Πρώτη Πρωτομαγιά με «απόντα» τον αγωνιστή Γιάννη Ταμτάκο
Ο Γ. Ταμτάκος (αριστερά) με τον Άγι Στίνα
Ο Γιάννης Ταμτάκος, ο οποίος έζησε έναν αιώνα (1908 – 2008) παλεύοντας για το εργατικό κίνημα, «έφυγε» σε ηλικία 100 ετών στις 4 Ιανουαρίου 2008 και τάφηκε την επομένη στο νεκροταφείο της Μαλακοπής με πολιτική τελετή και αγκαλιά με μία μαυροκόκκινη σημαία.
Ο «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ» ως ελάχιστο φόρο τιμής και θέλοντας να διατηρήσει ζωντανή τόσο τη μνήμη του μπαρμπα-γιάννη όσο και τα γεγονότα της 9ης του Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη, δημοσιεύει το παρακάτω μικρό αφιέρωμα.
Ο Γιάννης Ταμτάκος γεννήθηκε το 1908. Δύο φορές πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία, από 6 χρονών μπήκε στην παραγωγή πουλώντας κουλούρια και κάνοντας τον λούστρο. Το 1918 – 19, σε ηλικία 11 χρόνων πρωτοπήγε σε μια εργατική συγκέντρωση για την πρωτομαγιά στην Ευαγγελίστρια της Θεσσαλονίκης. Πλησιάστηκε από τους αρχειομαρξιστές το 1925 – 26, απ’ τον Πολλάτο και άλλους. Πήρε μέρος σ’ όλους τους απεργιακούς αγώνες, σαν τσαγκάρης με την ιδιότητα του εκλεγμένου συμβούλου και σαν γραμματέας του σωματείου των υποδηματεργατών Θεσσαλονίκης. Κατηγορήθηκε για τα γεγονότα του 1936 ως πρωτεργάτης μαζί με άλλους 52 εργάτες.

Απριλίου 30, 2009 στο 9:50 μμ
[...] το στα ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2008 – Αγώνων… συνέχεια / Πρώτη Πρωτομαγιά με «απόντα» τον αγωνιστή Γιάννη Ταμτ… / Ελάχιστος φόρος τιμής και μνήμης / Μια [...]