Επιστολή διαμαρτυρίας στα ΜΜΕ από φοιτητές Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ

Δημοσιεύουμε επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου φοιτητών Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ. καλωσορίζοντας τους νέους συναδέλφους/συναδέλφισες, συντρόφους/συντρόφισες στη δουλειά και στον αγώνα.

katalipsi

Οι φοιτητές έχουν καταλάβει το κτίριο της σχολής δημοσιογραφίας στην οδό Εγνατία στη Θεσσαλονίκη και έχουν αναρτήσει το συγκεκριμένο πανό.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Ως φοιτητές Δημοσιογραφίας του Α.Π.Θ. οργισμένοι από τις πρακτικές δεκαετιών που οπλίζουν την αστυνομία και την εκπαιδεύουν να δολοφονεί και θέλοντας να τιμήσουμε και να αγωνιστούμε στη μνήμη αυτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από το σύστημα της καταστολής και της αστυνομοκρατίας, προχωρήσαμε σε κατάληψη ανοιχτή και πολιτισμένη προτάσσοντας τις αξίες μας για μια κοινωνία διαφορετική.

Χαιρετίζουμε τις χιλιάδες λαού, τους εργαζομένους, τους εκπαιδευτικούς, τους μετανάστες, τους φοιτητές και τους μαθητές που συμμετείχαν μαζικά στις πορείες που ανέτρεψαν την έντεχνη προσπάθεια της κυβέρνησης και των Μ.Μ.Ε. να τρομοκρατήσουν το λαό ώστε να “θάψουν” τη στυγνή δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη.

Συγκεκριμένα, καταδικάζουμε απερίφραστα τη στάση των Μ.Μ.Ε. απέναντι στα τελευταία γεγονότα. Η εμμονή στην προβολή συγκεκριμένων εικόνων και απόψεων είναι αναμφισβήτητα αντίθετη με τις βασικές αρχές της Δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας. Οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, αρμοδίων και μη, των στελεχών της αντιπολίτευσης, των πληγέντων από τις καταστροφές είναι σίγουρα θεμιτό και βασικό για τη λειτουργία του πολιτεύματος να προβάλλονται. Οι βασικές όμως αρχές του Δημοσιογραφικού επαγγέλματος επιτάσσουν την προβολή και τη δημοσιοποίηση όλων των απόψεων από όπου και αν αυτές προέρχονται. Λογοκρισία και επιλεκτικοί αποκλεισμοί όπως η μαζικότητα των διαδηλώσεων, η μη επαρκής προβολή απόψεων των διαδηλωτών, η ανύπαρκτη κοινωνιολογική προσέγγιση των εξεργεμένων υποβαθμίζουν τη λειτουργία της Δημοκρατίας και συνακόλουθα προσβάλλουν και το επάγγελμα μας.

Η αποσιώπηση γεγονότων όπως:

Η πορεία 2000 ατόμων στις 11/12 στη Θεσσαλονίκη με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, η οποία συνάντησε συγκινητική ανταπόκριση από τον κόσμο, που επικροτούσε από τα μπαλκόνια με χειροκροτήματα τους διαδηλωτές.

Το βάπτισμα μελών της οργάνωσης “Χρυσή Αυγή“ ως αγανακτισμένων καταστηματαρχών που πετροβολούσαν αναρχικούς στην πόλη της Πάτρας. Αποδείξεις ως προς την αλήθεια του πράγματος αποτελούν: Το σύνθημα ”πουτάνας γιοι αναρχικοί” το οποίο φωνάζουν διαχρονικά οι Χρυσαυγίτες, τα φέιγ βολάν της συγκεκριμένης οργάνωσης που βρέθηκαν στο δρόμο και η επιβεβαίωση εκ μέρους του Δημάρχου της Πάτρας κυρίου Φούρα πως επρόκειτο για ακροδεξιά στοιχεία.

συνιστούν τακτικές που έχουν ως στόχο την παραπληροφόρηση και σίγουρα όχι την αντικειμενική ενημέρωση.

Ειδικότερα ως φοιτητές Δημοσιογραφίας και πολίτες έχουμε αγανακτήσει από τη στάση των Κρατικών Τηλεοπτικών Σταθμών. Θεωρούμε απαράδεκτο και αποπροσανατολιστικό το γεγονός πως την ώρα των μαζικών πορειών και διαδηλώσεων τα Κρατικά κανάλια προέβαλαν παιδικά προγράμματα και εκπομπές μαγειρικής!!

Η ψυχραιμία και η αναλυτική ματιά των ξένων Μ.Μ.Ε. πάνω στα γεγονότα θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς όλους μας, νυν και μελλοντικούς Δημοσιογράφους.

Στο πλαίσιο του δικαιώματος έκφρασης κάθε γνώμης περίμενουμε να δημοσιευτεί από το μέσο σας η επιστολή μας.

Σύλλογος φοιτητών Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ Α.Π.Θ.

http://paramme.wordpress.com/

Επίσης, δημοσιεύουμε ανακοίνωση της ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ στην οποία διατυπώνεται ένας άλλος λόγος που δεν προβάλλεται από τα ΜΜΕ και οφείλουμε να τον αφουγκραστούμε.

Κείμενο της κατάληψης του Πολυτεχνείου, Παρασκευή 12/12/08

H ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ…

Το Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2008, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ο 15χρονος σύντροφος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος χτυπημένος από μία σφαίρα στο στήθος από το όπλο του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Αντίθετα με τις δηλώσεις των συνενόχων στη δολοφονία πολιτικών και δημοσιογράφων δεν πρόκειται για «μεμονωμένο περιστατικό» αλλά για έκρηξη της κρατικής καταστολής που συστηματικά και οργανωμένα θέτει στο στόχαστρο τους αντιστεκόμενους, τους εξεγερμένους, τους αναρχικούς-αντιεξουσιαστές.

Είναι το αποκορύφωμα της κρατικής τρομοκρατίας που εκφράζεται με την αναβάθμιση του ρόλου των κατασταλτικών μηχανισμών, τον συνεχή εξοπλισμό τους και την αύξηση των ποσοστών βίας που ασκούν, με το δόγμα της «μηδενικής ανοχής», με την προπαγάνδα εγκληματοποίησης και συκοφάντησης των αγωνιζόμενων.

Όλη αυτή η συνθήκη είναι που προετοιμάζει το έδαφος για την ένταση της καταστολής, επιχειρώντας να αποσπάσει συναίνεση και οπλίζει τα χέρια των ένστολων φονιάδων που σήμερα στοχεύουν τους αγωνιστές, τους νεολαίους, τους κολασμένους που εξεγείρονται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Η δολοφονική βία απέναντι σε εκείνους που αγωνίζονται στοχεύει στην τρομοκράτηση και τον παραδειγματισμό όλων εκβιάζοντας την κοινωνική υποταγή. Είναι η κορύφωση της γενικευμένης επίθεσης του κράτους και των αφεντικών απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία, για την επιβολή σκληρότερων όρων εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Μιας επίθεσης που αντανακλάται καθημερινά στη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον εκβιασμό της προσαρμογής στον κόσμο των κοινωνικών και ταξικών διαιρέσεων, τον ιδεολογικό πόλεμο και τον εμπαιγμό μέσα από τους κυρίαρχους μηχανισμούς χειραγώγησης (ΜΜΕ). Μιας επίθεσης που μαίνεται σε κάθε κοινωνικό χώρο και απαιτεί από τους καταπιεσμένους τον διαχωρισμό και την σιωπή. Από τα σχολικά κελιά και τα πανεπιστήμια ως τα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς με τους εκατοντάδες νεκρούς από ″εργατικά ατυχήματα″ και τις συνθήκες ανέχειας για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, από τα ναρκοθετημένα σύνορα, τα πογκρόμ και τις δολοφονίες μεταναστών, τις ″αυτοκτονίες″ κρατουμένων στις φυλακές και τα αστυνομικά τμήματα ως τις ″τυχαίες εκπυρσοκροτήσεις″ στα μπλόκα και ως την καταστολή τοπικών αντιστάσεων, η δημοκρατία δείχνει τα δόντια της.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης και καταπίεσης, απέναντι στην καθημερινή λεηλασία και το πλιάτσικο που επιδίδονται κράτος και αφεντικά με λάφυρα την εργατική δύναμη, τη ζωή, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των καταπιεσμένων, η συσσωρευμένη κοινωνική ασφυξία συνοδεύει σήμερα την οργή που ξεσπά στους δρόμους και τα οδοφράγματα για την δολοφονία του Αλέξανδρου.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η δολοφονία ξεσπούν αυθόρμητες πορείες και συγκρούσεις στο κέντρο της Αθήνας, καταλαμβάνεται το Πολυτεχνείο, η ΑΣΟΕΕ και η Νομική, ενώ γίνονται επιθέσεις σε κρατικούς-καπιταλιστικούς στόχους σε πολλές περιοχές. Πορείες, συγκεντρώσεις και επιθέσεις εκδηλώνονται στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Βόλο, τα Χανιά, το Ηράκλειο, τα Γιάννενα, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, τις Σέρρες, τη Σπάρτη, την Αλεξανδρούπολη, τη Μυτιλήνη. Στην Πατησίων οι συμπλοκές διαρκούν όλη νύχτα. Έξω από το Πολυτεχνείο τα ΜΑΤ κάνουν χρήση πλαστικών σφαιρών.

Την Κυριακή 7/12 χιλιάδες άνθρωποι πορεύονται προς τη ΓΑΔΑ επιτιθέμενοι στις αστυνομικές διμοιρίες και ακολουθούν πρωτοφανούς έντασης συγκρούσεις στους δρόμους του κέντρου που διαρκούν μέχρι αργά τη νύχτα. Από τα γεγονότα υπάρχουν πολλοί διαδηλωτές τραυματίες και αρκετοί συλληφθέντες.

Από τη Δευτέρα το πρωί μέχρι σήμερα η εξέγερση γενικεύεται. Οι τελευταίες ημέρες είναι γεμάτες από αναρίθμητα κοινωνικά γεγονότα: μαχητικές μαθητικές κινητοποιήσεις με πορείες και –σε πολλές περιπτώσεις επιθέσεις- σε αστυνομικά τμήματα αλλά και συγκρούσεις με τους μπάτσους τόσο στις γειτονιές της μητρόπολης όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, μαζικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας κατά τις οποίες γίνονται επιθέσεις σε τράπεζες, πολυκαταστήματα και υπουργεία, πολιορκία της Βουλής στο Σύνταγμα, καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, συγκρουσιακές πορείες και επιθέσεις σε κρατικούς-καπιταλιστικούς στόχους σε πολλές πόλεις.

Οι επιθέσεις σε νεολαίους και ευρύτερα αγωνιζόμενους ανθρώπους, οι δεκάδες συλλήψεις, οι ξυλοδαρμοί και σε ορισμένες περιπτώσεις οι απειλές με υπηρεσιακά όπλα ή η συνεργασία με τα παρακρατικά κοπρόσκυλα –όπως στην περίπτωση της Πάτρας, όπου μπάτσοι μαζί με φασιστοειδή εφόρμησαν εναντίον των εξεγερμένων της πόλης- είναι ο τρόπος με τον οποίο τα ένστολα κρατικά σκυλιά εφαρμόζουν το δόγμα της ″μηδενικής ανοχής″ υπό τις εντολές των πολιτικών αφεντικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα της εξέγερσης που πυροδοτήθηκε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου. Την τρομοκρατία του αστυνομικού στρατού κατοχής συμπληρώνει η παραδειγματική αντιμετώπιση των συλληφθέντων με απόδοση βαρύτατων κατηγοριών και προφυλακίσεις. Στη Λάρισα 8 συλληφθέντες διώκονται σύμφωνα με τον τρομονόμο και έχουν κριθεί προφυλακιστέοι, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Με την ίδια κατηγορία βαρύνονται 25 μετανάστες που συνελήφθησαν στην Αθήνα. Στην Αθήνα επίσης άλλοι 5 συλληφθέντες από τα γεγονότα της Δευτέρας προφυλακίστηκαν, ενώ πέντε ακόμα άτομα που συνελήφθησαν τη νύχτα της Τετάρτης κρατούνται κατηγορούμενοι με κακουργήματα και περνάνε από ανακριτή τη Δευτέρα.

Παράλληλα εξαπολύεται ένας παραπλανητικός πόλεμος προπαγάνδας ενάντια σε όσους αγωνίζονται, ένας πόλεμος που στρώνει το δρόμο της καταστολής με στόχο την επιστροφή στην ομαλότητα της κοινωνικής αδικίας και υποταγής.

Τα γεγονότα που ξέσπασαν αμέσως μετά τη δολοφονία, ξεσήκωσαν ένα κύμα διεθνούς κινητοποίησης στη μνήμη του Αλέξανδρου και σε αλληλεγγύη με τους εξεγερμένους που μάχονται στους δρόμους εμπνέοντας την αντεπίθεση στον ολοκληρωτισμό της δημοκρατίας. Συγκεντρώσεις, πορείες, συμβολικές επιθέσεις σε ελληνικά προξενεία έχουν πραγματοποιηθεί σε πόλεις της Κύπρου, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Μ. Βρετανίας, στην Ιρλανδία, την Ελβετία, την Αυστραλία, την Σλοβακία, τη Ρωσία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Γαλλία, την Πολωνία, τις ΗΠΑ και αλλού.

Συνεχίζουμε την κατάληψη του Πολυτεχνείου που ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου δημιουργώντας έναν χώρο για κάθε αγωνιζόμενο και ακόμα μία σταθερή εστία αντίστασης μέσα στην πόλη.

Στα οδοφράγματα, στις καταλήψεις των σχολών, στις πορείες και τις συνελεύσεις κρατάμε ζωντανή τη μνήμη του Αλέξανδρου, αλλά και του Μιχάλη Καλτεζά, του Carlo Juliani, του Μιχάλη Πρέκα, του Χριστόφορου Μαρίνου και όλων των συντρόφων που δολοφονήθηκαν από το κράτος. Δεν ξεχνάμε τον πόλεμο μέσα στον οποίο οι σύντροφοί μας έπεσαν νεκροί από τα πυρά της καταστολής, κρατάμε ανοιχτό το μέτωπο της συνολικής άρνησης του γερασμένου κόσμου της Εξουσίας. Τα εγχειρήματά μας είναι ζωντανά κύτταρα του ανυπότακτου, ελεύθερου κόσμου που ονειρευόμαστε χωρίς αφεντικά και δούλους, χωρίς αστυνομίες, στρατούς, φυλακές και σύνορα.

Οι σφαίρες των ένστολων φονιάδων, οι ξυλοδαρμοί και οι συλλήψεις διαδηλωτών, ο χημικός πόλεμος με ασφυξιογόνα, η ιδεολογική επίθεση της Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν θα καταφέρουν να επιβάλουν τον τρόμο και την σιωπή αλλά γίνονται οι αιτίες να υψωθούν απέναντι στην κρατική τρομοκρατία οι κραυγές του αγώνα για ελευθερία, να εγκαταλειφθεί ο φόβος να συναντηθούμε –όλο και περισσότεροι, νεολαίοι, μαθητές, φοιτητές, μετανάστες, άνεργοι, εργαζόμενοι- στους δρόμους της εξέγερσης. Για να ξεχειλίσει η οργή που θα τους πνίξει!

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ, ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΚΕΔΕΣ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ, ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ, ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ!

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ, ΝΑ ΑΝΤΕΠΙΤΕΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ!

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΝΥΧΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ!

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ

Στέλνουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους και όλες που καταλαμβάνουν σχολές, διαδηλώνουν και συγκρούονται με τους κρατικούς δολοφόνους σε όλη τη χώρα.

Στέλνουμε την αλληλεγγύη μας στους συντρόφους από το εξωτερικό που κινητοποιούνται μεταφέροντας τη φωνή μας παντού! Στη μεγάλη μάχη για την παγκόσμια κοινωνική απελευθέρωση είμαστε μαζί!

Κατάληψη Πολυτεχνείου, Παρασκευή 12/12/08

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: