Δικαστικά ανοχύρωτοι οι εργαζόμενοι

Και εν μέσω του τηλεθεάματος περί του οργίου της μίζας και της διαπλοκής, το οποίο αναπόδραστα, ως είθισται, θα καταλήξει στις καλένδες της λήθης μίας αυτιστικής κοινωνίας, που έχει χάσει το λογαριασμό με τα εκατομμύρια που ακούει να πηγαινοέρχονται μεταξύ Siemens και των κομμάτων που την κυβερνούν, έσκασε κι αυτό:

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους», «σωρεία αντεργατικών και απαράδεκτων ρυθμίσεων περιλαμβάνει ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση για να περιορίσει ασφυκτικά τη δικαστική προστασία των εργαζομένων, αφήνοντάς τους «ανοχύρωτους» μπροστά στο ενδεχόμενο απόλυσης.
Με τις νέες αντεργατικές διατάξεις, η κυβέρνηση εμποδίζει την προσωρινή δικαστική προστασία όσων τυχόν χάνουν την εργασία τους. Ετσι, απαγορεύεται πλέον στα δικαστήρια να εκδώσουν δικαστική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων (και πολύ περισσότερο προσωρινή διαταγή), με την οποία να δίνεται εντολή να παραμείνει ο εργαζόμενος στη δουλειά του, ακόμα και αν η απομάκρυνσή του είναι παράνομη.

Με τον τρόπο αυτό κάθε εργαζόμενος θα μένει απροστάτευτος δικαστικά απέναντι στην απόλυσή του (έστω και αν ο εργοδότης έχει παραβιάσει κατάφωρα τον νόμο) και θα μπορεί να δικαιωθεί μόνο μετά την πάροδο 3-4 ετών, όταν θα έχει κριθεί παράνομη η απόλυσή του με τελεσίδικη δικαστική απόφαση!
Η δικαίωση, όμως, αυτή θα είναι ουσιαστικά «δώρο άδωρον», αφού στο διάστημα αυτό θα πρέπει να έχει βρει αλλού εργασία, για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, και προφανώς δεν θα θέλει να επιστρέψει πλέον εκεί από όπου εκδιώχθηκε παράνομα και μετά τόσο μεγάλο διάστημα, κατά το οποίο έχουν ανατραπεί οι συνθήκες επαγγελματικής και κοινωνικής του διαβίωσης.
Η διάταξη-λαιμητόμος προβλέπει ότι η δικαστική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων δεν πρέπει να ικανοποιεί το δικαίωμα, του οποίου ζητείται η εξασφάλιση ή η διατήρηση, ενώ δεν πρέπει να οδηγεί σε συνέχιση ή διατήρηση μιας σύμβασης ή έννομης σχέσης.
Η νέα αντεργατική ρύθμιση, που έρχεται ως συνέχεια των πρόσφατων κυβερνητικών διατάξεων που περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας και τη δικαστική προστασία του, αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια των «πονηρών» κυβερνητικών ρυθμίσεων που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να ενταφιάσει τις ελπίδες των συμβασιούχων».

Υ.Γ. Αυτή είναι η κυβέρνηση του «σεμνά και ταπεινά» και της «ήπιας προσαρμογής». Είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, των πράσινων και μπλε κόκκων της μίζας, της διαφθοράς, της διαπλοκής και της αντεργατικής πολιτικής με τις ασφαληστρικές μεταρρυθμίσεις, τους μισθούς πείνας και την αυταρχική κατάργηση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Συνάδελφοι οι καιροί δεν είναι απλά πονηροί. Ζούμε την πτώση. Η νέα «ρύθμιση» δεν αφορά μόνο κάποιους συμβασιούχους, όπως της ΕΡΤ, αλλά όλους τους μισθωτούς δημοσιογράφους ή άλλους.

Πλεόν δεν αρκεί να διαπιστώνουμε τα προβλήματα. Πρέπει να υπάρξει απάντηση…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: