ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ: Στα δεσμά της ντόπας

ΜΙΖΕΣ, ΝΤΟΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ

Χρυσό στη… ντόπα η Ελλάδα! Συγχαρητήρια! Και εις ανώτερα!

Έρευνα σε βάθος ζητά η ΔΟΕ για το ντόπινγκ στην Ελλάδα 

 

Στις Eλληνικές αρχές παραπέμπει η ΔΟΕ το φάκελο της υπόθεσης Χαλκιά, ζητώντας να γίνει ειδική έρευνα για ενδεχόμενη παράβαση νόμων από τον προπονητή της, Γιώργο Παναγιωτόπουλο. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ενημέρωσε την ελληνική Ολυμπιακή αποστολή ότι και το β’ δείγμα της Ελληνίδας αθλήτριας βρέθηκε θετικό σε μεθυλτριενολόνη (Μ3) και αποφάσισε την αποβολή της από τους Αγώνες του Πεκίνου.

Στελέχη της ΔΟΕ δεν έχουν κρύψει την πεποίθησή τους πως υπάρχει ένα συγκεκριμένο κέντρο, το οποίο διακινεί την ουσία μεθυλτριενολόνη.

 

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρονγκ, όσο και άλλοι αξιωματούχοι της ΔΟΕ ζητούν από την ελληνική Πολιτεία να πάρει μέτρα για αυτή την κατάσταση.

Ο ιατρικός διευθυντής της ΔΟΕ Πάτρικ Σάμας αναφέρει ότι η ουσία μεθυλτριενολόνη είναι διαθέσιμη και μέσω του Internet και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι έλληνες αθλητές με αυτόν τον τρόπο την έχουν προμηθευτεί.

H Πειθαρχική Επιτροπή της ΔΟΕ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της τη Δευτέρα, ασχολήθηκε με το θέμα της Ελληνίδας αθλήτριας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, και τα μέλη, Γκουνίλα Λίντμπεργκ και Ντένις Οσβαλντ, ενημέρωσαν την ελληνική αντιπροσωπεία και συγκεκριμένα τον επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στο Πεκίνο, Ισίδωρο Κούβελο, τον αναπληρωτή, Ιωάννη Βασιλειάδη, και τον γιατρό, Παναγιώτη Τσαρούχα για τα αποτελέσματα του δευτέρου δείγματος.

Παράλληλα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την άμεση αντίδραση της ελληνικής αποστολής και συγκεκριμένα την απόφασή της να απομακρύνει τη Χαλκιά από το Ολυμπιακό Χωριό, αμέσως αφότου έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της εξέτασης του α’ δείγματος.

Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΔΟΕ αποφάσισε την αποβολή της Ελληνίδας αθλήτριας από τους Αγώνες του Πεκίνου και την αφαίρεση της διαπίστευσής της. Βέβαια, η Χαλκιά βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και η ελληνική αντιπροσωπεία παρέδωσε στην Επιτροπή τη διαπίστευσή της.

Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΔΟΕ θα διαβιβάσει το φάκελο της υπόθεσης στην IAAF και τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να επιληφθούν του θέματος. Παράλληλα, στην απόφαση της Επιτροπής γίνεται ειδικά λόγος στον προπονητή της Χαλκιά, Γιώργο Παναγιωτόπουλο, για τον οποίο ζητείται να γίνει ειδική έρευνα από τις ελληνικές αρχές για ενδεχόμενη παράβαση νόμων.

Σε ό,τι αφορά τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο, ο κ. Κούβελος επεσήμανε ότι είναι προσωπικός προπονητής της Χαλκιά και δεν βρέθηκε στο Πεκίνο ως μέλος της ελληνικής αποστολής. Τόνισε, μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ότι ο ίδιος τον γνώρισε προσωπικά μόλις στις 17 Αυγούστου. Επίσης, ο κ. Κούβελος υπογράμμισε την αποφασιστικότητα και την επιμονή της Ελλάδας στη σκληρή πολιτική κατά του ντόπινγκ.

Στην ανακοίνωση της ΔΟΕ, αφού γίνεται αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης και επισημαίνεται η επικινδυνότητα της συγκεκριμένης ουσίας για τον ανθρώπινο οργανισμό, παρατίθενται τα κυριότερα σημεία της επιστολής, την οποία απέστειλε η Φανή Χαλκιά στην Πειθαρχική Επιτροπή, όπου αρνείται κάθε χρήση απαγορευμένων ουσιών, αφήνει υπόνοιες για ενδεχόμενη δολιοφθορά στο δείγμα της και υπογραμμίζει ότι έχει ελεγχθεί επανειλημμένα τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς να έχει βρεθεί θετική.

Επισημαίνεται επίσης ότι η ίδια ουσία ανιχνεύθηκε στα δείγματα ακόμη 12 Ελλήνων αθλητών, οι οποίοι είναι τα 11 μέλη της εθνικής ομάδας άρσης βαρών και ο Τάσος Γκούσης, δηλαδή εκείνων των αθλητών που βρέθηκαν «θετικοί» σε έλεγχο της WADA.

 

(Πηγή: www.in.gr)

2 Σχόλια προς “ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ: Στα δεσμά της ντόπας”

 1. Νταλάρας Γ. (όχι ο γνωστός) Says:

  ΖΗΤΩ ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ. Με τόσες απαγορευμένες ουσίες που ανασταίνουν και νεκρούς, πού να πεθάνει το πνεύμα;… Έγινε αθάνατο.

 2. ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ «ΕΘΝΟΣ»

  Ντόπα και… εθνικές αναστολές
  Aπό τον Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου

  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πρωταθλητισμού, και όχι μόνο, έχει βυθιστεί στο ντόπινγκ. Είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό ότι 16 Ελληνες αθλητές έχουν βρεθεί θετικοί στη χρήση αναβολικών κατά τη διάρκεια της Ολυμπιακής προετοιμασίας! Αρνητικό ρεκόρ…

  Ολα αυτά μαρτυρούν ότι υπάρχει οργανωμένο κύκλωμα που διακινεί και προμηθεύει την ίδια παράνομη ουσία, τη Μ3. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας και οφείλουμε, ως συντεταγμένη πολιτεία, να το αποκαλύψουμε, χωρίς «εθνικές» (δήθεν) αναστολές.

  Μέχρι ακόμα και σήμερα, ένα μεγάλο κομμάτι της επίσημης πολιτείας, των αθλητών, της αθλητικής ηγεσίας αλλά και ακόμη ένα μεγαλύτερο κομμάτι της κοινής γνώμης βρίσκει χιλιάδες δικαιολογίες πίσω από τις οποίες «ταμπουρώνεται». Η… «ΔΟΕ μας έχει βάλει στο μάτι» ή «γιατί πιάνουν εμάς και όχι τους άλλους» ή «έγινε… δολιοφθορά και μας έβαλαν την απαγορευμένη ουσία στην… πορτοκαλάδα!» ή… πληρώνουμε το «λάθος της… Σου Λι» κ.λπ. Δεν «χωνέψαμε» ως χώρα ποτέ τον αποκλεισμό του Κεντέρη και της Θάνου, παρ όλα τα κωμικοτραγικά που συνέβησαν, με το «ατύχημα» κι όλα τα άλλα που επακολούθησαν. Μπορεί στα λόγια να μαστε κατά του ντόπινγκ, στην ουσία, όμως, με τις πράξεις μας ή τις δικαιολογίες που χρησιμοποιούμε, δημιουργούμε τους όρους «συνέχισης και αναπαραγωγής» του φαινομένου. «Κρύβουμε» τους υπεύθυνους και τελικά «προστατεύουμε» το κύκλωμα, λες και η «ντόπα» είναι… εθνικό μυστικό. Δεχόμαστε να διασύρετε η χώρα μας διεθνώς, παρά να «καταστρέψουμε» ή να «προδώσουμε» τα αθλητικά μας «είδωλα» και τους «κατασκευαστές τους» στο όνομα μιας περίεργης «εθνικής περιχαράκωσης». Αυτή είναι η βασική αιτία που το υποτιθέμενο «μαχαίρι» που βάζουμε για την αντιμετώπιση του «ντόπινγκ» λειτουργεί ως πρόφαση και δεν έχει τελικά κανένα αποτέλεσμα. Δεν είναι θέμα μόνο «ατομικής ευθύνης» του αθλητή, έτσι όπως έχει εξελιχθεί η ιστορία στη χώρα μας. Υπάρχει θέμα ευθύνης των φορέων του οργανωμένου αθλητισμού, της ηγεσίας του και των αρμοδίων φορέων της πολιτείας.

  Κυρίως, όμως, οι λανθασμένες και στρεβλές προσεγγίσεις πρέπει να καταπολεμηθούν στο πεδίο της «κοινής γνώμης», που χρησιμοποιείται πολλές φορές με λαϊκίστικο τρόπο, ως «ασπίδα προστασίας» των πρακτικών του ντόπινγκ. Η «εθνική… ντόπα» ας το καταλάβουν όλοι είναι εθνική… «ντρόπα» και εθνικός διασυρμός! Και τέτοιο δικαίωμα δεν έχει κανένας «πρωταθλητής»…

  Παναγιώτης Δ. Παναγιώτου
  panpan@pegasus.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: