Πρόταση για εκλογές

Φίλες και φίλοι

Η απόφαση που πήρα να καταθέσω υποψηφιότητα για το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της Ένωσης μας, είναι αποτέλεσμα όλων όσων συμβαίνουν και μας αφορούν. Η δημοσιογραφία στην Ελλάδα υφίσταται ανελέητες επιθέσεις και αυτό, σε συνδυασμό με τις ακόμη σκληρότερες επιθέσεις των κυβερνήσεων κατά των εργαζομένων, είναι μια πραγματικότητα που τη βιώνουμε καθημερινά.

Σήμερα, κάθε δημοσιογράφος που αναζητά μια αξιοπρεπή εργασία σε αυτήν την πόλη αλλά και στην βόρεια Ελλάδα, δύσκολα την βρίσκει. Το να έχει τις απολαβές που πρέπει, είναι ακόμη δυσκολότερο. Όποιος την έχει, δυσκολεύεται να την διατηρήσει εξαιτίας της πίεσης των εργοδοτών, που επιδιώκουν το μέγιστο κέρδος με ελάχιστο κόστος και δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν κάθε τρόπο για να πετύχουν τους σκοπούς τους.

Αν κάποιος από εσάς σκεφτεί ‘’μα καλά, τι σχέση έχουν όλα αυτά με ένα πειθαρχικό συμβούλιο ; ‘’ η απάντηση είναι απλή : μας ενδιαφέρουν όλα. Η απαξίωση της δημοσιογραφίας και των δημοσιογράφων, η υποταγή σε πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, η αποκοπή των δημοσιογράφων από την κοινωνία και ο περιορισμός τους σε έναν τεχνητό μικρόκοσμο, είναι η πραγματικότητα.

Αυτή η πραγματικότητα πρέπει να αλλάξει. Αλλά για να αλλάξει, δεν αρκούν μόνο τα λόγια διότι όπου ακούγονται πολλά, οι πράξεις είναι λίγες. Η αναγκαία αλλαγή πρέπει να αρχίσει από τους εαυτούς μας, από τον καθένα μας, από τον διπλανό μας. Όταν οι λεπτομέρειες μιας εικόνας είναι τέλειες, τότε είναι και η εικόνα τέλεια.

Επί του θέματος : η λειτουργία του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου θα είναι αποτελεσματική, μόνο αν γίνει συστηματική, συγκροτημένη και συγκεκριμένη. Η λειτουργία του οργάνου τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν ικανοποιητική αλλά ούτε και μπόρεσε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις και στον ρυθμό εξέλιξης των πραγμάτων. Για αυτό καταθέτω συγκεκριμένες προτάσεις για την συνολική του βελτίωση.

  1. Άμεση και αναλυτική ενημέρωση όλων των μελών για όλα όσα αποτελούν παραβάσεις του καταστατικού της Ένωσης, αλλά και όλων των νόμων που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις, έτσι ώστε ο καθένας όταν αδικείται, να γνωρίζει πως μπορεί να αμυνθεί.
  1. Αύξηση των μελών που εκλέγονται για το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο από έξι που είναι σήμερα σε οκτώ. Ο λόγος είναι ο εξής :

Δημιουργία ενός τριμελούς οργάνου από αναπληρωματικά μέλη, θεσμοθετημένο και από το καταστατικό της Ένωσης. Υποχρέωση του οργάνου θα είναι η καταγραφή κάθε παράβασης του καταστατικού σε κάθε εργασιακό χώρο με προσέγγιση των μελών (σε συνεργασία με τους εργασιακούς εκπροσώπους) και η έγγραφη ενημέρωση του πειθαρχικού συμβουλίου σε μηνιαία βάση.

  1. Να σταματήσει να συνεδριάζει το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο μόνο όποτε υπάρχει υπόθεση προς εξέταση, αλλά να οριστεί μία συνεδρίαση κάθε μήνα. Επίσης, να είναι υποχρεωτική η παρουσία των μελών σε κάθε συνεδρίαση.
  2. Οριστική αντικατάσταση μέλους από αναπληρωματικό, σε περίπτωση απουσίας από τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις.
  3. Υποχρεωτική παρουσία ενός μέλους του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου σε κάθε συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης, έτσι ώστε να καταγράφεται κάθε υπόθεση που εξετάζεται από το ΔΣ και αφορά πιθανές παραβάσεις του καταστατικού ή καταγγελίες που δεν φτάνουν μέχρι το πειθαρχικό συμβούλιο.
  4. Αλλαγή στο χρόνο έκδοσης των αποφάσεων του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου. Σήμερα, το χρονικό όριο για την έκδοση κάθε απόφασης είναι τρεις μήνες. Η πρόταση είναι να μειωθεί το όριο στον έναν μήνα. Επίσης, να μειωθεί σε έναν μήνα (από τρεις μήνες που είναι σήμερα) το χρονικό όριο της παράτασης που μπορεί να δοθεί όταν υπάρχουν ειδικοί λόγοι.
  5. Σε περίπτωση που το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο εξετάζει οποιαδήποτε υπόθεση, να εξαιρούνται τα μέλη του που εργάζονται στον ίδιο χώρο με τα μέλη τα οποία αφορά η υπόθεση. Τα μέλη που θα εξαιρούνται, θα αντικαθίστανται από αναπληρωματικά για την εξέταση της υπόθεσης και μόνο.

Είναι αυτονόητο πως ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των εκλογών, οι προτάσεις αυτές θα κατατεθούν στο νέο ΔΣ της Ένωσης. Αν εγκριθούν, θα έχει γίνει ένα βήμα μπροστά. Αν απορριφθούν, θα ενημερωθούν όλα τα μέλη ποιοι και γιατί απέρριψαν τις προτάσεις.

Για όλα αυτά που διαβάσατε και σας ευχαριστώ για αυτό, ζητώ την ψήφο σας για να βελτιωθεί όσο γίνεται περισσότερο ένα τμήμα του μεγάλου και ζωντανού οργανισμού που λέγεται ΕΣΗΕΜΘ.

Ανεξάρτητα από το που ανήκει πολιτικά και κομματικά κάθε συνάδελφος, πέρα από συμπάθειες και αντιπάθειες, ο καθένας υφίσταται τις πιέσεις της προεκλογικής περιόδου. Στην παράταξη που συμμετέχω, αυτό δεν συμβαίνει και σας καλώ να το διαπιστώσετε και οι ίδιοι. Ένα κλικ είναι αρκετό :

https://asyntaxtostypos.wordpress.com

Αλέξανδρος Νικηφορίδης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: