ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΕΣΥ

 

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΤΙ;

Το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ ολοκληρώθηκε. Η κυριαρχία Τσαλαπάτη-Σόμπολου στην ομοσπονδία τελείωσε. Ο πρώτος δεν έχει ούτε ένα εκπρόσωπο στο ΔΣ, ενώ ο δεύτερος αποτελεί μειοψηφία. Το αποτέλεσμα συνιστά μια πρώτη ήττα της κυβερνητικής πολιτικής και του εργοδοτικού, διευθυντικού και συντεχνιακού συνδικαλισμού. Η Συσπείρωση πέτυχε τον αντικειμενικό στόχο που είχε θέσει συνειδητά εξαρχής: την αλλαγή των συσχετισμών στο ΔΣ. Προχώρησε δε στη συγκρότηση του νέου προεδρείου, μέσα από μια ετερόκλητη συμμαχία.

Η συζήτηση που διεξήχθη στη διάρκεια του συνεδρίου υπήρξε, σε γενικές γραμμές, απογοητευτική, με ευθύνη των παρατάξεων που επέλεξαν την “καρεκλομαχία” και όχι τον ουσιαστικό διάλογο για τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα του κλάδου. Απαντήσεις δεν δόθηκαν. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων αδιαφόρησε για τα όσα συνέβησαν εκεί.
Σε ποιο καμβά θα στηριχθεί, άραγε, η νέα διοίκηση και ποιους στόχους θα υπηρετήσει; Ουδείς μπορεί να πει με σαφήνεια, αν και το δείγμα γραφής το οποίο έχει δώσει η νέα πλειοψηφία προκαλεί ερωτηματικά. Οι διακηρύξεις και υποσχέσεις, ασφαλώς, περισσεύουν. Οι σαφείς θέσεις και δεσμεύσεις, όμως, λείπουν, καθώς το πλαίσιο παρέμεινε – επίτηδες – γενικόλογο και αόριστο, έτσι ώστε να χωρούν μέσα του όλες οι “προοδευτικές δυνάμεις”.

Σε αυτό το σκηνικό, έχει κάνει την εμφάνισή του ένα διακριτό ρεύμα αντίστασης και ανατροπής, ανεξαρτησίας, άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας, που αρνήθηκε και αρνείται να πάρει μέρος σε παρασκηνιακά παζάρια. Προσπάθησε και προσπαθεί να θέσει τα πραγματικά ερωτήματα. Ανάγκασε τις δύο παραδοσιακές αριστερές παρατάξεις – Συσπείρωση και Μαχόμενη – να υπερψηφίσουν τις θέσεις του σε αρκετά θέματα, όπως στο κρίσιμο ψήφισμα για το ασφαλιστικό, που περιλαμβάνεται και στην απόφαση του συνεδρίου. Κατέθεσε προτάσεις για την οργάνωση και το πλαίσιο των αγώνων, για την απόκρουση της αντιδραστικής πολιτικής, για τη διασφάλιση εργατικού ελέγχου στην ενημέρωση, για τη δημιουργία ενός ταξικού συνδικάτου όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, για αξιοπρεπείς ΣΣΕ, για ενιαία και αναβαθμισμένα δικαιώματα για όλους, για να πληρώσουν εργοδότες και κράτος όσα οφείλουν.

Αυτό, κατά τη γνώμη μας, είναι το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα. Παρά τις διαφορές τους, οι σύνεδροι της “εκτός των τειχών” Αριστεράς και του αυτόνομου εναλλακτικού και ριζοσπαστικού χώρου (και όχι μόνο αυτοί) έστειλαν σήμα ότι κάτι αλλάζει. Η συγκρότηση του πόλου της ανατροπής, που θα δίνει προοπτική στους αγώνες και θα μπορεί να κερδίζει μάχες, είναι δυνατή. Η προσπάθεια μόλις ξεκίνησε και θα κριθεί, αναμφίβολα, εκτός συνεδρίου, στις μικρές και μεγάλες αναμετρήσεις. Κριτήριό μας, έναντι όλων, θα είναι το εάν και κατά πόσο συμβάλλουν για να πάρουμε τη μεγάλη “στροφή”. ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ!

 

Ασύνταχτος Τύπος, 

@ριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο
 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: