν-ιστής Says:

  Ένα ντου χρειάζεται και θα μας αδειάσουν τη γωνιά οι γλείφτες και οι προσκυνημένοι. ¨Οξω αλήτες από την παράγκα της δήθεν δημοσιογραφίας. Να διαγραφούν από την ΕΣΗΕΜΘ όλοι όσοι δεν κατεβόύν στην επόμενη απεργιακή πορεία του κλάδου. Αλλιώς να φέρουν χαρτί από τον γιατρό. Τσογλαναραίοι νοικοκυραίοι, πίσω στις τρύπες σας κουκουλοφόροι της Δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ και υποκριτές του ΚΚΕ και της θεσμικής αριστεράς.
  Ναι ρε, μπλόκα, μπλόκα, παντού. Άγριες απεργίες και δυναμικά γεγονότα σε όλη την Ελλάδα. Αλλιώς δεν βάζουν μυαλό. Ντου, να τους πάρουμε φαλάγγι !

 12. Να τα εκατοστήσετε αν και σε 100 χρόνια ελπίζω τα δισέγγονά μας να μην έχουν μπλέξει με τα σκατά των ΜΜΕ. Βέβαια θα προλάβουμε να αλλάξουμε τον κόσμο εμείς και έτσι τα ΜΜΕ θα είναι στην υπηρεσία των πολιτών και των αναγκών τους για ενημέρωση. Σίγουρα, πάντως, δεν θα μείνουμε με το τηλεκοντρόλ στο χέρι…
  Παραμένουμε ασύνταχτοι στη δουλειά και στη ζωή. Στην πράξη.

 13. Νέος συνάδελφος Says:

  Κανένα πάρτυ γενεθλίων δεν θα κάνετε;

 14. Αν θυμάμαι καλά, μία από τις εξαγγελίες του Ασύνταχτου ήταν ότι η θητεία
  του εκλεγμένου εκπροσώπου στο ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ θα είχε διάρκεια ένα έτος και στη θέση του θα έμπαινε ένα άλλο μέλος του Ασύνταχτου.
  Τι γίνεται μ΄αυτό;;;

 15. Πάντα με αγωνιστική διάθεση. Πάντα παρόντες.
  Βαστάτε γερά!

 16. Όλα αποφασίζονται από τη γενική συνέλευση του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ. Και η παραπάνω πρόταση, όντως, είχε συζητηθεί. Σε κάθε περίπτωση, στη διακήρυξή μας γίνεται σαφές ότι δεν μπορεί να κάνει κάποιος δεύτερη θητεία στην ίδια θέση. Αν επανεκλεγεί, ωστόσο, στην ίδια θέση με τις περισσότερες ψήφους, παραχωρεί τη θέση του στον αμέσως επόμενο σε ψήφους εκτός κι αν η γενική μας συνέλευση αποφασίσει κάτι άλλο που υπαγορεύεται από κάτι μη προβλέψιμο ή αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι κωλύματος, ή αν ο αμέσως επόμενος σε ψήφους δεν θελήσει να αναλάβει αυτή τη θέση, οπότε πάει στον επόμενο και πάει λέγοντας.
  Όπως και να έχει, το αμέσως προσεχές διάστημα, ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σε συνέλευσή του θα κάνει απολογισμό του ενός χρόνου των παρεμβάσεών του και των πρωτοβουλιών που ανέλαβε, τόσο σε κινηματικό-ενημερωτικό επίπεδο όσο και για τη θητεία του ενός μέλους του στο ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ.

 17. Θεσσαλονικιά Says:

  Δεν είμαι δημοσιογράφος αλλά ήμουν στην εκδήλωσή σας στον Δικηγορικό Σύλλογο για το Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε τέτοιου είδους εκδηλώσεις όπου δεν ακούγονται τα ίδια και τα ίδια από τους ίδιους ανθρώπους των ΜΜΕ. Ο κόσμος διψάει για ανεξάρτητες φωνές στον χώρο της ενημέρωσης. Απλά, αν επιτρέπεται, πρέπει να τις προπαγανδίζετε καλύτερα τέτοιες εκδηλώσεις. Τυχαία είδα μια αφισούλα στο Ναυαρίνο και πιο πολύ ήρθα από περιέργεια. Ήταν όμως μια ευχάριστη έκπληξη. Συνεχίστε έτσι. Φαντάζομαι ότι στο χώρο σας είναι δύσκολο να το κάνετε αλλά ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο έχει διπλή αξία.

  Μία… «ασύνταχτη» Θεσσαλονικιά.

 18. Θα Α-συνταχτούμε λοιπόν …και θα συνεχίσουμε πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας !

  Και Ασυνταχτός και Babylonios !

 19. Σε ένα θέμα που τέθηκε παραπάνω για τη θητεία του μέλους του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ στο ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ, έψαξα και βρήκα σε περυσινό σας δημοσίευμα στην παρούσα σελίδα σας στο μπλογκ σας, ένα κείμενο που υπέγραφε η συναδέλφισα Μαρίνα Μεϊντάνη (που είναι εδώ και ένα χρόνο εκπρόσωπος της παράταξής σας στο ΔΣ). Εκεί μεταξύ άλλων έλεγε:

  1. «Για μας η εκλογή συμβούλου στο δσ της συνδικαλιστικής μας ένωσης, δεν αποτελεί κατάληψη μιάς θέσης εξουσίας. Αντίθετα την βλέπουμε ως ένα νέο εφαλτήριο για να προωθηθούν τα θέματα της Ένωσης σε μία αγωνιστική κατεύθυνση στην αντιμετώπιση των εργασιακών-ασφαλιστικών προβλημάτων και στην υπεράσπιση της δεοντολογίας-ελευθεροτυπίας, καθώς και σε ενίσχυση των συμμετοχικών διαδικασιών στην κατεύθυνση της λήψης των αποφάσεων όλο και περισσότερο στη βάση των δημοσιογράφων και μέσα στους εργασιακούς χώρους».

  2. «Δεν έχουμε την ίδια αντίληψη με τις άλλες παρατάξεις του δσ για τη διαχείριση ενός σωματείου στη βάση της διοίκησής του. Για μας όλα δεν αρχίζουν και δεν σταματούν στην ανάληψη των θέσεων του προεδρείου και της μετέπειτα διαχείρισης των ζητημάτων. Η παρουσία μας στο δσ θέλουμε να έχει να κάνει με πραγματική συζήτηση, επεξεργασία και απόφαση συγκεκριμένων ενεργειών και όχι με διατύπωση καλών προθέσεων, ευχολογίων και γενικοτήτων, που καλύπτει όλους αλλά δεν γίνεται τίποτε ουσιαστικό».

  3. «Στην πρώτη συνεδρίαση του νέου δσ γνωστοποιήσαμε την απόφαση της συνέλευσης των Ασύνταχτων να μην συμμετάσχουμε στη συγκρότηση του προεδρείου, αφού δεν έχει προηγηθεί καμία συζήτηση επί προγραμματικών θέσεων και ενός προγράμματος δράσης. Εντοπίζοντας τις ευθύνες στις παρατάξεις και δη την πρώτη σε ψήφους».

  4. Ασκώντας κριτική στις άλλες παρατάξεις: «Τι θα περίμενε κάποιος να απαντήσουμε σε προτάσεις που δεν περιέχουν συγκεκριμένες πράξεις με συγκεκριμένες χρονικές δεσμεύσεις υλοποίησης τους;

  Τι κάνουμε άμεσα και αποτρεπτικά για το ασφαληστρικό, τι για τις ΣΣΕ ώστε να μην υπογράφονται κατά πως βολεύει τους ιδιοκτήτες, τι για το πλήθος εργασιακών προβλημάτων στο χώρο της βόρειας Ελλάδας, τι για τις συμμετοχικές διαδικασίες στα οργανωτικά-λειτουργικά της ΕΣΗΕΜΘ;

  Χωρίς την απάντηση αυτών δεν υπάρχει καμία συμμετοχή των Ασύνταχτων στη νέα διοίκηση, που ούτως ή άλλως γίνεται από συγγενείς πολιτικά δυνάμεις. Ο αγώνας των Ασύνταχτων τώρα αρχίζει, εκεί που για άλλους τελειώνει η μάχη της καρέκλας».

  ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ:
  – Τι κατάφερε ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ μέχρι σήμερα, έναν χρόνο μετά, με την παρουσία του στο ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ;
  – Σε ποιες αποφάσεις διαφώνησε ή συμφώνησε με την πλειοψηφία του ΔΣ;
  – Πόσες φορές και σε ποιες περιπτώσεις συγκλήθηκε η γενική συνέλευση του Ασύνταχτου προκειμένου να εξουσιοδοτήσει την κυρία Μεϊντάνη να πάρει αποφάσεις;
  – Γιατί, πέραν εκείνης της πρώτης ενημέρωσης, δεν υπάρχει κανένα, αν δεν κάνω λάθος, άλλο κείμενο ενημέρωσης στο μπλογκ σας από τη σύμβουλό σας στο ΔΣ για τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε αυτό;
  – Λειτουργούν όλα στο ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ, ρολόι και δεν χρειάζεται καμία ενημέρωση; (Εγώ που σας ψήφισα, θα περίμενα να υπάρχει συχνή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για το τι γίνεται στο ΔΣ και τι αποφάσεις λαμβάνονται).
  – Τι έπραξε το μέλος σας για να αποτρέψει τα ερωτήματα που θέτει και η ίδια παραπάνω;
  – Υλοποιήθηκε η θέση για «ενίσχυση των συμμετοχικών διαδικασιών στην κατεύθυνση της λήψης των αποφάσεων όλο και περισσότερο στη βάση των δημοσιογράφων και μέσα στους εργασιακούς χώρους», όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση;

  Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, τα ερωτήματα είναι καλοπροαίρετα, απλώς επειδή ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, είχε εξ’ αρχής διαφορετική φιλοσοφία από όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις, προσπαθώ να εντοπίσω τη διαφορετικότητα του λόγου σας και των πράξεών σας κυρίως σε ότι αφορά την εκπροσώπησή σας σε ένα γραφειοκρατικό όργανο σαν το ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ.

  Βάζω παρακάτω ολόκληρο το κείμενο του εκλεγμένου μέλους σας στο ΔΣ, Μαρίνας Μεϊντάνη που δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουνίου 2008.

  ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΜΘ
  Posted in ΕΣΗΕΜΘ, Εκλογές on Ιουνίου 18, 2008 by asyntaxtostypos
  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008
  Νέος πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ ο Μάκης Βοϊτσίδης

  Η εκλογή του Μάκη Βοϊτσίδη της Δημοσιογραφικής Ενότητας στη θέση του προέδρου του νέου ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ πραγματοποιήθηκε κατά την 7η ψηφοφορία με 5 ψήφους.
  Ο Μάκης Βοϊτσίδης ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης επανέλαβε την πρόταση που είχε θέσει η παράταξη του Δημοσιογραφική Ενότητα για αναλογικό προεδρείο. Θέση η οποία από την πρώτη ώρα της συνεδρίασης φάνηκε ότι γινόταν δεκτή από τους εκπροσώπους της τρίτης παράταξης Ενωτική Πρωτοβουλία – Προοπτική, Δημ. Ντόζη και Τάσου Φωκιανίδη. Τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος υπερασπίστηκαν τη θέση τους με το επιχείρημα ότι συμβάλλουν με τον τρόπο στην άρση του αδιεξόδου. Γιατί, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, “κάπως θα πρέπει να διοικηθεί η Ένωση”.

  Οι Δημοσιογράφοι – Ανανέωση Τώρα ενέμειναν στην θέση τους για την εναλλασσόμενη προεδρία, δηλ. από ένα χρόνο η κάθε μία από τις δύο μεγάλες παρατάξεις.

  Η εκπρόσωπος του συνδυασμού Ασύνταχτος Τύπος γνωστοποίησε ότι η απόφαση της συνέλευσης των Ασύνταχτων είναι να μην συμμετάσχουν στη συγκρότηση του προεδρείου, αφενός γιατί δεν πραγματοποιήθηκε καμία συζήτηση επί προγραμματικών θέσεων και σχεδίου δράσης στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο –ασφαλιστικό, ΣΣΕ, νέες ελαστικοποιημένες εργασιακές σχέσεις, δεοντολογία κ.α, καθώς και συγκεκριμένα βήματα για την αποκέντρωση των λειτουργιών της Ένωσης, με τακτή σύγκληση των συλλογικών οργάνων –μικτό, εργασιακοί εκπρόσωποι κ.α. Οι προτάσεις άλλωστε που κατατέθηκαν από τις δύο παρατάξεις ΔΑΤ και ΕΠΠ, όπως αναφέρθηκε, πέραν των ελαχίστων θετικών σημείων που περιελάμβαναν, στην πλειονότητα τους δεν περιέκλειαν παρά γενικότητες και ευχολόγια.
  Κατά την ψηφοφορία για τη θέση του προέδρου εκτός του εκλεγέντος Μάκη Βοϊτσίδη, τρεις ψήφους έλαβε ο Γιώργος Αδάμ, ο οποίος προτάθηκε για τη θέση του προέδρου από τους Δημοσιογράφους-Ανανέωση Τώρα και κατά ψήφισε η εκπρόσωπος των Ασύνταχτων.
  Μετά την εκλογή προέδρου συνεχίστηκε η διαδικασία για εκλογή αντιπροέδρου με τη ΔΕ να προτείνει τη Χριστίνα Χαλεπλίδου για τη θέση αυτή. Μετά τις άκαρπες τρεις πρώτες ψηφοφορίες, η συνεδρίαση διεκόπη και συνεχίστηκε το απόγευμα, για την εκλογή των υπόλοιπων μελών του προεδρείου, καθώς οι δύο παρατάξεις που μετέχουν σε αυτό –-ΔΕ και ΕΠΠ- ζήτησαν τη διακοπή για να διαβουλευτούν.

  Στη θέση της αντιπροέδρου της ΕΣΗΕΜΘ εκλέχτηκε η Χριστίνα Χαλεπλίδου κατά την 7η ψηφοφορία με 4 ψήφους υπέρ και 2 κατά. Στη θέση του γενικού γραμματέα της ΕΣΗΕΜΘ ο Τάσος Φωκιανίδης κατά την πέμπτη ψηφοφορία με 5 ψήφους υπέρ και 1 κατά και για τη θέση του ταμία ο Βασίλης Παπαδημούλης κατά την 7η ψηφοφορία με 4 ψήφους υπέρ και 2 κατά. Τέλος, έφορος κτιρίου και αναπληρωτής γραμματέας ο Δημήτρης Ντόζης με 3 ψήφους υπέρ, 3 παρόν και 3 κατά.

  ΓΙΑ ΕΡΤ3 ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
  Η κατάσταση στα ραδιοτηλεοπτικά αλλά και το τελευταίο θέμα που προέκυψε με την πρόταση από τον διευθυντή ενημέρωσης του τομέα ειδήσεων της ΕΤ3 για λήξη των συμβάσεων τουλάχιστον τεσσάρων συναδέλφων, αποφασίστηκε να τεθούν σε άμεση προτεραιότητα από το νέο δσ της ΕΣΗΕΜΘ κατά την επόμενη συνεδρίαση της Τετάρτης 25 Ιουνίου.
  Για το θέμα της ΕΡΤ3, (το οποίο έθεσε στο δσ ο Κοντογουλίδης) αποφασίστηκε ομόφωνα να ζητηθούν διευκρινίσεις από τη διεύθυνση του σταθμού, καθώς η τελευταία κίνηση της διεύθυνσης εκτιμήθηκε ότι αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου των περιπτώσεων των συμβάσεων έργου που κρατούν σε ομηρία συναδέλφους στην κρατική ραδιοτηλεόραση.
  Παράλληλα θα ζητηθεί από τους εργασιακούς της ΕΡΤ3 να υπάρξει πλήρης καταγραφή της κατάστασης, πόσοι συνάδελφοι πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και βρίσκονται υπό καθεστώς συμβάσεων έργου, αν έχουν διακοπεί συμβάσεις και πόσες κλπ
  Επίσης, αποφασίστηκε να ζητηθεί η σύγκληση εργασιακής συνέλευσης για τους εργαζομένους στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα συνολικά και να ενημερωθούν όλα τα μέλη της διοίκησης.

  ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ “ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ”
  ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜΘ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 18ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
  Η στάση μας στη διαδικασία συγκρότησης σε σώμα του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜΘ καθορίζεται από τις αρχές που έχουμε περιλάβει στα χαρακτηριστικά του Ασύνταχτου Τύπου. Αρχές που περιλαμβάνονται στο τρίπτυχο ανεξαρτησία-συμμετοχή- μαχητικότητα και θέλουμε να διέπουν τη σκέψη και δράση μας.
  Έτσι λοιπόν για το κάθε μεγάλο ή μικρό ζήτημα της Ένωσής μας και της συνδικαλιστικής μας πρακτικής, βλέπουμε τα πράγματα μέσα από αυτή την οπτική και κινούμαστε στην κατεύθυνση της υλοποίησής τους.
  Μη καθοδηγούμενοι και χειραγωγήσιμοι στοχεύουμε στη διεύρυνση των συμμετοχικών διαδικασιών, την αποκέντρωση των λειτουργιών, την αύξηση του αριθμού των μελών που ασχολούνται σε σταθερή βάση με τα της Ένωσης, την τακτική και συχνή σύγκληση των υπαρχόντων οργάνων όπως το Μικτό συμβούλιο, οι εργασιακοί εκπρόσωποι, την πλαισίωση του δσ από ομάδες εργασίας πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα και τις προβλεπόμενες από το καταστατικό επιτροπές.
  Για μας η εκλογή συμβούλου στο δσ της συνδικαλιστικής μας ένωσης, δεν αποτελεί κατάληψη μιάς θέσης εξουσίας. Αντίθετα την βλέπουμε ως ένα νέο εφαλτήριο για να προωθηθούν τα θέματα της Ένωσης σε μία αγωνιστική κατεύθυνση στην αντιμετώπιση των εργασιακών-ασφαλιστικών προβλημάτων και στην υπεράσπιση της δεοντολογίας-ελευθεροτυπίας, καθώς και σε ενίσχυση των συμμετοχικών διαδικασιών στην κατεύθυνση της λήψης των αποφάσεων όλο και περισσότερο στη βάση των δημοσιογράφων και μέσα στους εργασιακούς χώρους.

  Δεν έχουμε την ίδια αντίληψη με τις άλλες παρατάξεις του δσ για τη διαχείριση ενός σωματείου στη βάση της διοίκησής του. Για μας όλα δεν αρχίζουν και δεν σταματούν στην ανάληψη των θέσεων του προεδρείου και της μετέπειτα διαχείρισης των ζητημάτων. Η παρουσία μας στο δσ θέλουμε να έχει να κάνει με πραγματική συζήτηση, επεξεργασία και απόφαση συγκεκριμένων ενεργειών και όχι με διατύπωση καλών προθέσεων, ευχολογίων και γενικοτήτων, που καλύπτει όλους αλλά δεν γίνεται τίποτε ουσιαστικό.

  Στην πρώτη συνεδρίαση του νέου δσ γνωστοποιήσαμε την απόφαση της συνέλευσης των Ασύνταχτων να μην συμμετάσχουμε στη συγκρότηση του προεδρείου, αφού δεν έχει προηγηθεί καμία συζήτηση επί προγραμματικών θέσεων και ενός προγράμματος δράσης. Εντοπίζοντας τις ευθύνες στις παρατάξεις και δη την πρώτη σε ψήφους.

  Από τότε πέρασαν δυο βδομάδες και αυτό που είδαμε ήταν ένα κείμενο από τους Δημοσιογράφους-Ανανέωση Τώρα (ΔΑΤ) και ένα άλλο από την Ενωτική Πρωτοβουλία-Προοπτική (ΕΠΠ), ενώ από την πρώτη σε ψήφους Δημοσιογραφική Ενότητα (ΔΕ) δεν είδαμε τίποτε απολύτως. Αυτή η παράταξη που υποτίθεται, μας έλεγε, ότι ενδιαφέρεται για τη συνεργασία κ.α. Αυτή μάλιστα που είχε και την ευθύνη των διοικήσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όπως φυσικά την ίδια ευθύνη έχει και η δεύτερη σε ψήφους, ΔΑΤ, η οποία στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ συστρατεύτηκε με αυτόν που κατηγορούσε πριν (Τσαλαπάτη).

  Αμφότερα τα κείμενα αποτελούν στην καλύτερη περίπτωση εκθέσεις καλών προθέσεων και στη χειρότερη επανάληψη προεκλογικών γενικόλογων θέσεων. Κύριο χαρακτηριστικό και των δύο κειμένων-υποτιθέμενων προτάσεων είναι η απουσία στη διατύπωση συγκεκριμένων ενεργειών με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σε όλους τους μεγάλους τομείς που ενδιαφέρουν άμεσα.

  Δηλαδή λ.χ. για το ασφαλιστικό, τι ακριβώς θα γίνει και πότε. Όχι θα κάνουμε επιτροπές τώρα για να αντικρούσουμε όσες διατάξεις είναι δυσμενείς (ΔΑΤ) ή θα το παλέψουμε με νομικές ενέργειες (ΕΠΠ).
  Η πλειοψηφία των δημοσιογράφων όπως έδειξαν και οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ενώσεις και ΠΟΕΣΥ επιθυμεί την κατάργηση του ασφαλιστικού με κάθε αγωνιστικό μέσο, μη εφαρμογή των διατάξεων υλοποίησης του νόμου και μπλοκάρισμα κάθε διαδικασίας προς το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Η εντολή-απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ είναι η εκπόνηση σχεδίου ανατροπής του νόμου Πετραλιά.

  Πως και πότε συγκεκριμένα θα κατευθυνθούμε σε ένα Συνδικάτο Τύπου και ένα Ενιαίο Ταμείο Τύπου;
  Στα εργασιακά από τη μία ακούμε από τους ΔΑΤ να κάνουμε καταγραφή των προβλημάτων και από την άλλη από την ΕΠΠ να κάνουμε φόρουμ επεξεργασίας. Αντί να μιλάμε ήδη για συγκεκριμένο σχέδιο άμεσων παρεμβάσεων στους εργασιακούς χώρους όπου παρατηρούνται προβλήματα με την μη πιστή τήρηση των ΣΣΕ και σθεναρή διεκδίκηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.
  Όσο αφορά τα θέματα δεοντολογίας, τα μόνα που είδαμε είναι ευχολόγια και γενικολογίες. Αντί να απαντηθεί άμεσα το ερώτημα: θα τηρούνται όλες οι αρχές του κώδικα δεοντολογίας και των καταστατικών διατάξεων με όλα τα όργανα της Ένωσης σε αυτεπάγγελτη λειτουργία, ναι ή όχι; Θα εκδηλώνονται άμεσες παρεμβάσεις σε ζητήματα αντιστράτευσης των αρχών της ανεξάρτητης ενημέρωσης;
  Ως προς δε τα οργανωτικά της Ένωσης μας, τα προτεινόμενα και από τις δύο παρατάξεις χαρακτηρίζονται από γενικό και ασαφές περιεχόμενο (ΕΠΠ), χωρίς να υπάρχει καμία χρονική δέσμευση (ΔΑΤ). Λ.χ. πότε και ως καταστατική συνέλευση; Ούτε καν την τακτική σύγκλιση του Μικτού ή για κάθε μεγάλο ζήτημα.
  Από τις φτωχές προτάσεις των δύο, αφενός της ΕΠΠ κρατάμε: την 6μηνη σύγκληση εργασιακών συνελεύσεων και την αναβάθμιση της ιστοσελίδας της Ένωσης, ενώ από τους ΔΑΤ: τις ενημερωτικές διαδικασίες για τα εργασιακά και ασφαλιστικά και τις κλαδικές συμβάσεις.

  Τι θα περίμενε κάποιος να απαντήσουμε σε προτάσεις που δεν περιέχουν συγκεκριμένες πράξεις με συγκεκριμένες χρονικές δεσμεύσεις υλοποίησης τους;

  Τι κάνουμε άμεσα και αποτρεπτικά για το ασφαληστρικό, τι για τις ΣΣΕ ώστε να μην υπογράφονται κατά πως βολεύει τους ιδιοκτήτες, τι για το πλήθος εργασιακών προβλημάτων στο χώρο της βόρειας Ελλάδας, τι για τις συμμετοχικές διαδικασίες στα οργανωτικά-λειτουργικά της ΕΣΗΕΜΘ;

  Χωρίς την απάντηση αυτών δεν υπάρχει καμία συμμετοχή των Ασύνταχτων στη νέα διοίκηση, που ούτως ή άλλως γίνεται από συγγενείς πολιτικά δυνάμεις. Ο αγώνας των Ασύνταχτων τώρα αρχίζει, εκεί που για άλλους τελειώνει η μάχη της καρέκλας.

  ΜΑΡΙΝΑ Γ. ΜΕΪΝΤΑΝΗ

 20. Kai mia pou milame gia ola afta me xioumor kai thimomena, mipos na exoume brosta mas ta praktika tou D.S tis ESIEMTH dioti opos kala xeroume scripta manent;

 21. Καλή συνέχεια συνάδελφοι. Να γίνουν τώρα έκτακτες εκλογές για να μην ξαναψηφίσουμε τους ίδιους στην ΕΣΗΕΜΘ. Το ΔΣ είναι εντελώς ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα του χώρου μας.

 22. Μένω άφωνος με τη παραπάνω πρόταση του Τ.Μ. φοβερή,,’να γίνουν τώρα εκλογές για να μη ξαναψηφίσουμε τους ίδιους..’
  Κρίμα που δεν διάβασε ποτέ τον σύντροφο Λένιν.’αν ήταν με τις εκλογές να άλλαζαν τα πράγματα,απλώς Δεν θα τις έκαναν.’
  Να μελετάμε λίγο Ιστορία γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται επακριβώς κι όχι ως ‘φάρσα’ όπως υποστηρίζουν όσοι την αγνοούν….

 23. Κακώς μαλλώνετε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜΘ. Μερικά μέλη του κάνουν διπλή δουλειά. Εκπροσωπούν (δήθεν) τους δημοσιογράφους που τους ψήφισαν, κυρίως όμως εκπροσωπούν τον εργοδότη τους που τους ανέδειξε στα υψηλότερα αξιώματα. Αξιοκρατικά φυσικά.

  SPHINX

 24. […] Δείτε με “κλικ” και στο Ένας χρόνος “ασύνταχτος” […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: